Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Pijn na abortus

Medical expert of the article

Verloskundige-gynaecoloog, vruchtbaarheidsspecialist
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 24.06.2018

In dit artikel stellen we voor om uit te zoeken waarom sommige vrouwen pijn ervaren na een abortus, wat hun oorzaken zijn en wat de profylaxe is. Maar laten we eerst eens kijken naar het concept van abortus. Abortus is dus een kunstmatige zwangerschapsafbreking, die meestal voor een periode van maximaal 20 weken wordt uitgevoerd. Er zijn twee manieren om abortus uit te voeren: chirurgie en medicatie. De eerste methode is directe chirurgische interventie, die ook instrumentaal wordt genoemd, de tweede is het gebruik van speciale medicijnen.

En dus, omdat een van de methoden van abortus de operatie betreft, die meestal zeer onplezierig is, en soms een pijnlijke procedure, waarbij de baarmoederwanden vaak gewond zijn, dus de pijn na dit proces is niet ongewoon.

Een andere oorzaak van pijn na abortus is de samentrekking van de baarmoeder tot zijn natuurlijke grootte, omdat tijdens de zwangerschap het geslachtsorgaan van een vrouw zich uitstrekt naarmate de foetus toeneemt. Maar het is de moeite waard om op te merken dat als het proces van kunstmatige zwangerschapsafbreking zich nog in een korte tijd, niet langer dan 13 weken, heeft voltrokken, de pijn de vrouw helemaal niet kan en zal lastig vallen. Maar het hangt al van elk individueel af.

trusted-source[1], [2], [3]

Symptomen

Symptomen van pijn na abortus

Er zijn gevallen waarbij abdominale pijn na een abortus wordt veroorzaakt door complicaties die tijdens de operatie zijn opgetreden: verschillende microben van buitenaf kunnen de geïnfecteerde baarmoeder binnendringen terwijl ze worden geïnfecteerd. Wetenschappelijk gezien veroorzaakt de infectie endometritis (ontsteking van het baarmoederslijmvlies). In dit geval is de pijn bijna onvermijdelijk, dus een bezoek aan de dokter kan niet worden uitgesteld.

Niettemin zijn er kenmerkende tekenen dat tijdens een operatie een infectie kon hebben plaatsgevonden om de foetus te extraheren. Als een vrouw klaagt over algemene zwakte, koude rillingen, pijn in de baarmoederhals, buikpijn, en rugpijn na abortus, is er een mogelijkheid tot infectie.

Pijn na abortus kan optreden omdat het foetusei niet volledig is verwijderd. Ja, dit gebeurt ook. Restanten van het foetale ei interfereren met het samentrekken van de baarmoeder, dus buikpijn en rugpijn, evenals hevig bloeden, vergezellen de vrouw vaak na de kunstmatige zwangerschapspreventie.

Ook moet worden opgemerkt dat de oorzaak van pijn in de onderbuik van de vrouw na abortus voortijdige fysieke inspanning van het lichaam kan zijn, zoals actieve sporten of de snelle hervatting van seksuele activiteit.

Pijn na medische abortus

Laten we nu kijken naar de oorzaken van pijn na medische abortus. Zoals hierboven al vermeld, veroorzaakt medische abortus speciale medicijnen die een vrouw strikt onder toezicht van een arts moet nemen. Hoewel deze methode relatief veilig is, is niemand immuun voor onaangename gevolgen in de vorm van afscheidingen en pijnen. Krampen van pijn na abortus is vaak een gevolg van de medicijnmethode. Hoe wordt dit uitgelegd? Het antwoord is simpel: door de medicijnen beginnen de spieren samen te trekken en duwen het fruit uit de vagina. Meestal is de pijn tolerant en meer als een menstruatie. Maar als ernstige pijn na abortus wordt waargenomen met een medicamenteuze methode en langer duurt dan 2 dagen, is het noodzakelijk om dringend een arts te raadplegen.

Diagnostics

Diagnose van het vrouwelijk lichaam na een abortus

Na de abortus moet elke vrouw een bepaalde revalidatie ondergaan om onaangename en mogelijk trieste gevolgen, zoals onvruchtbaarheid of de ontwikkeling van kanker, te voorkomen. Diagnose van pijn en eventuele complicaties na abortus houdt in:

  • echografisch onderzoek van borstklieren en genitaliën. Dit maakt het mogelijk om eventuele veranderingen in de structuur van de eierstokken, baarmoeder, borstklieren van een vrouw te identificeren en, indien nodig, een behandeling voor te schrijven.
  • diagnostisch onderzoek - colposcopie, - dat informatie geeft over de toestand van het uterusslijmvlies, de baarmoederhals en de vagina.
  • laparoscopie uitvoeren in geval van vermoede obstructie van de eileiders.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Behandeling

Behandeling van pijn na abortus

Als een vrouw na een abortus tekenen van infectie vertoont: temperatuur, lage bloeddruk, lage buikpijn, algemene zwakte in de spieren, enz., Is dringende ziekenhuisopname noodzakelijk. De arts schrijft een intraveneuze antibioticatherapie voor, evenals de eventuele verwijdering van de resterende foetale weefsels. De therapie gaat door totdat de toestand van de patiënt verbetert. Nadat de temperatuur en de druk weer normaal zijn geworden, stopt de patiënt met het injecteren van antibiotica en vervangt deze door orale therapie.

In het geval dat de infectie niet voortschrijdt, alleen de baarmoeder treft en de resten van de foetale weefsels niet worden waargenomen, is ziekenhuisopname niet nodig. De arts schrijft een antibioticakuur voor en schrijft enkele beperkingen in lichamelijke activiteit voor. Behandeling van pijn na abortus houdt in dat een vrouw zich moet houden aan de instructies van de arts, die we in de volgende alinea zullen bespreken.

Complicaties en gevolgen

Minimale abortussen en hun gevolgen

In zeer vroege stadia van de zwangerschap, tot 20 dagen, kunnen vrouwen hun toevlucht nemen tot mini-abortussen. Dit type abortus kan ook als relatief veilig worden geclassificeerd. Om te beginnen zullen we verduidelijken dat mini-abortus wordt uitgevoerd door middel van een speciale vacuümzuiging, die de foetus extraheert. Deze operatie vermindert niet alleen het risico van negatieve gevolgen van abortus, maar vereist ook geen algemene anesthesie, in tegenstelling tot de chirurgische methode, en wordt uitgevoerd voor een korte periode van tijd. Maar het risico op complicaties is altijd aanwezig. In dit geval kunnen de gevolgen zich manifesteren als een trekpijn in de onderbuik, evenals in de vorm van overvloedige bloedafscheidingen. Dit komt door het feit dat er nog steeds een stukje foetaal ei in de baarmoeder zit, dat natuurlijk moet worden verwijderd. Men moet niet vergeten dat om pijn te vermijden na een mini-abortus en alle andere gevolgen, het noodzakelijk is om een aantal regels in acht te nemen: draag geen gewichten, span niet, oefen niet en geen seksueel leven gedurende een maand. Met inachtneming van alle noodzakelijke voorschriften, zal de vrouw zichzelf gezond houden.

Abortus is geen natuurlijk proces, maar een kunstmatig proces, dus een dergelijke onaangename gebeurtenis is een grote belasting voor het lichaam. Wanneer een vrouw zwanger wordt, start haar lichaam alle processen voor de ontwikkeling en het behoud van de foetus. Maar als dit proces met geweld stopt, reageert het lichaam pijnlijk. De borstklieren van de vrouw zijn erg gevoelig voor veranderingen in het lichaam en daarom begint een vrouw, na een abortus, haar borsten te kwetsen. Er moet worden benadrukt dat de pijn in de borst na een abortus ook kan getuigen van verschillende complicaties: mastopathie en zelfs tumoren. Ja, het zijn abortussen die vaak de oorzaak zijn van de vorming van zwelling op de borst.

Het voorkomen

Preventie van pijn na abortus

Zoals hierboven al vermeld, is abortus gevaarlijk vanwege de gevolgen ervan, zelfs als de kunstmatige zwangerschapspreventie perfect is verlopen. We willen uw aandacht vestigen op wat gedaan moet worden en op welk advies u moet letten, om geen complicaties te veroorzaken. Ten eerste kun je geen warm bad nemen - baden is alleen toegestaan onder de douche. Ten tweede is elke fysieke activiteit, inclusief seksleven, verboden. De terugkeer naar het actieve leven is slechts ten minste een maand mogelijk. Ten derde moet een vrouw de hygiënevoorschriften strikt naleven: 2 keer per dag om de geslachtsdelen schoon te houden met warm water, bij voorkeur gekookt, of een oplossing van kaliumpermanganaat.

Om complicaties te voorkomen, schrijft de arts gewoonlijk een antibioticakuur voor om mogelijke infecties te voorkomen; de loop van hormonale anticonceptiva, die wordt vastgesteld op de eerste dag na de abortus.

Naleving van al deze regels zal niet alleen een goede profylaxe zijn van pijn na een abortus, maar zal ook in staat zijn om zowel de gezondheid van vrouwen als de gezondheid van toekomstige nakomelingen te behouden.

Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.