Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Kiespijn na het vullen

Medical expert of the article

Neuroloog, epileptoloog
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 25.06.2018

Kiespijn na het vullen kan blijven nadat de persoon rustig zuchtte en besloot dat hij niet meer ziek zou zijn. Maar de oorzaken van deze pijnen zijn zo onduidelijk dat zelfs een arts of patiënt zijn aard niet kan bepalen. De oorzaak van de pijn kan bijvoorbeeld een allergie zijn voor het materiaal waaruit de verzegeling bestaat.

Oorzaken

Kiespijn na een correcte verzegeling kan om verschillende redenen voorkomen. Als de tand goed is uitgehard voordat de verzegeling wordt aangebracht, zal de pijn na het vullen niet sterk zijn of helemaal niet.

Onjuiste voorbehandeling van de tand

De tand kan pijn doen, want daarvoor verwerkt de arts de holte van cariës. De carieuze holte wordt ook behandeld of verwijderd door zachte tandweefsels, die pulpen worden genoemd. De arts kan ook het wortelkanaal van de tand behandelen. Het komt ook voor dat een arts voor het vullen van een tand, parodontale ontsteking behandelt, een ligament is dat de tand vasthoudt in de cel die hij nodig heeft.

Dit zijn voorbereidende handelingen vóór het sealen. Wanneer een arts deze manipulaties uitvoert, kan hij de weefsels beschadigen. Daarom kan het vullen van de tanden na het vullen plaatsvinden. Meestal is deze pijn niet sterk, hij kan snel verdwijnen, tenzij een persoon direct na het vullen hard vlees bijt en het tandweefsel niet met warm of koud voedsel irriteert. Dergelijke pijn kan maximaal twee weken duren, binnen twee maanden.

trusted-source[1]

Technologie van het vullen van tanden

De tand kan pijnlijk zijn als hij verzegeld is, als zijn technologie wordt aangetast. Bijvoorbeeld als de arts een overmatige hoeveelheid licht gebruikt, die het tandoppervlak en de verzegeling zelf behandelt. De stroom van licht kan, indien verkeerd gebruikt, de pulp van de tand vernietigen, en dit veroorzaakt pijn na verzegeling.

Als de pijn in de pijnlijke tand twee maanden aanhoudt nadat de vulling is voltooid, kan de persoon onbehandelde ziekten hebben. Bijvoorbeeld pulpitis of parodontitis, of inconsistentie van het vulmateriaal, dat het lichaam waarneemt als vreemd. Dan hoeft de verzegeling alleen nog maar te worden vervangen, het materiaal wordt vervangen.

Kiespijn na onjuiste vulling

De oorzaak van pijn in de tand met onjuiste afdichting kan een onjuiste behandeling zijn vóór het vullen zelf. Infectie kan de holte van de tand beschadigen en de harde weefsels vernietigen, waardoor de pulp wordt aangetast. Aan de wortel van de tand kan de infectie het uiterste puntje van de pijnlijke tand bereiken - daarna zal de pijn veel sterker worden.

De juiste vultechnologie is de eerste behandeling van een zieke tand, neutralisatie van infectie en ontsteking. Als je het vruchtvlees niet kunt genezen, moet je het verwijderen. Als de vulling zonder behandeling wordt voltooid, zal het elimineren van de pijn die dan ontstaat, tijd en moeite vergen. Als onder het zegel ontstoken weefsel blijft, zal de pijn niet alleen de moeite nemen - gesloten ontstoken weefsels van de tand zullen trekken, de persoon zal ondraaglijke pijn ervaren.

De situatie met onjuiste verzegeling kan ook anders zijn. Pijn in de tand kan optreden als het vulmateriaal de tandholte niet volledig heeft gevuld. Of als de dokter niet is vrijgekomen, omdat alle wortelkanalen nodig zijn. In de tand die al is verzegeld, kunnen fragmenten van tandweefsels achterblijven, of de overblijfselen van zachte weefsels die rotten en de gehele holte van de tand infecteren. En dan zal de pijn in de verzegelde tand ook veel sterker zijn dan voor de vulling.

De fout van de arts kan ook een onjuiste, ruwe opening van de tandholte zijn. Als het wordt voorbereid met het knippen van weefsels die zijn aangetast door cariës, kan de pulp ernstig worden verwond en ontstoken. Pulp kan ook worden verbrand en dit ontsteekt. Als zuur in harde tandweefsels komt tijdens het vulproces, kan dit ook leiden tot ontsteking en hevige pijn.

Er is nog steeds een situatie waarin de arts de krimp van het vulmateriaal niet heeft berekend. Vervolgens bezinkt het oppervlak van de tand en kan zich gemakkelijk een spleet vormen tussen de kruin en de vulling waarin de bacteriën gemakkelijk doordringen. Dit veroorzaakt ook ontsteking van de pulp en wilde, aanhoudende pijn in de tand.

Kiespijn na het vullen

Als parodontitis optreedt, kan de temperatuur oplopen tot 40 graden, het neerhalen zal niet gemakkelijk zijn, een persoon kan ook last hebben van koude rillingen. Zo'n pijn kan in geen geval worden getolereerd, je moet onmiddellijk een ambulance bellen. Wanneer een persoon het ziekenhuis binnenkomt, moeten zij eerst een röntgenfoto maken om precies de oorzaak van de aandoening te weten.

Onjuist geplaatst zal de verzegeling moeten worden afgescheurd, de tand zal worden genezen en vervangen door een nieuwe verzegeling op zijn plaats - maar alleen na alle behandelingsprocessen. Het zegel zal eerst tijdelijk zijn - niet meer dan twee weken, zodat de tand geen infectie krijgt. Als er dan geen pijn is, doe dan een permanente zegel.

Allergische symptomen na het vullen

Een persoon kan een allergische reactie hebben op zilveramalgaam, dat kan worden gebruikt voor een verzegeling. Wanneer een allergie voor een zeehondenmateriaal is, kan een persoon jeuk, uitslag op de huid en andere allergiesymptomen ervaren. In dit geval moet de zilveren verzegeling worden vervangen door composietmaterialen. Het is vermeldenswaard dat allergische reacties op zilvervullingen uiterst zeldzaam zijn, maar toch voorkomen.

Symptomen van een allergie voor een amalgaamafsluiting zijn vergelijkbaar met die bij huidallergieën. Deze omvatten huiduitslag en jeuk. Bij een vulling moet de arts een test voor de monsters maken.

Kiespijn na het afdekken verdwijnt meestal binnen een week of twee. Het is beter om alles te vermijden dat pijn in de tand veroorzaakt. Als de kiespijn niet binnen twee weken na het vullen verdwijnt of als uw tanden erg gevoelig worden, moet u een tandarts raadplegen. Hoogstwaarschijnlijk zal de tandarts tandpasta aanbevelen om de gevoeligheid te verminderen of een desensitiserend middel toe te passen om kiespijn te verlichten. Als dit niet werkt, kan wortelkanaalbehandeling de beste oplossing zijn om ernstige kiespijn te elimineren.

trusted-source[2], [3]

Wat moeten we onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling

Na het vullen van de tanden of een andere tandheelkundige behandeling, probeer te voorkomen dat u medicijnen gebruikt die tandgevoeligheid kunnen veroorzaken. Volg de aanwijzingen van de tandarts als u het probleem niet wilt verergeren. Hier zijn enkele zelfhulpmaatregelen die u kunt volgen om kiespijn te verminderen:

  • Het is beter om weg te blijven van erg warm eten of zeer koude dranken. Probeer bovendien te stoppen met roken.
  • Na de tandheelkundige behandeling moet u voorkomen dat u snoep en snoepjes eet, omdat dit tot verdere pijn kan leiden en uiteindelijk de beste resultaten van het vullen van tanden kan veroorzaken.
  • Na het vullen, is het het beste om een paar dagen zacht voedsel te eten.
  • Gebruik geen verzegelde tanden om te kauwen. Dit zorgt ervoor dat u geen onnodige pijn zult lijden.
  • Het is heel belangrijk om de juiste tandheelkundige dagelijkse zorg te volgen. Geef meer tijd om je tanden te poetsen na elke maaltijd. Als dit om een of andere reden niet mogelijk is, spoel dan uw mond met water of mondwater.
  • Kruidnagelolie is een van de meest populaire en effectieve middelen ter bescherming tegen kiespijn. Maknite in een wattenstaafje van kruidnagelolie en van toepassing op de getroffen gebieden.
  • Zeewater voor mondspoeling is een middel dat na verzegeling snel verlichting biedt bij kiespijn. Neem een kop warm water en voeg een beetje zout toe. Dit zal de mondholte verwijderen en desinfecteren en tandpijn na het vullen zal minder intens worden.

Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.