Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Stomatoloog

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 11.04.2020

Een tandarts is een medisch specialist die is afgestudeerd aan een instelling voor hoger onderwijs en die de kwalificatie heeft gekregen voor het uitvoeren van diagnostiek, therapie en preventie van ziekten en letsels van het tand- en kaaksysteem.

trusted-source[1]

Wie is een tandarts?

Een tandarts is een zeer belangrijk, wijdverspreid en veel gevraagd medisch beroep. Ziekten van de tanden, tandvlees, kaken, mondslijmvlies - dit alles valt onder de competentie van een tandarts. De arts kan therapeutische of profylactische maatregelen voorschrijven en uitvoeren, aanvullende onderzoeken uitvoeren, restauratie uitvoeren en tandprothesen uitvoeren .

Om tandarts te worden, moet je een hogere medische opleiding in de tandheelkundige specialisatie volgen. Zo'n opleiding kan een medische academie of universiteit opleveren. Na het voltooien van zijn studie moet de toekomstige specialist ook een stagecursus volgen, waarna hij kan beginnen met het beoefenen van een tandarts.

Tandheelkundig specialisten kunnen zowel in particuliere structuren als in polikliniekinstellingen van de overheid werken.

Een tandarts heeft het recht om privépraktijken uit te voeren, patiënten in zijn eigen bureau voor tandheelkunde te dienen, of zich bezig te houden met wetenschappelijke activiteiten en een kandidaat of doctor in de medische wetenschappen te worden.

Wanneer moet ik naar de tandarts?

Overleg van de tandarts vereist de volgende voorwaarden:

 • ongecompliceerde carieuze laesies van tanden - demineralisatie van tandglazuur met verdere vorming van cariësholte. Het proces kan oppervlakkig, medium en diep zijn;
 • gecompliceerde cariësstroom - ontwikkeling van pulpitis of parodontitis;
 • parodontosis - pijn, losheid van tanden, verlies;
 • tekenen van gingivitis, parodontitis;
 • fenomenen van fluorose.

Simpel gezegd, een bezoek aan de tandarts is noodzakelijk:

 • met kiespijn;
 • met verhoogde gevoeligheid van tanden of tandvlees voor warm of koud, zuur of zoet voedsel;
 • met traumatische letsels van tanden of tandvlees;
 • met overmatig tandvlees bloeden;
 • met zwelling van het tandvleesgebied, ettering, pijn met druk en knellen
 • bij het veranderen van de vorm en kleur van de tand, het verschijnen van vlekken;
 • wanneer er een slechte geur uit de mond is;
 • wanneer de tand losraakt of eruit valt;
 • wanneer er scheuren en schilfers op het email verschijnen;
 • met ulceratie en pigmentatie van de orale mucosa.

Welke tests moet ik nemen als ik een tandarts bezoek?

Meestal zijn bij het schrijven naar het consult van een tandarts geen speciale tests vereist. De arts kan naar eigen inzicht na de opname een röntgenonderzoek laten uitvoeren, waarbij een uitstrijkje wordt genomen van het slijmvlies op de aanwezigheid van bacteriën of schimmelinfectie.

Pre-test is niet nodig: ze zijn misschien niet nodig.

Welke diagnostische methoden gebruikt de tandarts?

Een tandarts kan de volgende soorten diagnostische procedures gebruiken:

 • Röntgenonderzoek van de getroffen tand of kaak;
 • microscopisch onderzoek - gebruikt bij het verslaan van gebitskanalen;
 • methode van elektroodontodiagnostiek - bepaalt de toestand van de zenuwuiteinden van de pulp door de werking van elektrische stroom;
 • methode van pulpreografie - evalueert de functionele capaciteit van de pulp;
 • methode van parodontale reografie - onderzoekt de functionele toestand van het parodontale vasculaire systeem.

Wat doet de tandarts?

Voor de moderne stomatologie hebben de volgende aanwijzingen betrekking op:

 • tandheelkundige therapie. Deze behandeling van tandbederf, tandkanalen, afdichting en de opbouw van tandglazuur;
 • parodontologie. Deze therapie van ontstekingsprocessen in het tandvlees rondom en grenzend aan de tand: omvat de behandeling van gingivitis, stomatitis, parodontitis, parodontitis, enz.;
 • Surgery. Omvat chirurgische behandelingsmethoden: extractie van tanden of cystische tandvorming, curettage van holtes, dissectie van purulente foci;
 • tandorthopedie. Hij is bezig met protheses;
 • orthodontist. Het is gericht op het corrigeren van bijtdefecten;
 • kindertandheelkunde. Biedt werk met kinderen.

Doctor of Dental richtingen die nodig is om perfect inzicht in de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam, om de kennis over de structuur van mondelinge en tandheelkundige systeem, de mondholte, competent in tandheelkundige materialen, medische benodigdheden, geschikte instrumenten en apparatuur te zijn.

Welke ziekten behandelt de tandarts?

Algemene tandartsen voeren cariës-therapie uit, pathologieën van tandheelkundige kanalen in verschillende stadia van weefselbeschadiging.

Specialisten kunnen de ontsteking van de slijmvliezen en de weefsels van de mond en het tandvlees genezen. De vaak voorkomende parodontale ziekte die optreedt als gevolg van een infectie in de interdentale ruimte valt ook onder de competentie van de tandarts. Deze ziekte - parodontose, wordt gekenmerkt door pijn en onaangename geur uit de mondholte; als u deze ziekte niet behandelt, kunt u binnenkort de aangetaste tanden verliezen.

Het doel van de specialist is om de brandpunten van infectie te vernietigen en de gezondheid van tanden en tandvlees te behouden. Soms, wanneer de gebruikelijke behandeling niet langer effectief is, moet u de tand verwijderen. Dit is ook betrokken bij de tandarts, daarnaast verwijdert hij ook cysten en purulente haarpunten in de weefsels van de mondholte.

Als de aangetaste tand niet langer vatbaar is voor herstel, komt een tandprotheticus te hulp. Hij maakt metingen, past en fixeert de prothese. Zijn werk - kronen, bruggen, implantaten en verwijderbare prothesen.

Correctie van het bijtdefect wordt uitgevoerd door een beugelsysteem of een kap te selecteren.

De tandarts bewaakt ook de ontwikkeling van het pediatrische maxillofaciale systeem, behandelt zuivel en permanente tanden, bewaakt de vorming van de juiste bite.

Tandarts advies

Onnodig te zeggen, hoe belangrijk tandheelkundige zorg is om hun gezondheid te behouden. Je tanden poetsen is regelmatig nodig, hier aan gewend en de kinderen: goede gewoonten inprenten betekent in de toekomst je gezondheid verlengen.

Regelmatig en grondig poetsen van tanden laat een mooie glimlach toe en vermijdt het uiterlijk van tandsteen en cariës.

De tandenborstel mag niet te zacht zijn om de tandplak en voedselresten goed te reinigen, maar niet te hard om het tandvlees niet te beschadigen.

Tussen de reiniging van de hoofdtanden ('s morgens na het ontbijt en' s avonds voor het naar bed gaan) moet u tandzijde gebruiken. Het is noodzakelijk voor haar om de interdentale ruimtes schoon te maken.

De tandenborstel moet elke 3 maanden worden vervangen, omdat de bacteriën die zich erop verzamelen zich kunnen vermenigvuldigen en zich in de mondholte kunnen nestelen.

De keuze voor een tandpasta is ideaal toevertrouwd aan de behandelende stomatoloog, nadat al dit middel individueel is geselecteerd en van vele factoren afhankelijk is.

Heel belangrijk voor de gezondheid van tanden is de juiste voeding: gebrek aan calcium, teveel aan eenvoudige koolhydraten hebben een negatief effect op de tanden. Calcium wordt gevonden in zuivelproducten, kazen, noten en groenten.

Om het tandvlees te versterken, is het handig om vaste groenten en fruit te gebruiken - wortels, appels.

Een belangrijke factor bij het handhaven van de tandgezondheid is een regelmatig preventief bezoek aan het tandartspraktijk. Inspectiespecialist duurt niet lang, maar geeft u zekerheid in de gezondheid van uw tanden. De tandarts zal de nodige behandeling uitvoeren en nuttige aanbevelingen doen die u helpen de schoonheid van uw glimlach nog vele jaren te behouden.

trusted-source[2], [3]


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.