Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Pijn met blindedarmontsteking

Medical expert of the article

Chirurg, oncosurgeon
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 11.04.2020

Blindedarmontsteking is een ontsteking van de appendix. Het aantal sterfgevallen door de ziekte is 0,1% met een ongeperforeerd (niet-geëxplodeerd) proces en ongeveer 3% na perforatie. Het is vermeldenswaard dat de sterfgevallen onder het ziekenhuis op de eerste dag van de exacerbatie 7-10 keer lager zijn dan bij patiënten die later werden behandeld. Deze feiten suggereren dat als de ziekte tijdig wordt opgespoord, er veel meer kans is om te overleven. Om het probleem te identificeren, is het noodzakelijk om de aard van pijn bij appendicitis te begrijpen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Epidemiologie

Elk jaar ontwikkelt ongeveer één op de 250 mensen ter wereld een acute appendicitis.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van appendicitis is buikpijn. In het beginstadium van de ziekte wordt pijn opgemerkt in het hele abdominale gebied, en vooral in het bovenste gedeelte kan de patiënt de focus van pijn niet specificeren, dat wil zeggen dat de pijn onduidelijk is gelokaliseerd. Onduidelijke gelokaliseerde pijnen zijn een kenmerkend fenomeen voor een probleem in de dunne of dikke darm, evenals in een appendix.

Meestal zoeken patiënten hulp na een ernstige pijn van vier tot zes uur. Het is ook moeilijk voor de patiënt om de exacte plaats van pijn met appendicitis aan te geven, maar in de eerste uren is er enige lokalisatie in de epigastrische zone, dat wil zeggen onder de put van de maag. Dan begint de pijn te lokaliseren in de juiste ileale regio, heeft een permanent karakter en is meestal matig uitgesproken.

Pijn bij appendicitis kan de intensiteit veranderen, maar stopt niet, zelfs niet voor een korte periode van tijd. Als de pijn sterk en aanzienlijk is toegenomen, is dit een zeer slecht teken, wat kan duiden op een perforatie (breuk) van de appendix. Scherpe pijn, vergezeld van angst, kan praten over de vorm van acute blindedarmontsteking, met de vorming van een gesloten etterende holte in de appendix. Het is ook vermeldenswaard dat pijn in appendicitis verergert tijdens het lopen en bewegingen. Meestal is de wandeling van de patiënt erg voorzichtig met de handen op de rechter ileale regio, deze tekenen kunnen pijn openbaren tijdens blindedarmontsteking, zelfs als een persoon het niet meldt.

Kalmerende pijn tijdens blindedarmontsteking wijst er niet op dat alles soepel is verlopen, meestal vanwege het progressieve gangreen van de appendix en het sterven aan zenuwuiteinden. Pijn bij acute appendicitis in de tweede helft van de zwangerschap heeft bepaalde kenmerken: deze is minder uitgesproken en is hierboven gelokaliseerd vanwege de verplaatsing van de appendix.

Patiënten worden gekenmerkt door verlies van eetlust en misselijkheid, evenals een enkel braken in de eerste uren van de ziekte. Het wordt ook vaak waargenomen vertraging van een stoel, die soms verward met de oorzaak van de ziekte en kan verwarrend zijn voor de patiënt, zijn familie, en soms zelfs door onervaren medisch personeel, wat leidt tot onnodige en gevaarlijke acties van hun kant gericht op de darmen schoon.

Studie van de buik met behulp van de methode van palpatierapporten over spierresistentie en spotpijn in het ileum. Tijdens zelfs voorzichtige piekeren, ervaren patiënten ernstige pijn in het rechter iliacale gebied als gevolg van een hersenschudding van het ontstoken peritoneum. Objectieve symptomen, kenmerkend voor acute appendicitis, bestaan niet. Daarom is, bij de geringste verdenking, overleg met een ervaren specialist noodzakelijk.

Aanvullende symptomen van appendicitis

  • een symptoom van de roving - in het geval van schokkerige druk op het linker ileale gebied, wordt pijn rechts genoteerd vanwege de beweging van gasmassa's door de dikke darm.
  • Symptoom Sitkovsky - verergering van pijn tijdens het liggen aan de linkerkant, vanwege de verschuiving van de blindedarm met blindedarmontsteking en spanning van het peritoneum.
  • een symptoom van Bartome-Michelson - een toename van pijn, tijdens palpatie, liggend aan de linkerkant.
  • Symptoom van Voskresensky - in de juiste ileale regio is er een verhoogde pijn, wanneer je met de hand beweegt, door een gespannen hemd, van het gebied onder de lepel naar de rechter ileale regio.
  • Symptoom Obraztsova - pijn neemt toe tijdens het opheffen van het rechterbeen, liggend op de rug.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27]

Wat moeten we onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling

Blindedarmontsteking is een ziekte die snel chirurgisch ingrijpen vereist, in welk geval het absoluut niet gevaarlijk is en geen gevolgen heeft. Als het niet in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd, kan dit rampzalige gevolgen hebben. Daarom, als u de bovenstaande tekenen van pijn in blindedarmontsteking hebt, moet u of uw geliefden onmiddellijk hulp zoeken bij een hooggekwalificeerde specialist.

Meer informatie over de behandeling


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.