^
A
A
A

Tuberculose in Oekraïne: echte cijfers

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

05 January 2019, 09:00

Volgens de meest recente statistische informatie werden de grootste indicatieve waarden die kenmerkend zijn voor de incidentie van het immunodeficiëntievirus en tuberculose geregistreerd in de regio Odessa. Vertegenwoordigers van de persdienst van het Central Health Care Centre (Centrum voor Volksgezondheid van Oekraïne) hebben over deze trend gesproken.

Volgens gegevens voor 2017 bedroeg de incidentie van tuberculose, rekening houdend met nieuw ontdekte en herhaalde gevallen van pathologie op het grondgebied van Oekraïne, bijna 64 gevallen per honderdduizend mensen. Meer dan 21.000 gevallen van tuberculose-infectie zijn geregistreerd. Tegelijkertijd werd de studie van exponentiële waarden in de regio Donetsk en Lugansk niet volledig uitgevoerd, maar alleen op het grondgebied waar het in principe kon worden gedaan, dat wil zeggen in de zones die worden gecontroleerd door de Oekraïense regering. In het afgelopen jaar is er een tendens tot verhoging van de incidentie gevonden in de regio's Chernivtsi en Donetsk.

Verder stelt de statistiek dat de laatste jaren de incidentie bij mannen is toegenomen: mannen zijn dus ongeveer 2 keer vaker ziek dan vrouwen. Trouwens, mannen hebben vaker geïnfecteerd met tuberculose dan vrouwen, maar deze cijfers veranderden periodiek. Vertegenwoordigers van de afdeling wijzen niet op de leeftijdstrend.

De Wereldgezondheidsorganisatie bevestigt: tuberculose behoort tot de tien belangrijkste doodsoorzaken onder alle patiënten op de planeet. In 2016 leidde de ziekte bijvoorbeeld tot de dood van meer dan 1,6 miljoen mensen. Volgens de Oekraïense statistieken kunnen mensen met tuberculose die niet door artsen zijn geregistreerd, 25% van alle patiënten met deze diagnose vertegenwoordigen. Een van de vier patiënten met deze ziekte wordt ofwel niet voldoende onderzocht of verbergt de aanwezigheid van een gevaarlijke pathologie. Tot op heden werd een dispensary registratie van bijna 35 duizend Oekraïners uitgevoerd: onder hen leden ongeveer 8000 patiënten aan resistente tuberculose.

Wereldstatistieken rangschikken Oekraïne tot de top vijf van wereldlanden met het hoogste percentage resistente vormen van de ziekte. Vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid beweren dat de tuberculose-situatie in het land ernstig is, maar kan worden beheerst. De prognose wordt verergerd door het feit dat de ziekte meestal al in de eindfase wordt gediagnosticeerd, wanneer de kansen op herstel van de patiënt bijna nul zijn. Elk jaar neemt tuberculose het leven van vierduizend Oekraïners, dat wil zeggen ongeveer 10-11 patiënten per dag. In de wereld sterven jaarlijks meer dan een miljoen mensen aan deze ziekte.

Het is 25 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie tuberculose wereldwijd gerangschikt heeft. Deze taak blijft echter nog steeds zonder een definitieve oplossing.

Informatie gepubliceerd op pagina https://newsone.ua/news/zdorove/v-voz-rasskazali-skolko-ukraintsev-boleet-tuberkulezom.html

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.