^

Gezondheid

A
A
A

Folliculaire conjunctivitis

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Als het slijmvlies van het oog ontstoken raakt met het verschijnen van bellenformaties - de follikel (van het Latijnse folliculus - zakje), dan is dit niets meer dan folliculaire conjunctivitis. Volgens ICD-10 is de code voor de acute vorm van de ziekte H10.019, de chronische is H10.439.

Epidemiologie

Volgens statistieken is in 80% van de gevallen de oorzaak van acute conjunctivitis, inclusief folliculaire, virussen, terwijl adenovirussen 65-90% van de gevallen uitmaken.

Het aantal gevallen van acute folliculaire conjunctivitis veroorzaakt door HSV varieert van 1,3-4,8% van alle gevallen van acute conjunctivitis.

Oorzaken folliculaire conjunctivitis

Volgens de vorm van het ontstekingsproces kan dit type  conjunctivitis  acuut en chronisch zijn, en de typen worden bepaald door etiologie.

De oorzaken van de acute vorm van folliculaire conjunctivitis zijn dus:

De belangrijkste oorzaken van chronische folliculaire conjunctivitis worden erkend:

  • chlamydia-infectie - de bacterie Chlamydia trachomatis; [2]
  • virale infectie van de huid -  molluscum contagiosum , dat wil zeggen schade aan de huid van de oogleden, hun randen en het slijmvlies van de ogen  met pokkenvirus  (Molluscum contagiosum-virus), dat wordt overgedragen door contact of door geïnfecteerde voorwerpen. [3]

Chronische ontsteking van het bindvlies kan gepaard gaan met een allergie voor plaatselijke oogheelkundige geneesmiddelen: oogdruppels (Prozerin, Pilocarpine, Dipivefrin,  [4] Carbachol, Atropine, Brinzolamide  [5] , enz.) of antivirale oplossingen die in de conjunctivale zak worden geïnjecteerd.

Dezelfde infecties veroorzaken folliculaire conjunctivitis bij kinderen, meer details in de publicaties:

Acute conjunctivitis bij kinderen

Risicofactoren

De ernstigste risicofactor voor het ontwikkelen van infectieuze conjunctivitis is direct contact met exsudaat dat vrijkomt uit de ogen van de patiënt of indirect contact, bijvoorbeeld via een handdoek of kussensloop op een kussen.

Gemeenschappelijke factoren zijn ook: onvoldoende persoonlijke hygiëne; verminderde immuniteit; de aanwezigheid van oogziekten zoals blefaritis, droge ogen-syndroom, ontsteking van de klieren van Meibom van de oogleden of het nasolacrimale kanaal; oneigenlijk gebruik van contactlenzen, evenals langdurig gebruik van sommige oogdruppels.

Pathogenese

Bij folliculaire conjunctivitis van virale oorsprong is de pathogenese te wijten aan het feit dat virale deeltjes (virions) de cytoplasmatische membranen van epitheelcellen binnendringen in het cytoplasma en de celkernen. Na de introductie van het virale nucleocapside dat zijn genoom (RNA of DNA) bevat, wordt de structuur van de cellen van het slijmvliesepitheel van het bindvlies verstoord, begint het virus zich te vermenigvuldigen: zijn DNA wordt getranscribeerd en gerepliceerd in de celkernen.

Tegelijkertijd worden sommige van de nieuwe virionen uit de kernen vrijgegeven en andere cellen infecteren, wat leidt tot de activering van immunocompetente epitheelcellen - T-lymfocyten, die met virus geïnfecteerde cellen vernietigen.

Zoals studies hebben aangetoond, zijn subconjunctivale infiltraten in de vorm van follikels gevormd als gevolg van ontsteking clusters van lymfocyten.

Symptomen folliculaire conjunctivitis

Bij de meeste patiënten zijn de eerste tekenen van folliculaire conjunctivitis  roodheid van de ogen  en een gevoel van zand in de ogen.

Wanneer het bindvlies wordt aangetast door adenovirus, duurt de incubatieperiode - vanaf het moment van infectie tot het stadium van het begin van de symptomen van ontsteking - ongeveer 10 dagen en de duur van de ziekte kan 7-28 dagen zijn.

De belangrijkste symptomen zijn tranende en waterige afscheiding (met  chlamydia conjunctivitis  - mucopurulent), zwelling van de oogleden en diffuse zwelling van de conjunctiva (chemosis), intolerantie voor fel licht (fotofobie), wazig zien.

Op de gewelven van de conjunctiva (fornix conjunctivae) verschijnen uitgesproken bel (papillaire of vesiculaire) formaties met een ronde vorm, 0,5-1,5 mm in diameter.

Acute herpetische conjunctivitis, vergezeld van jeuk en verbranding van de ogen, kan twee vormen hebben: folliculair en vesiculair-ulceratief - met blaren op de oogleden (en sereuze afscheiding daaruit).

In de acute vorm is de laesie vaak eenzijdig, maar infectie van het tweede oog treedt binnen enkele dagen op. In bijna de helft van de gevallen is er een toename van de lymfeklieren voor de oren en hun pijn tijdens palpatieonderzoek - preauriculaire lymfadenopathie.

Als de keelholte tegelijkertijd ontstoken is (dat wil zeggen, er is faryngitis met keelpijn), wordt een verhoging van de lichaamstemperatuur waargenomen, die wordt gedefinieerd als faryngeale conjunctivale of  faryngoconjunctivale koorts .

Complicaties en gevolgen

Een complicatie van herpetische keratoconjunctivitis is een ontsteking van het hoornvlies van de ogen en de ontwikkeling van  herpetische keratitis .

Het gevolg van chronische folliculaire conjunctivitis veroorzaakt door chlamydia kan  trachoom zijn  - met ontsteking van de oppervlakkige vaten van het hoornvlies en de vertroebeling ervan.

Diagnostics folliculaire conjunctivitis

Folliculaire conjunctivitis is een klinische diagnose en wordt gediagnosticeerd door een grondig oogonderzoek,  onderzoek van het bindvlies  en geschikte laboratoriumtests.

Om de infectie te bepalen, zijn tests nodig: een uitstrijkje van het oog (bakposev van het uitgescheiden exsudaat) en schrapen van het bindvlies, een volledig bloedbeeld, een bloedtest op antilichamen tegen HSV1 en andere virussen.

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose wordt uitgevoerd met andere soorten conjunctivitis, evenals oogziekten met vergelijkbare symptomen (anterieure uveïtis, scleritis, enz.).

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling folliculaire conjunctivitis

Behandeling van folliculaire conjunctivitis veroorzaakt door chlamydia omvat niet alleen lokale middelen, maar ook orale antibioticatherapie met tetracycline en erytromycine.

De belangrijkste medicijnen voor lokaal gebruik:

Bij ontsteking van het slijmvlies van de ogen veroorzaakt door heprevirussen, schrijven oogartsen Trifluridine-oogdruppels voor (Trifluoridin, Lansurf, Viroptik) - één druppel om de twee uur en na drie tot vier dagen - vijf keer per dag; ooggel Ganciclovir (Virgan) - tot vijf keer per dag. Betadine (5% oplossing) wordt gebruikt - voor de smering van het bindvlies driemaal per dag.

Orale medicatie omvat Acyclovir 0,4 g driemaal daags, Valaciclovir ( Valtrovir ) 0,5 mg of Famciclovir 0,25 g driemaal daags.

Voor de behandeling van adenovirale conjunctivitis wordt antivirale behandeling niet aanbevolen, ondersteunende maatregelen om de symptomen te verlichten omvatten middelen zoals  kunstmatige tranen  of antihistaminedruppels (Cromohexal, Vizin, Opanadol, enz.), evenals koude kompressen

Op advies van een arts is aanvullende behandeling met kruiden mogelijk, voor meer details zie -  Kruiden voor het wassen van de ogen

In geval van schade door molluscum contagiosum kan chirurgische behandeling worden uitgevoerd - curettage, wat de mechanische verwijdering van de aangetaste laag slijmvlies is.

Het voorkomen

In het geval van een conjunctivitis van infectieuze oorsprong, zijn preventieve maatregelen de naleving van de regels voor persoonlijke hygiëne, in de eerste plaats de netheid van de handen.

Handen moeten altijd met zeep worden gewassen en als er contact is geweest met een persoon met conjunctivitis, moeten de handen worden behandeld met een ontsmettingsmiddel op alcoholbasis.

Prognose

Bij folliculaire conjunctivitis is de prognose voor de overgrote meerderheid van de patiënten gunstig.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.