^

Gezondheid

Progesteron in het bloed

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 14.07.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Progesteron bevordert de proliferatie van het slijmvlies van de baarmoeder, vergemakkelijkt de implantatie van een bevruchte eicel. Progesteron wordt gesynthetiseerd door een geel lichaam en tijdens de zwangerschap wordt de placenta de belangrijkste bron. Meting van de concentratie van progesteron in het bloed wordt uitgevoerd om ovulatie tijdens de menstruatiecyclus te bevestigen of uit te sluiten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Met wie kun je contact opnemen?

Progesteronconcentratie in serum

Leeftijd

Progesteron, nmol / l

Vrouwen:

 

Folliculaire fase

0,5-2,2

Ovulatie fase

3,1-7,1

Luteale fase

6,4-79,5

Menopauze

0,06-1,3

Zwangerschap:

 

9-16 weken

32,6-139,9

16-18 weken

62,0-262,4

28-30 weken

206,7-728,2

Prenatale periode

485,8-1104

Mensen

0,4-3,1

Het belangrijkste doelorgaan van progesteron is de baarmoeder. Het hormoon veroorzaakt een secretorische transformatie van proliferatief verdikt endometrium, waardoor de bereidheid voor implantatie van een bevruchte eicel wordt gewaarborgd. Bovendien heeft progesteron een belangrijke controlefunctie in het gonadotrofine-gonadale steroïdensysteem en veroorzaakt het stimulatie van het warmtecentrum. Dit veroorzaakt een toename van de lichaamstemperatuur met 0,5 ° C in de luteale fase van de menstruatiecyclus na de eisprong.

Tot het einde van de LH-piek blijft de concentratie van progesteron extreem laag. Niettemin, gelijktijdig met de piek van LH in het midden van de cyclus, is er een kleine maar significante toename in de concentratie van progesteron, gevolgd door een afname. Parallel aan oestradiol begint het niveau van progesteron weer te stijgen in de tweede helft van de cyclus. Dit betekent dat de luteïnisering is voltooid. Tegen het einde van de cyclus valt de concentratie van progesteron opnieuw en bereikt de waarden van de eerste, folliculaire fase, waarin het effect van het gele lichaam praktisch afwezig is. Deze scherpe daling in de concentratie van progesteron veroorzaakt menstrueel bloeden.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.