^

Gezondheid

Behandeling van externe aambeien

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 14.09.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Aambeien kiezen geen geslacht of leeftijd. Een onaangename ziekte is zelfs een begrip geworden in modern jargon. Je hoort onder jongeren vaak de uitdrukking "Waarom heb ik deze aambeien nodig?" (wat het probleem betekent). Het is echt. Ongemak, een vol gevoel in de anus, pijn van verschillende intensiteit bederven de kwaliteit van leven aanzienlijk en dreigen, indien genegeerd, zelfs nog meer problemen te veroorzaken. Er zijn interne (submucosale) en externe (subcutane) aambeien. Deze definities komen overeen met de lokalisatie van aambeien. Van deze pathologieën neemt extern meer dan een derde van de gevallen in beslag en vereist natuurlijk behandeling.

Behandel de uitwendige bultjes van aambeien met zalven en zetpillen. Welke componenten moeten ze bevatten? Om van het probleem af te komen, kunnen medicijnen een mono- of complex effect hebben, waaronder:

 • ontstekingsremmend;
 • pijnstiller (proctoglivenol);
 • antibacterieel (posterizan, levomekol);
 • venotonic (proxevasine).

Bij de behandeling van uitwendige trombose aambeien worden anticoagulantia (heparinezalf) gebruikt om de vorming van bloedstolsels te voorkomen. In geval van bloeding worden hemostatica (verlichting) voorgeschreven, waarvan het werkingsmechanisme is gericht op het vertragen van de bloedstolling.

Behandeling van ontsteking van externe aambeien wordt uitgevoerd met behulp van steroïde en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (aurobin, proctosan).

Het behandelingsregime moet worden bepaald door een proctoloog. [1]

Eerste hulp bij uitwendige aambeien

EHBO-acties zijn afhankelijk van de symptomen. Acute pijn wordt verlicht door ijs op de anus aan te brengen en pijnstillers te nemen. Het legen van de darmen door middel van een reinigende klysma, die afkooksels van geneeskrachtige kruiden en plantaardige oliën bevat, kan helpen.

Voor anale fissuren kunt u rectale zetpillen met novocaïne gebruiken, bij afwezigheid een goed gewassen weegbreeblad, Kalanchoë of een snede aloëbladeren bevestigen.

Bloeden wordt gestopt door lotions van afkooksels van calendula, eikenschors, brandnetel. Het is ook goed om een vikasol-tablet in te nemen die eventuele bloedingen stopt.

Ernstige jeuk in de anus wordt verwijderd met behulp van warme baden, waarbij kruiden zijn betrokken, frisdrank kan worden gebruikt. [2]

Behandelingsmethoden voor externe aambeien

Er zijn verschillende behandelingen voor externe aambeien, waaronder:

 • conservatief, met een geïntegreerde aanpak, inclusief lokale medicijnen, alternatieve middelen, een gezonde levensstijl en goede voeding; [3]
 • minimaal invasieve chirurgie - fotocoagulatie met behulp van een bundel infraroodstralen (effectief in stadia 1-2 van de ziekte); sclerose (een speciale stof wordt in het nodale lumen geïnjecteerd, waardoor de wanden van de aambeien aan elkaar plakken, het bloed stopt met stromen en het sterft); ligatie met latexringen (de knoop wordt in een holle punt geplaatst en er wordt een ring op geplaatst);
 • chirurgisch - trombectomie wordt gebruikt wanneer er tekenen zijn van weefselnecrose, de ontwikkeling van een abces. Na de anesthesie wordt een incisie gemaakt in de knoop en wordt de trombus verwijderd.

Hoeveel dagen worden uitwendige aambeien behandeld? Symptomen van de ziekte verdwijnen gemiddeld na 7-10 dagen. [4]

Conservatieve behandeling van externe aambeien

Conservatieve behandeling van uitwendige aambeien is thuis mogelijk. Naast zalven, gels, zetpillen, medicijnen voor pijnverlichting, worden alternatieve middelen met succes gebruikt. Je kunt de onderstaande recepten gebruiken.

 • Baden voor externe aambeien - er zijn verschillende opties voor de procedure. De meest populaire zijn warm, met een temperatuur die dicht bij de toestand van het lichaam ligt, met het gebruik van medicinale afkooksels, kaliumpermanganaat. Ze ontspannen goed, verlichten jeuk, verminderen pijn, desinfecteren en genezen scheuren, versterken de bloedvaten.

Een warmer bad, maar niet hoger dan 40ºС, zal nuttig zijn bij een milde vorm van chronische pathologie in remissie. Er is ook stoom en rook, maar het wordt zelden gebruikt vanwege de complexiteit van de organisatie.

Een koud bad (gekookt water tot 20º wordt gebruikt) zal helpen in de acute fase van de ziekte, het bloeden stoppen, de bloedmicrocirculatie verhogen;

 • Lotions voor uitwendige aambeien zijn een soort kompressen die acute symptomen van de ziekte verlichten: pijn neemt af, zwelling neemt af, huidelasticiteit neemt toe, branderigheid en jeuk verdwijnen. Het is niet overbodig om ze tijdens remissie te doen om de vorming van knopen te voorkomen. Gaas of verband wordt als materiaal gebruikt en bevochtigd in een vooraf bereide oplossing, waarvoor genezende infusies worden genomen.
 • Behandeling van externe aambeien met ijs - in dit geval wordt het effect van het blokkeren van de gevoeligheid van zenuwuiteinden geactiveerd, bevriezing treedt op, de pijn stopt. Kou stopt ook met bloeden als de knoop barst, omdat de bloedvaten en aderen zich vernauwen en de bloedtoevoer naar het bekken ook afneemt.

Hoe wordt koud toegepast? Het is het beste om kaarsen te maken met papieren kegels, waarin aftreksels van kruiden worden gegoten en bevriezen. Nadat ze ze uit de vriezer hebben gehaald, stoppen ze ze een paar minuten in de anus. Je kunt ook een ijsblokje gebruiken dat in een doek is gewikkeld om af te vegen.

 • Behandeling van uitwendige aambeien met honing - apiproduct heeft een uitstekend verzachtend, genezend, desinfecterend effect. Je moet het als een zalf gebruiken en 's nachts het getroffen gebied smeren. Je kunt kaarsen vormen van dik gekonfijt en ze invriezen, ze voor het slapengaan zetten na het wassen en het anusgebied grondig drogen. De toevoeging van boter zal de therapeutische werking van de zetpil versterken.
 • Behandeling van uitwendige aambeien met aardappelen is een beproefd middel. Uit een geschilde aardappel wordt een kegel van 3-4 cm lang en 1,5 cm in diameter gesneden. Zet het na een stoelgang. Zetmeel heeft een pijnstillend effect, verlicht jeuk, ontsteking. De daarin aanwezige vitamines (C, groepen B, E versterken de bloedvaten, regenereren beschadigde weefsels), silicium, samen met ascorbinezuur, vertonen een antibacteriële werking.
 • Behandeling met duindoornolie - de bessen van deze plant zijn een uniek product vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Door de rijke chemische samenstelling kan het in verschillende medische gebieden worden gebruikt, ook bij de behandeling van aambeien, omdat het de elasticiteit van bloedvaten verhoogt, celregeneratie bevordert, de vorming van bloedstolsels voorkomt en het immuunsysteem versterkt.

Het nuttigst zijn rauwe bessen, waaruit je het sap zelf kunt extraheren, plantaardige olie kunt toevoegen, een week op een warme plaats kunt laten brouwen en dan kunt aanbrengen. Maar niet iedereen heeft een duindoornstruik en een verlangen om te rommelen. Het is het beste om het bij een apotheek te kopen en het probleemgebied meerdere keren per dag te smeren. Nog beter is het om kant-en-klare zetpillen met duindoorn te gebruiken.

 • Aloë met uitwendige aambeien is een andere naam voor "agave" en een paar decennia geleden werd het beschouwd als een universele alternatieve remedie die zou kunnen helpen bij de behandeling van vele ziekten. Het is inderdaad geclassificeerd als een biogene stimulant. Het heeft ook ontstekingsremmende, antibacteriële eigenschappen, geneest snel, verbetert de lokale immuniteit, verlicht pijn.

Het sap van de plant is gemakkelijk te verkrijgen. De gesneden bladeren worden gewassen, gedroogd, geplet en uit de vloeistof geperst. Gebruikt voor lotions, kompressen. De geleiachtige binnenkant van de bladeren wordt gebruikt als onderdeel van zetpillen en zalven.

 • Klysma met uitwendige aambeien is een veel voorkomende behandelingsmethode, vooral microclysters. Met behulp van deze procedure worden irritatie, ontsteking, zwelling verwijderd en slijmvliezen gedesinfecteerd.

Voor de samenstelling van klysma's voor aambeien worden afkooksels van geneeskrachtige kruiden, olie-oplossingen, vitaminecomplexen, zetmeelrijke mengsels gebruikt. Er wordt niet meer dan 50 ml per keer geïnjecteerd, op basis van dit volume wordt een peer geselecteerd. De vloeistof moet warm zijn. Je kunt het thuis en liggend zelf maken. [5]

Behandeling van externe aambeien bij vrouwen

Therapie voor externe aambeien bij vrouwen hangt af van het stadium van de ziekte (er zijn er in totaal vier), meestal is het conservatief en omvat het een geïntegreerde benadering (dieet, het gebruik van externe en interne medicijnen, recepten voor alternatieve geneeswijzen).

Chirurgische interventie wordt zelden gebruikt, alleen als eerdere methoden hebben gefaald.

Vaak treft de ziekte vrouwen tijdens de zwangerschap. Bijdragen aan deze hormonale veranderingen, baarmoederdruk op de bekkenorganen, verminderde mobiliteit. Het is onmogelijk om de behandeling voor de postpartumperiode te verlaten, gewoon sommige procedures, zoals baden, te verlaten en zalven en zetpillen zorgvuldiger te selecteren, diegene te kiezen die geen contra-indicaties hebben voor dergelijke patiënten (kaarsen met duindoorn, posterizan, natalsid).

Niet minder vaak treden exacerbaties op na de bevalling, omdat een vrouw de helft van de bevalling moest dragen en zelfs moest persen tijdens de bevalling. Borstvoeding mag geen belemmering vormen voor de behandeling, maar niet alle medicijnen zullen werken, ondanks plaatselijke toediening.

Op de plaats van de anale sluitspier bevindt zich een vasculaire ring, zodat de medicijnen die erop worden aangebracht snel in de bloedbaan terechtkomen. De behandeling moet worden voorgeschreven door een arts, rekening houdend met de "status" van de vrouw. [6]

Behandeling van uitwendige aambeien bij mannen

Volgens statistieken komen aambeien vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een zittende levensstijl (autorijden, op een computer), frequente constipatie door stevig, vlezig voedsel, het drinken van alcohol, gewichtheffen (de specifieke kenmerken van werk, sportscholen of gewichtheffen), aandoeningen van de blaas en de prostaatklier.

Bij klachten zoals pijn die optreedt bij zitten en lopen, het legen van de darmen, zwaarte, een vol gevoel in de anus, dient u contact op te nemen met een proctoloog. Tijdige behandeling in de vroege stadia is effectiever, heeft minder gevolgen en verschilt op geen enkele manier van de behandeling van vrouwen. Het enige verschil is dat mannen moeilijker naar een dokter kunnen gaan en dat ze een meer gecompliceerde pathologie moeten behandelen.

Alternatieve behandeling

De recepten voor alternatieve geneeswijzen die worden gebruikt om externe aambeien te behandelen, zijn hierboven al genoemd. Het is tijd om de kruiden te noemen die je moet gebruiken voor de bereiding van geneeskrachtige drankjes.

Calendula, kamille, sint-janskruid, salie, frambozenbladeren helpen de symptomen van het ontstekingsproces van aambeien te verminderen, de intensiteit van pijn te verminderen.

De toon van de vaten verhoogt de tinctuur van paardenkastanje, een afkooksel van wilde roos, hazelaar, oraal ingenomen.

Stop met bloeden onder de kracht van afkooksels van brandnetel, komkommerwimpers, bietensap.

Homeopathie

Van de homeopathische preparaten is Fleming's zalf een van de meest gebruikte voor aambeien zonder complicaties. Een complexe remedie met extracten van calendula, toverhazelaar, paardenkastanje, zinkoxide, menthol. Met behulp van een wattenstaafje wordt het drie keer per dag op het getroffen gebied aangebracht. Aangegeven voor gebruik vanaf 2 jaar.

Andere preparaten kunnen ook worden gebruikt, waaronder zwavelzuur, salpeterig, zoutzuur; mineralen: antimoon, arseen; slangengif; planten, behalve het genoemde vlas, pioen, distel, etc.

Aesculus compositum, carbo vegetabilis, toverhazelaar, nux vomica worden oraal ingenomen. De dosering wordt bepaald door de homeopaat. Gemiddeld is de aanbevolen dosis voor druppels 10 druppels. Drie keer per dag een kwartier voor de maaltijd, korrels - 8 stuks. Onder de tong 3-4 keer.

Vitamines

Ze zijn nodig om de immuniteit te verhogen, de bloedvaten te versterken. De lijst bevat vitamine C, E, A, groepen B, K, PP. Bij het kiezen van voedsel, moet u zich concentreren op hun beschikbaarheid. Ze zullen helpen om het lichaam en vitamine-minerale complexen te verzadigen.

Dieet en voeding voor externe aambeien

Externe aambeien vereisen geen strikt dieet, maar bepaalde voedingsregels moeten nog steeds worden gevolgd. Wat kan niet worden gegeten met externe aambeien? Verboden pittig, pittig, zout, gerookt, alcohol, snelle koolhydraten. Rauwe groenten, fruit, dieetmaaltijden, vetarm vlees en vis, andere granen dan rijst, zure melk en zuivelproducten, brood met zemelen moeten de boventoon voeren op het menu. Een overvloedig drinkregime is ook vereist.

Colonoscopie voor externe aambeien

In de beginfase van aambeien kan het klinische beeld van de ziekte onduidelijk zijn en verduidelijking vereisen. Onaangename symptomen duiden soms op de aanwezigheid van neoplasmata, de ziekte van Crohn, colitis, enz.

Hiervoor wordt een colonoscopie gebruikt - een procedure waarbij een buis met optica en een gloeilamp aan het uiteinde wordt gebruikt om de toestand van de dikke darm te onderzoeken. Het vereist voorbereiding in de vorm van darmreiniging, waarbij vervolgens lucht wordt geïnjecteerd. In aanwezigheid van pijn wordt lokale anesthesie gebruikt. [7]

Massage van externe aambeien

Massage wordt gebruikt om veneuze congestie in het onderste rectum te elimineren. Voor de procedure worden de blaas en darmen geleegd, de knie-elleboogpositie wordt ingenomen. In aanwezigheid van scheuren in de wanden van het rectum, wordt voorlopig een kaars met belladonna geplaatst.

De specialist trekt handschoenen aan en steekt de wijsvinger in de anus. Er worden strijkende, drukkende bewegingen gemaakt, externe knopen worden naar binnen geschoven. Dergelijke technieken worden 3-4 keer herhaald. Verder wordt de massage voortgezet met behulp van een vibrator en aangevuld met fysieke oefeningen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.