^

Fiets apparaat

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De constructie van een fiets alleen voor beginners lijkt ingewikkeld, iedereen die een fiets onder de knie heeft, weet al wat een roer is voor een fiets, hoe de fiets wordt gemonteerd en hoe moeilijk de fiets is om in te stellen. Een fiets, zelfs de meest "geliefde", waar en comfortabel, vroeg of laat moet worden veranderd, hetzij vanwege de verslechtering, of om een redelijk begrijpelijke reden - de wens om een nieuwer, moderner model te verwerven. Als u besluit een nieuwe fiets te kopen, is de keuze van de modellen erg groot, maar hier omvat de methode van aanschaf slechts twee manieren - koop een reeds geassembleerde fiets of zoek uit wat de montage van een fiets is en probeer deze met de hand te verzamelen uit de gekochte onderdelen. Meestal kopen biker-fans een kant-en-klaar model - het is wat zuiniger in kosten, en het is niet nodig om het te verzamelen, bovendien is het opzetten van een fiets niet zo eenvoudig als het lijkt op het eerste gezicht.

Er zijn echter redenen waarom iemand nog steeds een variant van zelfassemblage kiest, de volgende factoren brengen hem tot dergelijke acties:

 • De keuze voor een bepaald model is gemaakt, maar gespecialiseerde winkels kunnen dit model niet in de assembly leveren.
 • De wens om een ongewone, exclusieve fiets te hebben, die persoonlijke trots en het onderwerp van jaloerse blikken zal zijn.
 • Geld besparen door geleidelijk onderdelen te kopen, stuk voor stuk.
 • Gewoon een verlangen om je vaardigheden en capaciteiten te testen in de zin van het samenstellen van een fiets.

Het fietsapparaat bevat standaard de volgende onderdelen en onderdelen:

 1. Rama is een van de belangrijkste onderdelen van een fiets, die bestaat uit:
  • Bovenste buis
  • Onderste pijp
  • Zitbuis
  • Achterste onderste veren
  • Achterste bovenste veren
  • Stuurbuis
 2. Remgrepen
 3. grips
 4. Manetki
 5. verlies
 6. Stuur voor fietsen
 7. Stuurkolom voor een fiets
 8. Vorken voor fietsen
 9. rand
 10. darmen
 11. Breinaalden
 12. struik
 13. Remmen voor fietsen
 14. zadel
 15. zadelpen
 16. cassette
 17. Achterste schokdemper
 18. Rock ring
 19. Drijfstangen
 20. keten
 21. pedalen
 22. Achter en voorderailleur

Frame voor fiets

Het apparaat van een fiets is de basis, dat is een frame. Het is niet alleen belangrijk voor de geometrische constructie van het frame, maar ook voor het materiaal waaruit het is gemaakt. Het frame is de ondersteuning die bestand is tegen het overwinnen van obstakels op ruw terrein, tegen de geometrische parameters van het frame, het gemak hangt af van de grootte van de landing van de fietser. Hoe meer ervaren een fietser, hoe meer hij de voorkeur geeft aan een lage landing, voornamelijk leunend op zijn handen. Rama is misschien de eerste, waarmee de montage van de fiets begint, aangezien bijna alle onderdelen van de fiets eraan vastzitten:

 • vorken voor een fiets,
 • stuur voor fiets,
 • wielen,
 • stoel
 • chassis,
 • remmen voor fietsen,
 • snelheids schakelaars,
 • haan - beugel, bevestigingsschakelaar.

Indien nodig worden de kofferbak en andere reserveonderdelen aan het frame bevestigd, zodat de eigenaar van de fiets maximaal comfort biedt.

Stuur voor fietsen

Zoals de grote Einstein zei: "Het leven is fietsen, evenwicht houden - bewegen", dus zonder te sturen, hoe snel je ook beweegt, het is onmogelijk om het door de wetenschapper voorgestelde evenwicht te bewaren. Het wiel voor een fiets is de essentie van het besturen ervan, het is onbetwistbaar en vereist geen aanvullende argumentatie. Het stuurwiel is een buis van koolstof of een speciaal metaal, dat door middel van verwijdering aan de fiets is bevestigd. Bovendien, dat het stuur verantwoordelijk is voor het besturen van de fiets, neemt het nog steeds over, evenals het frame, het gewicht van de fietser. Het handvat van de rembediening, de schakelaar van snelheden, de griep, de koplampen, de kataphyte, de hoorns, de bel, en zo'n modieuze en zeer handige accessoire, zoals een fietscomputer, zijn bevestigd aan het stuur.

Soorten een wiel voor een fiets

 • Mountainbikes zijn meestal uitgerust met een direct stuurwiel, andere modellen, zoals bijvoorbeeld een hybride met een verticaal, verhoogd stuurwiel. Dit type roer is niet ontworpen voor lange ritten, omdat ze beperkte varianten van de positie van de handen aannemen.
 • Voor toeristen meer geschikt wiel, dat is gemaakt in de vorm van een druppel, wordt het genoemd - het stuurwiel, een druppel. Dit type besturing neemt een lichte helling aan, waardoor de handen niet naar voren kunnen glijden.
 • Het wiel voor een fiets, een vlinderwiel genoemd, is enorm populair bij Europese fietsers. Een soortgelijk wiel voor een fiets omvat vier posities van de handen, waardoor de belasting wordt verminderd. Het wiel is geschikt voor diegenen die liever lange tochten en uitstapjes maken.
 • Roer-snorharen - een andere versie van het roer, ontworpen voor lange afstanden, stelt u in staat om de positie van de handen te veranderen en de behuizing verticaal te positioneren.
 • Een roer voor een fiets, roerhoorn genoemd. Dit is een variant van een roer dat is ontworpen om een fiets te besturen die een race met hoge snelheid wint. Het ideale type stuurwiel om obstakels in off-road-ritten te overwinnen.

Het wiel voor een fiets is uitgerust met de griep (handgrepen) - rubber, spleet, woorden die het gemak en comfort in het management creëren. De start van het roer is ook belangrijk, omdat het het comfort van de landing van de fietser regelt. Voor wandelingen wordt een meer verticale landing geselecteerd, voor snelle races - aerodynamische opties, dat wil zeggen, lagere. In overeenstemming met de specificaties is gekozen voor een take-out die in de nieuwste moderne fietsmodellen instelbaar is.

Vorken voor fietsen

Dit is een belangrijk onderdeel, inclusief het apparaat van de fiets. Vorken voor fietsen zijn een draagregelmechanisme. Met de vork wordt het voorwiel vastgehouden, de wielas wordt verbonden met het stuurwiel en worden vele functies uitgevoerd, waaronder u het volgende kunt specificeren:

 • Bepaal de nauwkeurigheid van het wielpad.
 • De nauwkeurigheid van het draaien van het wiel is voldoende voor de hoek van het stuurwiel.
 • De voorrembelasting regelen voor de fiets tijdens het remmen.
 • Neutralisatie van verticale oscillerende bewegingen van het voorwiel bij het overwinnen van obstakels op de weg en rijden op oneffen terrein.
 • Controle van veilig rijden dankzij de sterkte van de constructie.

De vorken voor fietsen kunnen hard en zacht zijn of schokabsorberend. Stijve vorken hebben een vast ontwerp, wat voordelen heeft, maar de meest populaire vorken op de fietsophanging. In adaptieve, schokabsorberende vorken is het belangrijkste "hoogtepunt" een element dat de belasting absorbeert. Het kan een veer zijn met lucht, of lucht en olie, steeds vaker zijn er modellen waarin alle drie de dempingscomponenten aanwezig zijn.

Shift-systeem

Het fietsarrangement, evenals de fietsinstelling, vereist een hoogwaardig versnellingsschakelsysteem. Het systeem bevat de volgende onderdelen:

 • Monoblokken, inclusief snelheidsregelknoppen, remhandgrepen. Manket (candybar) kan trigger of influenza zijn. Trigger monoblock werkt op basis van het triggermechanisme, influyift - gebaseerd op het trommelmechanisme.
 • De schakelaar op de voorkant zorgt voor beweging van de ketting langs de sterren, de schakelaar is verbonden door kabels met de mantel. De montage van de fiets in dit deel is uiterst eenvoudig, omdat de schakelaar aan de voorkant misschien wel het meest eenvoudige mechanisme in de fietsinrichting is.
 • De achterste schakelaar is ontworpen om de ketting over te brengen naar verschillende sterren van de fietscassette. Het is ook bevestigd aan het monoblok door de kabels, maar het is moeilijker om dit deel van het ontwerp te monteren dan de schakelaar aan de voorkant. Bovendien is de achterste schakelaar voortdurend in contact met vuil, water, dus wordt het beschouwd als een tamelijk breekbaar mechanisme.
 • Kabels die afwijken van de manchet en zorgen voor de overdracht van de acties van de handen van een fietser op het remsysteem met behulp van schakelaars. Het apparaat van een fiets neemt de aanwezigheid van vier kabels aan, maar er zijn dergelijke remmen voor fietsen waarbij de kabels worden vervangen door hydraulische leidingen, en de zender van de inspanningen van de fietser is olie en de druk van de zuiger in de testpoppen.

Remmen voor fietsen

Snelheid is prima, maar de fiets moet hanteerbaar zijn, dat wil zeggen, remmen. Het remsysteem gaat uit van de keuze uit drie soorten remmen:

 • Remmen met behulp van de pedalen in de tegenovergestelde richting - het mechanisme van de werking van de remtrommel.
 • Fietsremmen gerangschikt als een mijt. Ze klemmen de velg van het wiel vast.
 • Remmen voor de fiets, werkend door de schijf op de wielnaaf samen te drukken, als een rem in een motorfiets.
 • Schijf- en remremmen kunnen zowel mechanisch (op kabels), hydraulisch of gecombineerd zijn.

Systeem

Het systeem is een speciale set van voorste sterren, drijfstang, pedalen en ketting. Het systeem bevat in de regel drie sterren, voor racefietsen zijn twee sterren voldoende. Vaak is het systeem beschermd tegen plastic, zodat kleding niet tussen de ketting of de tanden wordt geklemd. Pedalen zijn bevestigd aan de drijfstangen die aan het systeem zijn bevestigd. Pedalen worden geselecteerd, afhankelijk van het type fiets en de hoofdtaak: snelheid, het overwinnen van obstakels of gewoon reizen. De pedalen kunnen zijn:

 • Standaardpedalen met een riem - tuklipsy.
 • Simpele pedalen zonder bevestigingen en riemen.
 • Neem contact op met het type pedalen, waarbij wordt uitgegaan van bevestiging op een speciale velobuvi.

Het apparaat van de fiets bevat een vrij complex mechanisme - een ketting die snel verslijt, die regelmatig moet worden gereinigd - reiniging, smering.

De cassette is een set asterisken die is ontworpen voor de achterkant van de fiets. Hoe meer in de cassette met sterren, hoe beter de overdracht en hoe minder moeite je moet doen om een verticale, steile helling te overwinnen.

Fietswielen

Het wielarrangement bevat dergelijke details:

 • De velg, op basis waarvan de hele kracht van het wiel afhangt, en ook de snelheid. Een mountainbike is meestal uitgerust met een velg met een diameter van 26 tot 29 inch, het wegmodel heeft een velg van 27 - 28 centimeter.
 • Een band die stabiliteit creëert bij het rijden op ander terrein, ook de band heeft invloed op de snelheidseigenschappen van de fiets. Niet-protectorbanden worden "slicks" genoemd, banden met zijspikes zijn "halve spikes". "Shipovki" - dit zijn volledig beschermende banden.
 • Wielbussen die zorgen voor een roterende eigenschap van het wiel op de as. De mouwen houden ook de spaken vast.
 • Spaken zijn een zeer kwetsbaar en kwetsbaar onderdeel van het ontwerp van de fiets, aangezien het de spaken zijn die de hoofdbewegingen nemen bij het rijden op een ruw, oneffen terrein. Wielen worden in de regel op een drievoudige manier gebreid, er is een kruis in de zon. Mountainbikes hebben 32 tot 36 spaken in het wiel.
 • Een tepel die lucht in de fietskamer houdt.

Zadel voor een fiets

Een zadel is een plaats die a priori maximaal comfort moet bieden voor de fietser. Snelwegfietsen hebben vrij lange en smalle zadels, een mountainbike is uitgerust met een breed zadel, er zijn zadels veerbelast, die helpen om de verticale positie van de romp te behouden. Eerder was er een duidelijke differentiatie van stoelen op de zogenaamde gender, moderne modellen van fietsen om deze ongelijkheid te compenseren, ze zijn meestal uitgerust met universele types zadels.

Het werkwoord of de zadelpen, van welke hoogte de landing van de fietser ook afhangt, ook het werkwoord regelt de afstand van de voet van de fietser tot de pedalen tot aan het grondoppervlak. De pinnen kunnen stijf of schokabsorberend zijn.

Zittingklem of excentriek, die is ontworpen om het werkwoord in het frame te klemmen.

Bouw een fiets

Als u besluit dat het fietsapparaat geen speciaal geheim voor u vormt, moet de montage van de fiets in dit geval ook werken. Natuurlijk is het beter om een fiets samen te stellen onder begeleiding van een ervaren fietser. Als je echter je eigen sterke punten wilt testen en kennis, vaardigheden en capaciteiten wilt toepassen, probeer dan. Op het einde, misschien tijdens het assembleren, zul je in staat zijn om een volledig uniek model samen te stellen, wat de uitdrukking "het is mogelijk om een fiets voor onbepaalde tijd te bedenken" te bevestigen.

Allereerst heeft u de volgende set gereedschappen nodig, zonder welke het monteren van een fiets en het plaatsen van een fiets onmogelijk is:

 • Hexagon-toetsen zijn beter in typen.
 • Een trekker voor de wagen en cassette.
 • Puller voor het systeem.
 • Knijp voor een fietsketting.
 • Metrische sleutels zijn beter in typen.
 • Tangen en hamer.
 • Sleutel sleutel.
 • Clippers.
 • Smering.

De montage van de fiets begint met het frame en de vork, die u al hebt opgepakt in overeenstemming met het gekozen model en de takenreeks: langlauftochten, eenvoudige wandelingen of snelle races. Het is ook belangrijk om vóór de montage de adequaatheid en consistentie van de mantel, het aantal sterren, het systeem van de voorste sterren en de ketting te verifiëren. De grootste ster in de transmissie moet in overeenstemming zijn met de voorste schakelaar, de achterste schakelaar - met de maximale grootte van de ster, cassette en mans. Het is ook belangrijk om de wielen vooraf te monteren. Voor de montage heeft u een machine en een paraplu nodig om de nauwkeurigheid van de velg in de vork te regelen en de slingering te regelen. Voordat de montage van de fiets begint, kunt u een speciale velvin (tape) op de rand plaatsen om het risico van doorboren van de camera te neutraliseren.

Bouw een fiets - wat kunt u zelf doen en wat moet ik aan de werkplaatsspecialist toevertrouwen?

De professional kan, en zelfs noodzakelijk, de installatie van de stuurkolom instrueren. Thuis is het onwaarschijnlijk dat het mogelijk zal zijn om de cups op een kwalitatieve manier in het frame te drukken, en een speciale tool die het mogelijk maakt om dit te kopen is niet raadzaam. Ook is het alleen in de werkplaats mogelijk om het stuurglas van het frame te verbinden, dat wil zeggen om het glas loodrecht op zijn as te plaatsen. Voor een dergelijke bewerking is een freesmachine vereist, die ook niet beschikbaar komt voor thuismontage. Als u risico's wilt nemen, kunt u al deze procedures zelf proberen met een gewone plaquette en een banale hamer. Dergelijke experimenten zijn echter tijdrovend, bovendien worden nerveuze spanningen u gegarandeerd.

Thuis is het mogelijk om een drukring van de stuurkolom op de vork te installeren, die handmatig op de buis wordt geplaatst. Zadel de ring eenvoudig met een hamer en een buis met voldoende diameter. Vervolgens installeren we het anker en de slede, het is beter als het kapsel is, aangezien dit type slede geen extra aanpassing vereist. Merk op dat de fietsassemblage en fietsassemblage ervan uitgaan dat de wagen aan de rechterkant van het frame tegen de klok in moet worden gedraaid, de linkerkant van het frame is andersom. Om het schroeven gemakkelijker te laten verlopen, moet de draad vooraf worden gesmeerd.

De montage van de fiets is de stuurknoop. Als de fietsvorken geen schroefdraad hebben, wordt de assemblage aanvankelijk geassembleerd: u moet meer ringen installeren, proberen te rijden, de sensaties controleren, de steellengte aanpassen na goedkeuring (afsnijden van het overschot). Als de kolom en de plug een schroefdraad hebben, moet u risico's nemen, deze ter plaatse proberen en het overtollige deel van de vorkstang afzagen. Vervolgens wordt een take-out geïnstalleerd met voorgespannen lagers.

Een belangrijke fase is de installatie van een fiets op de wielen (nou ja, als deze plaatsvindt op een speciaal rek), bevestiging met excentrieken (draaien van de as). De volgende stap - de installatie van het stuur, het uitrusten met remhendels en trekkers. We zetten griep en hoorns op. De handgrepen zitten goed vast, als je er een beetje alcohol in giet, die snel verdampt en de nodige pasvorm op het stuur creëert.

De volgende fase is de installatie van het systeem, voordat de as gesmeerd wordt. Bij de installatie van het systeem moet worden gecontroleerd of de bouten goed vastzitten. In de toekomst, na elke honderd kilometer lange run, moeten de bevestigingen regelmatig worden gecontroleerd en aangescherpt.

We installeren (bevestigen) de schakelaars - achter en voor. Om de ketting te installeren, moet u de pin vooraf met een druk samendrukken. We maken de remmen voor de fiets vast, leggen de remkabels en de schakelkabels vast, snijden ze af met een marge, krimpen de uiteinden.

We zetten de pedalen. De assemblage van de fiets gaat ervan uit dat het rechterpedaal een rechtse schroefdraad heeft, het linker pedaal is respectievelijk linkshandig, zodat de pedalen tijdens het gebruik kunnen worden losgedraaid. We verzamelen de zadelpen en vervolgens het zadel.

Alle andere details - vleugels, lantaarns, tassen en andere accessoires zijn vrij eenvoudig en zonder aanvullende aanbevelingen geïnstalleerd.

Voordat u het geassembleerde model in gebruik neemt, moet u het aanpassen, dat wil zeggen dat u de fiets moet afstellen. De installatie van de fiets is als volgt:

 • Uitlijning van het roer ten opzichte van het vlak van het voorste fietswiel (loodrecht).
 • De stuurkolom aanspannen.
 • Spanning van lagers na controle door een helling - een fiets kantelt zijwaarts zodat het wiel zonder te blokkeren naar beneden kan buigen (een voorrand).
 • Controle van de rotatiesnelheid van een wiel.
 • Aanpassing van de verwijdering op een geschikte hoogte. Maak de bouten los die de verwijdering van de vorkbuis bevestigen, haal de bovenste bout aan en haal de verwijderingsbouten aan.
 • Plaats het stuurwiel in de gewenste positie.
 • De positie van de rempennen en monoblock instellen (mannequins).
 • Aanpassing van vectorremmen. Voordat je de elektroden vastmaakt, kun je een kleine munt onder de rug plaatsen. De opening in de vrije toestand mag niet meer dan 2 millimeter zijn.
 • Aanpassing van de schakelaar. De uiterste positie van de schakelaars wordt zodanig ingesteld door middel van schroeven dat een duidelijke schakeling wordt verkregen. Als alles goed is gedaan, raakt de ketting het frame niet aan en blijft het hangen.

De installatie van een fiets, de montage van een fiets en de aanpassing ervan lijken alleen een kwestie van zwaar en ondraaglijk. In feite, als je wilt en een voldoende mate van motivatie, is alles overkomelijk, evenals obstakels die in staat zijn de fiets te veroveren die met je eigen handen is verzameld.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.