^
A
A
A

Seksuele stoornissen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Over een afname van seksueel verlangen, kunt u spreken met een langdurige uitgedrukte afname of verlies van seksueel verlangen. Personen met dergelijke aandoeningen vertonen een gebrek aan verlangen naar of interesse in seksuele activiteit, meestal vanwege het gebrek aan seksuele fantasieën.

Sommige mensen melden dat ze gedurende hun hele leven niet de behoefte aan seks hadden. In andere gevallen doet dit probleem zich voor na meerdere jaren van "seksuele lust". In sommige gevallen treedt een seksuele drive-stoornis op na andere seksuele problemen, zoals een man die al jarenlang een erectiestoornis heeft gehad in verband met zijn vrouw en die tenslotte zijn interesse in seks heeft verloren. Op dezelfde manier kan een vrouw die lijdt aan geslachtsgemeenschap, alle seksuele verlangens verliezen.

Oorzaken en behandeling Stoornissen die verband houden met een afname van seksueel verlangen kunnen te wijten zijn aan organische oorzaken en daarom medisch onderzoek vereisen. Deze problemen kunnen van hormonale aard zijn. In dit geval is het gebruik van hormoontherapie vaak nuttig. Andere oorzaken kunnen zijn depressie, geestelijk conflict (inclusief angst om hun seksuele behoeften te melden) of problemen die zich voordoen tijdens seks.

De effectiviteit van de behandeling is in combinatie:

  • Cognitieve therapie, waarbij de houding en manier van denken van de patiënt op seks is gericht.
  • Gedragstherapie in de vorm van sensibiliserende oefeningen in overeenstemming met de vereisten van seksuele communicatie.
  • Psychotherapieparen, waarin specifieke problemen van het seksuele leven worden besproken, bijvoorbeeld wanneer u seks kunt hebben, hoe u moet handelen, als een jonge vrouw geen onafhankelijke interesse in seks vertoont, enz.

Stoornissen gemanifesteerd in seksuele aversie

Bij aandoeningen die gepaard gaan met seksuele aversie, is er een lange of vaak ongunstige houding ten aanzien van elke seksuele activiteit van de partner, angst voor seks en het vermijden ervan. De meest voorkomende oorzaak van deze aandoening is seksueel trauma. Een 33-jarige vrouw op haar negende werd bijvoorbeeld verkracht door haar stiefvader. Deze ervaring heeft fysieke en mentale consequenties nagelaten. Als volwassene vermeed deze vrouw elk seksueel contact. Andere mogelijke redenen zijn angst voor intimiteit en intrapsychische conflicten.

Seksuele psychotherapie in deze aandoening concentreert zich op het overwinnen van angst. Aanvankelijk bespreken patiënten de angsten die hen angst veroorzaken. Bovendien kan in dergelijke gevallen het gebruik van tricyclische antidepressiva nuttig zijn.

Seksueel veroorzaakte pijn

Als een man of vrouw pijn heeft tijdens geslachtsgemeenschap, wordt de diagnose dyspareunie gesteld. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen. Medisch onderzoek is gericht op het uitsluiten van organische oorzaken van deze aandoening, die vaginitis (ontsteking van de vagina) omvatten infecties van de urinewegen, vaginale littekenvorming, schade aan ligamenten, endometriose (overmatige groei van het baarmoederslijmvlies) en etterende ontsteking. Als organische aandoeningen worden uitgesloten, moet de therapie erop gericht zijn de onderliggende angststoornis te overwinnen die gepaard gaat met de mogelijkheid van fysiek trauma. Het recyclen van deze angst helpt om het probleem op te lossen. Wanneer een vrouw een onvrijwillige spasmen in het buitenste derde deel van de vagina, waardoor de introductie van de penis, dan vaginisme wordt gediagnostiseerd - een spasme van de vagina. Seksueel trauma en de door hen veroorzaakte angst zijn de hoofdoorzaken van deze aandoening. De behandeling wordt uitgevoerd door middel van systematische desensitisatie waarbij het geleidelijk opgebouwd en vaginale uitbreider door toediening trek- tampons of vingers, die mettertijd maakt de penetratie gebruikelijk uitgevoerd.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.