^

Gezondheid

A
A
A

Pericoronaritis

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 22.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Dergelijke odontogene ontstekingsziekte als pericoronaritis treedt op bij het doorkomen van tandjes. Dit geldt in feite voor de derde kiezen, die de laatste keer - na 17 jaar - uitbarsten, en voor velen gaat dit proces gepaard met verschillende complicaties. Pericoronitis - ontsteking en infectie van de zachte weefsels rond een gedeeltelijk doorgesneden tand - wordt vaak geassocieerd met aangetaste derde permanente kiezen. Andere bijkomende aandoeningen zijn onder meer cariës, resorptie van de wortels van een aangrenzende tand en zelden de vorming van cysten en tumoren. 

Epidemiologie

De prevalentie van pericoronaritis op de leeftijd van 20-29 jaar, volgens statistieken van Europese kaakchirurgen, bereikt 80% en bij 67% van de patiënten met deze ziekte wordt een diepe infectieuze laesie van de tanden onthuld met verspreiding naar de cervicale lymfeklieren en zelfs de neusbijholten. [1]

Ten minste één verstandskies die niet of gedeeltelijk is uitgebarsten, wordt door tandartsen bij 90% van de 20-jarige patiënten gedetecteerd.  [2]Trouwens, bijna 2% van de mensen snijdt helemaal geen derde kiezen. Vrouwen (62,7%) hebben meer kans op pericoronitis dan mannen (37,3%).  [3], [4]

Ongeveer 40% van alle geëxtraheerde tanden zijn verstandskiezen, waarvan de uitbarsting leidde tot pericoronaritis.

Oorzaken pericoronariet

De belangrijkste oorzaken van ontsteking van het tandvlees rond de kruin van een gedeeltelijk uitgebarsten 'verstandskies' - pericoronitis of  pericoronitis  - infectie, waarvan de focus wordt gevormd in de pericoronaire ruimte tijdens het vasthouden van de tand (vertraagde uitbarsting), de dystopie - wanneer deze geheel of gedeeltelijk bedekt is met slijmvlies van het tandvlees (het zogenaamde kapweefsel) - tandheelkundige operculum), en ook als de tandkiem zich aanvankelijk niet goed in het tandvlees bevindt en zijn plaats in het gebit niet kan innemen.

Pericoronaritis van de verstandskies ontwikkelt zich gewoonlijk bij volwassenen bij het doorkomen van de derde kiezen van de onderkaak, die onder een acute en rechte hoek kunnen groeien met de tweede kies en andere tanden, in de richting van de wang of achterkant van de mondholte. Heel vaak is er occlusie van de weefsels rond de derde ondermolaar, kauwtanden van de bovenkaak.

Het is duidelijk dat pericoronaritis bij kinderen niet kan worden geassocieerd met verstandskiezen, en, zoals de klinische praktijk aantoont, is een ontsteking van de weefsels rond de tandjes bij een kind een vrij zeldzame gebeurtenis. Meestal (ongeveer 36% van de gevallen) gaat ontsteking gepaard met kinderziektes bij kinderen na 10-11 jaar tweede lagere permanente kiezen.

Risicofactoren

De belangrijkste risicofactoren zijn slechte mondhygiëne en de moeilijkheid om gedeeltelijk uitgebarsten tanden schoon te maken. Dit leidt tot de opeenhoping van tandplak, voedselresten en bacteriën onder de tandvleeskap die de tand bedekt, waardoor de voorwaarden worden geschapen voor de ontwikkeling van pijnlijke ontstekingen.

Afwijkingen in de ontwikkeling van tanden en de aanwezigheid van acute of chronische infecties van de bovenste luchtwegen, die volgens sommige rapporten aanwezig zijn in meer dan 40% van de gevallen van pericoronaritis, worden als een predisponerende factor beschouwd . [5]

Pathogenese

In alle gevallen is de pathogenese van ontsteking van het tandvlees rond de kruin van de uitbarstende tand te wijten aan de microbiële flora, voornamelijk anaëroob, die zich ontwikkelt in de distale pericoronaire ruimte - een ideale plek voor de actieve groei en reproductie van bacteriën. [6]

In de regel zijn bacteriën (inclusief verplichte) zoals Prevotella melaninogenica, Capnocytophaga spp., Peptostreptococcus spp., Veillonella spp., Fusobacterium mucleatum, Streptococcus mitis direct gerelateerd aan het ontstekingsproces en de verandering van de tanden. Bacteroides oralis, Propionibacterium spp., Actinomycetales odontolyticus en Actinomycetales pyogenes. [7], [8]

Bovendien hangt het morfologische beeld van pericoronaritis niet af van het type infectie, maar van de kenmerken van het ontstekingsproces, dat oppervlakkig (catarrale) of dieper kan zijn (waarbij zachte weefsels betrokken zijn) - etterend en ulceratief (met slijmvlieserosie).

Symptomen pericoronariet

Symptomen van periocoronitis komen niet in één keer tot uiting. De eerste tekenen zijn de ontwikkeling van inflammatoir oedeem en het optreden van pijnlijke sensaties in de kaak, die vrij snel worden versterkt en zich kunnen verspreiden naar het oorgebied en de submandibulaire zone.

De symptomen kunnen variëren van milde, milde pijn tot acute of kloppende pijn, roodheid, zwelling, etter, beperkte mondopening, koorts, lymfadenopathie, halitose, keelschade en systemische toxemie. [9]

Volgens een studie uitgevoerd door Jirapun en Aurasa werden symptomen geassocieerd met pericoronitis geclassificeerd als pijn, 35,3%; oedeem 21,7%; ongemak bij het eten van voedsel - 3,6%; pus-uitscheiding 3,0%; en andere symptomen, 1,3% (zoals trismus, keelpijn en lymfadenitis).

Zwelling leidt tot een gedeeltelijke verstopping van het temporomandibulair gewricht, waardoor het moeilijk wordt om de mond volledig te openen (trismus) en pijn bij het kauwen.

Ontsteking kan acuut, subacuut en chronisch zijn; in veel gevallen gaat het ontstekingsproces gepaard met de vorming van etterig-necrotisch exsudaat, afgegeven onder het slijmvlies dat de tandkroon bedekt, en dit is etterende pericoronitis.

Acute pericoronaritis manifesteert zich door roodheid en zwelling van de weefsels rond de tand, evenals het gehemelte en gedeeltelijk de keelholte); koorts; acute kloppende pijn (erger bij kauwen); dysfagie (slikproblemen). Acute etterende periocoronaritis wordt gekenmerkt door ernstige hyperthermie; bloeding van het slijmvlies van het getroffen gebied; halitose (bedorven adem) en het vrijkomen van pus uit de pericoronaire zak; de verspreiding van pijn door de kaak en keel. Er kan een toename en ontsteking zijn van de cervicale lymfeklieren.

Subacute pericoronaritis verschilt van de acute vorm bij afwezigheid van trismus en meer gelokaliseerde pijn.

Chronische pericoronitis veroorzaakt plaatselijke zwelling van de weefsels en hun hyperemie; periodieke doffe (pijnlijke) pijn; maceratie van het gedeelte van het slijmvlies van de wang dat zich het dichtst bij de uitbarstende tand bevindt; halitose en onaangename smaak in de mond; tederheid van de submandibulaire lymfeklieren (met palpatie).

Complicaties en gevolgen

U moet zich ervan bewust zijn dat periocoronitis ernstige gevolgen en complicaties kan veroorzaken, waaronder:

  • tonsillitis; [10]
  • periglottaal abces;
  • peritonsillair abces;
  • flux aan de rechterkant ;
  • regionale lymfadenopathie (ontsteking van de submandibulaire en cervicale lymfeklieren);
  • phlegmon van de keelholte en de bodem van de mondholte (Ludwig's tonsillitis);
  • parodontale ontsteking;
  • de verspreiding van ontsteking naar het periost van het tandvlees met de ontwikkeling van periostitis.

Diagnostics pericoronariet

Voor tandartsen is de diagnose van periocoronaritis niet moeilijk bij het onderzoeken van de mondholte: tanden en tandvlees.

En voor visualisatie van niet-afgesneden tanden en bepaling van behandelingstactieken, wordt instrumentele diagnostiek uitgevoerd: röntgen- of orthopantomografie met  orthopantomogrammen  - een panoramisch beeld van alle tanden en peri-tand structuren.

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose helpt de diagnose te verduidelijken in gevallen waarin de patiënt een folliculaire cyste of exostose van de kaak, zwelling van het tandvlees of speekselklier heeft.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling pericoronariet

De resultaten van de behandeling van patiënten met pericoronaritis zijn afhankelijk van de vorm van de ziekte en de behandelmethode. [11] Behandeling van pericoronaritis omvat zuivering van de pericoronaire ruimte, drainage van pus, drainage van het getroffen gebied, behandeling met antiseptica, fotodynamische therapie met methyleenblauw. [12]

Om ontstekingen te verlichten, worden β-lactam-antibiotica voorgeschreven (Amoxicilline, Clavamitine, enz.) Of Metronidazol; NSAID's, bijvoorbeeld ketonal of ibuprofen, helpen bij pijn en ontstekingen 

De resultaten van tests voor gevoeligheid voor antibiotica laten zien dat amoxicilline en pristinamycine de meest effectieve medicijnen zijn tegen de geteste stammen en, in het bijzonder, tegen als aëroob geclassificeerd stammen. Metronidazol alleen of in combinatie met spiramycine, amoxicilline in een dosis van 4 mg / liter en pristinamycine zijn de meest effectieve medicijnen tegen obligate anaërobe bacteriën. De effectiviteit van dit laatste medicijn bevestigt de waarde ervan in acute gevallen en na stopzetting van andere antibiotica. [13], [14

Tandartsen houden niet alleen rekening met de mate van ontsteking en de ernst van de infectie, maar ook met de positie van de uitbarstende tand. En na het einde van de acute fase van het ontstekingsproces wordt een van de tandheelkundige chirurgische ingrepen uitgevoerd. Als de positie van de tand normaal is, is voor het loslaten van de kroon en volledige uitbarsting excisie van pericoronaritis nodig, dat wil zeggen een operectomie (conventioneel of laser), waarbij een flap van het tandvleesmucosa boven een gedeeltelijk gesneden tand wordt verwijderd.

Pericoronarotomie (pericoronarectomie) wordt ook uitgevoerd - excisie van de kap tijdens pericoronaritis met antiseptische behandeling van de wond en de afvoer ervan. In beide gevallen worden antibiotica met een breed werkingsspectrum voorgeschreven in de postoperatieve periode.

En als de positie van de tand abnormaal is, neem dan zijn toevlucht tot extractie - het  verwijderen van de verstandskies . [15]

De behandeling van pericoronaritis thuis wordt uitgevoerd door de mond te spoelen met een warme oplossing van tafelzout, een afkooksel van salie, eikenbast, pepermunt, bloemen van een farmaceutische kamille, gemberwortel, evenals een oplossing met enkele druppels van 10% alcoholtinctuur van propolis. [16]

Het voorkomen

Grondig tandenpoetsen en naleving van de regels voor mondhygiëne, evenals tijdige toegang tot medische zorg zijn sleutelfactoren bij het voorkomen van tandheelkundige ontstekingsziekten. [17]

Prognose

Pericoronaritis is genezen, maar de prognose voor de duur van de behandeling hangt grotendeels af van de ernst van de infectieuze ontsteking en de toestand van het immuunsysteem van de patiënt.

Bij een kleine ontsteking en een goede behandeling kan het enkele dagen of een week duren om het volledig te stoppen. In ernstige gevallen of met de ontwikkeling van complicaties van pericoronaritis, kan het herstel langer duren en is aanvullende therapie nodig.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.