^

Gezondheid

A
A
A

Acute catarrale blindedarmontsteking

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Met blindedarmontsteking wordt bedoeld de eerste fase van veranderingen in de slijmlaag van de appendix. In dit geval heeft ontsteking meestal een oppervlakkig karakter, wat betekent dat het de diepe weefsels niet beïnvloedt, maar zich ontwikkelt in de cellen van het epitheel.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Epidemiologie

Volgens statistieken is deze ziekte op het gebied van chirurgie een van de meest voorkomende (ongeveer 90%). De beginfase duurt ongeveer twaalf uur. Nadat de ziekte is getransformeerd in phlegmonous appendicitis. De ziekte treedt op ongeacht de leeftijd van de patiënt. Blindedarmontsteking wordt zelfs bij kleine kinderen gediagnosticeerd.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Risicofactoren

De moderne geneeskunde kan geen exact antwoord geven, waarom deze ziekte voorkomt. Deskundigen identificeren echter een aantal theorieën die de oorzaken van een appendicitis catarrium beschrijven:

 • De mechanische theorie stelt dat de pathologie ontstaat door het dichtslibben van de appendix met tumoren, parasieten of ontlastingstenen, een appendiculebocht, of met verklevingen in het abdominale gebied. Als gevolg hiervan is het proces van het verwijderen van inhoud uit het proces moeilijk. Blokkering leidt tot een significante toename van de druk in het proces en veroorzaakt de ontsteking van het slijmvlies;
 • allergisch. Volgens de theorie leiden allergische reacties van het 3e en 4e type tot het begin van het ontstekingsproces. De beschermende functie van de wanden van de appendix neemt af en giftige stoffen of infectieuze agentia kunnen erin doordringen;
 • besmettelijk. De theorie lijkt een beetje op een mechanische theorie. Ze zegt dat het begin van ontsteking nauw gerelateerd is aan infectieuze agentia;
 • de vasculaire theorie zegt dat ontsteking zich ontwikkelt als gevolg van de vasculaire verwonding van de appendix door systemische vasculitis;
 • voedingsleer. Volgens deze theorie geloven experts dat de oorzaak van de ontwikkeling van pathologie een overmatige consumptie van vlees is, evenals een gebrek aan voedingsvezels en vezels in de dagelijkse voeding. Dit leidt tot verstoringen in de passage van voedsel door de darm.

De belangrijkste risicofactoren zijn slechte gewoonten, de progressie van infectieziekten, ondervoeding, dysbiose, trauma in de buik.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Pathogenese

Omdat blindedarmontsteking van catarre zeer extreem oppervlakkig is, is infiltratie van leukocyten alleen aanwezig op het slijmvlies van de appendix. In het eerste stadium ontstaan er pijnlijke gevoelens in de buurt van de navel. Het kan echter migreren.

Na een paar uur zijn ze gelokaliseerd aan de rechterkant, ze kunnen in het rectum terechtkomen. Tijdens het lopen of proberen naar de linkerkant te draaien, wordt de pijn intenser.

Tot op heden zijn de oorzaken van de ziekte niet volledig begrepen. Het is bekend dat zijn pathogenen verschillende virussen en bacteriën zijn die in het proces zelf zijn. Bij kinderen kan appendicitis optreden onder invloed van worminfecties.

trusted-source[13], [14], [15]

Symptomen catarrale blindedarmontsteking

De symptomatologie van de ziekte heeft veel overeenkomsten met andere abdominale pathologieën. Aangezien er verschillende varianten van de locatie van de appendix zijn. De aan- of afwezigheid van complicaties en de algemene toestand van de patiënt zijn ook van belang. Artsen identificeren echter een aantal symptomen die appendicitis helpen herkennen. 

De eerste tekenen van de ziekte:

 • pijnlijke sensaties. Dit is het meest basale symptoom dat niet kan worden genegeerd. Vaak vindt de lokalisatie van pijn plaats aan de rechterkant of in de buurt van de navelstreek. Het is een pijnlijk en tekenend karakter. Als de pijnsensaties zich over de hele buikholte verspreiden, beginnen ze na ongeveer 8-1 uur aan de rechterkant te lokaliseren;
 • hoge lichaamstemperatuur, constipatie of diarree. Deze symptomen treden op in het geval van ziekteprogressie;
 • braken, droge mond;
 • zwakte.

Wanneer de eerste symptomen optreden, kan een volwassene onmiddellijk een specialist raadplegen. Veel moeilijker met jonge kinderen. Als de baby apathisch is, niet aan het spelen is, lusteloos, zijn temperatuur stijgt en hij vaak zijn buik aanraakt, is het noodzakelijk om een arts te raadplegen.

Een tijdige diagnose helpt onherstelbare gevolgen te voorkomen.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Stages

Afhankelijk van de verwaarlozing van de pathologie, heeft appendicitis 4 hoofdfasen:

 1. Catarrhal appendicitis. Dit is de allereerste fase, waarop de ziekte zich 's avonds of' s nachts manifesteert. Er is tekenpijn in de maag. Na een tijdje kan braken optreden. De eerste symptomen lijken op een gastritis. Binnen een paar uur beweegt de pijn zich naar de rechterkant. Wanneer de patiënt op drukt, lijdt de pijn, maar de buik zelf blijft zacht. Deze fase duurt ongeveer 12 uur. Dit is de gunstigste tijd voor de operatie. Patiënten gaan echter vaak veel later naar het ziekenhuis;
 2. Phlegmonous appendicitis (24 uur). De pijn wordt pulserend, de hartslag neemt toe, de lichaamstemperatuur is niet hoger dan 38 ° C. Bij onderzoek observeren specialisten spanning aan de rechterkant van de buik;
 3. Gangreneuze blindedarmontsteking. Het begin van deze fase valt op de tweede of derde dag, als een persoon geen tijd had om op tijd contact op te nemen met de medische instelling. Vanwege het feit dat de zenuwuiteinden van de appendix beginnen te sterven, lijkt de pijn niet langer zo sterk. De maag is opgezwollen, de lichaamstemperatuur daalt scherp (minder dan 36 ° C). Sterke pijnsensaties komen alleen voor tijdens palpatie;
 4. Geperforeerde blindedarmontsteking. Tegen het einde van de derde dag verschijnt er een doorgaand gat in de wanden van de appendix. In dit geval ervaart een persoon zeer krachtige onophoudelijke pijnen. De buik zwelt op, tachycardie kan worden waargenomen. Plaque in de tong krijgt een donkerbruine tint.

trusted-source[21], [22], [23]

Vormen

De moderne geneeskunde onderscheidt verschillende hoofdtypen van de ziekte:

 • acute catarrale blindedarmontsteking. Een dergelijke naampathologie was het gevolg van een zich snel ontwikkelend ontstekingsproces. Deze variëteit is de meest voorkomende. Het wordt beschouwd als de primaire vorm van pathologie en komt voor bij patiënten ongeacht leeftijd of geslacht. De appendix is verstopt met kalveren, vreemde lichamen of parasieten. Als gevolg hiervan, ontsteking optreedt, vergezeld van pijn in de onderbuik pijn;
 • secundaire catarrale blindedarmontsteking. Het begin van de ziekte is het resultaat van de overgang van het ontstekingsproces van andere geïnfecteerde inwendige organen. De ontwikkeling van de pathologie kan worden beïnvloed door maagzweren, ontstekingen van de galblaas, diverticulitis, pathologieën in de dikke en dunne darm, chronische darmaandoeningen. Dit fenomeen wordt verklaard door het feit dat de appendix een immuunorgaan is.

Als de ziekte in een laat stadium werd ontdekt of als de behandeling verkeerd was, zou dit kunnen leiden tot onherstelbare gevolgen en complicaties: peritonitis, inwendige bloedingen, sepsis, adhesie.

trusted-source[24], [25], [26]

Diagnostics catarrale blindedarmontsteking

Wanneer er pijnklachten aan de rechterkant zijn, voert de arts palpatie uit. Met deze methode kan de aanwezigheid of afwezigheid van ontsteking van de appendix worden bepaald. Wanneer op het iliacale gebied wordt gedrukt, ervaart een persoon pijn, die wordt versterkt tijdens een scherpe afscheuring van de hand. Er zijn veel punten waarmee u blindedarmontsteking kunt diagnosticeren.

Ook gebruiken experts verschillende effectieve methoden:

 1. Symptoom Sitkovsky - het ontstaan van hevige pijn bij het proberen naar links te draaien;
 2. Symptoom van het Roeien. Het komt voor bij ernstige aanvallen van pijn als gevolg van het samendrukken van de sigmoïde colon;
 3. Symptoom van Moskou. Het impliceert een lichte uitzetting van de pupil op het rechter oog.

Ook moet de patiënt urine en bloed doorgeven aan de tests. Volgens hun resultaten is het mogelijk om de aanwezigheid van een ontstekingsproces in het lichaam te detecteren.

Om de juiste diagnose te stellen, wordt instrumentale diagnostiek uitgevoerd. Het omvat:

 • Röntgenstralen;
 • echografie;
 • computertomografie;
 • MRT.

Instrumenteel onderzoek is het meest effectief. Hiermee kan met 100% nauwkeurigheid de aanwezigheid van een ontsteking van de appendix in de kortst mogelijke tijd worden bepaald.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Differentiële diagnose

Bovendien is het bij de eerste symptomen van blindedarmontsteking nodig om een differentiële diagnose te stellen. De ziekte is gedifferentieerd met: acute pancreatitis, gastro-enteritis, zweer, cholecystitis, nierkoliek, pyelonefritis. Ook heeft pathologie veel voorkomende symptomen met buitenbaarmoederlijke zwangerschap en eierstokkanker. Aanvullende tests helpen om een juiste diagnose te stellen.

Behandeling catarrale blindedarmontsteking

Met klachten van pijn aan de rechterkant en een vermoeden van blindedarmontsteking wordt de patiënt in het ziekenhuis opgenomen in de chirurgische afdeling. Nadat de diagnose is gesteld, is deze voorbereid op een noodoperatie. Voor de preventie van antibiotica.

Het behandelingsproces bestaat uit een operatie en een rehabilitatieperiode nadat deze is uitgevoerd.

Chirurgische behandeling wordt op verschillende manieren uitgevoerd:

 • laparotomie;
 • laparoscopisch. Deze methode is de meest voorkomende en veilig voor de patiënt. In de buikholte worden kleine gaatjes gemaakt, waardoor de ontstoken vermiforme appendix wordt verwijderd;
 • transluminale. In dit geval wordt de incisie gemaakt door de vagina of maag.

In sommige gevallen gaat de ziekte gepaard met een gevaarlijke pathologie of wordt een appendix gekenmerkt door een afwijkende locatie, dus wordt de incisie gemaakt op de plaats waar het proces werd gelokaliseerd.

Als de bewerking correct en op tijd is uitgevoerd, is de voorspelling positief. Het herstelproces duurt ongeveer 7-10 dagen.

Meer informatie over de behandeling

Het voorkomen

Aangezien de oorzaken van de ontwikkeling van de ziekte niet volledig worden begrepen, hebben specialisten nog geen effectieve preventieve maatregelen ontwikkeld. In dit geval raden artsen ten sterkste aan geen misbruik te maken van alcohol, te stoppen met roken en zich te houden aan de juiste voeding. Het is noodzakelijk om gezond voedsel te eten, verzadigd met vitamines en mineralen. Daarnaast zal een goede voeding het lichaam niet alleen volwassenen, maar ook kinderen helpen versterken. Dit zal helpen bij het voorkomen van de ontwikkeling van verschillende ziekten.

Ook niet interfereren met regelmatige fysieke activiteit. Het is genoeg om elke dag oefeningen in de ochtend te doen.

Deze regels helpen het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het hartstelsel normaal te houden. In aanwezigheid van chronische ziekten moet u uw lichaam nauwlettend in de gaten houden en moet u specialisten raadplegen voor het verschijnen van de geringste verdenking op blindedarmontsteking.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.