^

Gezondheid

A
A
A

Acute phlegmonale appendicitis: etterig, ulceratief, gangreen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Phlegmonous appendicitis - een acute vorm van ontsteking van de appendix, gekenmerkt door afzetting van fibrine op het oppervlak, een grote concentratie van pus en een duidelijk gemarkeerd oedeem.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Epidemiologie

 1. Vrouwen lijden vaker aan een aandoening op de leeftijd van 15-40, mannen - 12-20;
 2. Mannen lijden veel minder vaak aan de ziekte, maar vrouwen hebben een veel betere prognose en minder risico op complicaties.
 3. De minste phlegmonous appendicitis wordt gediagnosticeerd bij zuigelingen tot een jaar en mensen van hoge leeftijd.
 4. Na vijftig jaar is het risico op het ontwikkelen van een ontsteking van de appendix verminderd tot 2 procent;
 5. Verwijdering van de appendix vormt 80% van alle uitgevoerde eenvoudige bewerkingen.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Oorzaken phlegmonous appendicitis

De etiologie van de ziekte is niet volledig vastgesteld.

Er zijn maar weinig redenen voor het verschijnen van een phlegmonale appendicitis:

 1. De trombose van de bloedvaten van het aanhangsel, en dientengevolge de ischemie van zijn weefsels. Hierdoor neemt een dergelijke functie van lymfoïde weefsel af als een beschermende, treedt ontsteking op en neemt de activiteit van voorwaardelijk pathogene flora in de darm toe.
 2. Ook kan de oorzaak van phlegmonous appendicitis het voorkomen van een complicatie van de catarrale vorm van de ziekte zijn.
 3. Mechanische obturatie van de appendix.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Risicofactoren

Het grootste gevaar voor de ontwikkeling van phlegmonous appendicitis is de leeftijd van twintig tot dertig jaar. Hoewel de ziekte ook op elke leeftijd kan voorkomen.

Meestal zijn risicofactoren:

 • endocriene - de aanwezigheid in de appendix van de blindedarm (zijn slijmvlies) van een aantal cellen die het hormoon serotonine produceren.
 • casuïstisch - de aanwezigheid van vreemde lichamen (bijvoorbeeld druivenpitten, schil van zonnebloempitten, visschubben) in de menselijke darm.
 • voedsel - wanneer een persoon voornamelijk vleesproducten of voedsel eet, rijk aan dierlijke eiwitten.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26]

Pathogenese

De enterogene route van infectie is meestal de oorzaak van de ziekte. Tegelijkertijd speelt de hematogene en lyfogene route in een cruciale rol in de pathogenese van de ziekte praktisch niet.

Verschillende micro-organismen die hierbij betrokken zijn (protozoa, virussen en bacteriën) zijn de oorzaak van ontstekingen. Kortom, dit is een anaërobe vorm van flora (anaerobe cocci), minder vaak - aeroob (enterococci, E. Coli).

trusted-source[27], [28], [29], [30]

Symptomen phlegmonous appendicitis

De manifestatie van phlegmonous appendicitis is behoorlijk uitgesproken:

 • Het eerste teken is acute pijn met, hoogstwaarschijnlijk, fuzzy localisatie, versterkt door beweging. Verdere morbiditeit neemt toe en neemt een meer precieze locatie in.

Andere symptomen zijn:

 1. algemene bedwelming van het lichaam en lethargie,
 2. grijsachtige of witte coating op de tong,
 3. gebrek aan eetlust,
 4. misselijkheid, braken is mogelijk,
 5. opgeblazen gevoel, diarree of vice versa constipatie,
 6. hoofdpijn en een lichte stijging van de temperatuur.

Wanneer de patiënt door een medische hulpverlener wordt onderzocht, zullen de volgende symptomen worden onthuld:

 • in de plaats van pijnlijke gewaarwordingen wordt de intensiteit van de spierweefsels van de buik genoteerd;
 • positieve symptomen van "uitglijden" en irritatie van het peritoneum.

Vormen

Er zijn weinig varianten van appendicitis van de phlegmonous vorm:

 1. acute phlegmonous blindedarmontsteking - treedt op in een zeer korte periode (enkele uren). Gekenmerkt door een acuut begin van ontsteking, met veranderingen die niet van een destructieve, maar etterende aard zijn.
 2. Phlegmonous - ulcerative blindedarmontsteking - tegen de achtergrond van de ontwikkeling van mucosale bekleding van de appendix met ulceratieve processen, treedt een purulente ontsteking op.
 3. Purulente abces stadium van appendicitis - "groei" van de lichaamstemperatuur, verdere ontwikkeling van de intoxicatieproces, verergeren de intensiteit van de pijn - dit alles zegt over de oorsprong van gelokaliseerde etterige laesies op de wanden van het proces. De reden is de voortdurende ontwikkeling van micro-organismen.
 4. Phlegmonous blindedarmontsteking bij een kind manifesteert zich door een ontsteking van de etterende aard van de hele appendix. Wanneer een macroscopisch onderzoek zichtbaar is, is het verdikt, alles bedekt met fibrine, intens rood. Microscopisch zichtbare infiltratie van alle lagen van de appendix, er zijn tekenen van ettering en een lichte afstoting in het slijmvlies.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Complicaties en gevolgen

Een phlegmonale blindedarmontsteking kan zeer nadelige gevolgen hebben wanneer men vroegtijdig medische hulp zoekt. Dit zijn:

 • darmobstructie;
 • Appendiculaire verdichting of abces toevoegen;
 • ontsteking van de veneuze wand van de iliacale of bekkenaderen;
 • trombose;
 • peritonitis, als gevolg van een scheuring van de appendix;
 • ontsteking van de aderen van de lever etterende;
 • sepsis;
 • meervoudig orgaanfalen;
 • dodelijke uitkomst.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40]

Diagnostics phlegmonous appendicitis

De studie van de buikorganen en radiografie zal geen ontsteking kunnen detecteren in het aanhangsel van de blindedarm.

Radiografie helpt alleen om de differentiatie van appendicitis van een geperforeerde maagzweer of duodenum te verduidelijken.

Echoscopie van het maagdarmkanaal kan in dit geval worden gebruikt om phlegmonale blindedarmontsteking te onderscheiden van ontsteking in de galblaas of urinoznom blaas.

trusted-source[41], [42], [43], [44], [45], [46]

Wat moeten we onderzoeken?

Differentiële diagnose

Dit soort onderzoek wordt uitgevoerd voor een juiste diagnose met een hele groep ziekten.

Cholecystitis. Benadrukt bij de rechter bovenste kwadrant, "geven" pijn in het schouderblad of de schouder, het leven geschiedenis van de patiënt trekken van galstenen eerder, en de resultaten van ultrasound studies wijzen op een acute ontsteking van de galblaas en zal helpen om deze te onderscheiden met appendicitis. Vaak daalt de galblaas, die in omvang toeneemt, erg laag (soms zelfs onder de navel) en pijnsensaties worden aan de rechterkant van de buik bepaald. Of de appendix, ontstoken en onder de lever, kan de ontwikkeling van acute cholecystitis stimuleren. Daarom is het erg moeilijk om een diagnose te stellen zonder aanvullende studies.

Pleuropneumonie of pneumonie van de rechter onderkwab. Om deze pathologie te onderscheiden van appendicitis, moet je de longen auditeren. Tegelijkertijd hoort u een lichte ademhaling en een piepende ademhaling. En met pleuropneumonie is het ook als het wrijven van het borstvlies met ademhalen. Als zich in de rechterholte congestie van vocht uit de bloedvaten voordoet, is de botheid van de percussietoon te horen, een afname van het ademhalingsgeluid. Ook kunnen bij deze ziekte hoesten, koorts en pijn optreden bij bestraling in de rechter helft van de buik.

Mesadeniet. Vanwege de lokalisatie van pijn van de rechter iliacale zijde, is het mogelijk om de medisch specialist te desoriënteren. Echter, een geschiedenis van de recent myocard bovenste luchtwegen ziekte, en de combinatie met vergrote lymfeklieren en in zes procent zelfs met yersiniose, laten er geen twijfel in de diagnose.

Ontsteking van het diverticulum van Meckel ( diverticulitis ). Naast phlegmonale blindedarmontsteking is een spoedige ziekenhuisopname en chirurgische interventie vereist. De ziekte wordt zelden vastgesteld vóór de operatie en laparoscopie, wat wordt gedaan met het oog op de diagnose. Voor het stellen van de diagnose moet een intraoperatieve revisie van 100 cm van het ileum van de darm worden uitgevoerd.

Acute pancreatitis. Vergelijkbaar met appendicitis-symptomen van Shchetkin-Blumberg. Heel vaak is er meerdere braken. De buik is licht gezwollen in de bovenste delen. De gezondheidstoestand van de patiënt is slecht, maar de temperatuur is bijna niet verhoogd. De analyse toont een verhoogd niveau van het spijsverteringsenzym in de urine.

Acute darmobstructie. De diagnose kan moeilijk zijn, vooral met neoplasma in de dikke darm. Dit zal helpen om de aanwezigheid van kramppijn, verhoogd geluid van peristaltiek, obstipatie en winderigheid te maken. Op de röntgenfoto zijn de 'cups' van Clauber duidelijk zichtbaar.

De ziekte van Crohn. Gekenmerkt door hevige pijn in de onderbuik. Het is zeldzaam om diarree, leukocytose te hebben. Aan de rechterkant is de formatie duidelijk voelbaar, wat pijn doet. Kort gezegd wordt de diagnose gesteld tijdens blindedarmoperatie, vanwege een verkeerde opname van de ziekte bij acute appendicitis. Om de diagnose correct te stellen, zal laparoscopie medische hulpverleners helpen. Ook moet u vóór de revisie in de buikholte letten op veranderingen in de appendix. Als het niet hetzelfde is als vóór de operatie, moet u letten op het ileum in de darm.

Acute gastro-enterocolitis. Het wordt gekenmerkt door een pijn van spastische, diffuse aard. De patiënt klaagt over misselijkheid, braken, diarree en valse drang om te poepen. Vaak is er sprake van zwelling en gerommel van de buik. Appendiculaire symptomen zullen hier niet kenmerkend zijn.

Nierkoliek aan de rechterkant. Gekenmerkt door frequent urineren. Bij het nemen van urinetests wordt een macro- of microhematurie gedetecteerd. Er kan ook een opgeblazen gevoel zijn. Het belangrijkste symptoom is het symptoom van Pasternatsky, omdat het niet noodzakelijk is voor blindedarmontsteking (als u de gevallen van de appendix niet retrocestically in aanmerking neemt). Als er enige twijfel bestaat over de diagnose, moet een radiografisch onderzoek van de urinewegen worden uitgevoerd. Hoogstwaarschijnlijk zijn er "stenen" in de rechter ureter en tekenen van pyeloakzatie. Een "pokalachivaniya" in de lumbale regio, zal helpen om een nauwkeurige diagnose te stellen. Toch is het mogelijk om novocaïneblokkade door te brengen in het juiste zaadweefsel of de baarmoeder. Bij nierkoliek zal de pijn snel verdwijnen, en bij blindedarmontsteking blijft het.

trusted-source[47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56]

Behandeling phlegmonous appendicitis

Bij het stellen van de diagnose - phlegmonale blindedarmontsteking, moet onmiddellijk een chirurgische behandeling worden uitgevoerd.

Interventie wordt uitgevoerd onder algemene anesthesie. Als er geen contra-indicaties zijn, gaat het met de hulp van endotracheale anesthesie. Dit soort anesthesie beperkt de beweging van de chirurg niet en maakt het mogelijk om, indien nodig, een brede resectie van de buikholte uit te voeren. Als de patiënt een individuele intolerantie heeft, is het mogelijk om lokale anesthesie te gebruiken.

De meest gebruikte is traditionele appendectomie of laparoscopie.

Laparoscopie

Gebruikt wanneer:

 • er is geen ontstekingsproces op de blindedarm;
 • Ik heb geen verklevingen op de darm;
 • geen complicaties in de vorm van peritonitis, inflammatoire infiltraat of retroperitoneale phlegmon.

Contra-indicaties voor de implementatie zijn: zwangerschap in het derde trimester, obesitas, verhoogde bloeding, en ook als de appendix atypisch is gelegen.

Appendectomie wordt uitgevoerd onder algemene anesthesie.

Fasen van de operatie:

 1. Het is noodzakelijk om drie lekke banden op de buikwand aan te brengen (lengte van 5 tot 10 cm), zodat een van hen op de navel lag.
 2. Introduceer een videocamera en speciaal gereedschap om het proces te verwijderen.
 3. Voer interventie.

Dit type operatie kan het verblijf van de patiënt in het ziekenhuis verminderen, de pijn in de postoperatieve periode verminderen, er is een sneller herstel van de darm, het litteken heeft een cosmetisch uiterlijk.

Normale appendectomie

Stadia van interventie:

 • Het bedieningsveld wordt verwerkt en het is bedekt met steriele gaasservetten.
 • De chirurg maakt een dermale incisie (10-12 cm lang) in de rechter ileale regio.
 • Na dissectie van onderhuids vet, snijdt de arts, met een scalpel en een speciale chirurgische schaar, de pees van de schuine buikspier. Daarna wordt in de bovenhoek van het wondoppervlak de spier afgesneden en het peritoneum geopend met behulp van stompe haken.
 • De wond wordt afgetapt met een servet. Om de bacteriële flora te identificeren, is het noodzakelijk om een analyse te maken.
 • Vervolgens vindt de arts de blindedarm en extraheert deze naar de wond dieper. Spikes, indien aanwezig, worden gesneden. Om het laterale kanaal en de ileale fossa zorgvuldig te overwegen, als ze interfereren, trek je de lussen van de dunne darm terug. Dit is gemakkelijk te doen, omdat het proces zich waarschijnlijk op de koepel van het blinde gedeelte van het spijsverteringsstelsel bevindt. De chirurg, rekening houdend met het feit dat hij de distale appendix moet fixeren, houdt er een ligatuur onder en laat de apex in de buikholte vallen.
 • De ligatie wordt toegepast op het mesenterium van het aanhangsel, zodat de ader van het wormvormige aanhangsel wordt verbonden. Om te voorkomen dat de draad wegglijdt, wordt de ligatuur gehecht als het mesenterium los zit.
 • Dan moet de vouw van het peritoneum worden afgesneden. Klem de appendix vast aan de basis en bind deze vast.
 • Met behulp van een atraumatische naald voert de arts 1,5 cm terug en voert een cirkelvormige naad uit.
 • Na 0,5 cm vanaf de naad wordt de klem opnieuw aangebracht en wordt de appendix afgesneden.
 • De assistent van de operatiedokter behandelt de boomstronk met een oplossing van jodium en pakt deze met een speciaal pincet in de cirkelnaad. De chirurg doet het aanspannen.
 • Voordat u de koepel bevestigt, moet u opnieuw een Z-vormige naad maken en de bovenkant van de cecum terugbrengen naar de peritoneale holte.
 • De chirurg moet het bloeden stoppen door de holte van de holte uit het gevormde exsudaat te drogen.
 • De wond wordt gewassen met fysiologische zoutoplossing om de mogelijkheid van complicaties als gevolg van weefselresten, bloed of geïnfecteerde effusie uit te sluiten.
 • Door 2-3 naden te maken, zaait de arts spieren. Vervolgens hecht de buitenste aponeurose van de schuine spier met behulp van een ingewikkelde draad.

Deze operatie wordt gekenmerkt door een lange postoperatieve revalidatieperiode.

Retrograde appendectomie

Voer uit in het geval dat er geen mogelijkheid is om het proces in de wondholte te isoleren. Het verschil met de gebruikelijke appendectomie is dat in dit geval de mesenterische klier niet onmiddellijk wordt afgesneden en de bloedtoevoer, stompbehandelingen en verwijdering van de appendix worden behouden.

Kenmerken van de chirurgische ingreep met phlegmonale appendicitis:

 1. Vanwege ontsteking van het slijmvlies van de appendix is er een mogelijkheid van schijn van effusie in het rechter bovengebied. Daarom moet de arts de fossa, het laterale kanaal aan de rechterkant en de holte van het kleine bekken drogen, waarbij het noodzakelijk is het exsudaat voor analyse te nemen. Als het troebel is, moet het tegelijkertijd antibiotica introduceren.
 2. Wanneer de chirurg twijfelt aan de absolute verwijdering van het ontstoken - phlegmonale proces, zal het noodzakelijk zijn drainage gedurende drie of vier dagen te installeren.
 3. In het geval van complicaties in de vorm van perforatie, wordt de agingectomie uitgevoerd met absolute toegang, waardoor de sanatie en verwijdering van pathologische weefsels wordt vergemakkelijkt.

Postoperatieve periode

Om het risico op postoperatieve complicaties te verminderen, moet de patiënt zuinig zijn. Dus, uit bed komen na een operatie kan niet eerder zijn dan zes tot acht uur, maar alleen als bewustzijn en ademhaling volledig hersteld zijn.

Misschien is het voor patiënten met een risico op het ontstaan van een postoperatieve hernia noodzakelijk om een speciaal postoperatief verband te dragen.

De patiënt moet elke dag verbanden maken, waarbij hij noodzakelijk het stadium van wondgenezing evalueert en antiseptica toepast. Afhankelijk van de pijn intensief gebruikte pijnstillers.

In het geval dat drainage nodig was om complicaties van purulente aard te voorkomen, is in de postoperatieve periode de introductie van dergelijke antibacteriële geneesmiddelen uit de klasse van cefalosporinen of macroliden vereist.

De hechtingen worden zeven tot acht dagen na de operatie verwijderd, als de wondgenezing niet gecompliceerd is.

Na een operatie aan een phlegmonale blindedarmontsteking wordt zware fysieke inspanning gedurende ongeveer drie maanden niet aanbevolen. De arts kan alleen oefentherapie of respiratoire gymnastiek voorschrijven.

Dieet na operatie met abcess blindedarmontsteking

Twee tot vier weken na de operatie en ontslag uit het ziekenhuis moet u een dieet volgen om constipatie te voorkomen. Je kunt alleen voedsel eten dat door een arts is gekweekt.

De eerste twee dagen moet u uitsluitend granen eten in vloeibare vorm en plantaardige puree. Het is ook de moeite waard om toe te voegen aan het dieet van gelei of vetarme kefir. Breng vervolgens geleidelijk zwart brood aan met een kleine hoeveelheid boter. De overgang naar het gebruikelijke, vertrouwde bij het voedsel van de patiënt kan alleen maar zijn met een uitstekende gezondheid en een normale ontlasting. Maar vergeet niet dat het voedsel niet pittig, gebeitst, gerookt, vet, gebakken of hard moet zijn. Ook in het dieet moet worden uitgesloten koffie en sterke thee, frisdrank, gebakken gebak. Alle voedsel wordt bereid door te bakken of te koken.

Je moet kleine porties eten, ongeveer vijf tot zes keer per dag.

trusted-source[57], [58], [59], [60], [61], [62], [63]

Meer informatie over de behandeling

Het voorkomen

Er zijn geen speciale preventieve maatregelen om phlegmonale appendicitis te voorkomen. Het belangrijkste is de tijdige toegang tot medische hulpverleners voor het verlenen van gekwalificeerde hulp.

trusted-source[64], [65], [66], [67], [68], [69], [70], [71], [72]

Prognose

Als de behandeling op tijd wordt gestart, is de prognose gunstig. Sterfte is niet meer dan 0,03%, en het risico op complicaties, meestal peritonitis bij mensen met een beperking, is niet meer dan 9%. Ontsteking van het peritoneum treedt vaak op, maar wordt snel beperkt door het omentum of de wanden van naburige inwendige organen.

Zelden kan een infiltraat vormen, waarna na een tijdje pieken zullen ontstaan .

trusted-source[73], [74], [75], [76], [77]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.