^
A
A
A

Gebrek aan slaap kan leiden tot vroegtijdige veroudering

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Vrouwen die met de komst van een kind gedwongen worden om minder dan 7 uur per dag te slapen, lopen het risico vroegtijdig te verouderen.

Wetenschappers van de Universiteit van Los Angeles bestudeerden veranderingen in het DNA van vrouwen tijdens de zwangerschap en tijdens het eerste levensjaar van een baby. Ruim dertig deelnemers in de leeftijdsgroep 23-45 jaar werden onderzocht. Experts hebben aandacht besteed aan de terminale chromosomale delen die telomeren worden genoemd. Hun lengte is indicatief voor het bepalen van de biologische leeftijd van een persoon: in oudere cellen zijn telomeren relatief kort.

Het belangrijkste doel van telomeren is om het proces van celdeling te verzekeren zonder het genoom te beschadigen. Wanneer deze delen worden ingekort tot de minimaal mogelijke lengte, verliest de cel zijn vermogen om te delen en sterft. Er is ook een speciale enzymstof, telomerase, die telomeren kan verlengen. Dit enzym functioneert echter alleen in stengel- en sommige kwaadaardige structuren. Als telomeren in sommige cellen merkbaar worden verkort, betekent dit dat de cellulaire hulpbron te actief wordt verbruikt.

Het is ook noodzakelijk om te weten dat structuren met verkorte telomeren niet mogen sterven: hun verdere bestaan wordt geassocieerd met de ontwikkeling van chronische ziekten, waaronder oncopathologieën.

Naast telomeren hebben wetenschappers andere "sensoren" van biologische leeftijd onderzocht - in het bijzonder de epigenetische modificaties van vrouwen. Veranderingen in epigenetica kunnen optreden als gevolg van verschillende gebeurtenissen, waaronder stressvolle situaties, voedselbeperkingen, enz. Later beïnvloeden deze veranderingen de genactiviteit en de algemene toestand van cellen. Het blijkt dat er door de jaren heen specifieke markeringen op DNA verschijnen waardoor genen niet op volle sterkte kunnen werken. Deze cijfers kunnen ook worden gebruikt om de biologische leeftijd in te schatten.

Wetenschappers hebben opgemerkt dat bij veel jonge moeders zowel de eerste als de tweede indicator van de biologische leeftijd "vooruit liep", en de reden hiervoor was gebrek aan slaap. Kleine kinderen hebben veel aandacht nodig, en zelden gunt een vrouw zichzelf een goede nachtrust. Volgens de observaties van specialisten hadden de moeders van wie de slaap minder dan 7 uur per dag gedurende 10-12 maanden op rij duurde, een biologische leeftijd van 3-7 jaar hoger dan die van slapende moeders van dezelfde leeftijdscategorie.

Slaaptekort heeft een negatief effect op circadiane ritmes, en daarmee op metabole processen, en immuniteit en hersenfunctie. In de toekomst zijn wetenschappers van plan andere veranderingen in het lichaam van jonge moeders te onderzoeken. We hebben het over mogelijke fysiologische stoornissen, stofwisselingsstoornissen, immuunfalen. Aangezien het lichaam ernstige stress ervaart door een gebrek aan slaap, moeten de mogelijke gevolgen op lange termijn worden bestudeerd.

De informatie staat beschreven in de publicatie van Sleep Health

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.