^

Fiets racen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 24.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De race op fietsen verscheen blijkbaar vanaf de geboorte van de eerste fiets. Het is niet zo belangrijk wie dit prachtige vervoermiddel heeft uitgevonden - de grote Leonardo, de eenvoudige Russische boer Artamonov of de Duitse von Dres, vandaag zijn fietsen en fietsspellen een van de populairste en populairste shows geworden.

De eerste race op de fiets vaste nieuwsgierige verslaggevers aan het einde van de XIX-de eeuw werd het 1869 jaar was wielerwedstrijd Parijs-Rouen, die de vertegenwoordiger van Albion heeft gewonnen heeft snelheid van 11 kilometer per uur bereikt. Europese racers hielden van de concurrentie op de snelweg, en de Britten, vanwege de vreselijke staat van de wegen, verkozen in die tijd baanwielrennen. Sinds 1896 is een snel ontwikkelende sport opgenomen in het programma van de Olympische Spelen.

Later begon het wielrennen enkele dagen te duren en de allereerste, belangrijke meerdaagse race was de race van 1200 km - Parijs-Brest-Parijs, die startte in 1891 jaar. De fasen daarin waren niet voorzien, elke deelnemer bepaalde onafhankelijk zijn eigen snelheid in het nastreven van de felbegeerde prijs. Twaalf jaar later werd een werkelijk grandioze race geboren, die nu een van de meest prestigieuze wielrenners is - een grote tournee, de Tour de France genaamd. Moderne wielrennen heeft een verscheidenheid aan opties, soorten, disciplines, waaronder extreme. De regels en voorschriften voor het fietsproces werden ontwikkeld in 1900 toen de atleten lid werden van de organisatie - de internationale vakbond van wielrenners, later creëerde de UCI nog meer eenheden die wedstrijden tussen amateurs en wielerprofessionals reguleren.

trusted-source[1]

Races op fietsen, categorieën, types

Snelweg fietsen, wat vandaag vrij veel is, maar de meest populaire zijn fietsen in de vorm van individuele races. De individuele wielerwedstrijd wordt als volgt gehouden: elke wielrenner begint de race afzonderlijk, meestal een minuut na de volgende. Het is de taak van de wielerwedstrijd om zo snel mogelijk een bepaalde afstand af te leggen of om zo ver mogelijk te gaan voor een vaste periode. De afstand kan 16 kilometer tot 160 kilometer zijn, en de gebruikelijke vaste tijd voor dergelijke wedstrijden past tussen 12 uur en dagen.

Er zijn dergelijke wegwielrennen races, wanneer de start gelijktijdig wordt gegeven aan alle racers of teams, als de wegwedstrijd wordt verondersteld een teamcompetitie te zijn. "Criterium" is een variant van een wielerwedstrijd, waarbij een vrij kort ringgedeelte van de snelweg wordt geplaatst, in de regel niet meer dan vijf kilometer, gelegen binnen de stadsgrenzen. De taak van de atleten is om eerst naar de finishlijn te komen, na een bepaald aantal ronden te hebben gepasseerd. Er is ook de mogelijkheid om op een open snelweg of een langere ringcyclus te racen. Ringfietsen duurt niet langer dan één dag.

Langere, meerdaagse racewedstrijden op de fiets is een stapsgewijze competitie op niet-afgesloten, lange snelwegen, het is de taak van atleten om alle stadia met minimale tijd door te komen, ongeacht het kampioenschap in elke etappe. De meest prestigieuze wereldcompetitie van dit type is de internationale Tour de France, waarbij het gaat om het overwinnen van ongeveer 5000 kilometer (4000 tot 4800) op de wegen van Frankrijk en andere buurlanden. Elk jaar veranderen de reisorganisatoren de route, inclusief nieuwe wegen en bergpassen. Die wielrenner die een gelukkige eigenaar wordt van de "gele trui", draagt een heel jaar lang de trotse titel van de beste, snelste, hardste fietser ter wereld.

Wielrennen op de weg omvat wedstrijden en uithoudingsvermogen, wanneer racers een zeer lange, moeilijke route krijgen, die ze vrijwel zonder stops en rust moeten overwinnen, gaat de race letterlijk de klok rond.

Ook wielrennen langs de snelweg is inbegrepen in de multispeciaal competitie - de triatlon, waar atleten strijden om de overwinning, niet alleen op fietsen, maar ook in zwembaden en hardlopen.

Baanwielrennen zijn wedstrijden op steile bochten die kunstmatig worden gemaakt (op wielerbaan) of onder de blote hemel worden gebouwd. Het spoor is een ovaal gesloten pad dat een bepaalde helling (42 graden) heeft op bochten, met een betonnen of houten bekleding. De lengte van de baan is gemiddeld 333 meter, maar kan in de lucht 500 meter bereiken.

Fietsrace met een handicap is een wedstrijd met een enorme start en vastberadenheid van de prestaties van atleten, die eerder werd getoond in snelheid, uithoudingsvermogen en vaardigheden.

Sprintraces op de tracks is een wedstrijd in verschillende ronden (maximaal drie), wanneer de overwinning op de laatste 200 meter letterlijk uitbarst van de tegenstander. Sprint - dit is een van de oudste wedstrijden, waarbij de renners zorgvuldig worden geselecteerd met behulp van kwalificatiewedstrijden.

Scratch-track races zijn groepswedstrijden, wanneer veel deelnemers tegelijkertijd starten. Degene die slechts één ronde achterloopt verdwijnt onmiddellijk uit de competitie, degene die alle rivalen in een cirkel voor is, dat wil zeggen, vooruit breekt, wordt bepaald als een winnaar, en de race wordt als voltooid beschouwd.

De Japanners vonden het oorspronkelijke soort wielrennen op het circuit uit - Keirin, wanneer de startende deelnemers tegelijkertijd haasten naar de "turf" - een motorrijder. Bijna tot aan de finish (voor 2,5 rondjes), moeten sporters achter de motorfiets komen, zonder het in te halen. Zodra de "derni" van het circuit komt, beginnen de atleten onderling te wedijveren om de overwinning. Natuurlijk is de winnaar degene die als eerste naar de finish komt.

Racefietsroutes kunnen op vrij korte afstand de vorm aannemen van algemene races, er zijn races met vervolging, meer zoals fietsspelletjes, fietsen op snelheid, tijd en gemiddelde afstand.

Off-road fietsen - Europese fietsroutes tot 25 kilometer in een cirkel met het overwinnen van obstakels - sloten, omgevallen bomen, doorwaadbare plaatsen, barrières, rivierbeddingen en beekjes. De cyclo-kruisen worden gehouden in de herfst-winterperiode, uiteraard om extra moeilijkheden toe te voegen in de vorm van weersomstandigheden. De fietsers starten gelijktijdig, tijdens de reis kunnen ze zelfs rennen of lopen in de buurt van de fiets, ze hebben ook assistent-assistenten. Zo'n wedstrijd, spel en fietsen moeten op elkaar zijn afgestemd, zodat het voertuig is uitgerust met brede speciale banden en sterke velgen heeft. In de Verenigde Staten worden off-road fietsraces gehouden met de moeilijkste obstakels, soms grenzend aan extreme obstakels.

Er zijn ook meer extreme race op de fiets, waaronder mauntibayk - race op de speciale, mountainbikes, dertdzhamping - springen Bactrische sprongen, free-ride, four-cross, dubbel, BMX, racen, op straat, en vele andere interessante opties velodistsiplin. .

Games op fietsen

Natuurlijk waren de fans van fietsen niet genoeg races en onafhankelijke trainingen, dus sinds het einde van de 19e eeuw waren er games op de fiets. De fiets sluit spellen niet uit, omdat het proces van het besturen van een tweewielig voertuig lijkt op een soort spel met zijn eigen coördinatie en uithoudingsvermogen. Fietsen is een teamcompetitie, gericht, net als elke andere wedstrijd om de felbegeerde prijs te krijgen.

Fietspolo - fietspolo of fietspolo

Dit is het meest bekende en 'oude' spel, waarbij paarden worden vervangen door fietsen. Bike Polo werd uiteindelijk gevormd als een onafhankelijke soort in 1891, dankzij de inspanningen van de Ierse wielerfan - Richard Mekredi. De ondernemende fietser slaagde er zelfs in om een geregistreerd patent te krijgen voor zijn "uitvinding", genoemd in de originele Cycle Polo. Sinds 1908, toen fietsen werd opgenomen in het Olympisch programma, tot de Tweede Wereldoorlog, was Cycle Polo een van de meest populaire soorten wedstrijden in Europa en de VS. De tweede geboorte van de unie van "game-fietsen" was in de 80-jarige eeuw in India en vervolgens in Amerika. Tegenwoordig zijn bike-games heel anders dan eerdere wedstrijden, net als de Bike Polo, die werd omgedoopt tot Urban Cycle Polo. Voor een modern spel moet de fiets worden uitgerust met beschermende schijven op wielspaken, de atleet heeft een attribuut in de vorm van een bit nodig, evenals een bal of puck, die in feite moet worden gescoord in het doel van de tegenstander. De snelle toename van de populariteit van Urban Cycle Polo liet de leden van de internationale wielervereniging, die de officiële fiets erkende en op de lijst van hun geplande jaarlijkse evenementen plaatste, niet onverschillig. Ondanks de officiële erkenning van Bike Polo heeft elke regio zijn eigen nuances en regels met betrekking tot het aantal teamleden, de duur van het spel. Er zijn ook uniforme regels, die als volgt zijn: 

  • De atleet heeft niet het recht om de voeten van het oppervlak, de grond, aan te raken, behalve wanneer het nodig is om een vleermuis van een speciaal toegewezen zone in het midden van het speelveld aan te raken. Voor overtreding is een boete. 
  • De impact op de bal moet alleen worden gemaakt door de smalle kant van de sportslag, anders wordt de trap of het doelpunt niet meegeteld. 
  • Het team dat het doel scoorde, moet wachten totdat de tegenstanders de middenveldlijn overschrijden, of de bal de lijn overschrijdt. Totdat de "Rubicon" wordt overschreden door een bal of tegenstanders, moeten de scorende atleten binnen de grenzen van hun eigen zone zijn.

Bike Polo blijft populariteit winnen als een fascinerend, opwindend spel, waarbij deelnemers het meesterschap over een fiets onder de knie moeten krijgen, strategisch moeten denken, snel en snel moeten denken en reageren. 

Cycleball - of fietsen

Deze combinatie van "games en fietsen" lijkt natuurlijk op voetbal, met zijn unieke nuances, omdat alle spelers de bal in het doel van de tegenstander slaan, niet met hun voeten, maar met behulp van een fietswiel. Fietsen wordt zowel in gesloten hallen als in open gebieden gehouden, maar het spel in de hal is het populairst. Het team kan uit slechts twee spelers bestaan, het maximum aantal deelnemers in een groep is zes. Fietsen is een kind van Amerikaanse wielrenners, dat bijna gelijktijdig met fietspolo werd geboren. Volgens de legende ontmoette iemand Kaufman tijdens het lopen op een fiets een agressieve hond en gooide hem onder de wielen. Alsof de virtuoos van een fietstocht een hond met een wiel gesmeed heeft en, zonder het kwade dier te verwonden, het opzij gooide. Dus er was het idee om de bal te manipuleren met een fietswiel. In 1883 verraste de vindingrijke Kaufman, in samenwerking met collega Ferley, het publiek door samen een bal te spelen op fietsen. Velobol werd verliefd op de Amerikanen, waarna het stokje werd opgepikt door Europese fietsers. Moderne fietsspellen zijn nog verrassender, er zijn zelfs fietsen op het ijs, die echter niet zo wijdverspreid zijn als Cycleball. Velobol is verdeeld in de volgende specifieke categorieën: 

  • Spellen op fietsen met deelname van 4 spelers - twee teams van twee deelnemers. Het veld is 11 bij 14 meter groot. 
  • Fietsen, waarbij 10 personen, twee teams van vijf fietsers. De grootte van het veld komt overeen met de grootte van het veld voor handbal. 
  • Fietsen met twee teams, elk met zes spelers. Het spel wordt gespeeld met een voetbal op een open groot gebied.

De taak van spelers is vergelijkbaar met het doel van elk teamspel waarbij de bal wordt gemanipuleerd - om zoveel mogelijk doelen te scoren. De bal is verstopt met behulp van het voorwiel, je kunt ook je hoofd of koffer gebruiken. Het is ontoelaatbaar om de bal aan te raken met je handen of voeten, het scoren van de bal door de aanvaller heeft strikte beperkingen op dezelfde manier als verschillende krachtweerstanden (slaan, punten). De duur van dit type fiets is slechts 14 minuten - twee helften van elk zeven minuten. Pauze - niet langer dan 2-3 minuten, als in zo'n korte periode niemand wint, voeg dan nog een keer toe. In de bikeball wordt een speciale bal gebruikt, een voorbereid platform en de fiets zelf met een zeer beweegbaar, manipulatief stuurwiel. 

trusted-source[2], [3]

Flash Cross

Dit is een van de jongste games die wordt geboren op het kruispunt van de "game bike", waarbij de deelnemers een zeer goede sporttraining, vindingrijkheid en snelle reacties nodig hebben. Een flitskruis wordt ook wel een fietsqueeste of een fotocycrosswedstrijd genoemd, vanwege het feit dat de camera tijdens het spel wordt gebruikt. De taak van het spel is om eerst naar de finishlijn te gaan door bepaalde taken parallel uit te voeren. Vóór de start ontvangen de deelnemers een gedetailleerde kaart van het gebied en een fotosessie. Atleten moeten in de echte plaats de punten verzegeld vinden en hun aankomst op het punt op de foto afstemmen. De eigenaardigheid van de fietsquest is dat de afbeelding zo dicht mogelijk bij het origineel moet zijn. Ook op de foto moet de deelnemer worden bedrukt met zijn trouwe "vriend" - een fiets. Aan de finishlijn berekent de jury de scores van het hele team, met een samenvatting van de prestaties van elke deelnemer. Als de plaats door alle teamleden wordt gefotografeerd, wordt een minimumscore gegeven, voor een individuele "vind" is de score hoger, want een zeer moeilijke en verwarrende plaats in de zoektocht naar een plaats krijgt de maximale score. Flash-cross duurt overdag en eindigt op een bepaald uur, want uitstel wordt verondersteld een straf in de vorm van beroving van punten.

Games en fietsen, racefietsen, fietsen en gewoon fietsen - het is een geweldige manier om je batterijen op te laden, spierspanning, en dus gezond te houden, krijgen positieve emoties. Het is duidelijk dat zolang een persoon "vrienden" is met een fiets, er nieuwe soorten races en games zullen verschijnen. Vrees het verdwijnen van de wielersport in de volgende eeuw, waarschijnlijk niet de moeite waard, en het vooruitzicht van de menselijke ontwikkeling in overeenstemming met de schrijver Mark Twain lijkt heel positief, omdat hij beweerde dat de volgende :. "Wanneer en litsezreyu man op een fiets, denk ik niet bang te zijn voor de toekomst van de mensheid"

trusted-source[4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.