^
A
A
A

WHO stelt voor tests te gebruiken om HIV zelf te identificeren

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

16 December 2016, 09:00

Ter ere van Wereldaidsdag heeft de WHO nieuwe aanbevelingen gedaan over de zelfidentificatie van hiv.

Deskundigen wijzen erop dat tot op heden, de diagnostische methoden van HIV is niet perfect, dat is de reden waarom een deel van de HIV-geïnfecteerde niet ontvangt antiretrovirale geneesmiddelen, omdat ze ofwel niet op de hoogte zijn van hun status, of kan niet, om welke reden, van toepassing is op een speciale instelling voor de diagnose. Deskundigen wijzen erop dat de meeste mensen niet eens weten dat ze met HIV zijn geïnfecteerd, velen lopen een hoog risico op infecties, daarnaast wordt opgemerkt dat het voor sommige mensen moeilijk is zich tot gespecialiseerde diensten te wenden om hun HIV-status te controleren. 

Margaret Chan, de WHO-directeur-generaal zei dat veel mensen besmet met HIV, kan niet alleen niet de juiste behandeling krijgen, maar ook een bedreiging vormen voor de mensen om hen heen, en dat HIV zelfopenbaring zal helpen veel leren van hun hiv-status. Een nieuwe test kan thuis worden uitgevoerd en er is speeksel of bloed van de vinger nodig, en na 15-20 minuten kunt u de resultaten achterhalen. Als het resultaat positief is, wordt aanbevolen dat u onmiddellijk naar een medische instelling gaat om de diagnose te bevestigen.

Dergelijke patiënten krijgen advies over de ziekte en de behandeling ervan, en krijgen een verwijzing naar speciale instellingen voor de preventie en behandeling van HIV-patiënten.

Volgens experts van de WHO zal zelfidentificatie van hiv het mogelijk maken meer mensen te testen en de rechten en kansen van sommige categorieën burgers uit te breiden, door een vroege diagnose van hiv te stellen. De nieuwe test is vooral belangrijk voor mensen die om wat voor reden dan ook geen hulp kunnen zoeken bij de relevante services.

In de afgelopen 10 jaar is het aantal mensen dat weet over hun HIV-status wereldwijd met bijna 50% toegenomen en krijgt ongeveer 90% van de patiënten de benodigde medicijnen.

Wereldwijd hebben verschillende categorieën van de bevolking problemen om toegang te krijgen tot HIV-diagnostiek, mannen zijn minder geneigd om hulp te zoeken dan vrouwen, en HIV wordt vaker door toeval ontdekt. Bij vrouwen wordt een hoge incidentie waargenomen in de landen van Zuid- en Oost-Afrika. Ook worden hoge incidentiecijfers van HIV waargenomen bij prostituees, homoseksuelen, transgender mensen, drugsverslaafden, gevangenen - ongeveer 50% van de gevallen komt voor in deze categorieën van burgers.

Partners van met HIV geïnfecteerde mensen worden ook in grote mate bedreigd - tot 70% is ook geïnfecteerd, maar weet er niet eens van. 

De nieuwe aanbevelingen bevatten ook items die mensen met hiv helpen zich open te stellen voor hun partners en hen helpen de diagnose te stellen. Met de zelftest voor HIV kunnen mensen meer te weten komen over hun HIV-status en tijdig passende maatregelen nemen.

De nieuwe test verdubbelde bijna de detectiepercentages van HIV onder homoseksuelen, studies in Kenia toonden aan dat standaard diagnostische methoden half zo effectief zijn als een nieuwe test voor zelf-HIV.

Nu hebben 23 landen het idee gesteund om tests voor zelf-HIV te introduceren, een aantal landen ontwikkelt beleid om de verspreiding van HIV te verminderen, maar de zelfidentificatie van HIV in hen is beperkt.

De WHO heeft aangeboden om gratis tests voor de zelfblootstelling van HIV te verspreiden of om de prijs zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle bevolkingsgroepen.

Momenteel ondersteunt de WHO 3 landen in Zuid-Afrika, waar ze al begonnen zijn met het gebruik van zelf-HIV-testen in het kader van het STAR-project.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.