^

Gezondheid

Hoesten

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Hoesten (lat tussis.) - willekeurige of onwillekeurige (reflex) tolchkoobrazny resonante geforceerde uitademing, congestie optreedt wanneer de luchtweg slijm, inhalatie of irriterende gasvormige stoffen in de trachea of bronchi vreemde deeltjes vrijgegeven. Het doel van de reflex is om de luchtwegen te reinigen met behulp van een sterke en scherpe uitademing.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Mechanisme van hoestontwikkeling

Hoest ontstaat als reactie op stimulatie van hoest-receptoren in de larynx, slijmvliezen verschillende luchtwegen, maar vooral - van de trachea en bronchiën (vooral in het gebied carina vertakkende bronchiën) en pleurale platen. Irritatie hoesten receptoren veroorzaakt diep ademhalen en voice Shel gesloten en draai de ademhalingsspieren en buikspieren, die een hoge positieve druk in de borst leidt en daardoor hoge druk in de luchtwegen. In dit geval is de postérieure tracheale membraan buigt in zijn lumen. Vervolgens glottis scherp opent en het drukverschil resulteert in een luchtstroom voortbrengen waarvan op verschillende niveaus van de bronchiale boom kan variëren van 0,5 tot 50-120 m / sec (orkaan snelheid). De luchtstroom van deze kracht helpt slijm en vreemde voorwerpen te verwijderen.

De oorzaken van hoest zijn de volgende: irritatie van hoestreceptoren veroorzaakt mechanische, chemische en thermische effecten, evenals ontstekingsveranderingen, met name van de luchtwegen, inclusief die zich ontwikkelen onder invloed van de bovengenoemde factoren.

Dus als de frequentie van hoesten in een kind om de 3 minuten, en de hoest zelf een fluittoon heeft - dit is kenmerkend voor kinkhoest. De eigenaardigheid van hoesten met pertussis bestaat uit een aantal korte uitademingen die enkele minuten duren en van tijd tot tijd worden onderbroken door een fluitende ademhaling; het komt ook voor dat een aantal van deze uitademingsbewegingen, die de daadwerkelijke hoestaanval vormen, 2-3 minuten of langer kan duren. De frequentie van hoesten bij een kind om de 3 minuten duidt soms ook op een allergie of bronchiaal astma, vooral als er familiegevallen van allergische aandoeningen zijn.

Ontsteking veroorzaakt irritatie hoest receptoren als gevolg van oedeem, hyperemie, exudatie met toewijzing grote verscheidenheid van biologisch actieve stoffen, en ook doordat ze in het lumen van de luchtwegen mucosale cel afscheidingen, slijm, bloed, pus - de meest voorkomende factoren irritatie hoesten receptoren. Ontsteking dan ook soms van invloed op zowel de luchtwegen (strottenhoofd, luchtpijp, bronchi, bronchioli) en longblaasjes (bijvoorbeeld longontsteking, long abces).

 • Mechanische irriterende stoffen - stof en andere kleine deeltjes, evenals overtreding van de luchtwegen door compressie en toename van de tonus van gladde spiercellen van hun wanden.
  • Tumorvorming mediastinum, long-, vergrote mediastinale lymfeknopen, aorta-aneurysma, endobronchiale tumoren veroorzaken bronchiale en tracheale compressie van buitenaf, wat leidt tot het verschijnen van hoesten.
  • Een significante toename van het linker atrium (meestal geassocieerd met hartaandoeningen) leidt tot irritatie van de terugkerende larynx-zenuw.
  • Mechanische irritatie heeft ook een vermindering van gladde spiercellen van de trachea en bronchiën, bijvoorbeeld met een aanval van bronchiale astma.
  • Aan de mechanische irritatie van het strottenhoofd en de trachea kan resulteren in een vergrote schildklier.
 • Chemische irriterende stoffen - de inademing van verschillende stoffen met een sterke geur, waaronder sigarettenrook en een te intense geurgeur. Bovendien is chemische irritatie mogelijk met reflux-oesofagitis, wanneer de inhoud van de maag het strottenhoofd en de luchtpijp binnenkomt (aspiratie).
 • Thermische irritatie - hoesten treedt op bij zeer koude en zeer hete lucht.

In verband met de grote verscheidenheid aan pathologische toestanden die gepaard gaan met hoesten, rijst de vraag om verschillende soorten van dit kenmerk te onderscheiden. Om dit te doen, evalueert u de productiviteit, verschijningsduur en duur, volume en timbre, afhankelijkheid van voedselinname, fysieke, psycho-emotionele belastingen en andere uitlokkende factoren.

Correct verzamelde anamnese stelt u in veel gevallen in staat om de juiste voorlopige diagnose te stellen. Bij het verzamelen van anamnese, is het raadzaam om op sommige punten te stoppen. Het zou moeten zijn:

 • om te bepalen waar het debuut van de ziekte mee te maken heeft (of het nu ARD was, contact met een verontreinigende stof of een potentieel allergeen);
 • het bepalen van de duur van hoesten, de periodiciteit (soms het permanente karakter, zoals een ontsteking van het strottenhoofd, bronchogenic kanker, uitzaaiingen naar lymfklieren, in sommige vormen van tuberculose, maar hoe meer hij zich zorgen periodiek);
 • om de aanwezigheid van bijkomende symptomen vast te stellen (koorts, afscheiding uit de neus, jeukende oogleden, astma-aanvallen, episoden van "piepende ademhaling", brandend maagzuur of oprispingen, zwelling van de benen, enz.);
 • om de aanwezigheid van sputum, zijn aard te bepalen;
 • Nagaan of seizoensgebonden exacerbaties karakteristiek zijn:
 • te achterhalen of de patiënt rookt, en of er een effect is van professioneel schadelijke factoren, ongunstige omgevingsfactoren;
 • om erachter te komen of de patiënt medicijnen gebruikt uit de ACE-remmingsgroep. Reflex hoest is meestal droog paroxysmale (voor de aanval is er een gevoel van droogheid en keelpijn) en wordt niet geassocieerd met de pathologie van bronchopulmonaire systeem. Een provocateur van het fungeert vaak als overgedragen ORVI. Deze hoest komt vaker voor bij patiënten met labiele zenuwstelsel, autonome dysfunctie, tegen stress en vermindert de productie van slijm in de bovenste luchtwegen (die wordt vergemakkelijkt door emotionele factoren, roken, droge lucht, hyperventilatie). Bij dergelijke patiënten kan men een lange palatine tong, hypertrofie van palatinale amandelen, gastro-oesofageale reflux identificeren.

Tracheobronchiale dyskinesie manifesteert zich met een hardnekkige, droge, blaffende hoest. Het wordt vaak gekenmerkt als een krampachtig hoesten Pipe: dit tijdens oefening, lachen op de achtergrond van de verkoudheid kan worden geamplificeerd in buikligging, gevolgd door inspiratoire dyspnoe, wanneer een poging tot geforceerde expiratoire verhoogt de symptomen. Kan worden gecombineerd met bronchiale astma en andere ziekten.

Epidemiologie

Epidemiologische studies die de incidentie van hoest onderzoeken, ongeacht de aard van de ziekte, worden niet uitgevoerd. Tot 25% van de patiënten die medische hulp zoeken, heeft echter luchtwegaandoeningen; in de meeste gevallen is een van de symptomen van de ziekte hoesten. Aangezien er ongeveer 50 oorzaken van hoesten zijn, kan worden gezegd over de hoge incidentie van dit symptoom.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Classificatie

Hoest wordt gewoonlijk als acuut beschouwd als het minder dan 3 weken duurt en chronisch is als het de patiënt meer dan 3 weken zorgen baart. Deze verdeling is echter relatief, bijvoorbeeld hoest met exacerbatie van chronische bronchitis met adequate behandeling kan minder dan 3 weken duren.

Onderscheid ook droog (zonder afscheiding van sputum) en vochtig (met sputumafvoer van een andere aard).

In overeenstemming met de klinische kenmerken van:

 • bitonal (in het geluid van twee tonen - laag en extra hoog), wordt waargenomen als een teken van compressie van de trachea en grote bronchiën:
 • blaffen (luid, schokkerig, droog) treedt op wanneer het strottenhoofd of de luchtpijp wordt aangetast, soms gecombineerd met heesheid en afonie;
 • krampachtig (paroxysmaal, met snelle opeenvolgende schokken, onderbroken door een luidruchtige inspiratie), kan zijn met kinkhoest;
 • krampachtig (persistent droog, met spasmen van het strottenhoofd), treedt op wanneer de onderste laryngeuszenuw geïrriteerd is;
 • doofheid komt voor bij ernstig emfyseem;
 • geluidloos wordt waargenomen met verlamming of vernietiging van stembanden, met tracheostomie, laesies van de terugkerende larynx-zenuw;
 • resonerend, wordt waargenomen in de aanwezigheid van grotten en andere longholten in de longen;
 • nasaal (persistent, met pijn in de keel).

De aanwezigheid of afwezigheid van sputum is een belangrijk diagnostisch kenmerk. Bij ziekten zoals laryngitis, pleuritis droge compressie van de hoofdbronchi vertakking vergrote lymfeklieren (tuberculose, chlamydia, metastase van kanker, enz.), Droge hoest. In sommige gevallen kan het alleen bij het begin van de ziekte droog zijn (bronchitis, longontsteking, longabces, tuberculose, bronchogene kanker, enz.).

Bij bronchozkazah, abces, caverneuze tuberculose, chronische bronchitis, wordt het ochtendvertrek van sputum dat 's nachts in holten en bronchiën is opgehoopt, genoteerd. In het geval van bronchiëctasie, wanneer ze zich in de linkerlong bevinden, wordt sputum in positie aan de rechterkant losgelaten en vice versa. Als de bronchiëctasie zich in de voorste delen van de longen bevindt, kan sputum beter worden achtergelaten in de positie die op de rug ligt, en achteraan op de maag.

Night hoest wordt waargenomen, bijvoorbeeld door het verhogen van de mediastinale lymfklieren (de ziekte van Hodgkin, tuberculose, kanker). In dit geval, vergrote lymfeklieren irriteren reflexogene zone van splitsing van de luchtpijp en de hoest reflex is het meest uitgesproken in de nacht, tijdens stijging vagale tonus. Met een verhoogde toon van de nervus vagus, zijn er ook nachtaanvallen van hoesten bij bronchiale astma.

Je kunt bloed in het sputum opsporen. Decharge van bloed, sputum of bloedspuwing, het vaakst gezien in pulmonology ziekte (tumor, tuberculose, longontsteking, abces, bronchiëctasieën, schimmelinfecties, en met inbegrip van actinomycose, evenals de griep) en hart- en vaatziekten (hart-en vaatziekten, trombose of embolie bloedvaten van de longslagader). Bovendien kan hemoptysis gepaard gaan met hematologische ziekten, systemische auto-immuunpathologie en enkele andere aandoeningen.

Mogelijke complicaties van deze eigenschap, de meest voorkomende daarvan zijn slapeloosheid, heesheid, zweten, pijn in spieren, botten, hoofdpijn, urine-incontinentie. Bij hoesten is het mogelijk om inguinal en de ontwikkeling van diafragmatische hernia's te vergroten. Ernstige complicaties zijn ontwikkeling van secundaire spontane pneumothorax en hoesten, syncope syndroom, syndroom voorheen bettolepsii (bewustzijnsverlies, soms gecombineerd met convulsies ter hoogte van de hoestaanvallen) genoemd.

trusted-source[19], [20], [21]

Soorten hoest

Afhankelijk van de bovengenoemde redenen, wordt een niet-productieve en productieve hoest onderscheiden. Het productieve wordt gekenmerkt door de scheiding van slijm. Voor sommige ziekten is alleen niet-productieve hoest typerend, voor anderen, vooral inflammatoire longziekten, een productieve, meestal niet-productieve. In een aantal gevallen (bijvoorbeeld met acute laryngitis) na de productieve fase, wordt de fase van een niet-productieve hoest die resulteert uit de verlaging van de gevoeligheidsdrempel van hoestreceptoren herhaaldelijk opgemerkt. In het laatste geval is de pathogenetisch gerechtvaardigde benoeming van niet-slijmoplossend middelen en antitussiva.

Droge hoest

Hoest - droge, paroxysmale, vermoeiend en waardoor maatregelen - kenmerk van vroege stadia van acute bronchitis, longontsteking (vooral virale), long infarct, de duur van bronchiale astma-aanval, pleuritis en longembolie. Droog hoesten in acute bronchitis wordt vaak voorafgegaan door een gevoel van beklemming op de borst, kortademigheid. Ook dergelijke indicatie ontstaat als reactie op inhalatie van irriterende stoffen of mucosa bereikt de tracheale lumen dbronhov of vreemd lichaam.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Natte hoest

De productieve hoest verschilt met sputumsecretie.

Ondanks een sterke hoestdruk kan het sputum niet worden opgehoest. Dit komt meestal door de verhoogde viscositeit of het willekeurige slikken. Vaak wordt een lichte hoesten en een geringe hoeveelheid slijm van de patiënt wordt niet beschouwd als een teken van ziekte (bijvoorbeeld de gebruikelijke 's morgens hoest bronchitis roker), zodat een arts moet zeer geduldig om de aandacht te richten op deze klacht.

Met wie kun je contact opnemen?

Dringende maatregelen voor diagnose en behandeling

Meestal hoesten als een monosymptoom (zonder verstikking, verlies van bewustzijn, acute pijn en andere aandoeningen) vereist geen nooddiagnostische en therapeutische maatregelen. Een uitzondering kan het binnendringen van vreemde deeltjes en irriterende gassen in de luchtwegen zijn. In de voor de hand liggende gevallen, is het noodzakelijk om allereerst het contact met het irriterende gas te stoppen en om de inademing van schone lucht te verzekeren, en in geval van contact met een vreemd lichaam, het uit de luchtwegen te verwijderen. In gecompliceerde of onduidelijke gevallen kan laryngoscopie of tracheobronchoscopie nodig zijn.

Met wie moet ik contact opnemen als ik hoest?

Als u vermoedt van een allergische hoest, astma, chronische obstructieve armor, allergische en polyposis rhinosinusopathie, moet u een allergoloog raadplegen.

Gezien de grote diagnostische problemen bij het diagnosticeren van bronchiale astma met zijn "hoest" -variant, moet eraan worden herinnerd dat chronische hoest bij dergelijke patiënten het enige symptoom kan zijn. Het is algemeen droog, paroxysmale, nacht, overdag geen verschijnselen van de ziekte niet aanwezig (droge crepitaties auscultatie niet gedetecteerd en volgens spirometrie bronchusobstructie ontbreekt). De diagnose helpt aanwezigheid van eosinofilie in het bloed en sputum in combinatie met de bovengenoemde klinische symptomen garandeert richting patiënt allergoloog. Een diepgaand onderzoek onthult meestal de hyperreactiviteit van de bronchiën (volgens bronchoprovocatietests), evenals een goede reactie op anti-astmatische behandeling. Er wordt ook "eosinofiele bronchitis" beschreven - een combinatie van hoesten en ernstig eosinofilie geïnduceerd sputum zonder tekenen van bronchiale hyperreactiviteit. Het bereikt ook een goed therapeutisch effect door het gebruik van inhalatiecorticosteroïden. De definitieve diagnose kan alleen worden gesteld na onderzoek door een allergoloog.

Consultatie otolaryngoloog is noodzakelijk voor aspiratie, pathologie van KNO-organen (inclusief reflexhoest), astma en chronische bronchitis. Consultatie longarts is noodzakelijk voor interstitiële longziekten, chronische bronchitis, bronchiëctasie, pleuritis, longabces. Raadpleging van een gastro-enteroloog met gastro-oesofageale refluxziekte. Raadpleging van de thoracale chirurg - met bronchiëctasie, een abces van de long.

Raadpleging van een cardioloog - als er een vermoeden bestaat van een cardiovasculaire hoestgenese, een fytopathologisch consult - als er een vermoeden is van tuberculose en sarcoïdose; Oncoloog's raadpleging - als er een vermoeden van een tumor ontstaan is, consult van de endocrinoloog als er tekenen zijn van een pathologie van de schildklier; raadpleging van de psychoneuroloog - met verdenking van psychogene hoest.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.