^

Gezondheid

A
A
A

Grijs haar bij kinderen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 28.09.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Kan een kind grijs haar hebben? Ja, dat kunnen ze.

Waarom verschijnen ze en wat betekent het? Dit betekent dat in de haarzakjes het niveau van melaninepigment, dat het haar kleurt, verminderd of volledig afwezig is.

Ook in de geneeskunde is er de term "poliose", wat betekent dat gebieden met gebleekt haar op de lijn van hun groei in het voorhoofd, op de wenkbrauwen en / of wimpers, evenals vlekken van grijs haar op andere plaatsen van de hoofdhuid. Poliose kan zelfs bij pasgeborenen worden waargenomen.

Redenen waarom een kind grijs haar heeft

De oorzaken van een symptoom zoals grijs haar bij een kind zijn focale of diffuse hypopigmentatie (depigmentatie) van het haar of  hypomelanose .

Deze aandoening kan te wijten zijn aan:

 • vitiligo ; [1]
 • albinisme bij kinderen  of piebaldisme (onvolledig albinisme); [2]
 • Ito-hypomelanose, een zeldzame neurodermatologische ziekte geassocieerd met X-chromosomale afwijkingen, die zich manifesteert in skeletmisvormingen, oogaandoeningen (nystagmus, scheelzien, cataracten) en afwijkingen van het centrale zenuwstelsel (intelligentie en motorische achterstand); [3]
 • ziekte van Recklinghausen of erfelijke  neurofibromatose type  I; [4], [5]
 • tubereuze sclerose  - een genetische ziekte met een autosomaal dominant type overerving, waarbij een kind bij de geboorte een grijze haarlok en gehypopigmenteerde vlekken op de huid heeft; [6]
 • Chediak-Higashi-syndroom  (Chedyak-Higashi); [7]
 • Vogt-Koyanagi-syndroom (of ziekte van Vogt-Koyanagi-Harada) met ontsteking van de iris en choroidea, gehoorproblemen en ernstige neurologische symptomen; [8]
 • geassocieerd met erfelijke genmutaties Grizzelli-syndroom, dat drie vormen heeft en verschillende niet-pigmentaire, neurologische en immuunsymptomen; [9]
 • Ziekte van Graves of  hyperthyreoïdie bij kinderen ,  [10] evenals de ziekte van Hashimoto of  auto- immune thyreoïditis .

Met het Waardenburg-syndroom is grijs haar bij een pasgeboren kind (langs het voorhoofd) niet het enige teken van pathologie, en kinderen kunnen irisheterochromie hebben (ogen van verschillende kleuren); hypertelorisme (brede neusbrug) en synophrysis (verenigde wenkbrauwen); perceptief gehoorverlies, convulsies, tumorformaties. De prevalentie van dit syndroom in de bevolking wordt geschat op één geval per 42-50 duizend mensen, en in dovenscholen heeft volgens sommige rapporten één kind op 30 het Waardenburg-syndroom. [11]Tegelijkertijd, als een pasgeborene vanaf de geboorte darmobstructie of constipatie heeft (aangeboren agangliose van de dikke darm of de ziekte van Hirschsprung), wordt het Waardenburg-Shah-syndroom gediagnosticeerd. [12]En in combinatie met hypoplasie van de spieren van de ledematen en gewrichtscontracturen - Kline-Waardenburg-syndroom. [13]

Risicofactoren

Onder de risicofactoren voor verminderde melaninesynthese, merken experts op:

 • ondervoeding en/of eiwit-energie ondervoeding;
 • gebrek aan cyanocobalamine - vitamine B12 - met de ontwikkeling van pernicieuze anemie (vaak vaak voor bij veganisme), evenals een tekort aan deze vitamine en foliumzuur (vitamine B9) tijdens de zwangerschap bij de moeder, wat leidt tot megaloblastaire bloedarmoede bij het kind;
 • kopertekort in het lichaam;
 • problemen met de schildklier;
 • bijnierinsufficiëntie;
 • chronische blootstelling aan zware metalen (lood).

Pathogenese

Melanine-producerende cellen - melanocyten - worden gevormd uit cellen van het neuroectoderm van de neurale lijst van het embryo (melanoblasten), die zich in weefsels verspreiden en verder worden getransformeerd. Melanocyten zijn niet alleen aanwezig in de huid en haarzakjes, maar ook in andere weefsels van het lichaam (in het slijmvlies van de hersenen en in het hart, in het vaatvlies van de ogen en het binnenoor).

De productie van melanine in de haarschacht (folliculaire melanogenese) door L-tyrosine te oxideren vindt niet constant plaats, zoals in de opperhuid, maar cyclisch, afhankelijk van de  fase van de haargroei . Aan het begin van de anagene fase vermenigvuldigen melanocyten zich, rijpen tegen het einde van deze fase, en tijdens de catagene periode ondergaan ze apoptose (ze sterven). En dit hele proces hangt af van een aantal factoren en wordt gereguleerd door vele enzymen, structurele en regulerende eiwitten, enz.

De productie van melanine en de overdracht ervan van melanocyten naar keratinocyten van haarzakjes hangen niet alleen af van de aanwezigheid van zijn voorlopers (5,6-dihydroxyindolen, L-dopaquinon, DOPA-chroom), maar ook van veel auto- en endocriene factoren. De onderzoekers concludeerden dat folliculaire melanocyten - in vergelijking met huidmelanocyten - gevoeliger zijn voor de effecten van peroxiden en vrije radicalen, dat wil zeggen dat ze gemakkelijker beschadigd raken door oxidatieve stress.

Mutaties in het tyrosinase (TYR)-gen, een koperbevattende enzymkatalysator voor de synthese van melanine uit het aminozuur tyrosine, leiden dus tot de minimale vorming van melanine of de afwezigheid ervan bij alle vormen van albinisme. Evenals mutaties in de genen van de TYRP1- en TYRP2-enzymen, die belangrijke deelnemers zijn in de melanogenese die de activiteit van tyrosinase, de proliferatie van melanocyten en de stabiliteit van de structuur van hun melanosomen reguleren.

Bij tubereuze sclerose (die bij één kind op 6000 kinderen voorkomt) wordt de pathogenese geassocieerd met een erfelijke of sporadische mutatie van de genen voor de eiwitten hamartin en tuberine (TSC1 en TSC2), die de groei en proliferatie van cellen reguleren (inclusief melanocyten).

Aangenomen wordt dat het Multisystem Vogt-Koyanagi-syndroom het gevolg is van een abnormale auto-immuunrespons op melaninebevattende cellen in enig lichaamsweefsel.

En bij een dergelijke orgaanziekte als het Waardenburg-syndroom is het mechanisme voor de ontwikkeling van de pathologische aandoening geworteld in mutaties in de EDN3-, EDNRB-, MITF-, PAX3-, SNAI2- en SOX10-genen, die direct verband houden met de vorming van melanocyten.

Zie ook:  Anatomische en fysiologische kenmerken van de huid en haar aanhangsels .

Gevolgen en complicaties

Op zichzelf kan grijs haar bij kinderen geen complicaties veroorzaken of negatieve gezondheidseffecten veroorzaken.

Het optreden van een symptoom als gebleekt haar bij een kind kan echter worden gecombineerd met andere tekenen van bepaalde ziekten en pathologische aandoeningen (hierboven vermeld) die een ernstig risico vormen.

Diagnostiek

Om de oorzaak van haardepigmentatie te bepalen, is een volledige anamnese (inclusief familiegeschiedenis) vereist.

Een algemene bloedtest en schildklierhormonen worden afgenomen.

Een onderzoek van een huidgebied met gedepigmenteerd haar wordt uitgevoerd met behulp van een Wood's lamp, evenals door  dermatoscopie .

Op basis van de beoordeling en vergelijking van alle klinische symptomen wordt differentiële diagnose uitgevoerd.

Wat te doen, behandeling?

Als PUVA-therapie wordt gebruikt bij de behandeling van vitiligo, wordt geprobeerd de hypomelanose van Ito te behandelen met injecties van glucocorticosteroïden, omdat er eenvoudigweg geen etiotrope middelen zijn voor de behandeling van pathologieën van dit type of albinisme.

Bij syndromen met oftalmische of neurologische laesies worden geschikte symptomatische middelen gebruikt. Maar wat te doen in geval van schending van de melaninesynthese?

Als er een tekort aan vitamine B12 wordt geconstateerd, worden supplementen met deze vitamine voorgeschreven. Bij een kopertekort wordt aanbevolen om volkoren granen, peulvruchten, runderlever, zeevis, eieren, tomaten, bananen, abrikozen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenen in het dieet van het kind op te nemen.

Artsen raden ook aan om ginkgo biloba-preparaten gedurende twee tot drie maanden te nemen, waarvan wordt gezegd dat ze repigmentatie bevorderen.

Je kunt een haartonicum gebruiken bestaande uit wortelsap, sesamolie en fenegriekzaadpoeder; aloë vera gel haarmaskers maken (die antioxidanten, vitamine B12 en B9, zink en koper bevatten).

Preventie

Specifieke manieren om melanogenese te reguleren zijn nog niet gevonden, daarom zijn er geen maatregelen om aangeboren pathologieën van melaninesynthese in haarzakjes te voorkomen.

Hoewel onderzoekers beweren dat antioxidanten bijdragen aan de toename van de melaninesynthese: vitamine A, C en E, evenals biologisch actieve verbindingen in groenten, donkergekleurde bessen en fruit en felgekleurde groenten.

Voorspelling

Hoogstwaarschijnlijk zal het grijze haar van een kind zijn "merkteken" voor het leven zijn: dit is de medische prognose voor genetisch bepaalde focale of diffuse pigmentatiestoornissen en weessyndromen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.