Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Achillespees tendinitis

Medisch expert van het artikel

Ortopedist
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.06.2018

Tendinitis van de achillespees is een ontsteking van de achillespees.

Er zijn drie vormen van deze ziekte:

 1. Peritendinitis is een ontstekingsproces dat optreedt in de weefsels rondom de achillespees, die worden gecombineerd met degeneratieve processen in de pees of zonder deze.
 2. Tendinitis is een ontstekingsproces in de achillespees, dat leidt tot degeneratie. Tegelijkertijd wordt de werking van de omliggende weefsels niet verstoord.
 3. Enthesopathie is een ontstekingsproces van de achillespees, dat gepaard gaat met zijn degeneratie, die optreedt in de gewrichtszone van de pees met het bot. In dit geval is het optreden van calcificatie en de vorming van de calcaneale spoor mogelijk.

Alle drie de bovengenoemde vormen van achillespeespeontitis zijn gerelateerd en kunnen in elkaar overvloeien. De beginfase van elk type tendinitis vereist een vergelijkbare initiële behandeling.

trusted-source[1], [2], [3]

Oorzaken van tendinitis van de achillespees

De oorzaken van tendinitis van de achillespees zijn als volgt:

 1. De ontstekingsprocessen van de achillespees zijn voornamelijk de constante overbelasting van de gastrocnemius. Als gevolg hiervan ontwikkelt de spier chronische spanning en verkort deze de spier. Dit leidt ertoe dat de achillespees een constante spanning ervaart, niet in staat is om te rusten. Als een persoon, terwijl je de constante fysieke oefening of fysiek werk niet kunt onderbreken, leidt dit tot het feit dat tendinitis zich ontwikkelt in de achillespees.
 2. Bij mensen tussen de veertig en zestig verschijnt tendinitis van de achillespees als gevolg van de beschadiging na een langdurige belasting van het been, wat niet gebruikelijk is. Een dergelijke ontwikkeling van gebeurtenissen kan leiden tot een lange termijn of lopen, wat moet worden gedaan na een permanente hypodynamische manier van leven. Sedentaire leven leidt tot het verschijnen van stijfheid van de pees, evenals een afname in de mobiliteit van het enkelgewricht. Als gevolg van deze reeks aandoeningen is de achillespees beschadigd en treedt tendinitis op.
 3. Professionele atleten verdienen tendinitis Achillespees als gevolg van schending van het trainingsregime, het product van lange en zware lasten zonder voorafgaande training, en ook vanwege de overbelasting van de beenspieren.

trusted-source[4], [5]

Symptomen van tendentieontsteking van de achillespees

Symptomen van peesontsteking van de achillespees zijn als volgt:

 1. Het optreden van pijnlijke gewaarwordingen in het gebied van de achillespees.
 2. De aanwezigheid van oedeem, gelegen boven de bevestiging van de achillespees met twee tot zes centimeter.
 3. Het begin van pijn na de belasting van het been. Opgemerkt moet worden dat in de laatste perioden van de ziekte pijn optreedt tijdens het belasten van het been.
 4. Het voorkomen van tederheid in de palpatie van de achillespees.
 5. Het voorkomen van pijn op de plaats van hechting van de achillespees als je erop drukt
 6. Het uiterlijk van enthesopathie, dat wil zeggen, tederheid in het achillespeesgebied, als een zieke slaapt in een houding liggend op zijn rug met uitgestrekte benen.
 7. Het optreden van onvolledige flexie van de voet vanaf de rug met de spanning van de achillespees.

Waar doet het pijn?

Diagnose van peesontsteking door de achillespees

Diagnose van peesontsteking Achillespees is verdeeld in verschillende stadia.

 • De diagnostische procedure begint met het verzamelen van anamnese en het luisteren naar klachten van patiënten. Meestal beschrijven patiënten in hun klachten de voortdurend toenemende pijnsensaties twee tot zes centimeter boven het punt van bevestiging van de achillespees tot op het bot. In dit geval is, samen met de pijn, de zone van de verbinding meestal gezwollen.

In het beginstadium van de ziekte treedt pijn op na de belasting van het been. Maar met de progressie van de ziekte, pijn komt ook voor tijdens de geproduceerde ladingen.

Enthesopathie, als een soort peesontsteking, wordt ook gekenmerkt door pijnlijke gevoelens 's nachts, die optreden als de patiënt op zijn rug ligt met zijn benen uitgestrekt.

 • De volgende stap in de diagnose is een lichamelijk onderzoek van de patiënt. Allereerst kan de arts een type tendinitis onderscheiden door de zone van het begin van de pijn te bepalen. Met peritendinitis wordt ontsteking in de weefsels over de gehele lengte van de pees waargenomen en in de aanwezigheid van motorische activiteit in het enkelgewricht is er geen beweging van pijn. Bij tendinitis is het ontstekingsproces alleen in een klein gebied gelokaliseerd en tijdens beweging wordt het pijngebied verplaatst.

Voor een specialist die een onderzoek uitvoert, is het belangrijk om de aanwezigheid van een ruptuur van de achillespees uit te sluiten. Een dergelijke diagnose wordt bevestigd of weerlegd vanwege de Thompson-studie, die als volgt wordt uitgevoerd. De patiënt bevindt zich op zijn buik en zijn voeten hangen van de tafel. De specialist knijpt de gastrocnemiusspier, terwijl hij de flexie van de zool van de voet waarneemt. In het geval dat de voet kan buigen, wordt de Thomson-proef als negatief beschouwd en is er geen scheuring van de pees. Als het onmogelijk is om de voetzool te buigen, diagnosticeert de arts de aanwezigheid van een breuk van de achillespees, hetzij op het punt van bevestiging aan de spier, hetzij op een willekeurig punt over de gehele lengte.

 • De laatste fase van de diagnose is stralingsonderzoek of röntgenonderzoek. De radiografie toont verkalkingszones langs de achillespees, die worden gezien als een vergrote schaduw ervan. Enteresopathie wordt ook gekenmerkt door het verschijnen van calcificaties voor het bevestigingspunt van de pees.
 • In het laatste stadium van de diagnose kan in plaats van (of parallel aan de röntgenfoto) een MRI (magnetic resonance imaging) worden uitgevoerd. Het gebruik van deze methode helpt ontstekingsprocessen en degeneratieve veranderingen in de pees te onderscheiden. Als er een ontsteking is in de achillespees, is er veel vloeistof gelokaliseerd, hoewel de zachte weefsels eromheen niet zijn vergroot. Als de diagnose zo'n beeld wordt waargenomen, karakteriseert deze het acute stadium van de ziekte.

In de aanwezigheid van verdikking van de achillespees, die in de diagnose wordt onthuld, kan worden gezegd dat zijn weefsels werden vervangen door een litteken. Dergelijke veranderingen verhogen soms het risico van een breuk van de achillespees.

trusted-source[6], [7], [8]

Hoe te onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Achilles tendinitis tendinitis behandeling

Het is erg belangrijk om het stadium en de verscheidenheid van de ziekte correct te diagnosticeren, omdat de behandeling van tendinitis Achillespees in bepaalde gevallen varieert.

Acute processen in de pees en de omringende weefsels met succes geëlimineerd en anti-inflammatoire therapie met gebruikelijke behandeling van weke delen letsels - slaaptoestand, koude, bedekt strakke bandage, bevestigingsbeen omhoog staat.

Tendonitis van de achillespees wordt behandeld met behulp van conservatieve en chirurgische methoden.

trusted-source[9]

Conservatieve behandeling van tendinitis van de achillespees

Conservatieve therapie begint onmiddellijk wanneer de symptomen van de ziekte worden geïdentificeerd. Tegelijkertijd worden een strak verband en koude kompressen (ijs enzovoort) over het hele gebied van pijnlijke gewaarwordingen heen gelegd. Het been moet rusten en een verhoogde positie hebben. Deze therapie wordt aanbevolen voor een of twee dagen, waardoor het optreden van blauwe plekken en later in plaats van littekens wordt voorkomen. •

Verdere behandeling met het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) en antibiotica wordt geboden, wat zorgt voor anesthesie, eliminatie van ontsteking en herstel van de peesfunctie. Het gebruik van NSAID's mag niet langer duren dan zeven tot tien dagen, omdat deze medicijnen bij een langere behandeling interfereren met het herstel van de achillespees. •

De volgende fase van de behandeling is revalidatie. De revalidatieperiode begint enkele dagen na het letsel aan de pees, omdat het in het beginstadium belangrijk is om het weefsel te herstellen.

Tegelijkertijd wordt therapeutische gymnastiek toegepast, gebaseerd op lichte rek- en versterkingsoefeningen die helpen de pees te herstellen en de functies van de triceps-spieren van de schenen te ontwikkelen.

Allereerst beginnen ze rekoefeningen uit te voeren. Deze omvatten oefeningen in de zitpositie met een handdoek en een expander. Lading in de vorm van weerstand moet geleidelijk toenemen, maar veroorzaakt geen pijn.

 • Van fysiotherapeutische methoden tijdens de revalidatieperiode worden ultrasone klanktherapie, elektroforese en elektrostimulatie getoond. Als gevolg van de toepassing van deze behandelingen wordt de pijn verminderd en worden de functies van de beschadigde pees hersteld.
 • Ook voor de behandeling van Achilles tendinitis wordt peesontstekingmassage toegepast, die de pees verlengt en versterkt.
 • Bij de bestaande varus- of valgusvervorming van de voet is het noodzakelijk om de enkelbeugels te gebruiken.
 • In sommige gevallen, 's nachts, moeten patiënten een speciale corsage gebruiken, die op de voet wordt gezet en deze op een speciale positie onder een hoek van negentig graden ten opzichte van het scheenbeen bevestigt. Het komt voor dat deze corsage overdag wordt gedragen, waarna de patiënt alleen met behulp van krukken kan bewegen.
 • Soms wordt een pleisterverband gebruikt om tendinitis van de achillespees te behandelen. Het wordt niet aanbevolen om pijnmedicatie voor te schrijven. Uitzonderingen zijn gevallen van constante en ernstige pijn in het peesgebied.
 • Preparaten van glucocorticoïden kunnen niet in de pees en de bevestigingszone worden ingebracht, omdat ze een breuk van de pees teweegbrengen, maar ook de hechting voorkomen door het optreden van degeneratieve processen.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Chirurgische behandeling van tendinitis van de achillespees

Als binnen een half jaar conservatieve behandelmethoden de inefficiëntie hebben aangetoond, is het noodzakelijk om een chirurgische ingreep te doen. De chirurgische behandeling wordt als volgt uitgevoerd: de achillespees wordt blootgesteld door de mediane cutane incisie en het gemodificeerde weefsel nabij de pees wordt weggesneden, evenals de verdikte zones van de pees zelf. Wanneer meer dan de helft van de achillespees is verwijderd, worden de weggesneden delen vervangen door de pees van de plantenspier. Om sterke spanning van weefsels rond de pees te voorkomen, zijn bij het naaien van incisies de weefsels verzwakt vanaf de voorkant, waardoor ze zich kunnen sluiten. Bij entesopathie wordt een laterale incisie gebruikt, waarmee u de peeszak kunt verwijderen.

Als de patiënt Haglund-misvorming heeft, dat wil zeggen, er is een botkam in de vorm van een spoor op het achterste oppervlak van de calcaneus, dan kan dit defect druk uitoefenen op de bevestiging van de pees. Deze anomalie wordt verwijderd met behulp van een osteotoom.

In de postoperatieve periode moet de patiënt een orthese of gipslaars dragen bij een voortzetting van vier tot zes weken. Een aanval op het geopereerde been kan na twee tot vier weken worden uitgevoerd (afhankelijk van de toestand van de patiënt). Vervolgens kunt u na het oplossen van de stress de revalidatietherapie starten, die zes weken wordt uitgevoerd.

Profylaxe van tendentieontsteking van de achillespees

Preventie van tendinitis Achillespees is als volgt:

 1. Mensen van middelbare leeftijd, van veertig tot zestig jaar oud, moeten een mobiele levensstijl hebben met matige belasting. Het wordt aanbevolen om dagelijks te gaan turnen, waarbij het nodig is om rekoefeningen en versterking van verschillende spiergroepen, waaronder kuitspieren, toe te voegen.
 2. Met mogelijk lange fysieke inspanning en belasting van de kuitspieren (bijvoorbeeld rennen of lopen) is het noodzakelijk om ze voor te bereiden. Het is noodzakelijk om de oefeningen voor het uithoudingsvermogen van de benen van tevoren te oefenen, waarbij de belasting geleidelijk wordt verhoogd. In het complex van fysieke activiteiten, moeten rekoefeningen ook worden opgenomen.
 3. Professionele atleten met een risico op peesontsteking Achillespees, het wordt aanbevolen om het trainingsregime niet te schenden. Het is noodzakelijk om constante, haalbare belastingen te produceren met een langzame toename. Ook moeten hardlopers bijvoorbeeld zorgen voor de juiste looptechniek en het aantal lasten. Deskundigen adviseren alle professionele atleten om overbelasting te voorkomen om schade aan spieren, ligamenten en pezen te voorkomen.

Prognose van tendentieontsteking van de achillespees

Bij een langdurige behandeling van tendinitis kan de Achillespees de functie van de voet volledig elimineren en herstellen. Er moet aan worden herinnerd dat de patiënt zijn levensstijl radicaal moet veranderen, wat in de eerste plaats is om de belasting van zijn been uit te sluiten. Omdat zelfs gewoon wandelen een terugval van de ziekte kan veroorzaken.

Patiënten moeten alle sportieve activiteiten van een professionele of amateur-niveau verlaten, en ook om de beweging zoveel mogelijk te beperken. Als u niet naar deze aanbevelingen luistert, kan de toestand van de patiënt verergeren tot het punt dat u een chirurgische behandeling moet toepassen. Maar tegelijkertijd moet eraan worden herinnerd dat chirurgische ingrepen worden uitgevoerd op een manier waarbij in de toekomst niet volledig gebruik van het geopereerde been mogelijk is. Gedurende de hele volgende levensloop zal het noodzakelijk zijn om de beweging van de patiënt met het been te beperken, wat geen garantie is voor een volledig leven.

Daarom is het de moeite waard om naar advies te luisteren en een conservatieve behandeling te beginnen bij de eerste tekenen van tendinitis achillespees. En ook om sporten en andere fysieke inspanningen te laten om de progressie van de ziekte en het gebruik van chirurgische interventie te vermijden.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.