^

Gezondheid

A
A
A

Contractuur van de kauwspieren

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Langdurige spanning en samentrekking van de spieren die zorgen voor beweging van de onderkaak tijdens het kauwen (musculi masticatorii) wordt gediagnosticeerd als een contractuur van de kauwspieren.

Epidemiologie

Klinische statistieken over gevallen van contractuur van de kauwspieren zijn niet beschikbaar, maar het is bekend dat bijvoorbeeld het temporomandibulair gewrichtssyndroom (TMJ) wordt gedetecteerd bij ongeveer 10-15% van de volwassenen die een arts hebben geraadpleegd over craniofaciale pijn.

Oorzaken kauwspiercontracturen

Bij de bewegingen van de  onderkaak  bij het kauwen van vast voedsel zijn de oppervlakkige en diepe  kauwspieren  (musculus masseter) betrokken, die verbonden zijn met het onderkaakbeen en de jukbeenboog; temporale spieren (musculus temporalis) - voorste, middelste en achterste; mediale en inferieure laterale pterygoïde spieren (musculus ptererygoideus). Al deze spieren zijn bilateraal en worden geïnnerveerd door de mandibulaire zenuw, een tak van de nervus trigeminus. [1]

Er zijn belangrijke redenen die leiden tot contractuur van de musculi masticatorii, zoals:

 • fractuur, dislocatie en  subluxatie van de onderkaak  (inclusief gewoonte);
 • problemen met het tandheelkundige systeem - een schending van de occlusie (sluiting) van de tanden, dat wil zeggen  malocclusie  (maxillaire of mandibulaire prognathie);
 • temporomandibulaire gewrichtsaandoeningen - temporomandibulair gewrichtssyndroom  (TMJ), waarvan de beweging wordt verzorgd door kauwspieren;
 • myositis - ontsteking van spierweefsel;
 • tendinitis van de temporale spier - ontsteking van de pezen, die gepaard kan gaan met hyperactiviteit van deze spier;
 • mandibulaire defecten , bijvoorbeeld hyperplasie van het coronoïde proces en de hoek van de onderkaak;
 • gezichtshyperkinesie , in het bijzonder abnormale bewegingen van de onderkaak (orale hyperkinese) - bruxisme, "lager" Bruegel-syndroom, tardieve orofaciale dyskinesie, oraal kauwsyndroom (hemimastikatoire spasme) bij ouderen;
 • spastische verlamming  van de gezichtsspieren (hemispasme in het gezicht);
 • verlamming van het zachte gehemelte;
 • mandibulaire zenuwbeschadiging.

Soorten contractuur van kauwspieren

Er zijn dergelijke soorten of soorten  contracturen ,  [2]zoals:

 • posttraumatische contractuur van kauwspieren,
 • ontstekingscontractuur van de kauwspieren (met koorts, diffuse zwelling van het gezicht en craniofaciale pijn);
 • postparalytische contractuur van kauwspieren (en mimische) in geval van cerebrovasculair accident als gevolg van een beroerte - met schade aan de bovenste motorneuronen en de ontwikkeling van spastische spierhypertonie en hemispasme in het gezicht;
 • neurogene contractuur van kauwspieren , bijvoorbeeld bij patiënten met epilepsie of pseudobulbaire parese, die het gevolg is van schade aan de centrale motorneuronen en corticaal-nucleaire banen van de hersenen.

Risicofactoren

Bij het bepalen van de risicofactoren voor de ontwikkeling van kauwspiercontractuur, benadrukken experts allereerst de rol van maxillofaciale verwondingen, tandheelkundige / orthodontische manipulaties en lokale infectieuze processen (periostitis, pericoronitis, infectie op de plaats van de derde kiesuitbarsting, andere ontstekingshaarden in de mondholte en nasopharynx), wat kan leiden tot ontsteking van de kauwspieren, evenals tot spierdystrofie / dystonie en ziekten van het spierweefsel van auto-immuun oorsprong (polymyositis).

Het risico op contractuur van de musculi masticatorii met disfunctie van het kauwsysteem is verhoogd bij epilepsie, pseudobulbaire parese en chronische stress. Zo gaat stress-geïnduceerde spanning bij veel mensen gepaard met onwillekeurige motorische activiteit van de kaakspieren met klemmen of tandenknarsen - bruxisme (van het Griekse brykein - tanden bijten of slijpen). [3]

Maar er moet rekening mee worden gehouden dat langdurig gebruik van antipsychotica kan leiden tot een bijwerking in de vorm  van neuroleptisch syndroom , dat wordt gekenmerkt door een tonische spasme van de kauwspieren - kaakkaak (van het Griekse trismos - kraken). [4]

Trouwens, het is trismus dat kan leiden tot verkorting van de immobiele spiervezels van de pterygoid, temporale en kauwspieren en chronische beperking van hun mobiliteit.

Pathogenese

In het geval van fracturen van de onderkaak of gezichtsbeenderen, waarop de kauwspieren zijn gefixeerd, in geval van dislocaties van de nek van de condylus van de onderkaak, kan de pathogenese van contractuur het gevolg zijn van de vorming van een hematoom, focale breuk van spiervezels, aanhoudende spierspasmen (trismus), evenals structurele veranderingen in spierweefsel - met de vorming van verklevingen en littekens, dat wil zeggen, fibrose (fibrodysplasie), en zelfs ossificerende traumatische myositis.

Contractuur ontwikkelt zich dus wanneer normaal elastische weefsels worden vervangen door niet-elastisch fibreus weefsel dat de spier aanspant.

Studies hebben aangetoond dat structurele veranderingen in spierweefsel meer rigide zijn - als gevolg van verhoogde passieve mechanische stress. Tegelijkertijd gaat de spanning van spiervezels gepaard met het uitrekken van sarcomeren (functionele spiereenheden bestaande uit contractiele eiwitten myosine en actine, gecombineerd tot myofilamenten), wat leidt tot hun functionele minderwaardigheid, en het genereren van actieve spanning in de spieren neemt af, waardoor stijfheid (stijfheid van bewegingen).

Symptomen kauwspiercontracturen

Bij contractuur van de kauwspier manifesteren de eerste tekenen zich door een beperkt vermogen om de mond te openen. Er is acute  pijn in de kauwspier  en de kaak is naar de laesie gekanteld (asymmetrie van het ondervlak).

In een later stadium kan de pijn (doof of pijnlijk) ook in rust zijn met een weerspiegeling in het oor en de slaap.

Symptomen zijn ook een constant gevoel van beklemming en stijfheid van de spieren (vanwege hun hypertonie); moeite met eten (het is onmogelijk om te bijten en te kauwen); problemen met tandenpoetsen, geeuwen, articulatie; klikken worden gevoeld in het temporomandibulair gewricht, spierfasciculaties zijn mogelijk.

Complicaties en gevolgen

Complicaties en gevolgen van kauwspiercontractuur zijn onder meer pijnlijke spierspasmen en beperking van de functie van het temporomandibulair gewricht en de mandibulaire mobiliteit, die kan worden gedefinieerd als myofasciaal pijnsyndroom in het gezicht, myofasciaal kauwsyndroom, syndroom van Kosten of pijnlijk disfunctioneel gezichtssyndroom.

Diagnostics kauwspiercontracturen

De diagnose van contractuur begint met het onderzoek van de patiënt en het verzamelen van anamnese.

Laboratoriumonderzoek kan nodig zijn - bloedonderzoek voor lactaat-, lactaatdehydrogenase- en creatinefosfokinasespiegels.

Instrumentele diagnostiek omvat panoramische radiografie van de onderkaak, CT van de maxillofaciale regio en temporomandibulaire gewrichten, echografie van de spieren, elektroneuromyografie. [5]

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose wordt uitgevoerd met artrogene  contractuur van de onderkaak , artrose, neoplasmata gelokaliseerd in het kaakgebied, trigeminusneuralgie, Bell's palsy (neuritis van de aangezichtszenuw), enz.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling kauwspiercontracturen

De behandeling moet gericht zijn op het wegnemen van de onderliggende oorzaken. Een gedeeltelijk geïmpacteerde tand kan extractie vereisen; in geval van malocclusie wordt orthodontische behandeling uitgevoerd; in geval van infectie wordt antibiotische therapie voorgeschreven; chirurgische behandeling (door een kaakchirurg of kaakchirurg) is vereist voor verwondingen en sommige anatomische defecten van de onderkaak.

Om ontstekingen en pijn te verlichten, worden NSAID's aanbevolen - niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, bijvoorbeeld  Ibuprofen  (0,2-0,4 g driemaal daags), of andere  tabletten voor spierpijn .

Om de spiertonus in kleine doses te verminderen, worden medicijnen uit de spierverslapper gebruikt, bijvoorbeeld Tizanidin (Sirdalud). Bijwerkingen van het medicijn kunnen zich manifesteren als verhoogde vermoeidheid en slaperigheid, duizeligheid en arteriële hypotensie, droge mond, misselijkheid.

Fysiotherapiebehandeling wordt uitgevoerd door de methode van medicamenteuze fonoforese (met NSAID's). Thuis kunt u natte warme kompressen doen (meerdere keren per dag gedurende 15-20 minuten). Warmte helpt pijn en stijfheid te verlichten door de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verhogen.

Medische revalidatie voor contractuur van de kauwspieren na het verwijderen van ontstekingen is gericht op het herstellen van hun normale functie en omvat, naast fysiotherapie, therapeutische oefeningen en massage van de kauwspieren.

Het voorkomen

Tijdige behandeling van ontstekingsziekten van de mondholte en nasopharynx, evenals preventie van occlusiestoornissen bij kinderen en, indien mogelijk, correctie van malocclusie kunnen als preventieve maatregelen worden beschouwd.

Prognose

Bij contractuur van de kauwspieren hangt de prognose volledig af van de oorzaak van het optreden ervan. Wanneer de verkorting van spiervezels wordt veroorzaakt door overbelasting, overbelasting of fysieke stress en binnen fysiologische grenzen valt, is het omkeerbaar. Contracten als gevolg van ernstige verwondingen, waarbij een aanzienlijk deel van de weefsels van de spier-peesstructuren worden vernietigd, kunnen onomkeerbaar zijn.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.