^

Gezondheid

Hemoptysis

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Detectie van bloed in het sputum - hemoptysis (hoest met bloed) - is van de belangrijkste klinische betekenis. Afhankelijk van het bloedgehalte kan sputum roze, rood of bruin worden. In de binnenlandse literatuur om hemoptysis aan te duiden, kunt u de termen "haemoptysis" v "haemoptoe" vinden. Deze termen mag geen synoniem worden beschouwd: In de praktijk, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen bloeden onzuiverheid sputum (haemoptysis) en isolatie van zuiver rood bloed (haemoptae), die meestal een schuimend karakter. Dus in sputum (meestal slijm of mucopurulent) kan worden gedetecteerd als de bloedvaten in de vorm bloeden, wat typisch de lengte haemoptysis, en in de vorm van gescheiden bundels of massa dieprode alkalische reactie (pulmonaire bloeding - haemoptoe). De massieve haemoptoe wordt gesproken voor pulmonaire bloedingen in een volume van meer dan 200 ml / dag. Meestal in dit geval dringend noodzakelijke bronchoscopie en geschikte chirurgie - bronchiale arterie occlusie of bronchiale resectie van long lob of segment ligatie bronchiale arteriën etc.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Oorzaken van bloedspuwing (hoest met bloed)

De oorzaken van het verschijnen van bloed in het sputum kunnen in drie groepen worden verdeeld.

  1. Ontstekingsziekten - bronchiëctasieën, bronchitis, longtuberculose (met bronchiën of cavernous proces), long abces, longontsteking (vooral veroorzaakt door Klebsiella ), SARS.
  2. Neoplasma's zijn longkanker (voornamelijk bronchogeen).
  3. Andere staten.

 Oorzaken van hoesten met bloed

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Kenmerken van hoesten met bloed voor verschillende ziekten

Met croupous pneumonia, geeft de aanwezigheid van bloed in het sputum het een kenmerkende roestige schaduw - "roestig sputum."

  • Bij bronchogene kanker is bloedspuwing meestal mild maar persistent; minder vaak sputum in de vorm van "crimson jelly" (meestal met een uitgesproken tumorlaesie). Met de constante toewijzing van kleine hoeveelheden vers bloed gedurende meerdere dagen, zou men bronchogeen carcinoom moeten vermoeden, waarvan de waarschijnlijkheid het hoogst is voor een rokende man op de lange termijn.
  • Met bronchoectatische ziekte als gevolg van erosie van de bronchiale mucosa op plaatsen van ontsteking of atrofie, worden de wanden van kleine bloedvaten gemakkelijk beschadigd.
  • De ineenstorting van longweefsel (abces, tuberculeuze holte aseptische necrose granulemagoze Wegener hemorrhagic alveolitis in systemische vasculitis) gaat vaak gepaard met massale bloeden.
  • Met mitrale stenose, hoge druk in het linker atrium en. Daarom kan hoge druk in de longaderen schade aan de kleine aders van de bronchiën en bloedspuwing veroorzaken. In het geval van mitralisstenose dient hemoptysis als een klinische richtlijn voor het beoordelen van de mate van pulmonale hypertensie.
  • Bij acuut linkerventrikelfalen als gevolg van acute bloedstasis in de bloedvaten van de kleine cirkel van bloedcirculatie (inclusief pulmonaire capillairen), ontwikkelt zich de long, waarin een grote hoeveelheid bloedige schuimende vloeistof uit de luchtwegen wordt afgegeven.

Behandeling met anticoagulantia veroorzaakt een afname van de bloedstolling.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Diagnose van hemoptysis (hoest met bloed)

De eerste stap is om de bloedtoevoer naar de nasale mucus, nasofarynx, strottenhoofd zweren, bovenste luchtwegen poliepen en bloeden van oesofageale varices en maag bloeden te sluiten. Belangrijke diagnostische betekenis detectie voorgaande hemoptysis SARS episodes of veneuze trombose (in het bijzonder diep-veneuze (meestal gepaard gaande met zwelling van de voeten) met longembolie en pulmonale infarct.

Diagnostische tactieken bij het detecteren van bloedspuwing vereisen dat de volgende punten in aanmerking worden genomen.

  • Wanneer bloedspuwing wordt gedetecteerd, is een grondig onderzoek noodzakelijk om de oorzaak vast te stellen.
  • De hernieuwde opkomst van bloedspuwing in een patiënt kan worden niet alleen veroorzaakt door de ziekte, die wordt geassocieerd met hemoptysis in het verleden, dus als een episode van bloed in het sputum onderzoek nodig is om opnieuw te voltooien, ondanks een recente enquête bij dezelfde gelegenheid.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.