^

Gezondheid

A
A
A

Diagnose van HIV / AIDS

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Laboratoriumdiagnostiek bij kinderen met perinataal contact voor HIV-infectie

De meeste kinderen die door met HIV besmette moeders worden geboren, hebben antilichamen tegen HIV in hun bloed (moeders). In dit opzicht zijn serologische methoden voor het diagnosticeren van HIV-infectie, gebaseerd op de definitie van IgG-antilichamen (ELISA), niet diagnostisch significant tot 18 maanden van het leven, wanneer de maternale antilichamen volledig zijn vernietigd.

Eigen specifieke antilichamen verschijnen in het kind in 90-95% van de gevallen binnen 3 maanden na infectie, in 5-9% - na 6 maanden en in 0,5% - later. Bij kinderen ouder dan 18 maanden wordt de detectie van serologische markers als diagnostisch beschouwd.

Geplande serologische tests worden uitgevoerd bij de geboorte, op 6; 12 en 18 maanden van het leven. Het krijgen van twee of meer negatieve resultaten met tussenpozen van minimaal 1 maand bij een kind zonder hypogammaglobulinemie vóór 12 maanden en ouder is indicatief voor een HIV-infectie.

Bij kinderen van 18 maanden en ouder, bij afwezigheid van HIV-infectie en hypogammaglobulinemie, kan een negatieve serologische test op antilichamen tegen HIV HIV-infectie elimineren.

Moleculair biologische methoden maken het mogelijk om op een betrouwbare manier de HIV-infectie bij de meerderheid van de geïnfecteerde pasgeborenen te bevestigen op de leeftijd van 1 maand en vrijwel bij alle geïnfecteerde kinderen op de leeftijd van 6 maanden.

De detectie van HIV-DNA door PCR is de voorkeursmethode voor het diagnosticeren van HIV-infectie bij jonge kinderen. Onder het perinataal geïnfecteerde positieve resultaat van PCR, is 38% van de kinderen in de eerste 48 uur van het leven en op de leeftijd van 14 dagen - 93% van de kinderen. Chemoprofylaxe vermindert de gevoeligheid van virologische tests niet.

Het eerste verplichte onderzoek wordt uitgevoerd op de leeftijd van 1-2 maanden, de tweede - na 1 maand. Bij ontvangst van een positief resultaat worden herhaald om de viral load bepalen (d.w.z. Het aantal exemplaren van HIV-RNA in 1 ml plasma) kwantitatieve methode, waardoor het risico op progressie van de ziekte en waar voor antiretrovirale therapie te beoordelen.

Kinderen met een negatief resultaat bij de geboorte en op de leeftijd van 1-2 maanden moeten opnieuw worden onderzocht op de leeftijd van 4-6 maanden.

Een van de aanvullende methoden om een met HIV geïnfecteerd kind te onderzoeken, is de evaluatie van de immuunstatus, namelijk de bepaling van het percentage en het absolute aantal CD4 + T-lymfocyten.

Na het verkrijgen van een positief resultaat van HIV-nucleïnezuren, is een kwantitatief onderzoek van CD4 + en CD8-lymfocyten bij een kind noodzakelijk, bij voorkeur door flowcytometrie. De studie moet om de 3 maanden (2-3e immuuncategorie) of 6 maanden (1e immuuncategorie) regelmatig worden uitgevoerd.

Wanneer een verandering in het immunologische profiel wordt gedetecteerd (CD4 + cellen <1900 / mm 3 en CD8-cellen> 850 / mm 3 ), neemt het kind van de eerste 6 levensmaanden een snel progressieve vorm van de ziekte aan.

Differentiële diagnose

HIV-infectie bij kinderen moet in de eerste plaats worden gedifferentieerd met primaire immunodeficiënties, evenals met immunodeficiënte aandoeningen die zich voordoen in verband met langdurig gebruik van glucocorticoïden en chemotherapie.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.