^
A
A
A

De milt produceert antilichamen onder leiding van de hersenen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

31 March 2021, 15:00

In een stressvolle situatie activeren de hersenen de vorming van cellen die anti-infectieuze antilichamen produceren.

Een van de functies van de milt is om immunocyten te helpen bij de synthese van antilichamen. Antilichamen worden geproduceerd door plasmacyten - cellen die vrijkomen uit B-lymfocyten. Om deze transformatie te laten plaatsvinden, moeten B-lymfocyten een "teken" krijgen van T-lymfocyten: ze informeren de cellen over de penetratie van een vreemd agens in het lichaam nadat ze zelf de aanwezigheid van vreemde moleculen hebben herkend - in het bijzonder infectie. In dit stadium is er behoefte aan een andere klasse van cellulaire structuren - antigeenpresenterende cellen. Ze vangen de "vreemde" en stellen hem voor aan T-lymfocyten, die deze informatie op hun beurt doorsturen naar B-lymfocyten. Tegelijkertijd beslissen immunocyten wat hun reactie moet zijn, of de "vreemdeling" een gevaar voor het lichaam is. Deze uitwisseling van informatie en "tekens" vindt plaats in de miltomgeving.

De milt is uitgerust met zenuwen die los van de hersenen functioneren. De milt wordt echter niet alleen beperkt door het autonome zenuwstelsel : zijn werk hangt ook af van bepaalde delen van de hersenen. Wetenschappers van de Qingqua University hebben onderzoek gedaan bij knaagdieren door zenuwen te blokkeren die impulsen van de hersenen vervoeren. Daarna injecteerden de specialisten het antigeen in de muizen, om mogelijk de productie van antilichamen te activeren, maar hun niveau nam niet toe.

Voor de transformatie van B-lymfocyten in plasmacellen die antilichamen produceren, is de werking van acetylcholine, een speciale neurotransmitter, noodzakelijk. Deze zelfde moleculen worden echter uitgescheiden door T-lymfocyten, die de "vreemdeling" voelen en activiteit verwerven. T-lymfocyten produceren acetylcholine, niet wanneer ze dat willen, maar onder invloed van noradrenaline. Dus om B-structuren te activeren door T-structuren, moeten deze het antigeen detecteren en het "teken" van norepinefrine fixeren.

Wetenschappers merken op dat impulsen naar de milt komen vanuit de paraventriculaire hypothalamische kern en de centrale kern van de amygdala. Neurale groepen die "tekens" naar de milt sturen, sturen tegelijkertijd stressreacties aan wanneer het lichaam gevaar of angst voelt. De stressreactie begint met het vrijkomen van de hormonale stof corticotropine: corticotropine-neuronen en sturen informatie naar de milt. Wanneer deze neuronen disfunctioneel zijn, verschijnen er geen nieuwe plasmacellen.

Tegelijkertijd activeren dezelfde zenuwcellen tijdens stress de bijnieren om een glucocorticoïde te produceren die de immuniteit onderdrukt. Of de immuunafweer onderdrukt of gestimuleerd wordt, hangt af van de intensiteit van de stress. Simpel gezegd, matige stress activeert de productie van antilichamen, terwijl ernstige stress het risico op infectie verhoogt.

Informatie gepubliceerd op de pagina's van het tijdschrift Nature

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.