^
A
A
A

Bijkomende eigenschappen van BCG-vaccin ontdekt

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

23 March 2021, 09:00

Het vaccin, ontworpen om tuberculose tegen te gaan, beschermt jonge kinderen bovendien tegen andere neonatale infecties - in het bijzonder tegen respiratoire, dermatologische en intestinale laesies, terwijl het risico op sterfte door deze pathologieën wordt verminderd. Dat concluderen onderzoekers van het London College of Hygiene and Tropical Medicine, een bekende onderzoeksuniversiteit in Bloomsbury.

Wetenschappers bestudeerden meer dan vijfhonderd pasgeboren baby's uit West-Afrika (Oeganda), die in twee groepen werden verdeeld: een van hen werd onmiddellijk na de geboorte met BCG ingeënt en de andere anderhalve maand na de geboorte. Alle baby's werden gedurende tien weken door artsen geobserveerd, terwijl eventuele veranderingen en symptomen die zich voordeden werden geregistreerd. Alle zuigelingen ondergingen bloedonderzoek en de mate van aangeboren immuunbescherming werd beoordeeld.

Volgens de resultaten van een blinde gerandomiseerde gecontroleerde studie uitgevoerd in het Entebbe Hospital, bleek dat kinderen die het BCG-vaccin onmiddellijk na de geboorte kregen 25% minder kans hadden om infectieziekten te ontwikkelen dan baby's die later werden gevaccineerd. De verschillen waren vooral uitgesproken bij zuigelingen geboren met ondergewicht of andere aangeboren aandoeningen. Wetenschappers merkten op dat het vaccin kinderen niet alleen beschermde tegen tuberculose-infectie, maar ook tegen andere infectieuze variaties - in het bijzonder van gewone ARVI , luchtweg- en dermatologische infecties, virale diarree.

Nadat de baby's uit de niet-gevaccineerde groep ook een dosis BCG hadden gekregen, werd de incidentie in de beschouwde groepen nagenoeg gelijk. Dat wil zeggen, de immuunafweer bij alle kinderen is even goed voorbereid. Waarschijnlijk heeft vaccinatie het vermogen om het immuunsysteem te activeren, dat actief weerstand begint te bieden aan eventuele infecties.

Experts merken op dat dit de eerste dergelijke studie is die gericht is op het bestuderen van alle mogelijke pathologieën waartegen het vaccin tegen tuberculose kan beschermen. De resultaten van het werk maken het waarschijnlijk dat de introductie van BCG-vaccins bij alle pasgeboren baby's de incidentie van neonatale infectieuze pathologieën zal helpen verminderen, evenals de mortaliteit in regio's met een verhoogde infectieuze morbiditeit.

De aangekondigde resultaten van de studie suggereren dat het antituberculosevaccin tot op zekere hoogte de ontwikkeling van een coronavirusinfectie in het lichaam en andere nieuwe virale laesies kan tegengaan.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in de Lancet Infectious Diseases .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.