^
A
A
A

Ik heb diabetes, kan ik nu zwanger raken?

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

U kunt zelf beslissen of luisteren naar het advies van een arts. Hoe dan ook, deze informatie zal u helpen om de situatie echt te beoordelen en mogelijke opties met de arts te bespreken.

Als u diabetes heeft en een baby wilt krijgen, lees dan het volgende zorgvuldig:

 • Heeft u normale bloedsuikerspiegel normaal of hoger (lager)? Toekomstige moeders met een diagnose van diabetes voordat ze zwanger worden, zouden een bloedsuikerspiegel moeten hebben die zo dicht mogelijk bij normaal is. Dit vermindert de kans op een kind met aangeboren afwijkingen, vroeggeboorte en andere complicaties. Controleer de bloedsuikerspiegel gedurende de dag om er zeker van te zijn dat het normaal is. Als dit niet het geval is, gebruik dan voorbehoedsmiddelen totdat het is genormaliseerd.
 • Neemt u medicijnen om diabetes onder controle te houden? Uw arts kan ze veranderen voor insuline of anderen vóór de zwangerschap voorschrijven. Als u het advies van een arts hebt gevolgd, moet u ervoor zorgen dat nieuwe geneesmiddelen de bloedsuikerspiegel reguleren en pas daarna nadenken over zwangerschap.
 • Injecteert u insuline? Raadpleeg een arts voordat u zwanger wordt, zodat het de dosering of toedieningsweg kan wijzigen, indien nodig. Als u vóór de zwangerschap de juiste dosis kiest, daalt het risico op schommelende bloedsuikerspiegels aanzienlijk tijdens de zwangerschap.
 • Neemt u medicijnen om andere ziekten te behandelen? Bespreek dit met een arts vóór de zwangerschap, zodat hij de loop van de behandeling kan veranderen of het gebruik ervan kan verbieden.
 • Diabetes veroorzaakte een nierziekte of beïnvloedde het gezichtsvermogen? Als dat zo is, kan zwangerschap uw gezondheid alleen maar verergeren. Hoge bloeddruk kan op zijn beurt de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap negatief beïnvloeden.
 • Heb je al kinderen? Zo ja, heeft diabetes hun ontwikkeling beïnvloed?
 • Neemt u vitamine B6 (foliumzuur) in? Dagelijkse inname van multivitaminen en prenatale vitamines die foliumzuur bevatten, vermindert het risico van een kind met aangeboren afwijkingen.

Wat als diabetes vóór de zwangerschap moet worden ingenomen?

Zwangerschap kan zonder complicaties verlopen als u de bloedsuikerspiegel normaliseert voordat deze bij normale druk begint en er geen problemen zijn met de nieren. Het beheersen van de bloedsuikerspiegel verlaagt het risico op het krijgen van een baby met aangeboren afwijkingen, vroeggeboorte en andere mogelijke complicaties. Deskundigen adviseren om het niveau 3-6 maanden voor de zwangerschap weer normaal te maken. Om dit te doen, moet u actief deelnemen aan sport, eet gezond voedsel, gewicht verliezen indien nodig en neem medicijnen voorgeschreven door een arts.

Waarover moet je met je dokter praten?

Bereidingen

Het is erg belangrijk om de dokter te vertellen dat u zwanger wilt worden. Als u medicijnen gebruikt om diabetes onder controle te houden, kan uw arts deze vervangen door insuline of andere geneesmiddelen. Als u insuline gebruikt, raadpleeg dan een arts, zodat u indien nodig de dosering of wijze van toediening (insulinedispenser of injectie) kunt wijzigen. Vertel de arts ook over de medicijnen die u gebruikt om andere ziekten te behandelen. Bespreek dit alles met de arts vóór de zwangerschap, zodat hij de loop van de behandeling kan corrigeren of het gebruik ervan kan verbieden om schade aan het toekomstige kind te voorkomen.

Doorlichting

Als u diabetes heeft, moet u regelmatig een arts bezoeken voor preventieve onderzoeken. Dit is vooral belangrijk vóór de geplande zwangerschap. De screeningstest omvat:

 • Diagnose van het gezichtsvermogen voor tekenen van retinopathie (niet-inflammatoire retinale laesie).
 • Analyse van bloed en urine om nierziekte te bepalen.
 • Meting van de bloeddruk. Hoge bloeddruk kan complicaties veroorzaken tijdens de zwangerschap en het toekomstige kind schaden, evenals vroegtijdige geboorte veroorzaken (zoals de placenta is gebroken).
 • Bloedonderzoek voor suikerniveau. De arts zal, indien nodig, aanbevelingen doen voor het controleren van de bloedsuikerspiegel voor en tijdens de zwangerschap.

Ongecontroleerde diabetes en hoe deze kan optreden bij zwangerschap.

Ongecontroleerde diabetes verhoogt het risico op complicaties tijdens de zwangerschap, zowel voor de moeder als de baby.

Mogelijke complicaties

 • Geboorteafwijkingen
 • Vroeggeboorte
 • Lage bloedsuikerspiegel
 • geelzucht
 • De geboorte van een kind dat meer wegen dan normaal, wat leidt tot complicaties van de gezondheid van de pasgeborene.
 • Geboorte van een kind met onvoldoende gewicht, veroorzaakt door hoge bloeddruk, nieraandoening en verminderde werking van de placenta.
 • Dodelijke afloop, hoewel dit in zeer zeldzame gevallen gebeurt, omdat de meeste zwangere vrouwen insuline gebruiken om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Risicofactoren voor een toekomstige moeder:

 • Vroeggeboorte.
 • Nierziekte als het creatininegehalte 2,0 mg / dl is.
 • Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap.
 • Een verminderd gezichtsvermogen, dat zich snel na de geboorte van het kind kan normaliseren.

Zwangerschap en diabetes: zwangerschapsplanning

Raadpleeg een arts als u type 1 of 2 diabetes heeft en u moeder wilt worden. U moet de bloedsuikerspiegel voor de zwangerschap normaliseren en dit alle 9 maanden ondersteunen. Alleen in dit geval zal uw gezondheid en de gezondheid van de toekomstige baby veilig zijn.

Highlights

 • Als u diabetes heeft en u plant een zwangerschap, breng dan de bloedsuikerspiegel weer normaal. Dit helpt het risico van vroeggeboorte, geboorteafwijkingen bij het kind en de gezondheid te voorkomen.
 • Controleer vaak de bloedsuikerspiegel.
 • Doe regelmatig lichaamsbeweging en houd je aan een gezond dieet. Dit zal helpen om een gezond gewicht te behouden of, indien nodig, die extra kilo's te verliezen voordat de zwangerschap begint.
 • Neem vóór de zwangerschap supplementen in die foliumzuur bevatten. Dit vermindert het risico van een neuraalbuisdefect op het kind.
 • Als u niet-recept verkrijgbare geneesmiddelen gebruikt, moet u uw arts raadplegen over het stoppen van het gebruik of deze vóór de zwangerschap veranderen in anderen.
 • Als u rookt, probeer dan alleen of met de hulp van een arts deze destructieve gewoonte in te trekken, want tabak heeft een nadelig effect op de baby en verhoogt het risico op complicaties tijdens de zwangerschap.
 • Als u een nieraandoening en een slecht gezichtsvermogen heeft, moet u een arts raadplegen, omdat deze ziekten tijdens de zwangerschap ernstig kunnen worden.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Hoe een zwangerschap met diabetes plannen?

Als u diabetes heeft en van plan bent om moeder te worden, neem dan onmiddellijk vóór de conceptie maatregelen om uw gezondheid te verbeteren. Dit zal u en uw kind helpen om complicaties tijdens de zwangerschap en na de bevalling te voorkomen. Het eerste dat u moet doen, is de bloedsuiker weer normaal maken. Dit kan helpen bij regelmatige lichaamsbeweging, goede voeding en onbeduidend gewichtsverlies.

Je hebt diabetes. Waar moet ik aan denken tijdens de zwangerschap?

In de eerste weken van de zwangerschap beginnen de organen van de baby zich te vormen. Verhoogde bloedsuikerspiegels beïnvloeden hun ontwikkeling en de baby kan in de wereld komen met geboorteafwijkingen. Maar als u diabetes onder controle houdt, is het risico van een baby met afwijkingen aanzienlijk verminderd. De meeste vrouwen leren dat ze zwanger zijn, maar pas na een paar weken. Als tijdens deze periode de bloedsuikerspiegel niet overeenkomt met de norm, is het risico op vroeggeboorte bij dergelijke vrouwen aanzienlijk verhoogd. Daarom is het zo belangrijk bij het plannen van een zwangerschap ervoor te zorgen dat de diabetes je en je toekomstige kind niet schaadt.

Hoge bloeddruk kan ook leiden tot:

 • Geboorte van een kind met overgewicht. Als de moeder tijdens de zwangerschap een hoge bloedsuikerspiegel had, kan dit aan het kind worden overgedragen. Het kind heeft overgewicht en daarom is de geboorte gecompliceerd.
 • Geboorte van een kind met een lage bloedsuikerspiegel. Dit gebeurt wanneer het lichaam van de baby meer insuline aanmaakt om overtollige bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap te elimineren. In sommige gevallen blijft het lichaam van het kind doorwerken, zelfs na de geboorte. Dit leidt op zijn beurt tot een laag suikergehalte in het bloed. Als je dat nalaat, komt de gezondheid van het kind in gevaar.

Geelzucht, waardoor de huid en sclera van de ogen een icterische kleur hebben. De ontwikkeling van geelzucht is geassocieerd met een hoog gehalte aan een speciale stof in het bloed van de groep galpigmenten, bilirubine genaamd. Het heeft een karakteristieke goudgele kleur en is een product van de afbraak van hemoglobine en sommige andere componenten van het bloed. Een dergelijke ziekte wordt vaak gevonden bij kinderen die worden geboren bij vrouwen met een hoge bloedsuikerspiegel.

Hoe normaliseer ik mijn bloedsuikerspiegel voordat ik zwanger word?

Allereerst zou je jezelf hierin moeten interesseren. Raadpleeg uw arts en probeer de bloedsuikerspiegel normaal te houden voordat de zwangerschap begint. Om dit te doen, zou u:

 • Evenwichtig eten. Als u vóór de zwangerschap overgewicht heeft, moet u wat gewicht verliezen, 5-10 kg verliezen en de bloedsuikerspiegel normaliseren. Er zijn veel manieren om te bepalen wanneer en hoeveel u eet. Hierin kunt u een diëtist en een arts helpen.
 • Speel regelmatig sporten. Selecteer minimaal 30 minuten voor dagelijkse oefeningen. Tijdens de training regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel door het te absorberen tijdens en na intensieve sessies. Sport helpt gezond gewicht te houden, een lager cholesterolgehalte te verlagen en verhoogt het lipoproteïne met hoge dichtheid (goede cholesterol) en verlaagt de hoge bloeddruk. Wandelen, hardlopen, fietsen en zwemmen zijn goed voor diabetici. Raadpleeg een arts voordat u aan het trainen bent.
 • Neem medicijnen of insuline strikt volgens het recept van de arts. Zorg ervoor dat u de dokter op de hoogte brengt dat u van plan bent moeder te worden. U moet ook praten over andere geneesmiddelen die u neemt, inclusief zelfzorggeneesmiddelen.
 • Controleer systematisch de bloedsuikerspiegel. Dit zal helpen bepalen hoe medicijnen, lichaamsbeweging en voeding de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Het is ook belangrijk om foliumzuur vóór en tijdens de zwangerschap in te nemen, wat op zijn beurt de ontwikkeling van een neuraalbuisdefect bij een kind zal voorkomen.
 • Als je rookt, probeer dan deze slechte gewoonte op te geven. Tabak kan een kind schaden en het risico op exacerbatie van de ziekte verhogen.
 • Als u een nieraandoening en een slecht gezichtsvermogen heeft, moet u een arts raadplegen, omdat deze ziekten tijdens de zwangerschap ernstig kunnen worden.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.