^
A
A
A

Parafilie

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Praten over het bestaan van parafilie kan zijn als:

  • seksuele fantasie of seksueel gedrag zijn gericht tegen een persoon die het niet eens is met dergelijke intenties of een levenloos object;
  • deze fantasieën of gedragingen zijn van permanente aard of vertegenwoordigen een dominante seksuele interesse voor een bepaalde persoon.

Parafilieën werden eerder gedefinieerd als perversies (perversies). De diagnose parafilie suggereert dat dit soort fantasieën minstens zes maanden duurt en dat ze opnieuw worden gerealiseerd of lijden veroorzaken.

Parafilieën zijn onder meer:

Exhibitionisme. De exhibitionist legt zijn geslachtsorganen bloot aan onbekende vreemden. Sommige exhibitionisten masturberen tijdens deze demonstratie of proberen hun slachtoffer aan te raken.

Frotteurizm. Dus is het verlangen om iemand aan te raken en af te wrijven op hem aangegeven, als deze persoon het niet eens is met dergelijk gedrag. Deze acties worden meestal uitgevoerd op drukke plaatsen - in een trein, bus of lift.

Fetisjisme. Bij deze aandoening wordt seksuele stimulatie uitgevoerd met levenloze objecten, meestal met dameskleding (beha's, dameslegging, kousen, schoenen) of met een deel van het lichaam (bijvoorbeeld met een voet). Meestal gaat het gepaard met masturbatie met het gebruik van een favoriet object. In het fetishisme van de transvestie worden de kleding van het andere geslacht als fetisj gebruikt.

Masochisme. Mensen met dit soort parafilie ervaren seksuele opwinding wanneer ze op een andere manier worden geslagen, vastgebonden of geketend, vernederd of lijden veroorzaken. Soms vereisen ze deze acties van hun seksuele partner of doen zichzelf pijn, terwijl ze masturberen. Masochisme kan extreem gevaarlijk zijn. In zijn ene vorm (gipoksifilija) veroorzaakt de persoon onafhankelijk of door middel van de partner op zichzelf verstikking tijdens het seksuele certificaat of act.

Sadism. Dit is een sterk seksueel verlangen, dat optreedt wanneer iemand anders wordt onderworpen aan geestelijk of lichamelijk lijden. Seksueel gedrag, waaronder sjorren, slaan of verminken, is soms uiterst gevaarlijk voor slachtoffers, ongeacht of zij vrijwillig of onder dwang betrokken zijn bij dergelijke relaties. Wreedheid van gedrag neemt als regel in de loop van de tijd toe.

Pedofilie. Pedofielen ervaren een sterke seksuele aantrekkingskracht op kinderen en gebruiken ze vaak als seksuele objecten. Sommige pedofielen hebben een seksuele aantrekkingskracht op kinderen met opvallende kenmerken, zoals blond haar of een bepaalde leeftijd. Anderen houden vast aan zowel jongens als meisjes, ongeacht hun somatische symptomen. Helaas is pedofilie in onze samenleving wijdverbreid, hoewel niet altijd alle gevallen van seksueel misbruik van kinderen bekend zijn. Dergelijke daden komen vaak voor bij asociale persoonlijkheidsstoornissen.

Voyeurisme. Het belangrijkste kenmerk van deze aandoening is een sterke seksuele impuls, die optreedt bij het kijken naar mensen die blootgesteld zijn of geslachtsgemeenschap hebben. De voyeur zoekt geen contact met zijn slachtoffer. Seksuele opwinding wordt veroorzaakt door het piepen, wat meestal gepaard gaat met of eindigt met masturbatie.

Zeldzame varianten van parafilie betrekking necrofilie (het verlangen naar seksuele activiteit met lijken), zoophilia (dieren), coprophilia (uitwerpselen), urofiliya (urine), klizmafiliya (klysma) en telefoon seks (obscene telefoontjes).

Seksuele acties tussen volwassenen en kinderen (pedofilie) of volwassenen en afwijkende 'partners' (exhibitionisme, voyeurisme, frotteurizm) zijn onaanvaardbaar voor de samenleving, illegaal en mogelijk gevaarlijk voor hun slachtoffers.

De ware omvang van parafilie en de dynamiek in onze samenleving zijn onbekend. Het lijkt erop dat de groei plaatsvindt, maar dit is misschien niet zozeer een toename van het aantal gevallen als het aantal meldingen van dergelijke incidenten.

Redenen

De meerderheid (ongeveer 90%) van alle personen met parafilieën zijn mannen, van wie er velen twee of meer soorten van dergelijke aandoeningen hebben. Bij de meeste van deze mannen komen deze aandoeningen voor tijdens de adolescentie, tot 18 jaar. Helaas worden parafilieën pas na hun arrestatie voor de eerste keer gediagnosticeerd.

Het is onduidelijk hoe parafilie voorkomt. Sommige onderzoekers denken dat de biologische factor, mogelijk een hersenafwijking, bijdraagt aan de ontwikkeling van parafilie. Anderen zien als oorzaak een stofwisselingsstoornis door een teveel aan testosteron. Er is een mening dat de oorsprong van dergelijke aandoeningen zijn oorsprong vindt in de vroege jeugd angst voor castratie, vijandigheid tegen vrouwen, of kan worden veroorzaakt door de brutaliteit en harteloosheid van de ouders. Er is een theorie die de parafilie verworven reactie op vroege seksuele opwinding verklaart. Wanneer een kleine jongen bijvoorbeeld seksueel opgewonden raakt terwijl hij gekleed is in dameskleding, is het mogelijk dat het aankleden van kleding van de andere sekse met hem zal communiceren met seksuele gevoelens en wanneer hij een volwassene wordt.

Diagnose en behandeling

Ten eerste zullen we parafilie afbakenen van varianten van normaal seksueel gedrag. Het is waarschijnlijk dat het paar voor een verandering in het seksuele leven soms gebruik maakt van bonding, kledinguitwisseling, etc. Afhankelijk van wederzijds akkoord. De diagnose parafilie is alleen geldig als dit gedrag van lange duur is of het enige en exclusieve middel is voor seksuele stimulatie dat leidt tot een orgasme en als dergelijke seksuele activiteit zonder wederzijdse toestemming wordt gerealiseerd.

Als er een vermoeden van parafiliie is, is een grondige vragenlijst nodig met betrekking tot de seksuele geschiedenis, inclusief een ongewone manier van gedrag en de kracht van seksuele fantasieën. De psychotherapeut (seksuoloog) zou dergelijke oorzaken van ongewoon gedrag als psychose of dementie moeten uitsluiten.

Het diagnostische proces bestaat uit het onderzoeken van alle valse attitudes en overtuigingen die mogelijk verband houden met het gedrag van de patiënt. Veel verkrachters, bijvoorbeeld, geloven in wat een vrouw leuk vindt als ze wordt aangespoord tot seks door geweld. Pedofielen zeggen vaak dat seks met kinderen is toegestaan als het niet gepaard gaat met fysieke schade. De exhibitionisten beweren dat ze hun naakte penis aan vrouwen laten zien omdat ze het leuk vinden. De therapeut probeert een dergelijke zelfbedrog van zijn patiënten te corrigeren door in plaats daarvan geschikte gedragspatronen en sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Bij de behandeling van parafilieën wordt een aantal maatregelen gebruikt van relatief mild tot radicaal. In sommige landen zijn herhaalde schendingen van de wet van toepassing op castratie. Aangenomen wordt dat na castratie de concentratie van hormonen die door de testikels in het bloed worden afgegeven, zal afnemen en onaanvaardbaar seksueel gedrag zal beperken. De resultaten van dergelijke chirurgische ingrepen zijn echter tegenstrijdig.

Een andere behandelingsmethode is om de concentratie van hormonen te veranderen met medicijnen die de seksuele aantrekking onderdrukken (de zogenaamde chemische castratie). Een dergelijke farmacologische behandeling kan beter samen met psychotherapie worden uitgevoerd.

Voor de behandeling van succesvol gebruikte parafilie en gedragstherapie, die tracht het afwijkende type excitatie te vervangen door aanvaardbare gedragspatronen. Met deze vorm van therapie wordt het niveau van excitatie bewaakt door het meten van de erectie. De patiënt vergelijkt het stimulerende effect van parafiele en niet-paraffinische stimuli (dia's, videofilms, bandopnamen). In dit geval wordt de mate van erectie geregistreerd.

Vanwege het feit dat sommige patiënten met parafilieën de wet overtreden en hulpeloze slachtoffers in de communicatie betrekken, is het belangrijk dat ze worden behandeld voor hun seksuele afwijkingen. Ze moeten weten dat parafilie in de regel niet vanzelf kan verdwijnen en dat ze professionele hulp nodig hebben.

  • De meeste mensen met parafilie hebben niet de motivatie voor behandeling. Motiveer ze in de buurt.
  • In de meeste gevallen kan een effectieve behandeling worden uitgevoerd. Neem voor hulp contact op met de psychotherapeutische afdeling van een nabijgelegen ziekenhuis en neem contact op met artsen en psychotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van parafilieën. Wanneer u een expert ontmoet, vraag dan of hij ervaring heeft met dergelijke problemen en zoek uit in welk kader een dergelijke therapie moet worden uitgevoerd.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.