^

Gezondheid

A
A
A

Waarom is de lichaamstemperatuur lager dan 36, 35,5: wat betekent wat te doen?

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 22.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Een persoon is homeotherm, dat wil zeggen warmbloedig, en heeft een constante temperatuur, die overdag kan variëren van + 36,5 ° C tot + 37 ° C. Maar elke temperatuur boven of onder dit bereik is abnormaal. En als de lichaamstemperatuur onder normaal is, werken niet alle lichaamssystemen correct.

De lichaamstemperatuur is een indicator voor de hoeveelheid warmte die door het lichaam wordt geproduceerd tijdens het basismetabolisme. En het reguleringsproces vindt plaats op het reflexniveau - in de hypothalamus, die verwijst naar de delen van het intermediaire brein. De hypothalamus is ook verantwoordelijk voor het toezicht op het werk van onze gehele endocriene en autonome zenuwstelsel, en het is er, naast de centra die lichaamstemperatuur te reguleren, zijn "hefbomen" honger en dorst, slaapcyclus, evenals vele andere belangrijke fysiologische en psychosomatische processen.

Lethally lage lichaamstemperatuur

Een mogelijk fatale aandoening waarbij de lichaamstemperatuur van een persoon onder + 35 ° C daalt, wordt in de geneeskunde gedefinieerd als  hypothermie.

Het kan matig zijn - met een lichaamstemperatuur van 32.2-35 ° C, en een zware temperatuur - met 30.5-32.2 ° C. Dodelijke of kritisch lage lichaamstemperatuur - minder dan 30 ° C, en dit is een diepe mate van onderkoeling.

Het effect van het verlagen van de temperatuur op het lichaam - wanneer de lichaamstemperatuur laag is, 35, 34,5, 34 ° C - manifesteert zich door een schending van de coördinatie van bewegingen. Ook zijn de eerste symptomen zijn bleke huid (met cyanose van de lippen, oren, vingers en tenen) en een sterke beving, die optreedt als gevolg van het verlies van warmte: om haar make-up, de hersenen triggers fysiologische reacties, en onwillekeurige spiersamentrekkingen in de vorm van tremor, een bijdrage leveren aan de productie van warmte door het metabolisme te versnellen.

Als koudestress te hoog is, ter hoogte van tussen 32,2 en 30 ° C rillen stopt, en dan zijn er symptomen zoals desoriëntatie, verminderd gezichtsvermogen, onsamenhangende spraak, spierstijfheid, stupor, verlagen de hartslag en ademhaling. Echter, misschien een korte versnelling van de hartslag (ventriculaire tachycardie), maar als dodelijk lage lichaamstemperatuur is 28 ° C en lager, begint ventriculaire fibrillatie. Het lichaam droogt snel uit, de lever en de nieren houden op te functioneren en klinische dood vindt plaats.

Statistieken tonen aan dat het mogelijk is om hypothermie te overleven, maar de mortaliteit door ernstige en diepe hypothermie blijft hoog en wordt geschat op 38-75%.

Dit alles - de primaire hypothermie, waarbij de mechanismen van lichaamstemperatuurregulatie normaal werken (dat wil zeggen, de persoon is gezond), maar het lichaam ondergaat ernstige onderkoeling. En dan zullen we het hebben over secundaire hypothermie, wanneer de lichaamstemperatuur lager is dan 35-36 ° C. Het wordt vaak de  overtreding van thermoregulatie genoemd, wat vele oorzaken heeft.

Oorzaken van lage lichaamstemperatuur

Lichaamstemperatuur onder + 36 ° C is mogelijk bij praktisch gezonde mensen, bijvoorbeeld met chronisch vermoeidheidssyndroom of gebrek aan vitamines, voornamelijk ascorbinezuur.

Als er 's ochtends een lage lichaamstemperatuur is, is dit het gevolg van de fysiologische achteruitgang - van twee uur' s ochtends tot zes uur 's morgens (tot ongeveer 36,3 ° C). Bij hoge fysieke inspanning en overwerk gedurende de dag kan er 's avonds een lage lichaamstemperatuur zijn. Vanuit medisch oogpunt is de basale lage lichaamstemperatuur 's nachts - terwijl de spieren ontspannen zijn en de warmteproductie wordt vertraagd - te wijten aan het ontbreken van temperatuurregulerende reacties (in het interval tussen twee en vier uur).

Desalniettemin moet aandacht worden besteed aan mogelijke metabole problemen: een afname van de nachttemperatuur kan het gevolg zijn van een verhoogde bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes. Tegelijkertijd is de opname van glucose in het lichaam niet genoeg om energie te genereren, waardoor de stofwisseling wordt vertraagd en de temperatuurhomeostase wordt verstoord.

Lage lichaamstemperatuur nadat de ziekte, met name infectieus-inflammatoir, geassocieerd is met een algemene verzwakking van het lichaam. Ook kan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen invloed hebben op: antipyretica (antipyretica); geneesmiddelen die alfa- en bèta-adrenerge receptoren blokkeren (gebruikt bij cardiovasculaire pathologieën); psychotrope, kalmerend, lokale anesthetica.

Bij chirurgie is lage lichaamstemperatuur na chirurgie (binnen 24 uur na het begin van de algemene anesthesie en het begin van de operatie) het resultaat: onderdrukking van de hypothalamische functie door geneesmiddelen voor inhalatie of intraveneuze anesthesie; tijdelijke verstoring van de bloedstroom, evenals toename van warmteverlies, die tijdens de operatie eenvoudigweg niet kan worden gecompenseerd door het lichaam van de patiënt.

In de meeste gevallen kan een lage lichaamstemperatuur tijdens de zwangerschap duiden op bloedarmoede, wat een gevolg is van ijzergebrek en een tekort aan rode bloedcellen die zuurstof bevatten. Zwangere vrouwen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van bloedarmoede, wat gepaard gaat met een gevoel van vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Daarom, als de toekomstige moeder hoofdpijn en lage lichaamstemperatuur heeft, moet u het hemoglobineniveau in het bloed controleren.

Verloskundigen beweren dat een lage lichaamstemperatuur in het begin van de zwangerschap (gedurende de eerste 6-8 weken) langer duurt dan 10-14 dagen, het is een risicofactor voor de spontane onderbreking (miskraam).

Bij parturiënten kan een lage lichaamstemperatuur na de bevalling een manifestatie zijn van postpartum sepsis, vooral wanneer braken begint en het moeilijk wordt om te ademen. Bovendien, lage temperatuur metingen na levering met een grote bloedverlies kenmerk van  het syndroom van Sheehan  (andere naam van deze ziekte: ischemische necrose van de hypofyse diencephalic-hypofyse cachexia, postpartum hypopituïtarisme, ziekte van Simmonds).

Zoals u weet varieert de basale lichaamstemperatuur bij vrouwen tijdens de menstruatiecyclus, en wordt een lage lichaamstemperatuur met menstruatie genoteerd na het einde - met de volgende afname van het niveau van estradiol en oestrogeen (als er geen zwangerschap is opgetreden).

Bij vrouwen tijdens de menopauze treden er kardinale veranderingen op in de hormonale sfeer, en een lage lichaamstemperatuur bij de menopauze is het gevolg van een sterke vermindering van de synthese van oestrogeen. Het thermoregulatiesysteem reageert hierop door een lichte afname in temperatuur en nachtelijke hyperhidrose (verhoogde zweetsecretie).

Overigens wordt lage lichaamstemperatuur bij mannen ouder dan 50 jaar vaak geassocieerd met een daling van de testosteronspiegel en bij mannen van elke leeftijd - met alcoholintoxicatie.

Ouders moeten zich ervan bewust zijn dat de lage lichaamstemperatuur van het kind ook een symptoom kan zijn van diabetes of bloedarmoede. Maar misschien is dit de reactie van het organisme van het kind op de behandeling van de gewone verkoudheid door indruppeling in de neus van Naphthyzin, Nazol of Otrivin (en andere middelen die de bloedvaten versmallen).  

In de eerste twee maanden na de geboorte is de lage lichaamstemperatuur bij de zuigeling (vooral vroegtijdig) de hypothermische reactie van de periode waarin het thermoregulerende systeem van het kind zich aanpast. Pediaters herinneren ons er echter aan dat een afname van de temperatuur kan worden veroorzaakt door ondervoeding, als de moeder niet genoeg moedermelk heeft. Bovendien is een lage lichaamstemperatuur en diarree bij een kind het gevolg van aangeboren lactasedeficiëntie (onvermogen om melksuiker te absorberen).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Lage lichaamstemperatuur als teken van ziekte

In de geneeskunde zijn de oorzaken van lage lichaamstemperatuur geassocieerd met verschillende ziekten, omdat temperatuurindicatoren op de lijst van hun symptomen staan. En de eerste tekenen van een verlaging van de temperatuur manifesteren zich door algemene malaise, zwakte, kilte en toegenomen slaperigheid.

De lage lichaamstemperatuur voor verkoudheid, die rhinovirussen meestal veroorzaken, is een gevolg van verzwakte immuniteit, onvoldoende productie van endogeen interferon en een afname van het totale metabolisme. Daarom vergezellen de omstandigheden van de catarraliteit vaak koude rillingen bij een lage lichaamstemperatuur.

Om dezelfde reden is het niet ongebruikelijk en een lage lichaamstemperatuur voor bronchitis (chronisch of obstructief), evenals een lage lichaamstemperatuur en hoesten met slijm bij longontsteking. En de meeste patiënten met longontsteking weten niet dat lage lichaamstemperatuur en zwakte ook verband houden met de symptomen van deze ziekte. Ook breekt het het lichaam, het maakt overgeven en er kan overgeven zijn.

Lage lichaamstemperatuur in tuberculose wordt zeer zelden opgemerkt door phthisiatricians: met extrapulmonale lokalisatie van de ziekte vergezeld door autonome stoornissen.

Zwakte, hoofdpijn, duizeligheid en lage lichaamstemperatuur, evenals misselijkheid en overmatig zweten zijn opgenomen in de lijst van symptomen van vegetatieve-vasculaire dystonie, die wordt gekenmerkt door instabiliteit van de bloeddruk.

Veel patiënten met de  ziekte van Parkinson  hebben basale lage lichaamstemperatuur en lage bloeddruk (orthostatische hypotensie); de pathogenese van deze aandoening is geassocieerd met degeneratieve processen in de cellen van de hypothalamus.

Het is niet ongebruikelijk dat patiënten een constant lage lichaamstemperatuur hebben. In deze toestand, allereerst is er een vermoeden van een overtreding van de hypothalamische functie, die optreedt als gevolg van genetische afwijkingen, hersenen of het ruggenmerg letsel, beroerte, ontsteking en hersenoedeem. Het moet rekening houden met deze risicofactoren gipotamicheskogo syndroom, zoals ioniserende straling, tumor en de hersenen chirurgie en algemene uitputting - cachexia (vaak veroorzaakt door anorexia nervosa of "honger" dieet).

Een uitgesproken hypothalamisch syndroom wordt gekenmerkt door hoge bloeddruk bij lage lichaamstemperatuur, verhoogde hartslag, bloedtoevoer naar het hoofd, lage lichaamstemperatuur en zweten.

Bij problemen de schildklier, in het bijzonder de ontsteking (thyroiditis), patiënten aangegeven: lage lichaamstemperatuur, zwakte, vermoeidheid en slaperigheid overdag, hoofdpijn en lage lichaamstemperatuur. In dit geval ligt de pathogenese in de verlaging van het niveau van het hormoon thyroxine, dat in een beperkte hoeveelheid in het bloed komt. De hersenen zijn bijzonder gevoelig voor dit hormoon en het tekort heeft invloed op de thermoregulatie.

Cardiovasculaire problemen, diabetes en hypothyreoïdie kunnen een metabool syndroom veroorzaken, waaronder de niet-specifieke symptomen van lage lichaamstemperatuur en zweten, duizeligheid en lage lichaamstemperatuur.

Symptomatologie adrenocorticale insufficiëntie -  Ziekte van Addison  - huidige lage lichaamstemperatuur en nausea, braken, hypotensie, daling van de bloedglucosespiegel, etc. De pathogenese van aandoeningen van thermoregulatie bij deze ziekte is geassocieerd met een verlaging van cortisol, waardoor een hypoglykemie, en gebrek aan suiker. Bloed vertraagt het metabolisme, zoals hierboven al is opgemerkt.

Een lage lichaamstemperatuur bij hepatitis kan worden verklaard door het feit dat leverbeschadiging door hepatitisvirussen hepatocyten uitschakelt, die zorgen voor chemische thermoregulatie.

Oncologen merkten een lage lichaamstemperatuur op met kanker. En dit fenomeen komt vooral veel voor bij kwaadaardige proliferatie van witte bloedcellen en hun voorlopers in het bloed en beenmerg bij patiënten met lymfatische en myeloïde leukemie en myeloïde leukemie en Hodgkin lymfoom.

Gevolgen en complicaties

Wat is gevaarlijk voor een lage lichaamstemperatuur? Het lichaam heeft energie nodig om warmte te houden, en een lage lichaamstemperatuur laat niet toe dat deze energie wordt geproduceerd.

Onder de normale lichaamstemperatuur is gevaarlijk omdat gebroken omstandigheden homeostase en normale werking niet alleen zijn veel systemen, maar elke cel behouden - als gevolg van vertraging van chemische reacties en fysiologische processen.

De werking van enzymen, hormonen, neurotransmitters en andere biochemische factoren die het werk van interne organen, centrale en autonome zenuwstelselveranderingen verzekeren.

In deze staat, die gepaard gaat met een toename van de zuurgraad van lichaamsvloeistoffen, zijn zowel volwassenen als kinderen vatbaarder voor infecties - vanwege een gebrek aan een adequate immuunrespons. Terwijl de reactie op therapie en het effect van medicijnen, zelfs de meest effectieve, afneemt.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Diagnose van ziekten die een verlaging van de temperatuur veroorzaken

Om de oorzaken van de overtreding van thermoregulatie te bepalen, wordt diagnostiek uitgevoerd, inclusief

Bloedonderzoek (algemeen, biochemisch, glucose, antilichamen, geslacht en schildklierstimulerende hormonen, ACTH, cortisol, hepatitis virussen, enz.) en urine.

Instrumentale diagnostiek wordt gebruikt, waaronder: elektrocardiografie, encefalografie, röntgen- of thoraxfluorografie, echografisch onderzoek van de schildklier, bijnierschors, lever. CT-scan van het ruggenmerg of MRI van de hersenen kan nodig zijn.

Gezien een breed scala aan ziekten en aandoeningen, waarbij temperatuurindicatoren lager kunnen zijn dan de fysiologische norm, is differentiële diagnose en betrokkenheid van artsen van verschillende specialisaties - van endocrinologen en neuropathologen - noodzakelijk.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15]

Wat als de persoon een lage lichaamstemperatuur heeft?

Iedereen weet dat er veel antipyretische geneesmiddelen zijn - om de koorts te verminderen. Zijn er medicijnen die het kunnen verhogen?

De preparaten, na welke temperatuur aanwezig (antihypertensieve agonisten, sulfonamiden, blokkers van histamine I receptor type, enzovoort), maar het directe doel kan oplopen - temperatuursindicatoren niet uitbreken pyrogeen actie die zij uitoefenen op het lichaam, is het neveneffect ...

Dus wat moet ik nemen bij een lage lichaamstemperatuur? En hoe een lage lichaamstemperatuur te verhogen? Vitamines spelen zonder twijfel een belangrijke rol bij het versterken van de afweer van het lichaam, maar ze kunnen de thermoregulatie niet beïnvloeden. Niet in staat om dit te doen en verschillende immunomodulerende middelen.

Lage lichaamstemperatuur is een van die symptomen, waarvan de behandeling alleen mogelijk is met het therapeutische effect op de ziekten die dit veroorzaken. Artsen voorschrijven medicijnen en methoden toe te passen voor elk geval: in besmettelijke longontsteking nodig antibiotica, diabetes - antidiabetica en dieet therapie, in de oncologie - radiotherapie en cytostatica.

Lees meer over de behandelingsmethoden voor sommige:

Fysiotherapeutische behandeling

Om de conditie van patiënten te verbeteren - afhankelijk van de specifieke diagnose - worden fysiotherapie (in de vorm van verschillende hardwareprocedures), therapeutische massage en lichamelijke opvoeding gestuurd.

Zie -  Fysiotherapie met vegetatieve-vasculaire dystonie

Alternatieve behandeling -  Behandeling van schildklieraandoeningen met alternatieve middelen

Kruidenbehandeling -  Kruiden die de immuniteit versterken, evenals -  Kruiden die de hemoglobine verhogen

Het voorkomen

Het is bijna onmogelijk om een verlaging van de temperatuurindexen tijdens een bepaalde ziekte te voorkomen. Dit geldt ook voor een afname van de productie van hormonen en genetische pathologieën van de hypothalamus, en de ontwikkeling van hersentumoren en leukemie. Artsen adviseren van oudsher om de immuniteit te versterken, normaal te eten en een gezonde levensstijl te leiden. Fysieke activiteit en beweging zijn ook belangrijk om het metabolisme te activeren, omdat het grootste deel van de warmte-energie wordt geproduceerd door onze spieren.

En hoe bloedarmoede te voorkomen, meer in het artikel - Hoe bloedarmoede met ijzertekort wordt  voorkomen

Vooruitzicht

Een enkele voorspelling over hoe lage lichaamstemperatuur de gezondheidsstatus zal beïnvloeden, kan niet hetzelfde zijn.

Houd er echter rekening mee dat normale temperatuur belangrijk is voor het lichaam en dat de interne mechanismen de meeste ongunstige factoren kunnen overwinnen.

trusted-source[16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.