^

5-daags dieet

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Als je echt gelooft in iets dat gewoon een paar dagen - zoals beloofd 5 dagen dieet om gewicht te verliezen - kunt u gemakkelijker om vijf (in een andere versie - negen) kilogram, lees dan verder.

By the way, veel van het woord "dieet" gooit letterlijk in een rilling, en tevergeefs. In het Grieks betekent diata een manier van leven of regime. Westerse voedingswetenschappers gebruiken vaak de definitie van een "afslankprogramma".

trusted-source[1], [2]

De essentie van het 5-daagse dieet

Degenen die een teveel aan lichaamsbeweging in hun lichaam willen verwijderen, hebben goede voeding nodig, dat wil zeggen een uitgebalanceerd dieet en dagelijkse fysieke activiteit. Dit zijn de belangrijkste componenten van elk programma voor gewichtsbeheersing. Het basisprincipe dat ten grondslag ligt aan veilige en effectieve programma's voor gewichtsverlies is een negatieve energiebalans - wanneer de calorie-inname groter is dan de calorie-inname. En de essentie van het 5-daagse dieet is een tijdelijk calorietekort.

Volgens de bevindingen van een studie uitgevoerd aan de University of Southern California, 5 dagen dieet om gewicht te verliezen, die wordt aanbevolen om te voldoen binnen vijf dagen van elke maand - door het beperken van calorieën van voedsel - het helpt om alle metabole processen in het lichaam te activeren en helpt om gewicht te verminderen. De rest van 25 dagen in een maand kun je eten wat je maar wilt. Behandeling van obesitas met dit dieet wordt uitgevoerd door cycli - elke 3-6 maanden, afhankelijk van het lichaamsgewicht en de algemene gezondheid.

Toepassingen van internetaankondigingen - een 5-daagse voeding minus 5 kg - zijn echter een reclametruc. Professionals beloven niet meer dan 5 kilo gewichtsvermindering, dat wil zeggen, in het bereik van 2,3-2,5 kg. Meer significant gewichtsverlies is alleen mogelijk bij toenemende dagelijkse lichamelijke inspanning - spier- en hartaanvallen.

Het is onmogelijk om niet een groot aantal verschillende "nominale" diëten op te merken. Zo heeft de 5 dagen dieet Malysheva populariteit gewonnen te wijten aan het feit dat Elena Malysheva (cardioloog, professor in de geneeskunde) is een Russische tv-show over de gezondheid en het gebruiken gepromoot via TV naam, zaken doen op het gebied van dieetvoeding (levering van bevroren dieet maaltijden voor de magnetron, etc.). . Haar dieet weet niet hoe het anders is, dus we zullen het verhaal van een intensief programma voor gewichtsverlies voortzetten, gebaseerd op de kenmerken van het metabolisme.

Dus, zijn 5 dagelijkse voeding: vermindering van de calorie-inname tot 30-50% van de normale, het overwicht van plantaardig voedsel (bijvoorbeeld groentesoepen) en het dagelijks gebruik van een afkooksel van kamille (twee kopjes per dag). Deze bouillon heeft speciale eigenschappen die helpen om overtollig gewicht kwijt te raken. Ten eerste verbeteren kamillebloemen de spijsvertering, activeren de darmmotiliteit en beschermen, in verband met hun laxerende werking, de ingewanden tegen enkele gifstoffen; dankzij het diuretisch effect - draag bij aan de verwijdering van water uit het lichaam. Bovendien vermindert kamille thee de eetlust.

Op de eerste dag van het dieet moet het dieet 10% eiwitten, 55% vet en 35% koolhydraten bevatten en 1100 calorieën bevatten. In de resterende vier dagen wordt het dagelijkse caloriegehalte van het dieet teruggebracht tot 725 calorieën, eiwit zou niet meer dan 10% moeten zijn, voor vetten - 40-45%, voor koolhydraten - 45-50%.

Resultaten verrasten de experts van het National Institute on Aging (National Institute on Aging): dit dieet kan het immuunsysteem versterken, het risico op hartaandoeningen verminderen en zelfs de veroudering vertragen.

Bovendien gebruiken kortdurende intensieve programma's voor gewichtsverlies het principe van aanpassing. Het lichaam past zich aan het verminderen van de voedselinname aan en daarmee het verminderen van energiebronnen. Hoe? Verminderen van de spiermassa van het lichaam en het gebruik van zijn eiwitten om het metabolisme van eiwitten te behouden. Maar met een lange significante afname van de calorie-inname, gedraagt het lichaam zich anders: het energieverbruik neemt af en de persoon wordt niet langer dun.

Britse experts op het gebied van gezond eten zijn van mening dat het voor het lichaam veel nuttiger is om eenvoudig de calorische waarde van een dagelijks dieet te verminderen dan om intensieve ontladingen te regelen.

5-daags dieet

Deze naam, dit 5-daagse dieet voor gewichtsverlies werd door de mensen ontvangen vanwege de aanwezigheid van een vijf stappen, geschilderd door de dag, de prestaties van dit snelle dieet. Bovendien, wat bijdraagt aan het verlies van vijf kilo factoren bekende Amerikaanse fitness trainer en voedingsdeskundige Harley Pasternak (Harley Pasternak), wier diensten worden gebruikt door de helft van Hollywood, 5 dagen dieet "ladder" is irrelevant.

Maar als het eenmaal loont om erop te wijzen dat de principes van dit dieet geen rekening houden met de kenmerken van het metabolisme in het lichaam, noch met de noodzaak om voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte (voor darmwerk) te consumeren, of om voedingsmiddelen met een hoge glycemische index uit te sluiten.

Over het algemeen moet de eerste "stap" het lichaam van gifstoffen reinigen, waarvoor het wordt aanbevolen om anderhalve liter water te drinken, er zijn alleen appels en nemen absorptiemiddelen, bijvoorbeeld actieve kool.

De tweede dag is gewijd aan het herstel van het werk van het maag-darmkanaal en een liter yoghurt wordt gebruikt om te helpen (en om wat voor reden dan ook kwark - een halve kilo).

Tijdens de derde dag, is het noodzakelijk om een vrij dunne voorraad energie te herstellen - door rozijnen, gedroogde abrikozen, dadels en 50-60 gram natuurlijke honing te gebruiken; Drinken mag alleen water geven.

Op de voorlaatste dag van het dieet "ladder" verondersteld om eiwitten te gebruiken - 0,5 kg gekookte kip of kalkoen (filet), de vloeistof komt het lichaam alleen in de vorm van drinkwater. Eindelijk, op de vijfde dag kun je havermout, groenten en fruit eten. Aan het einde van het dieet beloven ze geweldige resultaten: min 7-9 kg.

Heel belangrijk is de juiste uitweg uit het dieet - spijsvertering sparen, met een geleidelijke terugkeer naar het dieet van de gebruikelijke producten. Echter, zoals opgemerkt door ervaren "diëtisten", na de overgang naar het gebruikelijke menu, zeer snel terug ... En verloren ponden.

5-daagse eiwitdieet

Het principe waarop een 5-daagse eiwitdieet gebaseerd is, bestaat uit het beroven van het lichaam aan koolhydraten, waardoor de energie wordt vrijgegeven die is opgeslagen in de triglyceridevoorraden, waardoor het volume van vetcellen (adipocyten) wordt verminderd.

Met dit regime van afvallen moet je mager vlees, gevogelte en vis, zuivelproducten en zuivelproducten, eieren eten. De hoeveelheid drinkwater is minimaal twee liter per dag.

Maar de lijst, die niet kan worden gegeten, omvat al het andere, met inbegrip van vetten, alle granen, de meeste groenten en fruit, zoete bessen, enz.

Ondanks het feit dat het gemakkelijker is om de resultaten van dergelijk gewichtsverlies te behouden dan met andere gewichtsverliesprogramma's, heeft zelfs een dergelijke korte eiwitaanval op het spijsverteringskanaal een negatief effect vanwege een tekort aan vitaminen, calcium en nieren die gebruikmaken van purinebasen. Om deze reden is een eiwitdieet van 5 dagen categorisch gecontra-indiceerd bij osteomyelitis en nierdisfunctie van elke etiologie. Bovendien ontneemt de tijdelijke afwezigheid van groenten de gastro-intestinale probiotica, die de afbraak van eiwitten versnellen.

Diëtisten adviseren om vlees niet in een koude vorm te eten, omdat dit kan leiden tot constipatie en winderigheid.

trusted-source[3], [4], [5]

Menu 5 dagelijkse voeding

Bij het maken van het menu voor een 5-daags dieet, adviseren experts om de hoeveelheid van een deel van het hoofdgerecht te beperken tot 250 gram.

Bij het ontbijt is het het meest geschikt om koolhydraten te eten - granen, die lang genoeg zijn om te verteren en een gevoel van verzadiging geven. Voor de lunch volstaat een glas sap of vers fruit (een appel, peer of sinaasappel, een paar plakjes meloen of watermeloen).

Voor de lunch zijn groentesoepen zonder vlees (200 g) uitstekend en driemaal - gekookt wit vlees, stoom of gebakken in folie vetarme vis (50 g) met plantaardige salade (120 g).

Tegen het einde van de werkdag (thee tijd) kunt u eten 150 gram kaas met een laag vetgehalte zure room of magere yoghurt, en voor het diner - voor te bereiden een salade van groenten van het seizoen (besprenkelen met olijfolie), of een paar van gebakken aardappelen met plantaardige olie en dille. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn aardappelen een uitstekend voedsel voor gewichtsverlies, indien gebakken zonder boter of vet, waardoor het een product wordt dat schadelijk is voor de taillelijn.

Recepten

Het eerste recept voor een dieetgerecht - gebakken aardappelen - die je al hebt. We kunnen recepten bieden die meer verfijnd zijn en tegelijkertijd geschikt zijn voor intensief gewichtsverlies, bijvoorbeeld vis.

  • Gebakken hete zalm

U kunt koken slechts drie delen, het snijden van de trekker vis een gewicht van 200 gram vis moeten peper, bestrooi met geraspte sinaasappelschil of citroensap, bestrooi met droge witte wijn (niet meer dan een eetlepel). Verander de vis in folie en stuur deze gedurende 25 minuten naar een hete oven.

  • Courgettes met Italiaanse saus

Er moeten twee porties worden ingenomen: 500 gram in blokjes gesneden pompoen, 150 gram op dezelfde manier bereide rode uien, evenveel gehakte champignons, 300 g tomaten zonder schil en in blokjes gesneden. Alle geplette groenten in een pan of een pot met een dikke bodem, giet een paar eetlepels plantaardige olie naar de bodem. Voeg kruiden toe: zwarte gemalen peper, gedroogde oregano, rozemarijn, lichtjes zout toevoegen.

Terwijl u groenten dooft, kunt u water of vetarme kippenbouillon gieten. Wanneer courgette zacht genoeg wordt, knijp je een bieslook uit en leg je twee eetlepels gehakte peterselie. Dek af en laat nog eens 1-2 minuten vallen. Als je de courgettes vervangt door aubergines, word je ook erg lekker.

  • Gestoofde gedroogde pruimen

Dit zeer nuttige dessert wordt bereid uit 150 g gedroogde pruimen, die een kwartier in een kleine hoeveelheid water (100-120 ml) wordt gekookt, met een eetlepel citroensap. Klaargemaakte gedroogde pruimen kunnen een theelepel honing zoeten.

We hebben geprobeerd je te vertellen wat een 5-daagse voeding is. We hopen dat zo'n snel dieet je zal helpen.

Wat kan en mag niet eten met een 5-daags dieet?

Voedingsdeskundigen zeggen dat je kunt eten met een intensief dieet:

  • een voldoende aantal groenten en fruit, vooral groen en oranje;
  • bonen (bonen, linzen, erwten, kikkererwten);
  • volkorenproducten (alle granen met uitzondering van witte rijst);
  • magere zuivelproducten.

Maar wat je niet kunt eten: vet vlees en vis, dierlijke vetten, vette zuivelproducten (vooral kaas), brood en pasta, chocolade en alle gebaksnoepjes (inclusief gebak).

Suiker - zoet gif, zout - zout, dus de eerste moet volledig worden verlaten en de hoeveelheid NaCl wordt teruggebracht tot 2,5 - 3 g per dag.

De manier van koken is ook van belang, en gestoomde gerechten hebben de voorkeur en de groenten zijn vers of gestoofd met een minimale hoeveelheid plantaardige olie.

Het nemen van voedsel wordt ten minste vier keer per dag, 's avonds - niet later dan 19 uur aanbevolen. Zoals u ziet, zijn de regels eenvoudig en in principe is het normaal en, belangrijker nog, een gezond dieet dat permanent kan worden gemaakt als u het aantal calorieën onder 1500 niet vermindert en niet meer dan 1800-2000 calorieën per dag. Maar met intensief fiznagruzki zal de professionele aard van dergelijk voedsel ontoereikend zijn in het niveau van energieverbruik.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.