Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Pijn in de enkel

Medical expert of the article

Chirurg, oncosurgeon
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 11.04.2020

De enkel steekt zijdelings uit op de voet net boven de voet en vertegenwoordigt botkegels. Ze neemt een belangrijke rol in het lopen van een persoon.

Tijdens het lopen beweegt het menselijke gewicht naar de voet en de enkel verplaatst alle druk op zichzelf. Daarom is dit gebied van de benen het meest gewond en voelt de persoon pijn in de enkel.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Oorzaken

Pijn in de enkel kan verschijnen in de volgende gevallen:

 1. Soms kan de voet naar buiten draaien en vervolgens op de ligamenten die hem ondersteunen, wordt er teveel overbelasting gecreëerd, wat tot sprainage kan leiden. Vaak breekt zowel spierweefsel als botbreuken. Elk van deze verwondingen veroorzaakt ernstige pijn in de enkel. Als het gewonde deel van het been opzwelt, wordt beweging onmogelijk en verandert het omliggende weefsel van normale kleur.
 2. Pijn in de enkel ontstaat niet altijd alleen door plotselinge rotatiebewegingen. Tendinitis kan ook deze pijnlijke sensaties veroorzaken. Bij tendinitis worden de peesweefsels die de botten van de voet verbinden met de spieren van het onderbeen, ontstoken. Deze ziekte kan leiden tot lang lopen, langdurig staan op de benen, een belasting van een te snelle afdaling of vervelend herstel. Vooral kwetsbaar is de pees die vanaf de achterkant van de hiel omhoog komt op het oppervlak van de enkel. Dit is de achillespees. Het is vrij vaak onderworpen aan uitrekken en scheuren.
 3. Een enkelzak kan last hebben van bursitis (een ontstekingsproces veroorzaakt door overmatige stress) en dan is pijn in de enkel onvermijdelijk.
 4. Actieve sporten (basketbal, voetbal, aerobics) gaan vaak gepaard met dergelijke verwondingen als een scheur of fractuur van de enkel. Pijn in de enkel kan voor een lange tijd verontrustend zijn, omdat dergelijke schade niet gemakkelijk te identificeren is. Het zou bijvoorbeeld ongeveer 6 weken vanaf het moment van de verwonding moeten duren, zodat de arts na het passeren van de röntgenfoto zijn breuk van de enkel zou kunnen vaststellen.
 5. Degenen die de zorgvuldige selectie van hun schoenen negeren, moeten vaak de pijn in de enkel doorstaan. Het menselijke been is vrij ontvankelijk om op een hard oppervlak te lopen en de voet te draaien, en als de schoenen verkeerd worden opgepakt en de voet slecht fixeren, is de kans op verwonding groot. Koop schoenen moeten sterk zijn, in maat, met een supporter, dempende binnenzool en ontworpen voor een specifiek geval, vooral belangrijk voor sportschoenen. En het is belangrijk om te onthouden dat schoenen slechts acht maanden lang een goede ondersteuning voor de voet bieden, dus het wordt afgeraden enkele maanden te dragen.
 6. Sommige ziekten in hun symptomen hebben pijn in de enkel. Bij jicht is het een begeleider van zwelling van de gewrichten, wanneer er urinezuur in wordt gedeponeerd.
 7. Verergerd pijn in de enkel en bij patiënten met reumatoïde artritis, zenuwbeschadiging, bloedsomloop werkwijze, ook bij mensen met bot sporen of gewonde waarbij de losse stukjes interarticular kraakbeen of bot.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Behandeling

Als de enkel beschadigd is, is het noodzakelijk om een rust te nemen, het ijs enige tijd op de geblesseerde plaats aan te brengen en dan een drukverband aan te brengen met behulp van een elastisch verband. Het wordt ook aanbevolen om de zieke ledemaat op te tillen (u kunt deze bijvoorbeeld op het kussen plaatsen).

Maar in ieder geval, als een persoon per ongeluk struikelt, draaide zijn been, de landing slecht na een sprong, en hij zal zeurende pijn in de enkel, in aanvulling op het bovenstaande pakket maatregelen, moet het bezoek aan een medisch centrum en in overleg met een reumatoloog of traumatologist hebben.

Wat als ik pijn in mijn enkel heb?

Als er pijn in de enkel is, moet de behandeling onmiddellijk beginnen. Als het mogelijk is om een arts te bellen of naar een medische instelling te gaan, dan kunt u thuis eerste hulp aan uw enkel verlenen.

De eerste en meest effectieve methode is om zich te houden aan vier regels: ijs, vrede, lengte en aanscherping.

Een ijzig kompres moet worden aangebracht op de pijnlijke enkel, maar niet meer dan gedurende 20 minuten. Om bevriezing te voorkomen, moet ijs in een handdoek worden gedaan. Hierna moet je een verband uit het elastische verband halen. Rust is het beste medicijn. Je moet een horizontale positie innemen en iets onder je been plaatsen zodat het been boven het niveau van het hoofd is.

Een andere behandelingsmethode is gember. De wortel van medicinale gember moet worden gegoten met kokend water en laat het trekken. Maak de handdoek nat in de bouillon en breng aan op de beschadigde enkel.

Als de kompressen niet helpen, kun je een beroep doen op pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn in een apotheek. Het kan ibuprofen, aspirine, paracetamol en dergelijke zijn. Neem pijnstillers moeten strikt in overeenstemming met de instructies om een overdosis te voorkomen. Bij het innemen van pillen moet de pijn niet volledig verdwijnen om opnieuw letsel te voorkomen.

Onder de hielen, kunt u speciale pads of zachte pads plaatsen, waardoor de hiel 10-15 cm wordt.

Vergeet rust niet - dit is het belangrijkste onderdeel van elke behandeling. Na het verwijderen van pijn, is het erg belangrijk om de ligamenten, spieren en pezen te verbeteren. Om dit te doen, moet je de volgende oefeningen doen die een goede bloedcirculatie bevorderen:

 • Ga op de vloer zitten en strek je benen voor je uit;
 • handdoek wrap rond de opkomst van de voet en pak de randen van de handdoek;
 • door de voet dichter bij jezelf te buigen, trek je de handdoek 10 seconden uit;
 • Binnen 5 seconden trek je je tenen naar voren. De handdoek moet worden uitgerekt. Oefening herhaal 10 keer.

Als alles goed is gedaan - is het voorkomen van nabeschadiging gegarandeerd.

Bovendien kan de arts de patiënt adviseren, van schoen veranderen. Vaak zijn enkelletsels het gevolg van het dragen van de verkeerde schoenen, waarbij de voeten zich ongemakkelijk voelen, vaak worden weggestopt.

Bij het dragen van schoenen aan mensen met frequente enkelblessure en met de diagnose "platte voeten", wordt het aangeraden om de steunpoten te gebruiken. Ook kan het leven worden vergemakkelijkt met behulp van schokabsorberende inlegzolen en speciale orthopedische schoenen.

Bovendien moeten schoenen minstens elke 6-8 maanden worden vervangen. Het is tijdens deze tijd van het dragen van schoenen dat deze in een versleten staat komt en het been niet langer comfortabel aanvoelt.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.