^
A
A
A

Overtredingen van seksuele fantasieën

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Fantasieën zijn een normaal en belangrijk onderdeel van seksualiteit. Ze kunnen verschijnen in de vorm van vluchtige afbeeldingen of verfijnde, tijdgerekte scènes met een verscheidenheid aan seksueel gedrag in verschillende plaatsen. Ze kunnen deelnemen aan hun eigen seksuele partners, potentiële partners of fantastische figuren. De inhoud van deze fantasieën verandert meestal met de tijd.

Sommige mensen zijn bezorgd dat de inhoud van hun seksuele fantasieën verwerpelijk of abnormaal is. Ondanks dit betekent de aanwezigheid van dergelijke fantasieën helemaal niet dat ze in de werkelijkheid kunnen worden belichaamd.

Seksuele fantasie is een normaal en gezond fenomeen, hoewel het overheersen van fantasieën bij volwassen mensen in verband met seksuele relaties met kinderen of met geweld tegen anderen aanleiding tot bezorgdheid kan geven.

  • Psychiatrische en psychologische redenen

Ernstige affectieve stoornissen, waaronder depressie en bipolaire (manisch-depressieve) stoornissen, een veel voorkomende psychologische oorzaak van functionele seksuele stoornissen. Bijvoorbeeld, een persoon met een depressie verliest in de regel zijn interesse in seks. Schizofrenie wordt ook vaak gecombineerd met seksuele disfunctie. Persoonlijkheidsstoornissen leiden vaak tot een schending van seksuele functies. Hetzelfde geldt voor stressgerelateerde aanpassingsstoornissen.

Persoonlijke opvattingen van een persoon over wat als "recht" wordt beschouwd in seks en over hoe "te handelen" kan een sterke invloed hebben op seksuele reacties. In veel mensen kan onwetendheid of verkeerde ideeën over het eigen lichaam seksuele ontevredenheid veroorzaken. Veel vrouwen weten bijvoorbeeld niet dat coïtus zonder voldoende stimulatie van de clitoris hen niet tot een orgasme kan brengen. Op zichzelf is penetratie (de introductie van de penis) niet voldoende voor een dergelijke stimulering, in verband waarmee vele vrouwen met een orgasme zichzelf kunnen stimuleren of een partner kunnen hebben die weet hoe het moet. Mannen die niet weten dat vrouwen stimulatie van de clitoris nodig hebben, beginnen te twijfelen aan hun mannelijke vaardigheden, aangezien de introductie van de penis alleen geen orgasme kan veroorzaken bij de vrouw met wie ze geslachtsgemeenschap hebben. Dergelijke twijfel kan angst veroorzaken en tot impotentie leiden.

Veel voorkomende psychologische oorzaken van seksuele problemen zijn:

  • Depressie.
  • Onbewuste gevoelens van schuld of angst in verband met een seksuele daad.
  • Faalangst, twijfel in hun eigen seksuele vermogens of angst dat de seksuele verwachtingen van de partner niet zullen worden gehaald.
  • Vertraging als gevolg van sociaal-culturele factoren (alle verboden en imperatieven in de vorm van "u moet" of "u moet niet", die verband houden met onze familie, culturele of religieuze opvoeding.
  • Seksueel trauma (incest, verkrachting of pijnlijke ervaringen met seksuele mislukkingen, enz.).
  • De rol van de "waarnemer" (concentreren op wat er gebeurt, in plaats van een volledige ervaring van de seksuele daad).
  • Stress in de relatie met een partner (wanneer een van de partners voortdurend de ander bekritiseert of vernedert, wanneer een of beide partners boos zijn, enz.).
  • Geestelijke conflicten (meestal de onbewuste staat van spanning die ontstaat wanneer de innerlijke verlangens, behoeften en gedachten in conflict zijn, zoals een man die onverwerkte seksuele gevoelens ervaart jegens zijn moeder en in dit verband, na de geboorte van het kind, rente verliest aan zijn vrouw, toen zij voor hem de belichaming van het moederbeeld werd).

Meestal ontstaan er problemen omdat de seksuele behoeften van de ander onverdeeld blijven. Vaak weet de partner niet of bijna niet van de seksuele fantasieën, voorkeuren, neigingen, angsten en gevoeligheden van de ander. Vaak verwacht een vrouw dat de partner weet hoe ze haar orgasme kan induceren en niet met hem kan delen wat haar precies plezier geeft. En de man durft niet te praten over wat bijdraagt aan zijn erectie. Vaak weten partners niet dat er problemen met elkaar zijn.

Ten slotte kunnen levenscrises, stress, vermoeidheid en gebruikelijke stemmingswisselingen de cyclus van seksuele reacties verstoren. Bijvoorbeeld, moeders van baby's als gevolg van vermoeidheid kunnen een afname in seksueel verlangen ervaren. Na een scheiding kan een man een toename of afname van seksuele activiteit hebben als gevolg van een verandering in levensstijl. In deze gevallen worden de fluctuaties in seksuele activiteit gewoonlijk gladgestreken naarmate de situatie stabiliseert, de energie terugkeert naar het vorige niveau en de stemming verbetert. Als dit niet gebeurt, dient een passende behandeling te worden gegeven om seksuele disfunctie te voorkomen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.