^
A
A
A

E-sigaretten zijn schadelijker dan eerder werd gedacht

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

20 October 2021, 18:00

Volgens wetenschappers van de Johns Hopkins University zijn er veel onontgonnen chemische componenten in e-liquids, waaronder chemicaliën van industriële oorsprong. Dit is het eerste werk waarin experts hebben geprobeerd de chemicaliën waaruit spuitbussen bestaan te identificeren en de mogelijke risico's van rokers te bepalen. De resultaten bleken meer dan alarmerend, omdat de ontdekte onbekende componenten tot de meest onvoorspelbare gevolgen voor de gezondheid kunnen leiden.

Er zijn in het verleden veel onderzoeken geweest die gericht waren op het vergelijken van e-sigaretten en traditionele sigaretten: inderdaad, vapes profiteerden hier enigszins van, omdat ze minder vervuilende harsen bevatten. Er is echter weinig aandacht besteed aan het feit dat in vloeistoffen voor elektronische analogen veel onontgonnen componenten zitten die onbekende en onvoorspelbare gezondheidsrisico's met zich meebrengen. In hun nieuwe werk probeerden de wetenschappers de volledige lijst van chemische samenstellingen in zowel dampvloeistoffen als aerosolen te evalueren.

Specialisten gebruikten de techniek van chemische vingerafdrukken, waarvan de essentie vloeistofchromatografie en massaspectrometrie met hoge resolutie is. Deze technologie is eerder gebruikt om de chemische samenstelling van afvalwater, biologische vloeistoffen en voedselproducten te beoordelen. De onderzoekers testten vier van de meest voorkomende dampproducten zoals JUUL, Blu, Mi-salt en Vuse.

Als resultaat werden enkele duizenden niet-geïdentificeerde componenten en hun verbindingen geïdentificeerd, evenals stoffen die gewoonlijk worden gevormd tijdens het verbrandingsproces, hoewel ze dat niet zouden moeten zijn tijdens de vorming van stoom. Traditionele sigaretten bevatten vergelijkbare gecondenseerde giftige koolwaterstoffen.

“Een van de vermeende voordelen van vapen is dat het apparaat op een relatief lage temperatuur werkt, wat geen verbranding impliceert. Dit zou het veiliger moeten maken dan gewoon roken”, legt co-auteur Dr. Mina Teherani, woordvoerder van de School of Public Health, uit. Desalniettemin hebben experts meer dan tweeduizend onbekende chemicaliën gevonden, zes potentieel gevaarlijke componenten geïdentificeerd. Wetenschappers waren verrast door de detectie van cafeïnestimulerende middelen in spuitbussen, die alleen aanwezig konden zijn in vloeistoffen met koffie- en chocoladesmaken, maar in de helft van de onderzochte producten werden aangetroffen.

De onderzoekers merken op dat elektronische sigaretten niet zo onschuldig zijn als het lijkt. "Gebruikers moeten zich bewust zijn van het mengsel van chemicaliën dat hun luchtwegen binnendringt. Tegelijkertijd hebben we geen idee welke componenten betrokken zijn bij de overgrote meerderheid van de gevallen,” zei een van de leiders van het werk, Dr. Carsten Prasse. Het is mogelijk dat e-roken niet minder kwaadaardig is dan traditionele sigaretten.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd op de pagina Chemical Research in Toxicology .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.