^

Gezondheid

A
A
A

Oorzaken, symptomen en diagnose van anovulatie

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Zodra het lichaam van het meisje klaar is voor moederschap, begint haar menstruatie. Ongeveer in het midden van de menstruatiecyclus wordt een ei maandelijks gerijpt en laat de eierstok zijn bladeren, klaar voor bevruchting. Dit proces wordt ovulatie genoemd en duurt slechts een kwartier. Het is in de komende 24 uur na het loslaten van het ei, de bevruchting en de geboorte van een nieuw leven zijn mogelijk. Een disfunctie van de eierstok, wat neerkomt op een schending van de rijping van de follikel en het ei erin of de afgifte op de juiste tijd, wordt anovulatie genoemd. Idealiter zou de bereidheid om zwanger te worden, te baren en een kind te baren moeten worden gehandhaafd in een vruchtbare vrouw vanaf de puberteit tot de menopauze. In werkelijkheid is alles echter enigszins anders.

Oorzaken afwezigheid van ovulatie

Bij bijna gezonde vrouwen, meerdere keren per jaar, kunnen anovulatoire cycli optreden wanneer het ei niet wordt verlaten. Ze worden veroorzaakt door hormonale stoornissen, omdat het ovulatieproces wordt bestuurd door hormonen. De oorzaken van anovulatie normale (initieel) hormonale achtergrond vastgestelde tijd de trillingen, soms zeer hoog door gebrekkige werking van de hypothalamus-hypofyse-ovarium verband met door zenuwen fysieke overbelasting; eetstoornissen (anorexia, boulimia, naleving van rigide diëten); medicijnen innemen; gevolgen van acute en terugkerende chronische pathologieën; een scherpe verandering in het klimaat; reorganisatie van het voortplantingssysteem en de overgang naar een nieuwe fase. Tot dergelijke periodes behoren: de puberteit (ontwikkeling van de vruchtbaarheid); postpartum (de periode van borstvoeding); premenopauzaal (uitsterven van de vruchtbaarheid). De afwezigheid van ovulatie, veroorzaakt door tijdelijke oorzaken, verwijst naar de fysiologische en vereist geen behandeling.

Voor een afzonderlijk gesprek is anovulatie vereist, veroorzaakt door het gebruik van orale anticonceptiva. Hun actie is gebaseerd op de schending van natuurlijke processen die de hypothalamus, hypofyse en eierstokken met elkaar verbinden. Bij de meeste vrouwen wordt de vruchtbaarheid hersteld zonder problemen bij het staken van het gebruik van anticonceptiepillen, maar helemaal niet. Dit is heel individueel.

Pathologische (chronische) anovulatie is een regelmatige afwezigheid van ovulatie. De belangrijkste oorzaak is een hormonale onbalans, veroorzaakt door een schending van de functie van de eierstokken. Ovulatoire stoornissen worden het vaakst waargenomen bij vrouwen met polycysteuze eierstokken. Premature dystrofie van de eierstokken, overmaat of tekort aan oestrogenen, follitropine en luteotropine, een schending van hun ratio kan het mechanisme van de ovulatie beïnvloeden. Sclerokistoz ovarium, dat wordt beschouwd als een complicatie van polycystose of dystrofie, is de vorming van meerdere kleine onvolgroeide cysten met een dichte schil.

Maar anovulatie door gebrek aan progesteron roept vragen op. Het is immers mogelijk om te spreken over progesteron-deficiëntie alleen in de tweede fase van de cyclus, wanneer de ovulatie al heeft plaatsgevonden. Als de eisprong niet was, dan is het lage niveau van progesteron volkomen normaal. Onvoldoende progesteronproductie wordt meestal overwogen in de context van menstruele cyclusstoornissen en het proces van rijping van geslachtscellen als gevolg van een verminderde ovariële functie. Geïsoleerde tekort aan progesteron komt praktisch niet voor, daarom wordt therapie door een progesteron blootgesteld aan kritiek en laat het niet alle artsen toe, althans, massa.

Risicofactoren

Risicofactoren voor ovulatoire disfunctie - aangeboren pathologieën van voortplantingsorganen en hun ontwikkeling; hyperplasie van de bijnieren; overmaat prolactine of androgenen; acute en chronische ontstekingsprocessen van de bekkenorganen (vooral endometritis en endometriose ); venerische infecties; schildklierdisfunctie; chronische obesitas of dystrofie; slechte gewoonten; het effect van auto-immuunprocessen is ook niet uitgesloten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Pathogenese

Pathogenetische proces ovulatiestoornissen functioneren uitsteken bovengenoemde redenen stuiken hormonaal evenwicht, wat resulteert in een schending van de eerste fase van de ovulatiecyclus in elk stadium - rijping of afgifte van een ei van de dominante follikel.

Polycystisch ovariumsyndroom is de hoofdrol in de pathogenese van anovulatie. In dit geval worden de ovariummechanismen van de hypothalamus-hypofyse en ovariële organen geschonden. In de pathogenese van sklerokistoz als de complicaties ervan ook worden beschouwd als overproductie folliotropina bij te dragen aan de abnormale vorming van de eierstokken en de follikels in plaats daarvan bedekt met een dikke schil van cysten, waardoor het onmogelijk is om de eisprong maakt. Luteotropinedeficiëntie wordt ook overwogen.

Een andere hypothese in de eerste plaats brengt overactive adrenale steroïde secretie aandoeningen en oestrogeendeficiëntie, die het proces van follikelrijping verstoort, wat leidt tot de ontwikkeling androgenitalnogo syndroom, anovulatie en amenorroe.

Voor de periode van vruchtbaarheidsvorming is anovulatie vanwege onvoldoende niveau van luteotropine typerend, de productie ervan groeit en bereikt piekwaarden met 15-16 jaar. Het omgekeerde proces - een vermindering van de synthese van hormonen die nodig is voor de eisprong vindt plaats met het uitsterven van het vermogen om zwanger te worden (menopauze).

Synthese van gonadotropine afgevende hormoon - als de hypothalamus-hypofyse anovulatie met overmatige prolactine remmende effect is een gevolg van het meermaals de normale hoeveelheid direct boven de eierstokken lyuteotropina hypofysefunctie produceren hypothalamus (geen piek nodig is voor ovulatie bereikt).

Neoplasma's en andere hypothalamische lokalisatie neyroprotsessy in de hypothalamus, honger, kunnen drastische afname van het lichaamsgewicht een afname veroorzaken of zelfs volledig stopzetten van de productie van gonadotropine afgevende hormoon en normale prolactine.

Het gevolg van chirurgische interventie voor hypofyse-adenoom, maar ook - bestralingstherapie kan de afwezigheid van ovulatie zijn als gevolg van een sterke afname van het niveau van gonadotrope hormonen. Dit wordt ook bevorderd door overmatige uitscheiding van androgenen.

Anovulatie kan gepaard gaan met een gebrek aan menstruatie of baarmoederbloeding, maar vrouwen hebben vaak een eenfase (anovulatoire) menstruatiecyclus die eindigt met menstruatiebloedingen. Falen heeft invloed op de ovulatiefase en de secretie en ontwikkeling van het gele lichaam komt helemaal niet voor. Vrijwel de gehele eenfasige cyclus is de proliferatie van endometriale cellen, gevolgd door hun necrose en afstoting. Tijdens zijn loop in de eierstokken volledig verschillend van aard en de duur van de stadia van ontwikkeling en regressie van de follikel.

Voor anovulatie is hyperestrogenie meer kenmerkend gedurende de gehele cyclus, zonder te veranderen voor blootstelling aan progesteron in de tweede fase van de normale cyclus. Hoewel het niveau van oestrogeen soms wordt verlaagd, heeft dit invloed op de aard van veranderingen in het baarmoederslijmvlies - van hypo- tot hyperplastisch, gepaard gaande met de proliferatie van glandulaire poliepen.

Bloeding aan het einde van de anovulatoire cyclus wordt verklaard door de regressie van onrijpe follikels, die in de regel gepaard gaat met een verlaging van het niveau van oestrogenen. De functionele laag van het endometrium wordt onderworpen aan destructieve veranderingen - vasculaire permeabiliteit neemt toe, effusies, hematomen, necrose van weefsels verschijnen. De oppervlaktelaag van het baarmoederslijmvlies wordt afgewezen, waardoor een bloeding ontstaat. Als dit niet gebeurt, treedt bloeding diapedesis op als gevolg van migratie van rode bloedcellen door de schalen van bloedvaten.

Elke derde geval van vrouwelijke onvruchtbaarheid, volgens de statistieken, wordt veroorzaakt door het ontbreken van de eisprong. Op hun beurt, de belangrijkste oorzaak van deze disfunctie, noemen gynaecologen polycysteuze eierstokken, die bij niet meer dan één op de tien van de juiste geslachten in de vruchtbare leeftijd worden gediagnosticeerd. In dit geval worden de uiterlijke tekenen van polycystose gedetecteerd door ultrasoon onderzoek van eierstokken van vrouwen in de vruchtbare leeftijd, twee keer zo vaak. Maar het klinische beeld, dat overeenkomt met het syndroom van polycystische eierstokken, wordt helemaal niet gevonden.

Sclerokistoz eierstokken worden gediagnosticeerd in drie tot vijf procent van de gynaecologische pathologieën, een derde van de gevallen gaat gepaard met aanhoudende onvruchtbaarheid.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Symptomen afwezigheid van ovulatie

In principe weten vrouwen niet van de afwezigheid van ovulatie wanneer hun verlangen om moeder te worden niet wordt gerealiseerd. Na verschillende vruchteloze pogingen om zwanger te worden, gaan de meeste vrouwen naar de dokter om erachter te komen wat er mis is met hen. Daarom is het belangrijkste symptoom van anovulatie het onvermogen om zwanger te worden. Soms met anovulatie wordt amenorroe waargenomen (na sterke ervaringen, regelmatige uitputtende sporten, strenge diëten en verhongering). De meerderheid van de vrouwen met anovulatie maand opgeslagen, of beter gezegd de bloedende dat een vrouw neemt de bloedstroom, omdat het verschil niet hun periodiciteit of kwantitatief (bloedverlies) of kwalitatief (welbevinden van vrouwen tijdens deze periode) wordt gevoeld betreft. Anovulatie met regelmatige menstruatie is helemaal geen zeldzaamheid, maar eerder zelfs een norm.

Baarmoederbloeding is niet altijd normaal, maar vrouwen interpreteren het als een verandering in de duur van de cyclus en haasten gewoonlijk zich niet naar de dokter.

Hyperestrogenie wordt gekenmerkt door overvloedige en langdurige bloeding. Hun resultaat kan de ontwikkeling van bloedarmoede (bloedarmoede) zijn, vergezeld van de symptomen: zwakte, snelle vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid, bleekheid van de huid, droogheid en broos haar en nagels.

Oestrogeentekort (hypo-oestrogenie) wordt gekenmerkt door schrale maandelijkse ontladingen en hun korte duur. Er kan amenorroe zijn, wat duidt op sclerokistoza. Op echografie in dit geval zijn er vergrote of gerimpelde eierstokken, noodzakelijkerwijs bedekt met knolachtige formaties met cyste-contouren. Bloeding van het mannelijk type, onderontwikkeling van de baarmoeder en borstklieren, overgewicht. De aanwezigheid van alle symptomen is niet noodzakelijk. Er kunnen symptomen zijn van algemene malaise - slaapstoornissen, libido, hoofdpijn, zwakte, vermoeidheid, vermoeidheid.

De eerste tekenen van anovulatie zijn niet overduidelijk, de meest opmerkelijke is dat de afwezigheid van menstruatie niet vaak wordt waargenomen. Zulke symptomen als onregelmatigheid, veranderingen in het aantal afscheidingen (oligomenorroe) moeten echter worden gewaarschuwd; de afwezigheid van gebruikelijke tekenen van naderende menstruatie (pre-lokaal syndroom) of hun merkbare afname; geen verhoging van de basale lichaamstemperatuur in de voorgestelde tweede fase van de cyclus.

Storende symptomen kunnen hirsutisme zijn (overmatige groei van androgeenafhankelijk haar), een aanzienlijke verandering in lichaamsgewicht in een korte tijd, lichte afscheiding uit de tepels (hyperprolactinemie), plotselinge stemmingswisselingen.

Soms is het noodzakelijk om zeer alert te zijn op uzelf en uw lichaam, problemen op te merken met een maandelijkse ovulatiecyclus en op tijd medische hulp in te roepen, en niet in een verwaarloosd stadium.

De volgende soorten ovulatie worden onderscheiden afhankelijk van de oorzaak die het veroorzaakte: fysiologische en pathologische anovulatie. De eerste verwijst naar de periodes van herstructurering van de vruchtbaarheid - adolescent, postpartum en de periode van uitsterven.

Anovulatoire cycli kunnen bij elke vrouw optreden tijdens perioden van zeer hoge belastingen, veroorzaakt door voedseloorzaken, acute ziekten en exacerbaties van chronische. Vaak merken ze eenvoudigweg niet op, soms, als de oorzaken die hen veroorzaken substantieel en langdurig zijn, kan een vrouw haar menstruatie stoppen of haar periodiciteit en intensiteit veranderen. Wanneer het stressvolle voor de lichaamsfactor wordt geëlimineerd, normaliseert de toestand van de vrouw gewoonlijk.

Bij pathologische anovulatie treedt de afwezigheid van de tweede fase van de menstruatiecyclus regelmatig op. Chronische anovulatie gaat noodzakelijkerwijs gepaard met aanhoudende onvruchtbaarheid en wordt vaak juist gevonden tijdens pogingen om de moederlijke functie ervan te realiseren. De uitgedrukte symptomen voor de chronische vorm van afwezigheid van ovulatie zijn niet kenmerkend, maandelijkse bloedingen zijn meestal regelmatig. Om op zich deze pathologie te vermoeden, is het in principe mogelijk de basale temperatuur te meten. Pathologische anovulatie is onderworpen aan een verplichte behandeling als de vrouw van plan is om kinderen te krijgen.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Complicaties en gevolgen

Regelmatige gebrek aan ovulatie kan leiden tot een verslechtering van hormonale onbalans, verstoring van ovariële functie, ook al anovulatie is veroorzaakt door andere redenen, omdat de gehele hypothalamus-hypofyse-ovarium-as is betrokken bij het proces.

Als gevolg van chronische anovulatie met hyperestrogenemie ontwikkelt zich overvloedig bloeden van de baarmoeder, wat leidt tot verstoring van hematopoiese en bloedarmoede. Weigering van de behandeling leidt meestal tot aanhoudende onvruchtbaarheid.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24]

Diagnostics afwezigheid van ovulatie

In het huis, of de normale ovulatie plaatsvindt, kan op twee manieren: door het meten van de basale lichaamstemperatuur enkele menstruatiecyclus en de bouw van het tijdschema en - bij het aanbrengen gekocht bij de apotheek expressie ovulatietest.

De temperatuurgrafiek van de anovulatiecyclus heeft de vorm van een monotone curve, meer zelden een gebroken lijn, alle grafieken overschrijden de 37 ℃ niet.

De express-test registreert het piek-luteotropinegehalte in de urine vóór de eisprong, als de ovulatie niet optreedt, dan is de sprong in deze indicator afwezig.

Als er vermoedens bestaan over de aanwezigheid van ovulatoire stoornissen, is het noodzakelijk om een specialist te raadplegen en een grondig diagnostisch onderzoek te ondergaan. Alle patiënten met anovulatie aanbevolen medico-genetische counseling, het kan nodig zijn om een endocrinoloog te raadplegen.

Naast het gebruikelijke medische interview en klassieke klinische tests, worden specifieke tests gebruikt om de algemene gezondheidstoestand van de vrouw te bepalen en een idee te geven van haar hormonale status.

De meest accurate weergave van de mate en aard van de ovulatoire stoornis wordt gegeven door de serumniveaus van prolactine en gonadotrope hormonen ( follikelstimulerend en luteïniserend ).

Het verhoogde gehalte aan prolactine in serum suggereert raadpleging van de endocrinoloog en een bloedtest voor plasmaconcentraties van TSH, T4, T3 (schildklierhormonen).

Wanneer overtredingen teamwork hypothalamus en hypofyse en normaal serum prolactine inhoud follitropine, lyuteotropina, estradiol kunnen normale (normogonadotrofe anovulatie) of verlaagd (hypogonadotroop anovulatie) zijn.

In het geval van ovariële anovulatie is het follitropinegehalte significant (vier tot vijf keer of meer) hoger dan de norm. De veronderstelling dat de oorsprong van de oorzaken van anovulatie toe minimaal invasieve diagnostiek - ovariële biopsie met behulp van een laparoscoop, en - immunoassays voor de detectie van auto-antilichamen tegen de weefsels van de eierstokken.

De toename in serum luteotropine concentratie, in het bijzonder de verhouding van het niveau ervan tot het gehalte aan follitropine, ondersteund door de overeenkomstige symptomatologie veronderstelt de aanwezigheid van polycystisch ovariumsyndroom.

Op ovulatoire disfunctie aangetoond door laag serum progesteron gehalte in de tweede fase van de cyclus (wanneer deze tweede fase wordt bepaald afhankelijk van de individuele cyclus niet de standaardprocedure op dag 21), en - het ontbreken van secretoire veranderingen door dilatatie en curettage (schrapen endometrium).

De serumconcentratie van estradiol kan aanzienlijk lager zijn (oligomenorroe) of normaal zijn in reguliere anovulatoire cycli.

Progesteron monster wordt gebruikt als een alternatief voor de eerdere analyse: reactie lichaam op intramusculaire progesteron zeven tot tien dagen, kan voldoende verzadiging oestrogeen bevestigen (binnen 2-5 dagen na de cursus plaatsvindt menstrualnopodobnoe baarmoeder bloeden) en onvoldoende - negatief.

De androgeenstatus van de patiënt wordt geëvalueerd en in geval van een verhoogd gehalte aan mannelijke geslachtshormonen, wordt een monster met dexamethason toegediend om de oorsprong van hyperandrogenisme te verduidelijken.

Een PCR-analyse kan ook worden uitgevoerd op de aanwezigheid van seksueel overdraagbare infecties.

Van de hardware-onderzoeken is in de eerste plaats de patiënt voorgeschreven voor echografie voor anovulatie. Wanneer echografisch onderzoek op de computermonitor de afwezigheid van een dominante follikel toont. In polycysteus ovarium syndroom follikels in een keer groter dan nodig is, is het onmogelijk om ze te onderscheiden van de dominante, en - ze rijpen niet tot het einde, en om te zetten in cysten, die "krijgt" de eierstok. Een soortgelijk beeld wordt gezien in het geval van multifolliculaire eierstokken. Differentiatie wordt uitgevoerd door middel van hormonale achtergrondanalyse.

Andere instrumentele diagnostiek kan nodig zijn: echografie en röntgenonderzoek van de melkklieren, tomografie van de hersenen, onderzoek van de schildklier.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Differentiële diagnose

Op basis van de resultaten van het onderzoek wordt een differentiaaldiagnose uitgevoerd. De methode voor gegevensanalyse en -uitsluiting bepaalt de exacte oorzaak van anovulatie, met uitzondering van neoplasmata, in het bijzonder de hypofyse.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling afwezigheid van ovulatie

Ovulatoire disfunctie, die is ontstaan als gevolg van hoge fysieke inspanning, vereist geen hormonale behandeling. Bij afnemende intensiteit van training en dosering van belastingen, gaat de anovulatie zelfstandig.

Het voorkomen

De waarschuwing van anovulation speelt een belangrijke rol is weggelegd voor het onderwijs in adolescente meisjes pragmatische houding ten opzichte van hun gezondheid: begrip voor de noodzaak om te voldoen aan de rationele oefening, een optimale werk en rust, tijdige behandeling naar de dokter als de symptomen van nood in de seksuele sfeer. Hen vertrouwd te maken met de methoden van preventie van seksueel overdraagbare infecties door het minimaliseren van stress, de behoefte aan goede voeding.

Het dieet van een vrouw in de vruchtbare leeftijd moet twee derde zijn van plantaardige producten - groenten, fruit, peulvruchten, granen. Een derde moet eiwitproducten zijn - vlees, vis, zuivelproducten. Oestrogeendeficiëntie is verbonden met een tekort in het lichaam van zink en koper, dus moeten de eieren in het dieet, de lever, vis zemelen en volkoren brood, groene bladgroenten (raw) zijn.

trusted-source[29], [30], [31]

Prognose

Geneeskunde heeft vandaag genoeg middelen om vrouwen met ovulatoire cyclusstoornissen te helpen. Anovulatie is geen vonnis, maar voordat deze pathologie met hormonale therapie wordt behandeld, is het nodig om zorgvuldig onderzoek te doen naar meer spaarzame methoden, bijvoorbeeld yoga.

trusted-source[32], [33]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.