^

Gezondheid

A
A
A

Infltratieve longtuberculose

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Infiltratieve longtuberculose is een klinische vorm van tuberculose die optreedt tegen de achtergrond van specifieke overgevoeligheid van het longweefsel en een significante toename van de exudatieve weefselrespons in de ontstekingszone.

Klinische en morfologische kenmerken van infiltratieve tuberculose worden beschouwd als wijdverspreide longschade met een neiging tot snelle progressie van het tuberculoseproces.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Infiltratieve longtuberculose: epidemiologie

Mensen met infiltratieve tuberculose zijn meestal volwassenen, meestal jong. De kans op het ontwikkelen van infiltratieve tuberculose neemt toe met slecht georganiseerde detectie van eerdere vormen van de ziekte. Infltratieve tuberculose wordt gediagnosticeerd bij 65-75% van de nieuw gediagnosticeerde patiënten met longtuberculose. Patiënten met deze vorm vormen 45-50% van de patiënten met actieve tuberculose, waargenomen bij dispensatie tegen tbc.

In de structuur van sterfte door tuberculose is infiltratieve tuberculose ongeveer 1%. De letale uitkomst van de ziekte wordt voornamelijk waargenomen bij de ontwikkeling van complicaties: hoestachtige longontsteking, pulmonaire bloeding.

Wat veroorzaakt infiltratieve longtuberculose?

De ontwikkeling van infiltratieve tuberculose is geassocieerd met de progressie van focale tuberculose, het uiterlijk en de snelle uitzetting van de infiltratiezone rond verse of oude tuberculose-foci. De verspreiding van perifocale ontsteking leidt tot een aanzienlijke toename van het volume van schade aan het longweefsel. Een tuberculeus infiltraat is een complex van verse of oude foci met een uitgebreid gebied van perifocale ontsteking. Infiltraten worden vaker gelokaliseerd in de 1-, 2- en 6-m-segmenten van de long, d.w.z. In die afdelingen waar tuberculosis foci meestal zijn gevestigd.

Door lokalisatie en vernietiging van longweefsel volume wordt geïsoleerd bronholobulyarny, spannende meestal 2-3 long lobben, segmentale (binnen één segment) en polysegmental of gedeeld, infiltreert. Infiltreren, dat zich ontwikkelt in de loop van de hoofd- of extra interlobaire spleet, wordt periscisuritis genoemd.

Een massale tuberculaire superinfectie, begeleidende ziekten (diabetes mellitus, alcoholisme, drugsverslaving, HIV-infectie) dragen bij tot de intensivering van de ontstekingsreactie rond de haarden . Deze factoren creëren de voorwaarden voor een snelle groei van het aantal microbiële populaties. Rond de tuberculaire focus ontwikkelt zich een ontstekingsreactie met een uitgesproken exsudatieve component. Specifieke ontsteking reikt verder dan de longkwab, het totale volume van laesies neemt toe. Dus het bronchiale fibroblast-infiltraat wordt gevormd.

Met relatief matige storingen van immunologische reactiviteit is de intensiteit van exudatie relatief klein, de cellulaire infiltratie wordt matig uitgedrukt. De longblaasjes zijn gevuld met macrofagen, epithelioïde en plasmacellen en een relatief kleine hoeveelheid exsudaat. Ontstekingsveranderingen hebben een gemengd exudatief-proliferatief karakter en spreiden zich relatief langzaam uit. Het gebied van tuberculaire ontsteking is meestal beperkt tot de grenzen van het segment, daarin wordt een infiltraat gevormd, dat gewoonlijk rond wordt genoemd.

Een significante verzwakking van de lokale en algemene immuniteit draagt bij tot hogere groeisnelheden van het aantal microbiële populaties. Hyperergische reactie van het longweefsel op een grote populatie van virulente en snel vermenigvuldigende mycobacteriën veroorzaakt uitgesproken exsudatie. Perifocale ontsteking wordt gekenmerkt door de armoede van de cellulaire samenstelling en de zwak tot expressie gebrachte tekenen van specifieke ontsteking. De longblaasjes zijn gevuld met een weefselvloeistof die hoofdzakelijk neutrofielen en een klein aantal macrofagen bevat. Vertoonde een neiging tot progressie van tuberculose met snelle beschadiging van vele segmenten van de long (wolkachtig infiltraat). Verdere progressie van immunologische aandoeningen wordt gekenmerkt door een toename in T-suppressoractiviteit en remming van HRT. Macrofaagcellen sterven en vormen een zone van hoestnecrose. Hoofdmassa's smolten geleidelijk en kwamen vrij in de bronchus van de drainage. Dus in de zone van progressieve tuberculaire ontsteking is er een plaats van vernietiging, beperkt door een ontstoken-veranderd longweefsel. Geleidelijk gevormd caviteitsverval, dat dient als een bron van verdere bronchogene en lymfogene verdeling van mycobacteriën. Betrokkenheid bij het pathologische proces van bijna de volledige long van de long en de vorming van meerdere holtes van verval in de aangetaste kwab getuigen van de vorming van de lob.

In de loop van de tijd gaan de verschillen tussen verschillende infiltraten grotendeels verloren. Met een voortschrijdend verloop wordt infiltratieve pulmonale tuberculose getransformeerd in een geval van longontsteking of caverneuze tuberculose.

De mate van regressie van infiltratieve tuberculose hangt af van de aard van het exsudaat, de prevalentie van de laesie, de omvang van de gevallen necrose, de reactiviteit van het lichaam van de patiënt. Infiltraten van kleine lengte met sereus exsudaat tegen de achtergrond van een adequate behandeling kunnen relatief snel verdwijnen. Met sereus-fibrineus of hemorragisch exsudaat verloopt de resorptie langzamer en wordt deze gecombineerd met de ontwikkeling van fibrose. Hoofdmassa's als de resorptie van infiltratieve veranderingen worden gecondenseerd en gedraineerd. Op de plaats van de holte met verval wordt een vezelachtig brandpunt met insluitsels van caseose gevormd. In de toekomst kan een lineair of stervormig litteken zich vormen op de plaats van de focus.

Symptomen van infiltratieve longtuberculose

Patiënten met bronholobulyarnym of afgeronde infiltreren symptomen van infiltratieve longtuberculose mild (vermoeidheid, verlies van eetlust, af en toe koorts), en de ziekte wordt vaak gediagnosticeerd door de besturing medisch onderzoek.

Een wolkachtig infiltraat met laesies van een of meer pulmonaire segmenten en periscussuritis wordt meestal gekenmerkt door een scherp begin met duidelijke symptomen van intoxicatie, een kleine hoest met sputum, soms bloedspuwing. Betrokkenheid bij het pathologische proces van de pleura leidt tot het verschijnen van pijn in de borst aan de kant van de laesie, die gepaard gaat met ademhalingsbewegingen. Verdere progressie van tuberculaire ontsteking met de ontwikkeling van de lobite wordt gekenmerkt door een sterke verslechtering van de toestand van de patiënt, verhoogde intoxicatie en respiratoire symptomen.

Stethoakoustische veranderingen bij patiënten met bronchodilatator en rond infiltraat zijn in de regel afwezig. Met een wolkachtig infiltraat, periscussureer. Lobite is het mogelijk om een verkorting van het percussiegeluid te onthullen over de zone van letsel, een toename van vocaal trillen, bronchiale ademhaling. Soms wordt er geluisterd naar een paar vochtige, kleine borrelende reeksen en boven de holte van desintegratie bevinden zich onstabiele, zachte piepende ademhalingen, die vaak alleen na het ophoesten van de patiënt op inspiratie lijken.

Waar doet het pijn?

Diagnose van infiltratieve longtuberculose

Radiografische diagnose van infiltratieve longtuberculose maakt het mogelijk om een infiltraat van het type klinisch-röntgenstralen en een aantal details van de laesie vast te stellen.

Wanneer bronholobulyarnom infiltreren in het corticale gebied van de longvelden, vaak in de 1-, 2- of 6-segmenten te identificeren beperkte verdonkering vaak van lage intensiteit, met vage contouren, tot 3 cm. Infiltreren een veelhoekige vorm die zich uitstrekt naar boven long . CT-scan kan het lumen en de verdeling van de kleine bronchiën onthullen waarrond het infiltraat is gevormd. Bronchiale lumen is soms gevuld met dichte hoestmassa's. In het tomogram bronholobulyarny infiltreren vaak weergegeven als een conglomeraat van een aantal min of meer dichte kleine foci verenigd gebied perifocal ontsteking.

Afgeronde infiltratie wordt vertegenwoordigd door een beperkte afname van de afgeronde vorm, voornamelijk van gemiddelde intensiteit met duidelijke, maar niet-gescherpte contouren. In het subclavische gebied is het klassieke type van het Asmann-Redeker-infiltraat gelokaliseerd.

Van de mediale delen van de duisternis, de ontstekingsroute naar de longwortelbladeren, waarin de projectie van de drainerende bronchiën (het symptoom van het "tennisracket") soms wordt onthuld. Wanneer het infiltreer in zijn centrale gebieden afbreekt, worden holtes meestal geïdentificeerd. In de lagere delen van de longen zijn vaak foci van bronchogeen zaaien te zien.

De wolkachtige infiltratie op het röntgenogram ziet eruit als een ongelijke black-out. Beperkt tot de limieten van een of meer segmenten en geen duidelijke grenzen. Wanneer het infiltraat wordt gelokaliseerd in de interlobaire fissuur (periscisuritis), nadert het een driehoekige vorm met een diffuse bovenrand en een vrij duidelijke lagere, die langs de elkaar kruisende spleet loopt. Met CT kunnen we de structuur van het infiltraat bekijken dat is gevormd tijdens de fusie van vele foci. Want een wolkachtig infiltraat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid in het aangetaste gebied van verschillende kleine holtes van verval, beperkt ontstekingsgecompacteerd longweefsel, mogelijk de vorming van grote holten.

Bij lobaire infiltratie (lobit) is de locatie en vorm van de schaduw afhankelijk van hoeveel van de long is aangetast. Op CT-scan wordt lobit soms gevisualiseerd als een continue, bijna uniforme verdichting van de lobfractie. In de aangetaste kwab gedetecteerde vervormd en gedeeltelijk obturated caseosa bronchiën en aantal holten ineenstorting van kleine en middelgrote diameter ( "honingraat" of "broodkruimel"). Met de progressie van de lobite wordt vaak focale disseminatie gedetecteerd) in de tegenovergestelde long, voornamelijk in het 4e en 5e segment.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Wat moeten we onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Medicijnen

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.