^
A
A
A

Orale anticonceptiva en alcohol: compatibel of niet?

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

08 December 2018, 09:00

In de instructies voor de meeste geneesmiddelen is er een indicatie van hun incompatibiliteit met alcoholische dranken. Deskundigen stellen dat orale anticonceptiva - pillen die zwangerschap voorkomen - niet tot dergelijke geneesmiddelen behoren.

Een vrouw mag een kleine hoeveelheid wijn gebruiken, wat niet van invloed is op de betrouwbaarheid en kwaliteit van anticonceptiebescherming.

Dit is echter van toepassing op gematigde doses alcohol. Bij misbruik wordt de effectiviteit van de bescherming aanzienlijk verminderd, hoewel slechts indirect. De studie toonde aan dat dronken meisjes ontspannen, ze hebben minder concentratie, een verantwoordelijkheidsgevoel. Allereerst houdt dit het overslaan van de volgende dosis van het medicijn in.

Volgens de experts van Planed Parenthood heeft alcoholgebruik geen invloed op de werking van intra-uteriene apparaten, orale anticonceptiva, implantaten en pleisters. Als u alle aanbevelingen van de arts opvolgt, kan de effectiviteit van deze fondsen meer dan 91% bedragen.

Specialisten wijzen erop dat als een vrouw twee uur na het nemen van de pil heeft gebraakt vanwege het gebruik van een grote dosis alcohol, het anticonceptieve effect verloren gaat. In een dergelijke situatie adviseren artsen om onmiddellijk een nieuwe pil te nemen of een telefonisch consult te krijgen bij een gynaecoloog. Volgens de statistieken is het grootste probleem echter de toelating van een vrouw om te drinken vanwege een pil. Na een stormachtige avond de volgende ochtend herinnert een vrouw zich de noodzaak om het middel in te nemen, maar vaak is de effectiviteit van anticonceptiepreventie al in die tijd al gebroken.

Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met het feit dat progestageenanticonceptiemiddelen effectief blijven bij regelmatige opname elke dag op hetzelfde moment, een aanvaardbare fout van 3 uur. Als u een afspraak mist, kan de ovulatie worden gestimuleerd.

En nog een feit: bij vrouwen die orale anticonceptiva gebruiken, is het metabolisme van ethylalcohol langzamer. Hierdoor blijft alcohol langer in de bloedsomloop achter en accumuleert het in grote hoeveelheden: de toestand van intoxicatie treedt sneller op.

Experts zeggen echter: ontspan niet en combineer alcoholische dranken met tabletten. Volgens dezelfde statistieken zijn veel dronken vrouwen gevoelig voor seks met toevallige kennissen, zonder condoomgebruik.

Een onderzoek dat drie jaar geleden onder gewone Amerikanen van 26-38 jaar werd uitgevoerd, toonde aan dat meer dan 13% van de mannen en bijna 12% van de vrouwen nadelige gevolgen ondervonden na afleveringen van alcoholmisbruik. Onder dergelijke gevolgen werden zwangerschap, infectieziekten met seksuele overdracht, HIV-infectie, enz. Het vaakst opgemerkt . Daarom waarschuwen deskundigen: het is beter om dergelijke problemen te voorkomen zonder alcohol te misbruiken.

Informatie wordt verstrekt op de pagina's van de Amerikaanse Federatie van Gezinsplanning - plannedparenthood.org.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.