^

Gezondheid

Behandeling van jeukende huid bij kinderen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 14.08.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Om jeuk bij een kind te elimineren, is het belangrijk om eerst de oorsprong ervan te bepalen. Als dit niet gebeurt, is het bijna onmogelijk om van het ongeluk af te komen, omdat het symptoom onmiddellijk na voltooiing van het gebruik van een bepaald medicijn zal optreden.

De eerste maatregelen waar ouders op moeten letten, zijn als volgt:

 • de kamer waarin het kind zich bevindt, moet systematisch worden geventileerd en de lucht moet worden bevochtigd om overmatige uitdroging van de huid te voorkomen;
 • babykleding en beddengoed moeten van natuurlijke materialen zijn gemaakt;
 • het kind moet regelmatig, maar niet te vaak in bad gaan, met hypoallergene wasmiddelen en warm (niet heet) water.

Met betrekking tot medicamenteuze therapie kunnen we alleen zeggen dat het wordt gebruikt volgens de gedetecteerde provocerende ziekte.

 • Als het ongemak gepaard gaat met insectenbeten, wordt aanbevolen om het getroffen gebied te smeren met een pap van frisdrank en water of Fenistil-gel.
 • In geval van allergische jeuk is het noodzakelijk om het contact met een waarschijnlijk allergeen te onderbreken, de baby voldoende vloeistof te geven, een eventueel enterosorbens aan te bieden (actieve kool, Enterosgel, Polysorb, enz.). Antihistaminica kunnen alleen worden voorgeschreven door een arts.
 • Bij waterpokken wordt jeuk geëlimineerd door het gebruik van externe middelen: Fenistil, Viferon, Acyclovir, Oxolinic zalf. Het is toegestaan om kalmerende middelen te gebruiken op advies van een arts.
 • Als een onaangenaam symptoom gepaard gaat met problemen in de spijsvertering of urinewegen, wordt aanbevolen om middelen zoals actieve kool, Diazolin, Nikoflex-zalven of Capsaïcine, Enterosgel te proberen.
 • In het geval van leveraandoeningen (bijvoorbeeld met cholestase, geelzucht), worden Ursohol, Ursofalk, Enterosgel voorgeschreven.
 • Met de endocriene aard van de aandoening wordt de onderliggende ziekte behandeld - bijvoorbeeld schildklierdisfunctie, diabetes mellitus. Tijdens de normalisatie van de toestand van het endocriene systeem verdwijnt ook de jeuk van de huid.
 • In het geval van bloedarmoede wordt het probleem geëlimineerd door het gebruik van geschikte medicijnen - bijvoorbeeld ijzerbevattende middelen, en door de voeding van het kind te corrigeren.

De noodzaak van het gebruik van bepaalde medicijnen wordt beoordeeld door de arts, die ook op individuele basis de dosering voor het kind berekent.

Hoe jeuk bij atopische dermatitis bij een kind te verlichten?

Atopische dermatitis wordt alleen behandeld onder toezicht van een medisch specialist. Enzympreparaten, vitamine-mineraalcomplexen, korte kuren met antihistaminica, evenals externe huidbehandelingen kunnen worden voorgeschreven.

Kleine kinderen worden vaak aanbevolen om baden te nemen met kruideninfusies (bijvoorbeeld kamille, salie, touw). Maar het belangrijkste is om het potentiële allergeen te elimineren dat een dergelijke reactie in het lichaam van het kind veroorzaakte als atopische dermatitis. Ouders kunnen de volgende belangrijke stappen ondernemen:

 • bied de babykleertjes alleen aan met een natuurlijke samenstelling van stoffen, koop geen verdacht goedkope dingen, was nieuwe babykleertjes voordat je ze voor de eerste keer aantrekt;
 • kies zorgvuldig wasmiddelen en waspoeder, gebruik geen extra smaak- en verzachtende (conditionerende) toevoegingen;
 • strijk alle babyspullen met een heet strijkijzer;
 • let op de keuze van speelgoed (ze moeten ook zo natuurlijk en hypoallergeen mogelijk zijn);
 • voorkom ophoping van huisstof, gebruik geen spuitbussen en sprays, eventuele aromatische (geparfumeerde) producten met een kind;
 • vermijd contact van de baby met dieren;
 • voorkom zowel onderkoeling als oververhitting van het lichaam van het kind, controleer voldoende vochtinname;
 • bewaakt de kwaliteit van spijsverteringsprocessen, voorkomt constipatie;
 • loop vaak met de baby, vermijd rookplekken;
 • Gebruik geen medicijnen zonder het advies van een arts.

Zoals de praktijk laat zien, kunt u, als u deze tips volgt, de baby redden van jeuk, zelfs zonder het gebruik van medicijnen.

Medicijnen

Geneesmiddelen om een baby van jeukende huid te bevrijden, zijn voorwaardelijk verdeeld in drie hoofdgroepen. Dit zijn antihistaminica, glucocorticoïden en mestcelmembraanstabilisatoren.

Antihistaminica zorgen voor een blokkade van histaminereceptoren, waardoor de ontwikkeling van een allergische reactie wordt gestopt. Dankzij hen wordt gedurende enkele uren de intensiteit van pathologische sensaties merkbaar verminderd, neemt de zwelling af en verdwijnt roodheid. Frequente bijwerkingen bij het gebruik van antihistaminica zijn tekenen zoals slaperigheid, vermoeidheid, hoofdpijn. Antihistaminica van de derde generatie hebben dergelijke bijwerkingen niet en worden door patiënten gemakkelijker verdragen.

Antihistaminica voor jeuk worden alleen door een arts voorgeschreven:

Antihistaminica I generatie

Suprastin

In staat om ongemak binnen een half uur na inname van de pil te verlichten. Het wordt gebruikt voor de behandeling van kinderen vanaf 3 jaar. Suprastin is geïndiceerd voor neurodermitis, allergieën door insectenbeten. Neem 2-3 keer per dag een halve tablet, totdat de allergische symptomen zijn verdwenen. Bijwerkingen: slaperigheid, hoofdpijn.

Diazoline

Ontworpen voor intern gebruik, voor kinderen vanaf drie jaar. Tabletten worden na de maaltijd ingenomen, 50 mg 1-3 keer per dag, afhankelijk van het recept van de arts. Bijwerkingen: slaapstoornissen, droge mond, prikkelbaarheid.

Tavegil

Een antihistaminicum met een uitgesproken kalmerend effect kan worden voorgeschreven aan kinderen ouder dan 6 jaar. Tavegil wordt vóór de maaltijd met water ingenomen. De gebruikelijke dosering is 's ochtends voor het ontbijt en voor het slapengaan een halve of een hele tablet. Bijwerkingen komen tot uiting in vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn.

Antihistaminica II generatie

Loratadine

Een lactosebevattend medicijn dat wordt voorgeschreven aan kinderen vanaf 2 jaar. De gemiddeld mogelijke dosering is eenmaal daags 1 tablet. Het is mogelijk om Loratadine te gebruiken in de vorm van een siroop (de dosering wordt bepaald door de arts). Bijwerkingen in de vorm van slaperigheid en duizeligheid zijn zeer zeldzaam.

Ceterizine

Een geneesmiddel voor de symptomatische eliminatie van jeukende gevoelens bij volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Neem standaard één tablet eenmaal per dag met water in. Tijdens de behandeling zijn klachten van verhoogde vermoeidheid, duizeligheid, droge mond, slaperigheid mogelijk.

Antihistaminica van de derde generatie

Telfast

Het medicijn wordt aanbevolen voor de behandeling van allergieën bij kinderen vanaf 12 jaar. De therapeutische dosis is 120 mg eenmaal per dag, voor de maaltijd. Tijdens de behandelingsperiode is het optreden van hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid, verhoogde prikkelbaarheid van het zenuwstelsel niet uitgesloten.

Erius

Prerarat bestaat in de vorm van tabletten en siroop. Tabletten zijn geïndiceerd voor de behandeling van kinderen vanaf 12 jaar en voor jonge kinderen wordt aanbevolen om de remedie in de vorm van een siroop te geven vanaf de leeftijd van zes maanden. Doseringen in elke situatie zijn individueel. Bijwerkingen zijn zeldzaam - niet meer dan 3% van de gevallen (vermoeidheid, hoofdpijn, dorst).

Glucocorticoïde geneesmiddelen van hormonale oorsprong doen ook uitstekend werk bij allergische problemen, omdat ze alle celstructuren kunnen beïnvloeden die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van allergieën. Maar glucocorticoïden worden niet vaak voorgeschreven omdat ze een lange lijst van bijwerkingen hebben die het gebruik ervan onwenselijk maken. Het is bijvoorbeeld vaak mogelijk om spijsverteringsstoornissen, bloeddrukinstabiliteit, hoofdpijn, enz. Waar te nemen. Glucocorticoïden worden niet langer dan tien dagen ingenomen en alleen onder toezicht van een arts.

Mastcelblokkers worden meestal voorgeschreven om chronische jeuk te verlichten. Hun actie is als volgt. Wanneer een allergeen het lichaam binnenkomt, begint de productie van immunoglobulinen als reactie. De laatste, die in contact komen met immunocyten (mestcellen), stimuleren de afgifte van histamine in het bloed - provocateurs van de belangrijkste symptomen van allergieën, waaronder jeuk. Het medicijn Ketotifen kan deze keten doorbreken, waardoor de afgifte van histamine wordt geremd, er ontstaat geen allergische reactie. De werking van Ketotifen is cumulatief, dus het zal de allergie niet onmiddellijk stoppen. Het is om deze reden dat het medicijn de voorkeur heeft om te worden voorgeschreven om chronische processen te elimineren.

Het gebruik van Ketotifen voor de behandeling van baby's is alleen mogelijk als ze 3 jaar oud zijn.

Zalven en crèmes voor jeuk bij kinderen

Zalven en crèmes worden altijd met de nodige voorzichtigheid gebruikt, omdat ze niet allemaal zijn toegestaan in de kindergeneeskunde en zelfs een allergie-achtige overgevoeligheidsreactie bij een baby kunnen veroorzaken, wat de situatie radicaal zal verergeren. Topische preparaten mogen niet worden onderschat, vertrouwend op hun relatieve veiligheid in vergelijking met systemische preparaten. Het is beter om een arts te raadplegen.

Antipruritische zalven en crèmes zijn onderverdeeld in twee categorieën:

 • met hormonale componenten;
 • zonder hormonale componenten in de samenstelling.

Niet-hormonale medicijnen zijn veiliger, hebben minder bijwerkingen en kunnen vrijwel direct na de geboorte worden gebruikt. Dit zijn de middelen:

 • Fenistil-gel - wordt voorgeschreven om het jeukende gevoel te verwijderen dat gepaard gaat met allergische processen, insectenaanvallen en blootstelling aan de zon. Bijwerkingen worden als zeldzaam beschouwd, slechts af en toe is er een lichte droogheid van de huid op de plaats van toediening. De gel wordt aangebracht op de huid onbeschadigd door krabben, kinderen ouder dan 1 maand.
 • Gistan is een complexe kruidenremedie die jeukende symptomen bij atopische dermatitis, urticaria, muggen- of knuttenbeten met succes aanpakt. In zeldzame gevallen kan het medicijn zelf ook allergieën veroorzaken. Belangrijk: Gistan en Gistan-N zijn twee potentieel verschillende geneesmiddelen. De laatste heeft een hormonale basis en wordt niet gebruikt in de pediatrische praktijk.
 • Skin Cap is een product op basis van actief zink dat helpt om ongemak veroorzaakt door droge of schimmelinfecties van de huid, allergieën, muggenbeten te elimineren. De crème wordt alleen onder strikte indicaties gebruikt, omdat er geen gerichte onderzoeken zijn gedaan naar de veiligheid van dit medicijn voor gebruik door kinderen. Het is beter om een specialist te raadplegen.

Bij ernstige jeuk tegen de achtergrond van een actief ontstekingsproces in de huid, worden andere externe preparaten voorgeschreven in combinatie met algemene therapie:

 • Desitin - geschikt voor de behandeling van zowel zuigelingen als oudere kinderen, kan worden aangebracht op het gebied van blaarvorming en treurzweren. Als er pus vrijkomt uit de ontstoken elementen, moet het gebruik van het medicijn worden gestaakt - hoogstwaarschijnlijk is voorafgaande antibiotische therapie nodig.
 • Vundehil is een gecombineerde kruidencrème die helpt bij het wegwerken van het ongemak dat optreedt bij ultraviolette brandwonden, allergieën, neurodermitis, psoriasis. De crème mag niet worden gebruikt als de baby allergisch is voor bijenproducten. De loop van de therapie is meestal 1-4 weken, maar niet meer.
 • Elidel is een populaire crème die de onaangename symptomen die gepaard gaan met eczeem of allergische dermatitis effectief verlicht. Het product is geschikt voor gebruik bij kinderen ouder dan 3 maanden. Houd er rekening mee dat tijdens de eerste paar dagen van de behandeling de situatie kan verslechteren: de huid wordt rood, er verschijnt een branderig gevoel. Dergelijke symptomen zijn van voorbijgaande aard en verdwijnen vanzelf, u moet niet stoppen met het aanbrengen van de crème.

Zalven met een hormonale samenstelling worden alleen in extreme gevallen voorgeschreven, wanneer andere externe middelen hun taken niet aankunnen. Hormonale geneesmiddelen werken snel en effectief, maar hebben een lange lijst van bijwerkingen, waaronder een verminderde bijnierfunctie en zelfs hypercortisolisme (ziekte van Itsenko-Cushing).

Welke hormonale externe middelen mogen worden gebruikt voor jeukende dermatosen (uiteraard na overleg met de arts)? Dit zijn Elocom, Skinlight, Uniderm, Clobetasol, Advantan.

Het is onwenselijk om Lorinden, Betazone, Triderm, Diprosalik, Fucicort, Flucinar te gebruiken.

Onder het verbod voor de behandeling van kinderen vallen producten op basis van hydrocortison: Betameson, Hydrocortison-zalf, Fluorocort, enz.

Vitamines

De rol van verschillende sporenelementen en vitamines kan niet worden overschat, maar hun tekort kan de ontwikkeling van vele ziekten veroorzaken, waaronder het veroorzaken van jeukstoornissen.

 • Gebrek aan ascorbinezuur, tocoferol, vitamine B, A en PP leidt tot een verzwakking van de immuunafweer, maakt de huid weerloos tegen pathologieën.
 • Bij een gebrek aan ascorbinezuur verliest de dermis stevigheid en elasticiteit, droogheid en peeling verschijnen.
 • Vitamine A-tekort beïnvloedt de conditie van het haar, de huid en de nagels. De buitenste laag wordt droog, er is een aanhoudend jeukend gevoel.
 • Tocoferol is een natuurlijke antioxidant, het verbetert de conditie en herstelt de opperhuid, zorgt voor elasticiteit en stevigheid.

Om de reserves aan vitamines in het lichaam aan te vullen, moet je het babymenu diversifiëren met producten zoals citrus- en wortelgroenten, eieren, tarwekiemen, broccoli, kwark, walnoten, sla, zalm, bananen.

Als de baby vatbaar is voor bloedarmoede, moet de behandeling worden voorgeschreven door een arts.

Fysiotherapie behandeling

Een goed effect op de jeuk van de huid wordt waargenomen bij blootstelling aan fototherapie en afferente methoden. Het gebruik van smalbandige ultraviolette bestraling heeft aangetoond succes te hebben bij de behandeling van psoriasis, atopische dermatitis, lichen planus, urticaria en stofwisselingsstoornissen.

Er zijn aanwijzingen voor verlichting van resistente jeukende dermatose bij kinderen met behulp van invasieve procedures zoals plasmaferese, plasmasorptie, hemosorptie, albuminedialyse.

Het principe van het effect van plasmaferese bij de behandeling van atopische dermatitis en andere soortgelijke pathologieën is te wijten aan de extractie van interleukines uit de bloedstroom met circulerende immuuncomplexen. Tegelijkertijd wordt de werking van de triggerfactor geblokkeerd en wordt de toegang van andere medicijnen tot het getroffen gebied verbeterd.

Alternatieve behandeling

Niet alle ouders hebben toegang tot de benodigde medicijnen. Soms is het niet mogelijk om snel medische hulp te zoeken. In dergelijke situaties is het gebruik van alternatieve behandelingen gerechtvaardigd - bijvoorbeeld het aanbrengen van lotions, het nemen van baden met kruideninfusies. Planten met jeukwerende eigenschappen zoals kamille, eikenschors, lavendel, fenegriek, haver en munt hebben zich goed bewezen.

Je kunt jeukende huid afvegen met halfverdunde azijn (geen essence!).

Bij afwezigheid van allergieën voor bijenproducten, kunt u procedures uitvoeren met propolis-zalf. Voor de behandeling van de aangetaste huid is ook een apotheektinctuur van propolis geschikt, die met succes ongemak elimineert en de opperhuid verzacht.

Een natuurlijke remedie - mummie - is een harsachtige substantie die wordt gewonnen uit rotsachtige spleten. Deze stof bevat een groot aantal mineralen en organische componenten die lokale stofwisselingsprocessen versnellen en een snelle huidregeneratie bevorderen. Jeuk bij een kind kan worden geëlimineerd door een mummieoplossing van 2% te gebruiken: de buitenhoes wordt afgeveegd met een vloeistof of wordt gebruikt om kompressen aan te brengen.

Kruidenbehandeling

Anti-jeukthee op basis van citroenmelisse verzacht, elimineert huidirritatie en vermindert de manifestatie van ongemak. Om zo'n thee goed te bereiden, neem 1 eetl. Ik. Citroenmelisse en giet 200 ml kokend water. Geef de baby overdag een beetje. De behandeling duurt meestal lang, tot een maand.

Baden met toevoeging van een infusie van een touwtje elimineren tekenen van allergieën, verlichten jeukongemakken en reinigen het lichaam van uitslag. Neem 2 eetlepels om de infusie voor te bereiden. Ik. Serie, giet 200 ml kokend water, blijf onder het deksel staan tot het afgekoeld is, filter en giet in het bad. In zo'n bad kun je een baby baden of lotions maken van de infusie. Veeg de jeukende huid overdag af met deze remedie: giet 2 el. Ik. Een reeks van 100 ml kokend water, een kwartier onder het deksel gehouden, gefilterd en als lotion gebruikt.

Goed elimineert jeuk in een kindertinctuur van calendula. Met zijn hulp is het mogelijk om infectie van krassen te voorkomen, het herstel van de huid te versnellen. De tinctuur wordt in bijna elke apotheek verkocht, maar zelfbereiding is niet uitgesloten: 10 g rauwe calendula wordt in 250 ml alcohol gegoten en een paar weken op een donkere plaats bewaard. Vervolgens wordt het product gefilterd en gebruikt om jeukende gebieden af te vegen. Als er tijdens de verwerking een branderig gevoel is, wordt de tinctuur bovendien verdund met water.

Homeopathie

Jeukend ongemak bij kinderen is meestal het belangrijkste teken van dermatologische problemen en allergieën. Het is mogelijk om dergelijke pathologieën te behandelen, zowel op traditionele manieren als met behulp van homeopathie. Homeopaten bieden meestal remedies om het eigen afweersysteem van het lichaam te beïnvloeden om de weerstand tegen ziekten te vergroten. Een dergelijke behandeling is veilig, omdat het zelfs aan baby's kan worden voorgeschreven. Het is echter niet eenvoudig: in bijna alle gevallen moeten homeopathische middelen afzonderlijk worden gekozen, soms met behulp van hun combinaties en gedurende lange tijd.

Het succes van een homeopathische behandeling is echter voor velen duidelijk. De belangrijkste voorwaarde is het vinden van een goede ervaren homeopaat die precies het medicijn zal kiezen dat het kind in dit specifieke geval zal helpen.

Welke van de medicijnen kan de arts adviseren:

 • Zwavel - helpt bij een sterk jeukend gevoel, erger 's nachts en na blootstelling aan hitte.
 • Calcarea carbonica wordt aanbevolen voor droge huiduitslag, een branderig gevoel dat verergert in warme, vochtige omstandigheden.
 • Acidum fluoricum - helpt als ernstig jeukend ongemak gepaard gaat met ernstige vervelling van de huid, het verschijnen van een kleine uitslag.
 • Stizolobium - wordt gebruikt voor intense jeukmanifestaties zonder zichtbare uitslag.
 • Nicollum metallicum - voorgeschreven voor jeukende huiduitslag of met focale laesies (jeuk aan de nek, schoudergordel).
 • Konium maculatum - helpt jeuk aan de geslachtsorganen te elimineren.

Homeopathische behandeling is meestal mild en gaat niet gepaard met bijwerkingen, waaronder allergische. Na inname van de eerste dosis moet het kind echter nauwlettend worden gecontroleerd, aangezien de mogelijkheid van een allergie nog steeds niet is uitgesloten.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.