^

Gezondheid

De Addis-Kakovsky-test

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De Addis-Kakovsky-test is een zeer oude maar effectieve manier om het aantal rode bloedcellen - erytrocyten, evenals leukocyten, cilinders ("gefuseerd" met eiwitelementen) in de urine te tellen.

Wat is het doel van een dergelijke studie als de Addis-Kakovski-test?

Veel ziekten hebben een latente vorm en een persoon merkt vaak de dreigende symptomen niet, maar ervaart slechts een lichte malaise. Latente ziekten gerelateerd aan de nieren en de urinewegen vereisen een zorgvuldige diagnose, die routinematig de methoden omvat voor het tellen van eiwitverbindingen, gevormde elementen in de urine. De Addis-Kakovski-test lijkt sterk op een andere analyse - de test van Nechiporenko, maar de cijfers worden berekend op basis van het materiaal dat per dag wordt verzameld. Tijdens deze periode kunt u de dynamiek zien en nauwkeuriger bepalen wat meer in het sediment van urine zit - erytrocyten of leukocyten.

De geschiedenis van de ontwikkeling van de methode is interessant omdat in 1910 de beroemde arts van die tijd, Kakovsky Anton Fomich, een effectieve methode voor de diagnose van nefritis voorstelde.

Kakovsky zocht tijdens zijn professionele carrière naar echt effectieve methoden voor de behandeling van nefropathologie. Als ervaren clinicus suggereerde hij dat het tellen van het aantal gevormde elementen in de verzamelde urine de hele dag nodig is, te beginnen in de vroege ochtend.

Dergelijke fractionele telling gaf meer gedetailleerde en nauwkeurige informatie over het bezinken van cellen. Zoals vaak het geval is, experimenteerde de Amerikaanse Addis ook rond dezelfde tijd aan de andere kant van de planeet met urine-analyse. En in 1925, toen hij de Kakowski-methode als basis gebruikte, verbeterde hij het een beetje. Sindsdien begon het laboratorium het verzamelde materiaal te bestuderen, niet voor overdag, maar voor de dag. Collega's startten niet met de strijd om de palmboom, omdat het een effectieve diagnostische gebeurtenis was. En sinds die tijd is de methode een dubbele naam genoemd, namelijk de Addis-Kakovski-test. Kennelijk werd Addis eerst geplaatst volgens het alfabet en niet volgens de chronologie van de ontwikkeling van de methodologie.

Hoe wordt de Addis-Kakovski-test gedaan?

Urine moet binnen een dag worden verzameld, minder vaak binnen tien uur. Een overvloedige drank wordt niet aanbevolen, het gebruik van vloeistof blijft normaal. De enige voorwaarde die aan de patiënt wordt gesteld, is om, indien mogelijk, niet 's nachts te plassen. De Addis-Kakovsky-test gaat uit van een fractionele studie van het materiaal, dat wil zeggen, urine binnen 10-15 minuten geïsoleerd. Normaal gesproken zouden ongeveer 4 miljoen witte beschermende cellen van bloedleukocyten, niet meer dan 2 miljoen rode - van erytrocyten en ongeveer 20.000 verbindingen - van cilinders op moeten vallen met urine per dag. Als de limieten van de norm worden overschreden in een van hun categorieën van uniforme cellen, duidt dit op nieraandoeningen of infectieziekten van het urinestelsel.

De Addis-Kakovsky-test helpt ook om de prevalentie van erytrocyten of leukocyten in het sediment te identificeren. Als de witte bloedcellen de normale limiet overschrijden, is dit hoogstwaarschijnlijk bewijs van pyelonefritis. Leukocyten bereiken soms zes miljoen en dit is al een ernstige vorm van bacteriële infectie. Erytrocyten, die de grenzen van normaal 'overschrijden', spreken van glomerulonefritis, in dergelijke gevallen kunnen rode bloedcellen 5 miljoen bereiken.

De Addis-Kakowski-test is een methode die al een eeuw lang is getest en die de artsen nooit heeft nagelaten, deze methode heeft eerder geholpen en blijft helpen bij het formuleren van een nauwkeurige diagnose.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.