^
A
A
A

Waarom verschijnen er kalkachtige vlekken op de tanden van kinderen?

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

28 January 2022, 09:00

Wanneer bloedalbumine onvoldoende rijp tandglazuur binnendringt, kunnen de verhardingsprocessen worden verstoord, wat een reactie van demineralisatie van de snijtanden veroorzaakt. Mensen noemen dit "kalkachtige tanden". Dat concluderen wetenschappers, medewerkers van de Australian University of Melbourne en de Chilean University of Talca. De experts publiceerden onlangs de resultaten van hun onderzoek op de pagina's van Frontiers in Physiology.

Tandhypo- en demineralisatie is een veel voorkomende aandoening die vaak wordt gediagnosticeerd in de kindertandheelkunde. Het probleem komt voor bij ongeveer 20% van de kinderen. In de meeste gevallen klagen kleine patiënten over pijn in de tanden, en ouders merken het verschijnen van grijsachtig witte vlekken op het tandoppervlak en de vroege ontwikkeling van cariës .

Waarom is de vernietiging van de structuren die de emaillaag vormen? Hoe verandert de functie van ameloblasten - cellen die de eiwitten emailline en amelogenine afscheiden, die mineralisatie ondergaan en glazuur vormen - de hardste substantie in het menselijk lichaam? Deze vragen houden de wetenschappelijke wereld al tientallen jaren bezig, maar de pathogenese is nog niet volledig opgehelderd.

In hun nieuwe projectwerk lijken wetenschappers dicht bij het verduidelijken van de situatie van het verschijnen van demineralisatie en kalkachtige vlekken op het tandoppervlak.

De onderzoekers noemden het ontdekte pathogenetische schema "mineraliserende blokkade". Het proces is te wijten aan de lokale invloed van bloedalbumine op niet volledig gerijpt glazuur. Wei-eiwit vormt een binding met minerale glazuurkristallen, die de binding tussen calcium- en fosforionen en groeipunten overbrugt.

Amelogenine, een eiwit dat betrokken is bij de vorming van de glazuurlaag, moet een volledige lengte hebben die een C-terminaal telepeptide bevat. In de tandheelkunde wordt amelogenine gebruikt als medicijn voor de behandeling van parodontitis, een inflammatoire pathologie van het wortelmembraan van de tand. Er is ook albumine dat resistent is tegen het belangrijkste protease, kallikreïne-4, dat ook betrokken is bij glazuurverhardingsprocessen. Onder invloed van kallikreïne-4 wordt amelogenine vernietigd, en albumine hecht als het ware aan de coatingkristallen en wordt geconserveerd, waardoor de uithardingsprocessen worden verstoord. Als resultaat worden visueel duidelijke krijtachtige opaciteiten van lokale aard gevormd. Het triggermechanisme bij de ontwikkeling van deze molaire snijtandaandoening zijn blijkbaar kinderziekten - in het bijzonder ziekten die gepaard gaan met koortsachtige temperatuurstijging.

De gevonden informatie stelt ons in staat om verder onderzoek te sturen langs de reeds verduidelijkte koers. Wetenschappers hebben in ieder geval positieve vooruitzichten om maatregelen te gaan ontwikkelen ter preventie en bepaling van een behandelschema voor kalkachtige tanden.

Voor meer informatie, zie de  frontiersin pagina.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.