^

Hoe verloopt de intra-uteriene ontwikkeling van het kind?

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Eerste week van intra-uteriene ontwikkeling van het kind

Het bevruchte ei, of beter gezegd - al het ei, beweegt door de baarmoederbuis in de baarmoeder. Het ei is het ei dat is samengevoegd met het sperma. Het bevat alle informatie over het toekomstige kind - geslacht, oogkleur en mogelijke talenten! Vanaf het moment van conceptie is het een persoon die nog nooit eerder is geweest. (Tenzij, natuurlijk, niet geloven in reïncarnatie en de zielsverhuizing. By the way, zelfs als u van mening dat fysieke shell nog steeds anders zal zijn.) Op 3-4 dag ei komt in de baarmoeder en op de 5e tot de 9e dag na bevruchting wordt het ei geïmplanteerd in het endometrium - de baarmoederlaag van binnenuit. Hier begint ze te "spruiten" (implantaat) (als je een analogie tekent met planten - laat de wortels binnen) en krijgt voeding van de toekomstige moeder.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

De tweede week van intra-uteriene ontwikkeling van het kind

De implantatie is voltooid op de twaalfde dag. Dit is het echte begin van de zwangerschap. Het ei begint zijn groei, die zich voordoet door deling. Eerst worden twee cellen uit één cel gevormd en vervolgens verschijnt een dwarse vernauwing, waardoor deze twee cellen in tweeën worden verdeeld - er zijn er vier, dan acht, zestien, tweeëndertig, enzovoort. Tegelijkertijd beginnen twee vellen - buitenste en binnenste - te vormen, door één laag cellen in een andere te "schroeven". De diameter van het ei is ongeveer 1 mm.

De derde week van intra-uteriene ontwikkeling van het kind

Deze week is de meest verantwoordelijke voor het embryo. Gedurende deze periode kunnen alle ongunstige factoren - alcohol, drugs, roken, medicijnen innemen of infecties veroorzaken onherstelbare schade toebrengen aan de foetus. In de derde week beginnen de toekomstige placenta, toekomstige bloedvaten, geslachtscellen, ademhalingsstelsel, spijsverterings- en zenuwstelsel, skelet, spieren en huid zich te vormen.

Vierde week. Het embryo, dat eerder vergelijkbaar was met een schijf bestaande uit drie lagen, wordt geleidelijk een cilinder. Individuele organen beginnen zich te vormen. En het hart verschijnt eerst. De verlaging kan worden geregistreerd vanaf de 23e dag van de zwangerschap. Beginnen met het verschijnen van orale en anale fossa, de primaire darm, vergelijkbaar met de buis, lever, pancreas, milt. Tegen het einde van de eerste maand is de lengte van het embryo ongeveer 5 mm, en het ziet eruit als een boon met kleine uitlopers, die later handvaten en poten worden.

De vijfde - de zesde week

Deze periode is erg verantwoordelijk voor het feit dat als het embryo wordt beïnvloed door ongunstige factoren, het ontwikkelingsstoornissen van het centrale zenuwstelsel kan ontwikkelen.

Op dit moment lijkt het embryo op de letter "E". Het hoofd is vrij duidelijk zichtbaar, de buik steekt in het midden uit, rudimentaire armen en benen zijn zichtbaar en een paardenstaart is van onderaf gezien. De pennen groeien sneller dan de benen. Op dit moment is er een aanleg van het zenuwweefsel. Op het hoofd zijn er olfactory fossa - de toekomstige neusgaten. De ontwikkeling van de bronchiale boom begint.

Het membraan dat de anale fossa scheidt van de holte van de primaire darm breekt door en de darm wordt aan beide zijden open. Het hart, met een volume van een kleine kegel, bestaat uit vier kamers (twee boezems en twee ventrikels) gescheiden door kleppen en gescheiden van hen door schepen. Vorming van visuele blaasjes - toekomstige ogen. In deze periode kan men al de rudimentaire oren aan de zijkanten van het hoofd onderscheiden. De totale lengte van het embryo is ongeveer 2,5 cm.

Zevende - achtste week

De romp wordt gevormd en verlengd, bereikt een lengte van ongeveer 3 cm. Schouders beginnen zich te vormen en later wordt de ledemaat verdeeld in de schouder, onderarm en de pols. Geleidelijk aan vormen zich spieren en zenuwen. Uiterlijk van de kiemklieren. Het diafragma scheidt de thoraxholte van de buikholte.

Er zijn veranderingen op het gezicht: er zijn twee kleine scheuren - ogen, twee groeven - oren. Een kleine neus met neusgaten is zichtbaar en de mond wordt begrensd door sponzen (als de drie processen van de lippen niet samenkomen, wordt een "hazenlip" gevormd).

In de achtste week eindigt de embryonale periode - het embryo wordt de vrucht.

In de achtste week kan de foetus al pijn voelen. Bovendien zijn receptoren (gevoelige cellen) van de foetus gevoeliger dan bij pasgeborenen of volwassenen.

In deze periode zijn de bewegingen van de foetus al zichtbaar op de echografie.

Meestal maken gynaecologen tijdens deze periode (met ongewenste zwangerschap) een abortus. Duitse operatoren, samen met artsen, filmden een film over hoe het proces van zo'n moord aan de gang is. Fruit wringt pennen en poten uit de curette van een gynaecoloog (het instrument dat afgebroken wordt), verbergt in het algemeen op elke mogelijke manier om te ontsnappen, maar ...

Denk na voordat je een abortus krijgt! Denk aan het voorkomen van ongewenste zwangerschap!

Aan het einde van deze periode is de vruchtlengte ongeveer 3 cm, het gewicht is ongeveer 3 g.

De negende - de tiende week

Het gezicht van de vrucht begint "menselijke" trekken te krijgen - de ogen van de zijkanten van het hoofd "convergeren" naar het midden van het gezicht. Ze zijn nog steeds gesloten, maar de iris heeft al een pigment.

Tijdens deze periode wordt de groei van de romp versneld en neemt de groei van het hoofd af.

De lever en de nieren zijn al bijna ontwikkeld en de nieren beginnen zich urine te vormen, die in het vruchtwater wordt gegoten.

Fruit verliest zijn "staart". Hij kan al zijn vingers zuigen, zijn handen aanraken, de navelstreng, zich afzetten tegen de baarmoederwand en zwemmen in het vruchtwater.

Begint begint te vormen rudiments van de tanden, de darm is volledig in de buikholte.

De lengte is ongeveer 4 cm en het gewicht is 5 g.

De elfde - de twaalfde week

Start om alle organen en systemen functioneren: de lever scheidt gal aan het darmslijmvlies villi worden gevormd, die in de toekomst voedingsstoffen te absorberen, de darm begint peristaltirovat (daling), terwijl de voortzetting van haar rotatie in de buik, zodat hij vertrouwde positie werd. De vrucht begint het vruchtwater te slikken dat de haren bevat, de overleden huidcellen, die, verteerd, de oorspronkelijke calmetonium vormen.

Tijdens deze periode verschijnen goudsbloemen op de vingers en tenen en is het al mogelijk om het geslacht van het ongeboren kind te bepalen.

De lichaamslengte is ongeveer 6 cm en het gewicht is ongeveer 10 g.

Dertiende tot veertiende week

In de 13e week is de foetus bijna volledig gevormde smaakpapillen en begint hij het vruchtwater actief te slikken, waarbij hij de voorkeur geeft aan zoet vruchtwater met een andere smaak. Ja, op zo'n jonge leeftijd is hij al een fijnproever! Hij hoeft tenslotte helemaal niet te drinken, omdat hij alle noodzakelijke voedingsstoffen van zijn moeder ontvangt via de placenta, die trouwens volledig gevormd is door de 13e week. Hoogstwaarschijnlijk, het slikken van vruchtwater en het zuigen van een vinger, bereidt de foetus zich voor op extra-uteriene voeding.

Tijdens deze periode heeft hij fasen van slaap en waakzaamheid. Wordt een schattig gezicht, er zijn wangen. De foetus wordt echter zeer mobiel, in vergelijking met eerdere perioden zijn de bewegingen soepeler. Op het lichaam verschijnen haren en zweetklieren.

De vruchtlengte is ongeveer 10 cm en het gewicht is ongeveer 25 g.

Vijftiende - de zestiende week van intra-uteriene ontwikkeling van het kind

Haar begint op het hoofd te groeien, buigt in de gewrichten en aanraking ontwikkelt zich. De foetus blijft groeien, maar nieuwe organen verschijnen niet meer, omdat ze al gevormd zijn. Hij kan fronsen, glimlachen, knipperen met zijn ogen als reactie op irritatie.

Het gewicht is al ongeveer 80 gram en de hoogte is 110-115 mm.

trusted-source[8]

Zeventiende tot achttiende week

De huid is niet meer zo dun, maar nog steeds transparant, rood, het kan duidelijk de eerste haar - lanugo zien. De wenkbrauwen beginnen te verschijnen. Meisjes hebben een volledig gevormde baarmoeder en eierstokken. Spieren worden sterker en bewegingen zijn actiever en ervaren (opnieuw geboren) vrouwen kunnen ze al voelen.

De hoogte is ongeveer 13 cm en het gewicht is ongeveer 150 g.

De negentiende - de twintigste week

De jongens zijn duidelijk zichtbare mannelijke genitaliën. De ossificatie van de gehoorbeentjes is bijna voltooid en de vrucht begint externe geluiden te horen: de hartslag van de moeder, haar stem, de stemmen van andere familieleden.

Het volume van de hersenen neemt snel toe. Vanaf de 20e week neemt het elke maand toe met 90 g. Fruit begint vaker te knipperen. De benen bereiken uiteindelijk de uiteindelijke proporties en hij begint ze steeds meer te duwen. Een vrouw kan de beweging van haar baby in de maag al voelen. De lengte van de foetus is ongeveer 15 cm en de massa is 260 g.

Eenentwintigste - tweeëntwintig weken

De huid wordt minder rood, maar hij is gerimpeld en daardoor zijn de vaten en interne organen zichtbaar. Er verschijnt meer haar op het hoofd. Aan de vingertoppen verscheen een karakteristieke, inherente enige afdruk.

Ze zeggen dat de smaak van het vruchtwater dat door het fruit wordt ingeslikt de latere voedingsvoorkeuren van het kind kan vormen. Bovendien, aangezien de fruitige al hoort, went hij aan de stem van de moeder, vader en andere huishoudelijke mensen. En als het gezin regeert in vrede, liefde en respect, dan zal het pasgeboren kind ook kalm zijn; Als er constante schandalen in het gezin zijn, zal het kind nerveus en rusteloos zijn. Ook wordt opgemerkt dat als een moeder een boek leest tijdens de zwangerschap, zij later een favoriet boek van het kind kan worden.

Van de 18e tot de 19e week begin je te praten met je toekomstige kind, creëer een positieve emotionele achtergrond! Dankzij dit, zult u vóór zijn geboorte een harmonieuze, vriendschappelijke relatie met het kind hebben en dit zal zijn aanpassing aan het extra-uteriene leven na de geboorte vergemakkelijken.

De lengte van de vrucht aan het einde van de 23e week is ongeveer 20 cm en de massa is 450 g.

Twintig vierde - twintigste week

De foetus slaapt minder en slaapt gedurende de dag vrij lang. En omdat hij niet slaapt, worden zijn bewegingen actiever: hij begaat 20 tot 60 bewegingen in 30 minuten. De foetus reageert op geluiden van buitenaf. Hij heeft een nogal complexe gelaatsuitdrukking, zuigt vaak een vinger, soms hapert. De ruimte voor verkeer blijft echter steeds minder.

Als je wilt dat je kind muzikaal is, neem je vanaf de 24e week van de zwangerschap vaak muziek op. Maar vergeet niet dat de foetussen de voorkeur geven aan klassieke muziek, en rap, rock en andere 'ritmiek' leidt hen naar een nerveuze staat.

De groei van de foetus aan het einde van de 25e week is ongeveer 22 cm en het gewicht is 700 g.

De zesentwintigste tot de zevenentwintigste week

De foetus begint het licht te voelen en als het licht te helder is, kan het zelfs zijn hoofd weg draaien. Natuurlijk ziet hij licht wanneer hij zijn ogen opent. Volgens speciale studies komt de elektrische activiteit van zijn hersenen overeen met die van een voldragen pasgeborene. Maar het belangrijkste gebeurt in zijn longen. Er begint een speciale substantie te produceren - surfak-tant, die de recessie van de longen voorkomt. Zonder deze stof kan het kind geen lucht inademen. En hoewel tegen die tijd de foetus slechts 2/3 van zijn ontwikkeling heeft doorstaan, is hij bijna klaar om geboren te worden en als dit gebeurt, kan hij overleven. Bijzonder gunstige prognose voor overleving bij meisjes.

Foetale groei is ongeveer 25 cm, en het gewicht - ongeveer 1 kg.

De achtentwintig - negenentwintigste week

De foetus maakt ademhalingsbewegingen, maar omdat het in het vruchtwater is, zijn het natuurlijk alleen de longen die de longen binnendringen.

Je kunt bang zijn voor je toekomstige kind: "Hij kan tenslotte zo verdrinken!". Nee! Hij zal niet verdrinken. Ten eerste heeft vruchtwater dezelfde samenstelling van zouten, glucose en andere stoffen als het foetale bloed. Dus ze kunnen geen pijn doen. Ten tweede functioneren de bloedvaten die bloed naar de longen en van hen transporteren, praktisch nog steeds niet. Ze verdienen alleen als het kind is geboren. Ten derde krijgt de foetus zuurstof via de navelstreng en de placenta van de moeder.

Tijdens deze periode opent hij zijn ogen volledig (uiteraard wanneer hij niet slaapt) en kan hij zijn gezichtsvermogen al van het voorwerp naar het voorwerp vertalen (hoewel er, afgezien van bloedvaten, niets te maken heeft met de navelstreng en heldere uitbraken van buitenaf).

Hij hoort het al goed en is met luide, scherpe geluiden bang en stuitert zelfs, en met de kalme stem van zijn moeder of vader, zachte, stille muziek - kalmeert.

De afmetingen zijn ongeveer 37 cm en de massa is ongeveer 1,4 kg.

Dertigste en dertigste week

Plodik al zo groot dat het wordt druk in de baarmoeder, en hij begint te minder bewegen, waarbij de verzamelkamer een kenmerkende houding: hoofd schuin naar beneden en drukte zijn kin op zijn borst, de gevouwen op zijn borst handvat, benen gebogen op de knieën, gevestigd op de buik en gekruist. In deze positie neemt het de minste plaats in.

Zijn ogen hebben een grijsblauwe kleur, de pupillen reageren op licht (ze groeien in het donker en smal in het licht).

De vingernagels zijn al volledig gevormd op de tenen van de voeten.

De hoogte is ongeveer 40 cm, en de massa is ongeveer 1,7 kg.

Tweeëndertig - drieëndertigste week

Tijdens deze periode neemt de foetus meestal de positie in waarin hij geboren zal worden - de kop naar beneden. Maar soms heeft hij geen tijd om zich om te draaien en de verkeerde positie in te nemen - gluteal of transversaal, en tijdens de bevalling kunnen er moeilijkheden zijn, die door een operatie kunnen worden opgelost - een keizersnede.

De huid begint een normale, roze kleur te krijgen, deze is niet zo gerimpeld door de opeenhoping van vet in het onderhuidse vet.

Tijdens deze periode heeft de foetus alle reflexen die inherent zijn aan pasgeborenen. Maar ze zijn veel zwakker en de spierspanning is niet zo uitgesproken als bij pasgeborenen.

De groei is meestal ongeveer 43 cm en de massa is ongeveer 2 kg.

Drieëndertig - vijfendertigste week

De placenta bereikt al een grote omvang - de foetus heeft tenslotte een sterk dieet nodig.

Het haar op de huid (lanugo) verdwijnt bijna en de huid zelf wordt geleidelijk bedekt met een kiemend glijmiddel.

Het hoofd (als het kind correct is gepositioneerd) begint naar de ingang van het bekken te zinken, en naarmate de foetale ruimte steeds minder wordt, maakt het soms scherpe en langdurige bewegingen met benen, in een poging zich recht te trekken. En dan voel je je goed hoe hij je lever "vertrapt".

De groei is ongeveer 45 cm, en de massa is ongeveer 2,4 kg.

Zesendertigste tot zevenendertig weken

De huid van de baby wordt erg glad, het is nog steeds bedekt met origineel vet, maar gedeeltelijk begint dit vet te scheiden en zweven in het vruchtwater. Door voldoende ontwikkeld onderhuids vet wordt de lichaamstemperatuur van de baby op een hoger niveau gehouden dan de lichaamstemperatuur van de moeder. In de darm heeft zich al veel meconium opgehoopt, omdat de vrucht het vruchtwater actief heeft ingeslikt.

Tijdens deze periode blijft de botvorming voortduren en zijn lange tubulaire botten (dij, schouder, scheenbeen) bijna hetzelfde als die van de pasgeborene.

De hoogte is ongeveer 48 cm en de massa is ongeveer 2,8 kg.

Tijdens deze periode is het al mogelijk om een keizersnede te doen als daar behoefte aan is. Het geëxtraheerde kind is in de regel volledig levensvatbaar en alle organen en systemen van zijn lichaam kunnen functioneren alsof hij op tijd op zichzelf is geboren.

En waarom moet je in zo'n tijd een keizersnede doen? Ten eerste, als de moeder het fenomeen late gestosis (pre-eclampsie) ontwikkelt: de bloeddruk stijgt, zwelling op de benen en de onderbuik stijgt, een eiwit verschijnt in de urine. Ten tweede, als een operatie al was uitgevoerd door een keizersnede, en vanaf dat moment zijn er minder dan drie jaar verstreken. In dit geval kan er tijdens de bevalling een risico van scheuring van de baarmoeder langs het oude litteken zijn. Ten derde, als de moeder lijdt aan diabetes, hartaandoeningen of andere ernstige ziekten, heeft het geen zin te wachten tot natuurlijke geboorten beginnen die de toestand van zowel de moeder als het kind zouden kunnen verslechteren. Ten vierde, als de bekkenafmetingen het kind niet toestaan ongehinderd door het natuurlijke geboortekanaal te gaan.

In het algemeen wordt het getuigenis van de keizersnede bepaald door de gynaecoloog en, in de regel, niet door hemzelf, maar door een medisch consult, dat de vraag van deze of gene methode van aflevering oplost.

Achtendertig - negenendertigste week

Het toekomstige kind blijft groeien en wint aan sterkte. Hij kan al bijna niet bewegen - het zit zo strak in zijn baarmoeder. De botten van de schedel zijn nog niet samengesmolten en vormen twee fontanellen - groot en klein. Vanwege deze functie zal het hoofd van het kind tijdens het passeren van het geboortekanaal van de moeder worden geconfigureerd. Dat wil zeggen, schedelbeenderen kunnen de ene boven op de andere kruipen, waardoor het hoofd kleiner wordt, zodat het ongehinderd kan worden geboren.

Aan het einde van deze periode weegt de foetus ongeveer 3 kg, en de hoogte is ongeveer 50 cm.

Veertigste week van intra-uteriene ontwikkeling van het kind

De vrucht is al helemaal klaar voor de geboorte en wil het zelfs. Hij wacht alleen op het moment waarop het lichaam van de moeder voldoende hormonen zal verzamelen die het begin van de bevalling zullen zijn.

Het skelet van de baby bestaat uit 300 afzonderlijke botten, omdat niet alle botten zijn verbeend en met elkaar zijn samengegaan (de schedelbotten bestaan bijvoorbeeld uit zes afzonderlijke botten, terwijl de schedel voor volwassenen één geheel is). Het aantal botten bij een volwassene is bijna honderd minder.

50% van zijn lichaamsgewicht is vet. De hoogte is ongeveer 50 cm en de massa is ongeveer 3,5 kg.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.