Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Orthopedische schoenen voor de behandeling van voetaandoeningen

Medisch expert van het artikel

Chirurg, oncosurgeon
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 11.04.2020

Bij reumatoïde artritis signaleren 90% van de patiënten de betrokkenheid van voeten in het pathologische proces en klinische manifestaties - in 15-20%. In veel opzichten is de ontwikkeling en progressie van voetlaesies bij reumatoïde artritis geassocieerd met het gebruik van irrationeel schoeisel. Gecumuleerde gegevens die bevestigen dat orthopedisch schoeisel pijn vermindert en de loopparameters verbetert bij patiënten met enkelblessure bij reumatische aandoeningen. Volgens sommige onderzoekers kan het advies om de juiste orthopedische schoenen te kiezen de meest bruikbare zijn van die welke een arts kan geven aan een patiënt met een artritische voetlaesie.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Waarom orthopedische schoenen gebruiken?

Orthopedische schoenen verminderen de pijn en compenseren loopproblemen bij patiënten met enkelblessure. Vertraagt de progressie van misvormingen, verlengt de periode van conservatieve behandeling.

Indicaties: vervorming van de voorste voet bij patiënten met reumatoïde artritis; metatarsalgiya; plantaire fasciitis; artritis van subtalaire en enkelgewrichten; pijn in de hielen.

Contra-indicatie: vaste misvormingen van de voet.

Voorbereiding. In geval van complexe vervorming van het enkelgewricht, wordt orthopedisch schoeisel individueel vervaardigd (volgens het gipsmodel).

Wat moeten orthopedische schoenen zijn?

Basisvereisten: voldoende breedte en hoogte van het teenstuk (voorkomen van knijpen van de vingers); zachte zool en schokabsorberende binnenzool (verminderen van de belasting van de hoofden van metatarsale botten tijdens het lopen); het leggen van de dwarse boog en een tamelijk stijve binnenrand van de schoen (vermindering van overmatige pronatie en valgusdeformatie in de podtarannom- en enkelgewrichten); harde rug (stabiliteit van de achterkant van de voet tijdens het lopen). Hoogte van de hak - niet meer dan 2-3 cm .Indien mogelijk moet het worden uitgesloten om schoenen met hoge hakken te dragen, met een vernauwde teen en geen rug.

Het effect van gebruik is een betrouwbare vermindering van pijn en verbetering van loopparameters.

Factoren die de effectiviteit beïnvloeden: de kwaliteit van het vakmanschap en de nauwkeurigheid van het matchen van de parameters van het schoeisel met de kenmerken van vervorming en de aard van functionele stoornissen bij een bepaalde patiënt.

Alternatieve methoden. Chirurgische behandeling - reconstructieve artroplastiek operaties in de voorste en middelste voet.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.