^

Ontwikkeling van het menselijk embryo

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Om de individuele kenmerken van de structuur van het menselijk lichaam te begrijpen, is het noodzakelijk om kennis te maken met de ontwikkeling van het menselijk lichaam in de intra-uteriene periode. Elke persoon heeft individuele kenmerken van het uiterlijk en de interne structuur, waarvan de aanwezigheid wordt bepaald door twee factoren. Allereerst is dit erfelijkheid - de eigenschappen die worden geërfd van ouders, evenals het resultaat van de invloed van de externe omgeving waarin een persoon groeit, zich ontwikkelt, leert, werkt.

Individuele ontwikkeling, of ontwikkeling in ontogenese, vindt plaats gedurende alle perioden van het leven - van de conceptie tot de dood. In de ontogenese van de mens worden twee perioden onderscheiden: vóór de geboorte (intra-uterien, prenataal, van de Griekse natos-geboren) en na de geboorte (extrauterine, postnataal). In de prenatale periode, van concept tot geboorte, bevindt het embryo (embryo) zich in het lichaam van de moeder. Tijdens de eerste 8 weken, de belangrijkste processen van de vorming van organen, delen van het lichaam. Deze periode wordt embryonaal genoemd en het menselijk lichaam is een embryo (embryo). Te beginnen met de 9e week, wanneer de belangrijkste externe menselijke kenmerken al begonnen zijn te worden aangewezen, wordt het organisme een vrucht genoemd, en de periode is vruchtbaar.

Na bevruchting (fusie van het sperma en het ei), wat meestal gebeurt in de eileider, vormen de gefuseerde kiemcellen een eencellig embryo - een zygote die alle eigenschappen van beide geslachtscellen bezit. Vanaf dit moment begint de ontwikkeling van een nieuw (dochter) organisme.

De eerste week van embryo-ontwikkeling

Dit is de periode van fragmentatie (deling) van de zygote in dochtercellen. Gedurende de eerste 3-4 dagen wordt de zygoot verdeeld en beweegt hij tegelijkertijd langs de eileider naar de baarmoederholte. Als gevolg van de verdeling van de zygote wordt een multicellulair vesikel gevormd - een blastula met een holte erin (van de Griekse blastos - een spruit). De wanden van deze bubbel bestaan uit cellen van twee soorten: groot en klein. Van de buitenste laag van kleine lichtcellen worden de wanden van de vesikel - de trophoblast - gevormd. Vervolgens vormen trophoblastcellen de buitenste laag van de embryoshells. Grotere donkere cellen (blastomeren) vormen een cluster - de embryoblast (embryonale knobbel, kiemembryo), die zich in de trofoblast bevindt. Uit deze ophoping van cellen (embryoblast), ontwikkelt het embryo en extrageneuze structuren die eraan grenzen (behalve de trophoblast). Tussen de oppervlaktelaag (trofoblast) en de embryonale knobbel verzamelt zich een kleine hoeveelheid vloeistof.

Tegen het einde van de eerste ontwikkelingsweek (6-7e dag van de zwangerschap), wordt het embryo geïmplanteerd (geïmplanteerd) in het slijmvlies van de baarmoeder. Oppervlakte kiemcel de vorming vial - trofoblast (van het Griekse trophe -. Nutrition, trophicus - trofische voeding) vschelyayut enzym desintegrerende oppervlaktelaag van het slijmvlies van de uterus. De laatste is al voorbereid op de introductie van het embryo erin. Tegen de tijd van de ovulatie (isolatie van de eicel van de eierstok), wordt het slijmvlies van de baarmoeder dikker (tot 8 mm). Daarin groeien de baarmoederklieren en bloedvaten. Op de trophoblast zijn er tal van uitgroeiingen - villi, die het oppervlak van het contact met de weefsels van het slijmvlies van de baarmoeder verhoogt. De trophoblast verandert in een voedende schil van het embryo, dat de draderige schelp of chorion werd genoemd. In eerste instantie heeft het chorion van alle kanten villi, dan worden deze villi alleen bewaard aan de kant tegenover de baarmoederwand. Op deze plaats ontstaat een nieuw orgaan, een placenta (de plaats van een kind), uit het chorion en het aangrenzende slijmvlies van de baarmoeder. De placenta is het orgaan dat het lichaam van de moeder met het embryo verbindt en het voedt.

De tweede week van embryo-ontwikkeling

Dit is het stadium waarin de cellen van de embryoblast worden verdeeld in twee lagen (twee platen), waaruit zich twee bellen vormen. Van de buitenste laag van cellen grenzend aan de trophoblast, wordt een ectoblastisch (vruchtwater) blaasje gevormd, gevuld met een vruchtwater. Een endoblastisch (dooier) vesikel wordt gevormd uit de binnenste cellaag van de embryonale knobbel van de embryoblast. Het "lichaam" van het embryo bevindt zich waar het vruchtblaasje in contact komt met de dooierzak. Gedurende deze periode is het embryo een tweelaags schild, bestaande uit twee kiembladen: (. Van het Griekse ontos - in) de achterzijde - ectoderm (. Van Griekse Ektos - is, derma - - huid) en interne endoderm. Het ectoderm is gericht op het vruchtblaasje en het endoderm is bevestigd aan het vitelline blaasje. In dit stadium is het mogelijk om het oppervlak van het embryo te bepalen. Het dorsale oppervlak is bevestigd aan het vruchtblaasje en het ventrale oppervlak aan de dooierzak. De trophoblast-holte rond de vruchtwater- en vitelline-blaasjes is losjes gevuld met de cellen van het extra-embryonale mesenchym. Tegen het einde van de tweede week is de lengte van het embryo slechts 1,5 mm. Gedurende deze periode verdikt de embryonale scute in zijn achterste (caudale) deel. Hier, in de toekomst, beginnen de axiale organen (akkoord, neurale buis) zich te ontwikkelen.

Derde week embryo-ontwikkeling 

Periode van vorming van een drielagige flap. De cellen van de buitenste, ectodermale, embryonale schildplaat worden verplaatst naar het achterste uiteinde van het embryo, wat resulteert in de vorming van een schacht die zich uitstrekt in de richting van de as van het embryo. Dit cellijn wordt de primaire band genoemd. In het hoofd (voor) deel van de primaire band groeien en vermenigvuldigen de cellen zich sneller, wat resulteert in een lichte verhoging - de primaire knobbel (Hansen's bundel). De primaire strip bepaalt de bilaterale symmetrie van het lichaam van het embryo, d.w.z. De linker- en rechterkant. De plaats van het primaire knobbelpunt wijst naar het craniale (kop) uiteinde van het lichaam van het embryo.

Als gevolg van de snelle groei van de primaire strook en het primaire knooppunt, waarvan de cellen in de zijkanten tussen het ectoderm en het endoderm ontkiemen, wordt het midden germinale blad, het mesoderm, gevormd. Mesodermcellen die zich tussen de scutes van het scutellum bevinden, worden het intragastrische mesoderm genoemd, en het uit-embryo-mesoderm dat daarachter is gemigreerd.

Een deel van de mesoderm cellen in de primaire knobbel groeit vooral actief naar voren en vormt zo het hoofd (chordal) proces. Dit proces penetreert tussen de buitenste en de binnenste bladeren van het hoofd naar het uiteinde van het embryo en vormt een cellulaire streng - de dorsale snaar (chorda). Het kop (craniale) deel van het embryo groeit sneller dan het caudale deel, dat zich samen met het gebied van de primaire tuberkel terugtrekt. Aan het einde van de derde week, aan de voorkant van de primaire tuberkel in het buitenste embryonale blad, wordt een longitudinale strook van actief groeiende cellen geïsoleerd - de zenuwplaat. Deze plaat buigt snel en vormt een longitudinale groef - een zenuwgroef. Naarmate de groef dieper wordt, worden de randen dikker, naderen en smelten met elkaar, waardoor de zenuwgroef in de neurale buis wordt gesloten. In de toekomst ontwikkelt het gehele zenuwstelsel zich vanuit de neurale buis. Het ectoderm wordt gesloten over de gevormde neurale buis en verliest daarmee zijn verbinding ermee.

In dezelfde periode, vanuit het achterste gedeelte van de binnenste (endodermale) vel embryonale schild in extra-embryonale mesenchym (het zogenaamde amniotische stam) treedt digitale uitgroei - allantois dat niemand bepaalde functies uitvoert. In de loop van de allantoïs van het embryo groeien de navelstrengbloedvaten (placenta) door het vruchtwater naar de vlokken van het chorion. Het bloedvat met de bloedvaten, dat het embryo verbindt met de extra-embryonale membranen (placenta), vormt de buikstam. Dus aan het einde van de derde week lijkt het menselijke embryo op een drielaagse scute. In het gebied van het externe embryonale blad is de neurale buis zichtbaar, en dieper is het ruggenmerg, d.w.z. Er zijn axiale organen van het menselijke embryo.

Vierde week van embryonale ontwikkeling

Het is een periode waarin het embryo, met het uiterlijk van een drielaagse scute, begint te buigen in de transversale en longitudinale richtingen. Het embryonale scutellum wordt convex, en de randen ervan worden begrensd van de amnion door een diepe groef - stamomtrek. Het lichaam van het embryo van het platte schild verandert in een bulk, het exoderm bedekt het foetale lichaam van alle kanten.

Het endoderm, dat zich in het lichaam van de foetus bevindt, stolt in de buis en vormt de embryonale basis van de toekomstige darm. Een nauwe opening, waardoor de embryonale darm communiceert met de dooierzak, wordt later een navelstreng. Uit het endoderm worden het epitheel en de klieren van het spijsverteringskanaal en de luchtwegen gevormd. Van het ectoderm, het zenuwstelsel, de epidermis van de huid en zijn derivaten, de epitheliale bekleding van de mondholte, de anale sectie van het rectum, de vagina worden gevormd. Het mesoderm geeft aanleiding tot interne organen (andere dan endodermale derivaten), het cardiovasculaire systeem, organen van het bewegingsapparaat (botten, gewrichten, spieren), eigenlijk de huid.

De embryonale (primaire) darm is aanvankelijk gesloten voor en achter. De voorste en achterste uiteinden van het lichaam van het embryo verschijnen invagination ectoderm - buccale fossa (toekomstige mond) en anale (anaal) fovea. Tussen de holte primaire darm en orale-opslagplaats een dubbele laag (ectoderm en endoderm) voor (oropharynx) plaat (membraan) tussen de darm en de anale fossa - cloaca (anal) plaat (membraan) ook bilaag. Het voorste (orofaryngeale) membraan doorbreekt de 4e week van ontwikkeling. Bij de derde maand breekt een rug (anaal) membraan door.

Als gevolg van buiging wordt het lichaam van het embryo omringd door de inhoud van het vruchtwater, het vruchtwater, dat werkt als een beschermende omgeving, het embryo beschermt tegen schade, voornamelijk mechanische schokken. De dooierzak blijft achter in de groei en in de tweede maand van intra-uteriene ontwikkeling lijkt het een kleine zak en dan volledig verminderd. De abdominale stam verlengt, wordt relatief dun en krijgt later de naam van een navelstreng.

Tijdens de 4e week begint de differentiatie van het mesoderm aan het einde van de derde week van de embryo-ontwikkeling. Het dorsale deel van het mesoderm, gelegen aan elke kant van het akkoord, vormt gepaarde uitsteeksels - somieten. Somieten zijn gesegmenteerd, d.w.z. Zijn verdeeld in metamerisch gelegen gebieden. Daarom wordt het dorsale deel van het mesoderm gesegmenteerd genoemd. Segmentatie van de somieten gebeurt geleidelijk in de richting van voren naar achteren. Op de 20e dag wordt het derde paar somieten gevormd, tegen de 30e dag zijn ze al 30 en op de 35e dag - 43-44 paren. Het ventrale deel van het mesoderm is niet onderverdeeld in segmenten, maar wordt aan elke zijde vertegenwoordigd door twee platen (geen gesegmenteerd deel van het mesoderm). De mediale (viscerale) plaat naast het endoderm (primaire darm) en splanhnoplevroy genoemd, de laterale (buiten-) - aan de wand van het lichaam van het embryo, het ectoderm, en is genoemd somatopleure. Vliegtuig en somatopleura ontwikkelen een epitheliale dekking van sereuze membranen (mesothelium), evenals een eigen plaat van sereuze membranen en een subserische basis. Mesenchym splanchnopleura wordt ook gebruikt om alle lagen van de spijsverteringsbuis te bouwen, behalve het epitheel en de klieren, die worden gevormd uit het endoderm. Endoderm geeft aanleiding tot oesofageale klieren, maag, lever gal manieren, alvleesklier klierweefsel, klieren en epitheel van de luchtwegen. De ruimte tussen de platen unsegmented mesoderm omgezet in de holte van het embryo dat bestaat uit de peritoneale, pleurale en de peri- cardiale ruimte.

Mesoderm op de grens tussen somieten en splanchnoplevroi vormt nefrolotomen (segmentbenen), waaruit zich de tubuli van de primaire nier ontwikkelen. Vanuit het dorsale deel van het mesoderm - somiet - worden drie beginselen gevormd. Ventromediaal gedeelte van somieten - sclerotoom - gaat naar de constructie van skeletweefsel, dat aanleiding geeft tot de botten en kraakbeenderen van het axiale skelet - de wervelkolom. Lateraan ligt het myotoom, waaruit de ontwikkelde skeletspier zich ontwikkelt. In het dorsolaterale deel van de somiet is dermatoom, een bindweefselbasis van de huid, de lederhuid, wordt gevormd uit zijn weefsel.

Op 4 weken in het kopdeel aan weerszijden van het embryo uit het ectoderm vormt het begin van het binnenoor (auditief eerste gaten, dan auditief blaasjes) en toekomstige ooglens die boven de zijkant uitsteken van de hersenen geplaatst - optische vesikel. Tegelijkertijd worden de viscerale delen van het hoofd getransformeerd, gegroepeerd rond de orale baai in de vorm van de frontale en maxillaire processen. De contouren van de mandibulaire en sublinguale (hyoid) viscerale bogen worden meer caudaal gezien dan deze processen.

Op het voorste oppervlak van de romp van het embryo, het hart en daarachter de hepatische heuvels. De verdieping tussen deze heuvels geeft de plaats aan van de vorming van het transversale tussenschot - een van de eerste beginselen van het diafragma.

Caudaal dan de hepatische heuvel is de buikstam, die grote bloedvaten omvat en het embryo verbindt met de placenta (navelstreng).

De periode van de 5e tot de 8e week van embryo-ontwikkeling

De periode van ontwikkeling van organen (organogenese) en weefsels (histogenese). Deze periode van vroege ontwikkeling van het hart, longen, complicerende de structuur van de darmbuis, de vorming van viscerale en kieuwbogen, de vorming van capsules van de zintuigen. De zenuwbuis sluit volledig en breidt zich uit in het hoofd (het toekomstige brein). Op de leeftijd van ongeveer 31-32 dagen (5e week, embryielengte 7,5 cm) op het niveau van de onderste cervicale en 1e thoracale segmenten van het lichaam lijken vinnenachtige knoppen (nieren) van de handen. Tegen de 40e dag worden de eerste beginselen van de benen gevormd (ter hoogte van de lagere lumbale en bovenste sacrale segmenten).

In de zesde week zijn de oordopjes zichtbaar, vanaf het einde van de zesde tot de zevende week - de vingers en dan de benen.

Aan het einde van de 7e week beginnen de oogleden zich te vormen. Dankzij dit worden de ogen duidelijker omlijnd. In de achtste week worden de embryo-organen gelegd. Vanaf de 9e week, i.е. Vanaf het begin van de derde maand neemt het embryo de vorm aan van een persoon en wordt het een vrucht genoemd.

De periode van embryo-ontwikkeling van 3 tot 9 maanden

Beginnend met de derde maand en tijdens de hele foetale periode, is er sprake van groei en verdere ontwikkeling van de organen en delen van het lichaam. Tegelijkertijd begint de differentiatie van de uitwendige genitaliën. De vingernagels worden op de vingers gelegd. Vanaf het einde van de vijfde maand worden wenkbrauwen en wimpers merkbaar. Bij de 7e maand dat de oogleden opengaan, begint het vet zich te accumuleren in het onderhuidse vet. Na 9 maanden is de foetus geboren. Leeftijdskenmerken van de ontwikkeling van individuele organen en orgaansystemen worden uiteengezet in de relevante delen van het handboek.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.