^

Gezondheid

Laboratorium-assistent

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De laboratoriumassistent is een vrij breed beroep. We moesten allemaal minstens één keer in ons leven testen doen. Zonder hen zijn ze niet in staat om een juiste diagnose te stellen, in een ziekenhuis te plaatsen en de juiste adequate behandeling voor te schrijven. Of het nu gaat om bloed uit een vinger of ader, een neus- of keelzwabber, urine of uitwerpselen, stukjes weefsel of vloeistof uit holten, al deze materialen komen het laboratorium binnen, waar ze zorgvuldig worden onderzocht op afwijkingen, infectie of onderzoek van andere kenmerken. Dit wordt gedaan door speciaal opgeleide mensen, lab-assistenten of laboratoriumtechnici genoemd.

Door hun werk direct naar behandelende artsen kunnen met zekerheid zeggen hoe het antibioticum pyelonefritis moeten behandelen, welke dosis insuline toegediend aan patiënten met diabetes, sommige infecties van het urogenitale systeem betreft, goedaardige of kwaadaardige tumor in een patiënt, en nog veel meer. Daarom zullen we nu in detail vertellen over deze specialisten, wat ze doen en in welke gevallen ze moeten worden aangepakt.

trusted-source[1]

Wie is een laborant?

Technicus kan de kwaliteit van het eten, het octaangetal van benzine, de aanwezigheid van schadelijke chemische stoffen in het drinkwater, lucht en aarde, de helderheid van de verlichting, vochtigheid in de ruimte te controleren, doen X-stralen om een hulpkracht bij de afdeling van de universiteit zijn, evenals veel meer. Maar we zullen vertellen over de laboratoriumassistent in de klassieke zin van het woord, namelijk de klinisch-laboratoriumassistent.

Bij de presentatie van deze specialist staat een meisje in een witte jas, handschoenen en zonder te letten met een verticuteermachine in de ene hand en een wattenstaafje in de andere hand recht voor haar ogen. Laboratoriumtechnici zijn zelfs anders en kunnen niet altijd vrouwelijk zijn. De meeste mensen haten de manipulatie van bloedafname en vergelijken de laboratoriumtechnicus met de "bloedzuiger".

Wanneer moet ik naar de laborant gaan?

Meestal wordt de lijst met tests toegewezen door een arts en geeft hij ook aanwijzingen voor onderzoek. Maar u kunt zelf naar de analyse gaan. Voor een dergelijke service kunt u contact opnemen met een particulier laboratorium of een privékliniek. Laboratoriumtests zijn nodig voor bijna alle ziekten. Daarom, als de nieren of de rug ziek zijn, krijgt u hoogstwaarschijnlijk een algemene urinetest. Als je een bleke huid hebt en je slaperig voelt, dan zul je een algemene bloedtest ondergaan. Als u bent onderzocht met een vergrote schildklier, dan zult u in elk geval een analyse voor hormonen nemen.

Welke diagnostische methoden gebruikt de laborant?

Afhankelijk van het type analyse kunnen laboratoriumtechnici diagnostische methoden gebruiken, zoals:

  • microscopische methode;
  • bacteriologische methode;
  • SEROLOGISCHE METHODE (RIP, RHG, IFA);
  • biologische methode;
  • polymerase chain reaction (PCR) -methode.

De microscopische methode wordt gebruikt in cytologie, histologie, microbiologie en andere takken van laboratoriumdiagnostiek. Dankzij deze methode kunt u enkele ziekteverwekkers (gonococcus, chlamydia, enz.) Identificeren, eieren van parasieten identificeren en kwaadaardige cellen onderscheiden van normale. Het principe bestaat uit het aanbrengen op het glasmateriaal, het voorschilderen met speciale kleurstoffen en het daaropvolgende onderzoek onder een microscoop.

Bacteriologische diagnostische methode wordt toegepast voor het bepalen van het type middel of bacteriologische besmettingen (cystitis, pyelonefritis, vaginitis, conjunctivitis, keelpijn en andere ziekten) en antibiotische gevoeligheid voor besmettelijke agentia. Het principe ligt in de teelt van micro-organismen die in het materiaal op speciale voedingsbodems, van de soort en de verdere verklaring van de gevoeligheid voor antibiotica te bepalen.

Serologische onderzoeksmethoden omvatten verschillende serologische reacties (agglutinatie, precipitatie, neutralisatie en andere). Serologische diagnosemethoden, de laboratoriumtechnicus gebruikt om bloedgroepen en de Rh-factor te bepalen, de aanwezigheid van bepaalde soorten immunoglobulinen in het bloed, de definitie van sommige virale en infectieziekten, en nog veel meer.

De methode van polymerasekettingreactie is gebaseerd op de bepaling van delen van het DNA van de pathogeen in een biologische vloeistof (bloed, urine, vaginale afscheiding, sputum, sperma). De PCR-methode is relatief nieuw, maar wordt al actief gebruikt voor het diagnosticeren van de meeste pathogenen van infectieziekten, evenals virussen.

Wat doet de laborant?

Het is duidelijk dat de laboratoriumtechnici bezig zijn met analyse. Maar wat en hoe het helemaal niet duidelijk is. Daarom praten we hier nu over. Allereerst willen we opmerken dat er eenvoudig laboratoriumassistenten zijn (specialisten met voortgezet speciaal onderwijs) en laboratoriumartsen (specialisten met hoger onderwijs). Laboratoriumassistenten kunnen een andere categorie hebben (van eerste tot hogere), die ze in speciale klassen krijgen, ook wel opfriscursussen genoemd. Ook kunnen deze specialisten in verschillende structuren werken, namelijk in poliklinieken, klinische ziekenhuizen, kraamklinieken, lijkenhuizen en individuele laboratoria. Het is de werkplaats en het opleidingsniveau dat het type werk bepaalt van de laboratoriumassistent.

Laboratoriumassistenten van poliklinieken

Elke grote polikliniek heeft zijn eigen laboratorium, waar de steekproeven van de tests en hun onderzoek worden uitgevoerd. Ze werken daar als laboranten met middelbaar onderwijs en laboratoriumtechnici. Analyses worden meestal gegeven op voorschrift van de behandelend arts, die een voucher voor het onderzoek afgeeft. De belangrijkste analyses in de polikliniek zijn algemene klinische studies van bloed en urine en biochemische bloedtesten. In klinieken voor aanstaande moeders ook richting op analyses urogenitale infecties, cervicale cytologisch en bacteriologisch onderzoeken afscheiding uit de geslachtsdelen, evenals speciale genetische tests (vertoningen van zwangere vrouwen) te bepalen. Al deze onderzoeken zijn gericht op tijdige detectie van het probleem, differentiële diagnose van de ziekte en de benoeming van een adequate correcte behandeling van de patiënt.

Laboratoriumassistenten van klinische ziekenhuizen

In klinische ziekenhuizen (niet belangrijk, kinderen of volwassenen) is het spectrum van mogelijke analyses veel breder. Maar er zijn verschillende laboratoria daar. Meestal is er in grote instellingen een dringend (snel) laboratorium, een centraal laboratorium, een bacteriologisch laboratorium en een reanimatie-laboratorium. Laboratory dringende laboratorium, dat zich meestal bij de receptie, maken een hek noodsituatie tests zoals volledig bloedonderzoek, urineonderzoek, bloedsuiker, urine test voor aceton en enkele andere snelle beoordeling van de patiënt en de bevestiging van de diagnose . Het laboratorium van de receptie werkt de klok rond. Het centrale laboratorium is bezig met een geplande dagelijkse verzameling van analyses van poliklinische patiënten van alle afdelingen, zoals voorgeschreven door een arts. Er zijn al niet alleen algemene klinische onderzoeken, maar ook meer gerichte gerichte onderzoeken uitgevoerd, bijvoorbeeld cytologisch onderzoek van sputum, liquor en andere biologische vloeistoffen, biochemische bloedanalyse en andere. Het bacteriologisch laboratorium voert de analyse van de tests voor de microbiologische flora uit. Voorbeelden van dergelijke testen kunnen bloed en urine en andere biologische vloeistoffen op steriliteit, bacteriologische cultuur van keel, neus, vagina, fecale bacteriën overgroei en anderen. Ook maakt de bacteriologische afdeling van het laboratorium van het klinische ziekenhuis interne controle over de steriliteit van de ziekenhuiskamers, chirurgische verbanden en instrumenten. Het bacteriologische laboratorium bevindt zich meestal apart en de toegang daartoe is ten strengste verboden. Reanimatie laboratorium is een apart laboratorium, waar een dienstdoende arts is om noodtesten uit te voeren. Hier voert de laboratoriummedewerker algemene klinische en biochemische studies van bloed en urine uit, evenals een bloedtest voor de groep en Rh-factor, controleer het donorbloed op compatibiliteit. Het reanimatie-laboratorium werkt ook de klok rond.

Laboratoriumassistenten van kraamklinieken

In kraamklinieken is de organisatie van laboratoria vergelijkbaar met klinische ziekenhuizen. Het enige verschil is de steekproeven van tests niet alleen in zwangere vrouwen en zij die, maar ook in pasgeborenen baarden. Bij pasgeborenen wordt naast algemene klinische tests en de bepaling van de groep en de Rh-factor ook een analyse gemaakt van aangeboren genetische ziekten. Het laboratorium van het kraamkliniek werkt op standby-basis. Hier werken ook artsen en laboranten met secundair gespecialiseerd onderwijs.

Laboratorium morgov

Laboratoriumtechnici van lijkenhuizen, anders produceren en bestuderen histologen lijkmateriaal om de doodsoorzaak van een persoon op te helderen of te verhelderen. De tweede taak van histologen is de studie van operatief verwijderde tumoren (voor het bepalen van de goedheid of kwaadaardigheid), delen van de verwijderde organen, evenals niet-aflatend materiaal. Histologische analyses zijn ingewikkeld in voorbereiding en onderzoek, dus de lijnen van deze analyse kunnen oplopen tot een maand.

Laboratoriumassistenten voor individuele laboratoria

Dergelijke laboratoria omvatten privéstructuren, laboratoria onder verschillende wetenschappelijke onderzoeksinstituten, evenals zeer gespecialiseerde laboratoria. In privélaboratoria worden vrijwel alle soorten tests uitgevoerd. Zowel laboranten als laboranten werken daar. Wetenschappelijke onderzoeksinstellingen maken eng gerichte onderzoeken (bijvoorbeeld analyses voor allerlei hormonen bij het Instituut voor Endocrinologie, een gedetailleerde bloedtest bij het Instituut voor Hematologie). Smal hoofd laboratoria zijn bezig met onderzoek van analyses van een bepaald type. Dergelijke laboratoria kunnen onder meer hiv- en aids-trustbureaus, tuberculose en anderen zijn.

Welke ziekten behandelt de laborant?

Laboratoriumassistenten en laboratoriumtechnici genezen geen ziekten en stellen zelfs geen diagnose. Ze helpen alleen met de resultaten van analyses om de aanwezigheid van een ziekte te bepalen, om de ziekteverwekker te identificeren, en om de ene ziekte van de andere te onderscheiden. Zo kan dankzij de analyse worden onderscheiden van cystitis, pyelonefritis, hyperglycemische iemand van hypoglycemie, om onderscheid te maken tussen kwaadaardige en goedaardige tumor, appendicitis van nierkoliek, een gemeenschappelijke SARS aan angina pectoris, en nog veel meer.

Advies van een arts

Om een betrouwbaar resultaat van de analyse te krijgen, is het belangrijkste de juiste voorbereiding en afname van het materiaal. Voor elk onderzoek zijn er bepaalde regels, waarvan de belangrijkste hieronder staan vermeld.

Dat de laboratoriumassistent de bloedtest correct zou kunnen interpreteren, moet hem 's ochtends, strikt op een lege maag, worden gegeven. In dit geval moet een dag worden uitgesloten van het drinken van alcohol, vette en pittige voedingsmiddelen, medicijnen. Als u het gebruik van medicijnen niet kunt annuleren, moet u dit zeker aan de laboratoriumassistent melden. Ook moet u de test niet nemen na actieve fysieke activiteit.

Om ervoor te zorgen dat de laboratoriumtechnicus de urinetest correct interpreteert, moet het toilet van de uitwendige genitaliën zorgvuldig worden uitgevoerd en moet het materiaal strikt in steriele schalen worden verzameld. Gebruik bij voorkeur de ochtendurine.

Bij de levering van de urogenitale swabs moet worden bedacht dat voor een goede uitvoering van de analyse tot 3 dagen seksuele handelingen per week uit te sluiten het nemen van antibiotica, vrouwen moeten niet Douches, maar de mannen minstens 2 uur te lopen naar het toilet.

De spermacollectie mag alleen in het laboratorium worden uitgevoerd. Ter voorbereiding op deze analyse moet u gedurende minstens vijf dagen onthouden van geslachtsgemeenschap, en het gebruik van antibiotica uitsluiten.

Wanneer je de ontlasting passeert, moet je onthouden dat het het verse ochtendmateriaal is voor onderzoek dat wenselijk is, het is nodig om het te verzamelen in een schone steriele container. Het is ook noodzakelijk om het gebruik van antibacteriële geneesmiddelen uit te sluiten.

Wanneer bacteriologische analyse van enig materiaal erg belangrijk is, is de beschikbaarheid van het meest verse materiaal dat strikt in steriele schalen moet worden verzameld. Voordat u de test uitvoert, moet u antibacteriële geneesmiddelen gedurende minstens een week uitsluiten.

Als u deze eenvoudige regels volgt, zal de laborant de analyse kwalitatief en op tijd uitvoeren.

trusted-source[2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.