Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Onderzoek van de buik

Medisch expert van het artikel

Oncoloog, radioloog
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.06.2019

Voor onderzoek en verder onderzoek van het abdomen moet het voldoende worden belicht. Het is noodzakelijk dat de inguinale gebieden volledig worden geïnspecteerd. De patiënt moet in een comfortabele houding liggen. De kamer moet warm zijn.

Onderzoek van de buik

Op de huid van het abdomen blijkt zogenaamde striae (witachtige strook trekspanning oedemateuze vloeistof of roodbruin op hypercorticisme) oppervlakkige aderen, snellere ontwikkeling wordt geassocieerd met leverziekten (collateralen met portale hypertensie ).

De buik is betrokken bij het ademen, de afwezigheid van ademhalingsbewegingen is kenmerkend voor acute peritonitis. In het epigastrische gebied kan pulsatie van de abdominale aorta worden gezien, meer zelden wordt dit veroorzaakt door de hypertrofische rechterventrikel van het hart.

Bij onderzoek worden de vorm en symmetrie van beide helften van de buik geëvalueerd. Een toename van de buik kan zijn met obesitas, massale gasvorming in de darm, ascites, zwangerschap, met een grote cyste van de eierstokken, soms met een toename van de galblaas. Zwelling en misvorming van de buik, zichtbaar tijdens extern onderzoek, zijn mogelijk vanwege de aanwezigheid van tumoren van verschillende lokalisatie, vergroting van de lever, milt, nieren. Door de dunne buikwand wordt soms de normale peristaltiek van de dunne darm waargenomen. Hernia's van verschillende locaties kunnen plaatselijke uitpuiling van de buikwand veroorzaken. Het betreft een navelbreuk, hernia van de witte lijn van de buik en dijen en liesbreuk.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Palpatie van de buik

Het is belangrijk dat de handen van de dokter warm zijn. Om de spieren van de voorwand van de buik te ontspannen, moet de patiënt zich in een comfortabele positie bevinden met een laaghangend hoofd en armen gestrekt langs de romp.

Oppervlaktepalpatie begint met twee handen door de symmetrische delen van de buik te vergelijken (pijn, spierspanning, enz.). Dan, terwijl hij zijn hand op zijn buik vol is, de dokter vingertoppen van zijn rechterhand begint aan de buik betasten, te beginnen met de gebieden die het verst van de locatie van de pijn. Bij het bewegen van de hand over het oppervlak van de buik nauwkeuriger bepaald door de spanning van de buikwand, hernial openingen, de divergentie van de buikspieren, pijn bij palpatie van de buik of andere diensten. Palpatie als een van de belangrijkste methoden van lichamelijk onderzoek van de buik begon op grote schaal worden gebruikt in de vorige eeuw, toen in 1887 de binnenlandse clinicus VP monsters voor het eerst beschreven de resultaten van een gerichte abdominale palpatie. "Palpatie in de horizontale positie van de patiënt zijn buik - zegt VP Designs - ik voelde me drie vingers onder de navel op de middellijn, darm in de vorm van een vrij dik, te rollen op en neer, niet het geven van gerommel cilinder, die uiteraard kan worden was getraceerd naar rechts en naar links naar de hypochondrie en verschuilde zich achter hen. Met dezelfde helderheid en duidelijkheid ... I en gesondeerd hellende zijden, in een neerwaartse richting, de andere twee cilinders, waarvan er één, links verschoven sigmoid, en de andere, rechter, -. In de blindedarm "

VP monsters vormt een belangrijke adviesraad (dat is de basis van zijn voorgestelde methode van onderzoek organen van de buik): plaats je handen licht gebogen vingers aan beide zijden van de navel en beginnen met bewegen ze op en neer samen met de buikwand.

Deze methode van direct fysiek onderzoek genaamd "methodisch diepe sliding palpatie," omdat het combineert resultaten van gewaarwordingen ontving een arts tegelijkertijd vanuit een statische (contact met de huid van de buik deksel en lichaamswand) en dynamische (penetratie van een hand of een arts vingers binnen drukken op orgel en uitglijden) palpatie. Dompelen vingers moeten geleidelijk worden uitgevoerd tijdens elke uitademing van de patiënt, waardoor de maximale spanning reflex buikspieren verminderen en druk toezichthoudende instantie aan de achterwand van de buik: verdere gevoel optreedt tijdens beweging van vingers die in een richting loodrecht op de lichaamsas voelbaar. Bij het uitvoeren van deze bewegingen, is het noodzakelijk om de vingers samen met de buikhuid en de onderliggende weefsels te bewegen. Begin palpatie beter met de meest toegankelijke van de afdeling - de sigmoid colon, en ga dan naar de blinde, ileum, oplopende, aflopende, colon transversum, betasten de lever, milt.

Sigmoid colon kan worden onderzocht door alle gezonde mensen, behalve voor personen met een grote vetafzetting. De sigmoïde colon is normaal gepalpeerd in de vorm van een dichte, gladde cilinder, zo dik als de duim van de hand. Het is meestal pijnloos, er is geen gerommel.

De blindedarm is voelbaar in het rechter ileale gebied in de vorm van een pijnloze cilinder, twee vingers dik. Het is mogelijk om ook andere delen van de dikke darm te onderzoeken: de oplopende, afnemende en transversale dikke darm. Vaker blijft hun palpatie ineffectief. Met meer dichte inhoud kunnen deze delen van de darm worden gepalpeerd in de vorm van dichte strengen.

De grote kromming van de maag kan worden gedefinieerd als een roller. Het wordt gevonden door het epigastrische gebied op verschillende niveaus te voelen. De pylorus wordt rechts van de wervelkolom gesondeerd in de vorm van een streng van verschillende dichtheden. Bij pathologische veranderingen wordt de gatekeeper dichter en pijnlijker. Vaker worden de delen van de maag niet onderzocht. Echter, in veel patiënten door palpatie worden waargenomen niet alleen pijn in bepaalde delen van de epigastrische regio, maar ook de spanning van de buikwand spieren (spier bescherming), die typisch is voor maagzweren. Palpatie van de maag stelt je soms in staat om een tumor te detecteren.

Percussie van de buik

Het belangrijkste doel van percussie van het abdomen is om te bepalen hoeveel de toename van de buik is te wijten aan de aanwezigheid van gas, vloeistof of dichte formatie. Voor een opgeblazen gevoel in verband met gasvorming is trommelgeluid kenmerkend. De saaiheid van het percussiegeluid wordt meestal genoteerd in ascites. In deze gevallen wordt de maag vaak vergroot in volume en wordt het percussiegeluid bot in de laterale delen van de buik. Wanneer de patiënt zich aan de andere kant naar de zijkant draait, begint er tympanitis te worden vastgesteld, wat samenhangt met de beweging van vloeistof naar de lagere abdominale delen.

Het rectum wordt gevoeld door de wijsvinger die via de anus in het rectum wordt ingebracht ( vingeronderzoek van de darm ). Aldus kan installeren in het rectum aanwezigheid van aambeien, tumoren, en ook het rectum naast de prostaat, baarmoeder, eierstokken voelen infiltreert in de buikholte.

Auscultatie van de buik

Bij peristaltiek van de darm verschijnen er geluiden die te horen zijn wanneer de stethophonendoscope op de buik wordt aangebracht. Vaker worden deze geluiden om de 5-10 seconden gehoord, maar deze intervallen kunnen variëren. Peristaltiek van de darm verdwijnt met darmobstructie als gevolg van obstructie van het darmlumen. Het verschijnen van arteriële geluiden bij het luisteren naar de aorta en nierslagaders op het punt van hun projectie wordt geassocieerd met hun vernauwing. Af en toe is er geluid van wrijving te horen, dat lijkt op het geluid van wrijving van het borstvlies in droge pleuritis, vanwege de aanwezigheid van perisplenitis of perihepatitis.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Aanvullende onderzoeksmethoden

Bestudeer ontlasting. Omvat een onderzoek naar latent bloed, microscopie en bacteriologisch onderzoek.

Een onderzoek naar occult bloed is belangrijk voor de diagnose van gastro-intestinale en hematologische aandoeningen. Een positief resultaat kan het enige eerste teken zijn van een dikke darm tumor, omdat bloeden episodisch is en het noodzakelijk is om binnen een paar dagen resultaten te verkrijgen van ten minste drie onderzoeken. In aanwezigheid van aambeien, moet het materiaal voor onderzoek worden verkregen met behulp van een proctoscoop.

Het meest geschikt is een monster met guaiac-hars. Tijdens oxidatie wordt guaiac-hars blauw vanwege de activiteit van hemoglobine, die vergelijkbaar is met die van peroxidase.

Bij microscopisch onderzoek wordt het ontlastingdeeltje op een glas gemengd met een druppel isotone natriumchlorideoplossing. Bij een microscopische erythrocyten kunnen macrofagen worden gevonden die in aanzienlijke mate worden aangetroffen bij ulcusletsels van een colon. Het is ook mogelijk om cysten en eieren van parasieten, onverteerde vleesvezels te detecteren.

Bij bacteriologisch onderzoek bij een ontlasting vinden altijd genoeg in aanzienlijke hoeveelheden genoeg verschillende micro-organismen te vinden. Veranderingen in de verhouding van hun aandeel worden genoteerd in de zogenaamde dysbiose. In dit geval wordt een speciale kwantitatieve studie van ontlasting voor de aanwezigheid van bacteriën uitgevoerd.

Endoscopisch onderzoek. Het uiterlijk van gastrofibroscopen maakte het mogelijk om het gebruik van de endoscopische methode voor het diagnosticeren van ziekten van verschillende delen van het spijsverteringskanaal aanzienlijk uit te breiden. In dit geval worden het rectum en het inferieure deel van de sigmoid colon onderzocht met een solide endoscoop. Om de dikke darm te bestuderen, moet de patiënt voldoende worden voorbereid (het is noodzakelijk om de ingewanden schoon te maken met klysma's). Tijdens het onderzoek wordt, naast het onderzoek, een biopsie van veranderde weefsels gemaakt voor microscopisch onderzoek. Momenteel verwijderen endoscopen relatief kleine pathologische formaties, bijvoorbeeld poliepen.

X-ray onderzoek. Ten eerste is overzichtsfoto van de buikholte in die kan worden gezien nieren, milt zelden, soms geïdentificeerd nierstenen en galwegen, minder flebolity in het kleine bekken. Van bijzonder belang is een afbeelding van de buik in een staande en liggende positie voor evaluatie van de zogenaamde acute buik. In dit geval is het mogelijk om het vloeistofniveau en de verdeling van gas langs het maagdarmkanaal te detecteren.

Contrastradiografie stelt u in staat om de toestand van het spijsverteringskanaal te verduidelijken. Bij inname van een bariumsuspensie kan men vernauwing of verwijding van de slokdarm in een of ander gedeelte waarnemen. In de maag kunnen vullingsdefecten als gevolg van de aanwezigheid van een tumor of ulceratie van het slijmvlies worden gedetecteerd. De twaalfvingerige darm en andere delen van de dunne darm worden onderzocht.

De dikke darm wordt onderzocht wanneer een bariumsuspensie wordt toegediend met een klysma. Voorbereiding van de patiënt bestaat uit de volledige reiniging van de dikke darm met behulp van laxeermiddelen en klysma's. Soms veroorzaakt dit bepaalde moeilijkheden en onaangename gevoelens bij de patiënt en dient het als een relatieve contra-indicatie voor deze procedure.

Bij röntgenonderzoek van het maagdarmkanaal is een belangrijke voorbereiding van de patiënt, bestaande uit naleving van het dieet gedurende 2-3 dagen vóór de procedure. Dit is exclusief producten die sterke gasvorming veroorzaken (verse melk, erwten, kool en andere groenten).

Endoscopie en contrastradiografie van het spijsverteringskanaal worden beschouwd als aanvullende studies. Wanneer een juiste diagnose wordt gesteld met behulp van een van hen, is een andere niet vereist. Beide methoden worden gebruikt als de diagnose twijfelachtig is en in ieder geval als er een verdenking is van een tumor waarvoor chirurgische ingreep nodig kan zijn.

Echoscopisch onderzoek. Deze methode wordt gebruikt om een tweedimensionaal beeld van de buikholte te verkrijgen, in het bijzonder dichte organen, zoals de lever, milt, nieren, lymfeklieren van de buikholte.

Computertomografie. De methode wordt gebruikt voor het schatten van de afmetingen van dichte formaties in de buikholte, in het bijzonder de pancreas.

trusted-source[14], [15], [16]


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.