Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Tanden doen pijn: wat te doen?

Medisch expert van het artikel

Mondarts, tandarts
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 25.06.2018

"Pijnlijke tanden: wat te doen?" - deze vraag is niet alleen relevant, voor mensen die last hebben van kiespijn, is dit misschien de enige gedachte die de hersenen overspoelt, vooral wanneer de pijn acuut is. Natuurlijk is kiespijn een duidelijk en ondubbelzinnig signaal dat het proces van ontsteking, vernietiging van tand of tandvlees het uiterste heeft bereikt. Als de pijn net is begonnen, proberen velen van ons het alleen aan. Maar als huismiddeltjes niet helpen, is een bezoek aan de tandarts de enige manier om zich van ondraaglijke pijn te ontdoen. Kiespijn kan worden gevarieerd in subjectieve sensaties en wordt veroorzaakt door verschillende oorzaken.

Oorzaken pijn in de tanden

Pulpitis is een acuut proces van ontsteking, schade aan de zachte weefsels van de tand (de zenuw is een vaatbundel). De veroorzakers zijn meestal micro-organismen uit de coccal-familie - streptokokken, stafylokokken, die de pulp ingaan als gevolg van tandbederf of tandtrauma. Symptomen van pulpitis worden gekenmerkt door zeer intense pijn, die 's nachts toeneemt en zich over het tandvlees verspreidt. Ook kan de tand worden beïnvloed door een verandering in temperatuur (koud of te warm voedsel, vloeistof). 

Parodontitis is een ontsteking in de weefsels en het membraan van de wortel van de tand. De reden is bijna altijd gebruikelijk - chronische cariës. Parodontitis manifesteert zich met toenemende pijn, die zeer acuut, pulserend wordt. De pijn is vaak gelokaliseerd in de buurt van de ontstoken wortel, neemt toe met eten, wanneer de tand wordt onderworpen aan mechanische stress. Parodontitis gaat vaak gepaard met koude rillingen, koorts. 

Parodontitis is een tandheelkundig probleem van de eeuw volgens tandheelkundige statistieken, bijna 100% van de bevolking, ongeacht nationaliteit, klasse en leeftijd, lijdt aan deze of gene vorm van parodontitis. Parodont - bot, tandvlees, ligamenten en slijmvliezen - alles wat de tand op zijn plaats houdt, is besmet met bacteriën die constant in de mond zijn. Aanvankelijk is het vernietigingsproces onzichtbaar, omdat de slijmvliezen (gingivitis) worden aangetast, waarna de ontsteking overgaat in het tandvlees en de tand zijn stabiliteit verliest, ondersteuning. Geleidelijk worden specifieke "pockets" gevormd tussen de tand zelf en de tandvleeszone, waar microben zich blijven vermenigvuldigen onder comfortomstandigheden, zonder toegang tot zuurstof, in een vochtige omgeving. Pathologische vernietiging bereikt ook het bot van de tand. De oorzaak van parodontitis kan een algemene zwakte van het immuunsysteem, tandbederf, onsuccesvolle protheses, tandtrauma zijn. Symptomen van parodontitis verschillen in een soort van "verraderlijkheid", omdat er zich in de beginfase niets voordoet. De eerste pijnlijke gewaarwordingen beginnen de persoon in het middenstadium van de ontwikkeling van het proces te verstoren, en acute pijn verschijnt wanneer de ziekte al chronisch wordt en verschillende tanden, en soms het hele tandvlees, aantast. De eerste symptomen die een persoon moeten waarschuwen zijn een ongebruikelijke geur en wat prikkelbaarheid, de gevoeligheid van de tand of verschillende tanden voor een koud of warm effect. Bloedingen, beweeglijkheid van de tand zijn al tekenen van een ontwikkeld parodontaal proces. 

De tand vullen - deze procedure gaat vaak gepaard met een korte pijn, die twee of drie dagen zou moeten duren. Als de pijn niet wegebt, moet u de tandarts opnieuw bezoeken om de oorzaak van aanhoudende pijn te achterhalen. 

Pijn na tandextractie. Dit is een natuurlijk, pijnlijk gevoel, omdat deze procedure onvermijdelijk weefsel in de buurt van de geopereerde tand verwondt. De pijn is tijdelijk, van voorbijgaande aard, als de pijn na 3-4 dagen niet afneemt, moet je hulp zoeken bij een tandarts - misschien is de zenuw niet volledig verwijderd. 

Pijn onder de prothetische tand, kroon. Pijnlijke sensaties na protheses zijn gedurende meerdere dagen natuurlijk. Als de pijn groeit en niet binnen een week verdwijnt, moet je teruggaan naar de dokter om de oorzaak te achterhalen. Meestal kan pijn rond de tand of onder de kruin zelf worden veroorzaakt door een niet volledig schoongemaakt kanaal ter voorbereiding op prothesen. Vaak lijdt het wortelkanaal zelf tijdens de procedure, de perforatie is mogelijk. 

Pijn veroorzaakt door een ernstige niet-tandheelkundige aandoening: 

Het kan een ontsteking zijn van de nervus trigeminus, die verantwoordelijk is voor sensaties in het gezicht en in het bijzonder de mond. Pijn met een dergelijke ontsteking lijkt sterk op tandpijn. Ook kan kiespijn en herpetische neuralgie (gordelroos) veroorzaken. Deze pijnlijke gevoelens worden niet behandeld door tandartsen, u moet contact opnemen met een neuroloog of een arts die de symptomatologie kan differentiëren en een juiste diagnose kan stellen. 

Sinusitis gaat vaak gepaard met pijn in de tanden. Aangezien de wortels van de tanden zich in de bovenkaak bevinden, kan elke ontsteking van de aangrenzende sinussen pijnlijk zijn in de tanden. Pijnlijke sensaties zijn in de regel pijnlijk, gemorst, pulserend, prikkelend. Vaak straalt de pijn uit in de zone onder het oog. 

Angina pectoris is de gevaarlijkste oorzaak, omdat het een hartaanval kan zijn als de belangrijkste ziekte die atypische symptomen manifesteert. De pijn manifesteert zich gedeeltelijk in de linkerhand en gaat dan onmiddellijk naar de zone van de onderkaak. Als de tanden niet storen voordat dergelijke pijn optreedt, zijn er geen tandziekten, met de manifestatie van pijn gelokaliseerd in de achterste zone van de onderkaak, is het noodzakelijk om onmiddellijk een arts te raadplegen. In die zin is het beter om cardiale pathologie onmiddellijk uit te sluiten en te herverzekeren. 

Pijn als een symptoom van speekselklierziekte. Ontsteking van het kanaal van de speekselklier komt vaak alleen tot uiting in de acute fase. Typische symptomen van deze ziekte zijn constante droogte, een gevoel van irritatie in de mond. Vaak let iemand niet op deze manifestaties, de concrement in de klier blijft zich ontwikkelen en verstopt het kanaal. Dan is er pijn in de nabijgelegen tand en een kleine zwelling op de bodem van de kaak. De diagnose wordt gesteld met behulp van een anamnese en een röntgenfoto.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Vormen

Hoe kan kiespijn, zijn types: 

 • Scherp, ondraaglijk; 
 • Periodieke pijn met pulsatie; 
 • Noel-constante; 
 • De pijn is paroxysmaal, neemt toe en vervaagt (afhankelijk van de inname van koud of warm voedsel); 
 • Pijn gepaard met zwelling van het tandvlees en bloeden.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Wat moeten we onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling pijn in de tanden

Als de pijn acuut is, 's avonds, wanneer er geen mogelijkheid is om naar de tandheelkundige kliniek te gaan, kunt u een anestheticum nemen - ketonen, ketalgin, ketorol. Dit zijn geneesmiddelen uit de groep van NSAID's - niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, die een vrij sterk anesthetisch effect hebben. Dergelijke medicijnen zijn gecontraïndiceerd in geval van nier- en leveraandoeningen. Ze kunnen niet worden gebruikt door zwangere vrouwen, inclusief vrouwen die borstvoeding geven. Deze medicijnen genezen de tand niet, maar zullen de pijn verdragen tot de ochtend, wanneer een bezoek aan de dokter mogelijk is. 

Als het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen gecontraïndiceerd is, kunt u andere geneesmiddelen en externe methoden proberen, de middelen: 

 • Poets je tanden zorgvuldig met een speciale antiseptische pasta (verwijder vreemde deeltjes, voedselresten). 
 • Breng op het getroffen gebied een wattenstaafje aan dat bevochtigd is met het medicijn "Dental Drops" of "Denta". Als er geen druppels in de medicijnkast voor thuis beschikbaar zijn, kunt u het wattenstaafje met novocaine bevochtigen. 
 • Neem de paracetamol-tablet in. 
 • Spoel de mond met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat of furaciline (los 2 tabletten op in een glas gezuiverd warm water). 
 • Spoel zo mogelijk je mond met een infuus van kruiden, je kunt 2 theelepels baking soda verdunnen in een glas warm water. Spoelen wordt als volgt uitgevoerd: om de oplossing in de mond te brengen, kantelt u de kop, zodat de vloeistof zich aan de zijkant van de zieke tand bevindt, gedurende 1-2 minuten.
 • Het wordt niet aangeraden, en vaker wel dan niet, om een zieke tand, tandvlees, te verwarmen. Je kunt niet proberen om zelf een abces te openen enzovoort.
 • Het is raadzaam om onmiddellijk na de eerste hulp het kantoor van de tandarts te bezoeken, zonder het bezoek uit te stellen, zelfs als de pijn wegebde.

Zijn je tanden pijn? Wat te doen in elk geval? 

Als een deel van het gezicht gezwollen is vanaf de zijkant van het jukbeen, verschijnt er niet alleen een puistje op de wang, maar een echte fistel, u moet zo snel mogelijk contact opnemen met de tandheelkundige kliniek. Vergelijkbare symptomen, vergezeld van pijn, spreken van een ontstekingsproces dat verandert in een etterig proces. Breng geen kompressen en lotions aan, het is beter om uw mond niet te spoelen en geen tablet in te nemen op de dag van het bezoek. Dit alles zal het beeld van de symptomen uitsmeren en de precieze diagnose bemoeilijken. 

Pijnlijke tanden over het hele tandvlees - dit is niet alleen een teken van schade aan de binnenkant van de tanden, maar ook een ontstekingsproces in het tandvlees. Voor de tandarts gehouden raadpleging kan de patiënt het tandvlees bouillon uit Hypericum en kamille spoel (gemengd in gelijke delen brouwen 1 eetlepel glas kokend water gedurende 30 minuten, gekoeld tot kamertemperatuur). Je kunt ook een pil van ketanov nemen, bij voorkeur 's nachts, wanneer de pijn intensiveert. Kan niet worden toegepast op het tandvlees lotion van geperste knoflook kruidnagels of acetylsalicylzuur - die allemaal kunnen irritatie en ontsteking verergeren. Deze aanbevelingen hebben betrekking op de eerste dag, wanneer de tanden pijn doen, wat mensen niet weten. De volgende dag moet u hulp zoeken bij een arts. 

Als tijdens het eten een kenmerkende knisper of klik hoorbaar is, vergezeld van pijnlijke pijn, kan dit duiden op een pathologische verandering in het onderste deel van de kaak (in het gewricht). Bovendien, dat het gewricht erg pijnlijk is, kan het ernstige ziekten signaleren, zoals meningitis, epilepsie. Daarom, als het gevoel van kauwen gepaard gaat met klikken, een specifieke crunch, moet u onmiddellijk contact opnemen met een kaakchirurg. De eerste hulp kan zijn het ontvangen van anesthetica - analgin, paracetamol, u kunt uw mond spoelen met een zwakke zoutoplossing met jodium (1 theelepel per glas warm water en een druppel jodium). 

Als het tandvlees ontstoken, pijn en bloeden zullen eerst afspoelen kruid bouillon: 1 theelepel salie gras is verzegeld in een glas kokend water gedurende 20 minuten, wordt het beslag gefilterd, wordt het toegevoegd aan halve theelepel bakpoeder en een kwart theelepel zout. Dan moet je naar de tandarts om de oorzaak van de ontsteking te genezen te bezoeken en in de toekomst speciale tandpasta - Revidont Professional, Radonta, Lacalut Aktiv. Ook goede resultaten spoelen van de mondholte middelen Corsodyl, hlogeksidinom. 

Pijnlijke tanden, wat te doen als de tong ook pijn doet. De tong kan ziek worden als deze wordt aangetast door kleine zweren of scheuren als gevolg van trauma of als gevolg van een gemeenschappelijke gastro-intestinale aandoening. Pijn in de tanden is irraddiruyuschey, dus je moet niet tanden en taal behandelen. Het spoelen van het afkooksel van kamille met frisdrank helpt het slijm te verzachten, kamille verwijdert het ontstekingsproces. Het is noodzakelijk om niet alleen de tandarts te bezoeken, maar ook de therapeut, gastro-enteroloog. 

Pijn in de tanden gaat gepaard met hun mobiliteit. Voordat een ontvangst door een tandarts een pil spazmalgona, ibuprofen of ketanova kunnen nemen, dan elk uur naar de mondholte met een oplossing of bouillon furatsilina eikenschors (1 theelepel gebrouwen kop kokend water te spoelen, bouillon toegediend 30-40 minuten, afgekoeld tot een aangename temperatuur ). Eiken schors heeft een bindende, samentrekkende werking, maar de bouillon is een tijdelijk hulpmiddel. De behandeling moet een arts benoemen. 

Pijnlijke tanden, wat te doen als de pijn niet verdwijnt na het trekken van de tanden. Eerst, na de procedure, kunt u geen hete vloeistoffen eten en drinken gedurende 2-3 uur. Intensieve pijn kan worden verwijderd met pillen - ketaan, ketalgin, ibuprofen. Tijdens de eerste na het verwijderen van de dag, is het noodzakelijk om vaak te spoelen met een oplossing van soda en zout (los 1 theelepel zout en soda op in een halve liter gekookt gekoeld water). Aan de wang is het mogelijk om koude kompressen toe te passen, deze tijdens het opwarmen te veranderen (opwarming is zeker niet onmogelijk). Pijn verwijdert een tampon bevochtigd met tandpasta, een elixer dat menthol bevat. De tampon moet worden bevochtigd in een oplossing (5-7 druppels per half kopje gekookt water) en op het tandvlees worden aangebracht vanaf de zijkant van de verwijderde tand. Natte onverdunde druppels van een tampon worden niet aanbevolen, omdat hun concentratie hoog is - het kan een slijmvliezenbrandstof zijn. 

Het wordt niet aangeraden, en vaker wel dan niet, om een zieke tand, tandvlees, te verwarmen. Je kunt niet proberen om zelf een abces te openen enzovoort. 

Het is raadzaam om onmiddellijk na de eerste hulp het kantoor van de tandarts te bezoeken, zonder het bezoek uit te stellen, zelfs als de pijn wegebde.

Tanden doen pijn - wat te doen? - deze vraag doet zich niet voor als u de toestand van de mondholte nauwlettend in de gaten houdt, bezoek de tandarts regelmatig, zelfs als de kiespijn u niet stoort. Preventie is de meest betaalbare, effectieve en relatief goedkope manier om niet alleen kiespijn, maar ook vele andere ziektes kwijt te raken.

trusted-source[12], [13], [14]


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.