^

Gezondheid

Penisverdikkende operatie

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 29.09.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Corrigerende chirurgie van de mannelijke genitaliën, in het bijzonder de operatie om de penis te verdikken en de lengte ervan te vergroten, verwijst naar phalloplastiek.

Indicaties voor de procedure

Het belangrijkste doel van phalloplastiek is om de normale anatomie van de penis en zijn functies na verwondingen te herstellen of om aangeboren afwijkingen (inclusief de urethra) te corrigeren. Maar er zijn in feite geen medische indicaties voor het verdikken van de penis. Dat wil zeggen, aanvankelijk chirurgische methoden waren niet bedoeld voor puur cosmetisch gebruik. - een toename van de lengte of dikte van het mannelijke geslachtsorgaan. De ontwikkeling van esthetische chirurgische kunststoffen heeft echter ook de geslachtsdelen aangetast. En dit verwijst volgens de meeste experts eerder naar het gebied van de psyche en seksopathologie: ofwel mannen met een laag zelfbeeld en onzekerheid over hun seksuele levensvatbaarheid (en geen idee hebben van de werkelijke gemiddelde grootte van de penis), ofwel ontevreden over hun seksleven en besluiten dat de operatie om de penis dikker of langer te maken het zal de situatie radicaal verbeteren.[1]

Volgens Britse experts is ongeveer 45% van de mannen bij een normale grootte en normaal functioneren ontevreden over hun geslachtsorgaan; volgens experts van ASAPS (American Society for Aesthetic Plastic Surgery), varieert het aantal ontevreden Amerikanen afhankelijk van de leeftijd in het bereik van 17-38%.

Artsen merken ook op dat de meeste mannen die het volume van de penis willen vergroten, fysiologisch normale parameters van de penis hebben, maar zich ernstig zorgen maken over de grootte ervan, mogelijk als gevolg van de manifestatie van pathologische ontevredenheid met hun externe gegevens, dat wil zeggen  dysmorfofobie .

Dus esthetische chirurgie van de geslachtsorganen kan het zelfrespect van complexe mannen vergroten, die trouwens niet weten dat voor zeven op de tien vrouwen de grootte van de penis van de seksuele partner niet zo'n belangrijke rol speelt.

Voorbereiding

In de voorbereidende fase worden bloedonderzoeken voorgeschreven (algemeen, coagulogram, voor SOA's, HIV, hepatitis type B en C) en een uitstrijkje van de urethra (om infecties van het urogenitale kanaal op te sporen).

De patiënt wordt onderzocht door een uroloog-androloog en visualisatie van de urogenitale zone, aangezien er in de praktijk veel gevallen zijn waarin, naast onredelijke bezorgdheid over de grootte van de penis, er bepaalde functionele stoornissen zijn die het seksuele leven negatief beïnvloeden (bijvoorbeeld voortijdige zaadlozing).

De patiënt moet alle nodige informatie ontvangen over de aanstaande ingreep of procedure, inclusief de feitelijke resultaten van een bepaalde methode (aangezien de meeste mannen hoge verwachtingen hebben van een phalloplastie), evenals mogelijke complicaties.

Hoewel plastisch chirurgen vaak overtuigd zijn van de volledige veiligheid van dergelijke operaties, zijn de resultaten van onderzoeken naar beschikbare methoden voor het verdikken (en verlengen) van de penis in termen van veiligheid, effectiviteit en patiënttevredenheid gemengd. Dergelijke operaties zijn behoorlijk riskant en niet altijd effectief, en patiënten moeten zich hiervan bewust zijn.

Daarom is het belangrijk om een psychotherapeut te raadplegen en te proberen de patiënt af te raden als hij geen echt probleem heeft, maar een manifestatie van penisdysmorfofobie.

Techniek Penisverdikkende operatie

De specifieke techniek voor het uitvoeren van een emiccircumferentiële falloplastiek die de dikte van de penis vergroot, hangt af van de methode - chirurgisch of niet-chirurgisch. Tegelijkertijd zijn niet-chirurgische procedures (maar nog steeds invasief) nog steeds niet gestandaardiseerd.

Chirurgische methoden omvatten auto-implantatie van een adipofasciale (huidvette) flap in de vorm van een strip, die wordt genomen uit de liesstreek of uit de gluteale plooi, en vervolgens wordt overgebracht naar de penis en tussen de fascia van Buck en Dartos langs de omtrek. De operatie duurt ongeveer zeven uur en heeft veel complicaties (waaronder verdikking van het penisweefsel, de kromming en verkorting ervan, en transplantaatfibrose). Daarom wordt er nu in zeldzame gevallen gebruik van gemaakt. Net als het gebruik van alloderm-type allotransplantaten, dit zijn celvrije inerte dermale matrices (verkregen van gedoneerde menselijke huid).

Een resorbeerbare celvrije collageenmatrix (collageenmatrix zoals Pelvicol of BellaDerm) wordt ook gebruikt, geïmplanteerd in de penis (rond de schacht) onder de Dartos-fascia, hetzij via een transversale suprapubische incisie of subcoronale toegang (met verplaatsing van de huid van de penis). Een jaar na de operatie kan - door de vorming van endogeen weefsel - de gemiddelde verdikking van de penis 1,7 tot 2,8 cm bedragen.

In de praktijk wordt in de meeste gevallen lipofilling gebruikt, evenals een dergelijke niet-chirurgische methode als onderhuidse injecties van gelvullers op basis van chemisch gemodificeerd hyaluronzuur - een gelimplantaat voor het verdikken van de penis.[2]

Onder lokale of epidurale anesthesie wordt lipofilling uitgevoerd om de penis te vergroten en te verdikken - autotransplantatie van vetweefsel, dat wordt verkregen tijdens de eerste fase van de procedure - liposuctie, dat wil zeggen, aspiratie (pompen) van vet uit het onderste deel van het buikvlies (via een punctie in de suprapubische regio). Vetweefsel wordt verwerkt (afgegoten en gefilterd) en vervolgens geïnjecteerd met een injectiespuit met behulp van speciale injectiemethoden over de gehele lengte van de penisschacht of langs de omtrek ervan. Lipofilling kan de omtrek van de niet-opgerichte penis met 2,5-3,2 cm vergroten (maar de dikte neemt af met erectie).

De procedure voor de introductie van op hyaluronzuur gebaseerde dermale  gelvullergebruikt voor contouren wordt uitgevoerd onder lokale anesthesie (lidocaïne wordt in de zenuw aan de basis van de penis geïnjecteerd). Perlane, Restylane, Juvederm en Macrolane gestabiliseerde gel worden gebruikt.

Zo'n injectie kan de penis 2,5 cm dikker maken, maar door de biologische afbraak van hyaluronzuur - niet langer dan 10-12 maanden (Macroline-gel - tot anderhalf jaar).[3]

Contra-indicaties voor de procedure

Alle corrigerende phalloplastiekprocedures zijn gecontra-indiceerd:

  • jonger dan 18 jaar en ouder dan 60;
  • als de lichaamstemperatuur verhoogd is;
  • er is een bloeding van elke lokalisatie;
  • als patiënten infectieziekten hebben, evenals chronische of acute ontstekingsprocessen;
  • met seksueel overdraagbare aandoeningen;
  • als het aantal bloedplaatjes in het bloed is verlaagd, dat wil zeggen met een slechte stolling;
  • in aanwezigheid van diabetes;
  • in gevallen van dermatologische ziekten (inclusief schimmel), gelokaliseerd in het urogenitale gebied;
  • bij ziekten van auto-immuun etiologie;
  • bij psychogene aandoeningen en psychische aandoeningen.

Het gebruik van hyaluronzuurgel heeft aanvullende contra-indicaties, waaronder: anogenitale papillomen, atopische dermatitis, cutane collagenose, actieve systemische lupus erythematosus of sclerodermie, chronische discoïde lupus erythematosus.[4]

Gevolgen na de procedure

De meest waarschijnlijke negatieve gevolgen van plastische chirurgie van de penis om deze te verdikken, zijn de vorming van oedeem van zacht weefsel, hematomen, de toevoeging van een secundaire infectie (met een focus op ontsteking), proliferatie van bindweefsel met littekens.

Complicaties van auto-implantatie van de huidvetflap zijn verdikking van de weefsels van de penis, de kromming en verkorting ervan, evenals transplantaatfibrose.

Het gebruik van allografts om de penis dikker te maken wordt gecompliceerd door de vorming van erosie, evenals de ontwikkeling van fibrose en huidresorptie, die de lengte van de penis kunnen verkorten en de functie ervan kunnen verminderen.

Volgens klinische gegevens zijn ernstig oedeem van de penis en de ontwikkeling van ischemische ulcera complicaties na implantatie van de collageenmatrix.

Lipofilling geeft geen stabiel resultaat op lange termijn (maximaal twee jaar), aangezien er een geleidelijke resorptie van adipocyten is. En mechanisch trauma aan de penis tijdens de procedure kan vetnecrose veroorzaken.

Naast  de complicaties van liposuctie , kan de introductie van vetweefsel in de penis leiden tot complicaties zoals de vorming van cysten, lipogranulomen en seromas, evenals microcalcificaties van het weefsel. Dientengevolge worden de asymmetrie van de penis en de tuberositas van het oppervlak waargenomen.

Direct na de injectie van de gel met hyaluronzuur verandert de huidskleur tijdelijk, vormt zich oedeem en treedt plaatselijke gevoelloosheid op. Met de oppervlakkige introductie van de gelvuller (of het overschrijden van het volume ervan), is de vorming van granulomen mogelijk. Na enige tijd kan deze procedure niet alleen de gevoeligheid van de penis verminderen en tot erectiestoornissen leiden, maar ook fibrose veroorzaken.

Daarom zijn cosmetische vullers tot op heden niet goedgekeurd door de FDA voor gebruik op de penis, en experts van de International Society for Sexual Medicine raden het gebruik ervan bij phalloplastiek ook niet aan.

Zorg na de procedure

De herstelperiode - zorg en revalidatie na de ingreep - duurt niet lang tijdens lipofilling of filler-injecties. Als er geen duidelijke complicaties zijn, kunnen patiënten op de tweede dag naar huis. De belangrijkste zorg is hygiëne en maximale beperking van lichamelijke activiteit.

Om zwelling te verminderen, wordt een ijspak aangebracht (drie tot vier keer per dag gedurende 5-6 minuten). En om de veneuze uitstroom te vergemakkelijken, wordt aanbevolen om de penis een verticale positie in ondergoed te geven.

Na lipofilling wordt het intieme leven twee maanden onderbroken en met gelinjecties wordt de seks na een maand hervat.

Beoordelingen

In het midden van het eerste decennium van de 21e eeuw gaf niet meer dan 35% van de patiënten positieve feedback over de resultaten van de operatie om de lengte en dikte van de penis te vergroten. Tegen het einde van het tweede decennium is volgens plastisch chirurgen, 12 maanden na de introductie van de gel met hyaluronzuur, 72-75% van de patiënten tevreden met het resultaat. Hoewel, volgens de European Association of Urology, het esthetische resultaat van deze procedure voor bijna 78% van de patiënten niet bevredigend is.

Dus in de eerste plaats moet men rekening houden met de mening van urologen en andrologen, die opmerken dat er geen volledig veilige en honderd procent effectieve methoden zijn om de penis te verdikken.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.