^
A
A
A

De stressvolle toestand van de aanstaande moeder beïnvloedt het geslacht van het kind

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

20 August 2021, 09:00

Als een vrouw ernstige stress heeft ervaren tijdens het plannen of verwekken van een kind, dan heeft ze een verhoogde kans op een meisje. Deze conclusie werd geuit door Spaanse wetenschappers die de Universiteit van Granada vertegenwoordigen.

Er zijn veel factoren bekend die direct of indirect van invloed zijn op het verloop van de bevalling, de bevalling en de kwaliteit van de ontwikkeling van de foetus. Met name een sterke psychologische stress bij een vrouw kan postpartumdepressie veroorzaken, leiden tot de noodzaak van aanvullende verloskundige acties tijdens de bevalling, het begin van de lactatieperiode veranderen en de neuropsychische ontwikkeling van de baby tijdens de eerste zes maanden na de geboorte beïnvloeden.

In hun nieuwe studie stelden wetenschappers de vraag: is er een verband tussen stress die niet tijdens de zwangerschap wordt ontvangen, maar ervoor, en het geslacht van de ongeboren baby? Vertegenwoordigers van het Centrum voor de Studie van Geest, Hersenen en Gedrag aan de Universiteit van Granada analyseerden haar op het gehalte aan het glucocorticoïde hormoon cortisol. Voor de negende week werden ruim honderd vrouwen met bevestigde zwangerschappen onderzocht. Naast analyses ondergingen de vrouwen psychologische tests.

Analyse van het niveau van cortisol in het biomateriaal dat in verschillende perioden van het eerste trimester van de zwangerschap werd verwijderd, toonde het gehalte aan corticosteroïdhormoon in de afgelopen drie maanden (haar groeit met ongeveer 10 mm in één maand). Zo konden wetenschappers de periode voor en na de conceptie van het kind bestrijken. Als resultaat werd gevonden dat de concentratie van het hormoon in het haar van vrouwen die later meisjes baarden, 2 keer hoger was dan bij vrouwen die later jongens baarden.

Hoe deze situatie te verklaren? Wetenschappers suggereren dat het mogelijk is dat stimulatie van het stressmechanisme, dat de activiteit van de hypothalamus, hypofyse en bijnieren omvat, en de productie van cortisol verhoogt, het niveau van geslachtshormonen tijdens de conceptie beïnvloedt. Het is een bekend feit dat testosteron het geslacht van de ongeboren baby beïnvloedt , waarvan het niveau stijgt op het moment van prenatale stress.

De tweede versie die de situatie kan verklaren, is als volgt: mannelijke geslachtscellen die het X-chromosoom bevatten, dat het vrouwelijke geslacht van de baby bepaalt, overwinnen gemakkelijker de barrière van baarmoederhalsslijm in moeilijke omstandigheden. Als de aanstaande moeder veel stress heeft en als gevolg daarvan hormonale veranderingen optreden, hebben sperma met het X-chromosoom een grotere kans om de eicel te bereiken.

Hoe het ook zij, de onderzoekers bevestigden de relatie tussen stress en het geslacht van het kind, maar alleen als deze stress zich voordeed vlak voor of tijdens de conceptie. Het exacte mechanisme dat dit proces bepaalt, is nog onbekend.

Volledige informatie over de studie is beschikbaar op de Universidad de Granada- pagina

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.