^

Gezondheid

A
A
A

Hyperestrogenia

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Hyperestrogenie is een aandoening waarbij een toename van het niveau van oestrogeen wordt waargenomen, wat niet alleen leidt tot hormonale onbalans, maar ook tot schendingen van de normale werking van veel organen. Dit probleem kan op elke leeftijd voorkomen, evenals bij mannen en vrouwen, wat de eigenaardigheden van het klinische beloop veroorzaakt. Tijdige detectie van het probleem zorgt voor de normale ontwikkeling van het kind of een adequate hormonale achtergrond op volwassen leeftijd. Dit onderstreept het belang van niet alleen correcte, maar ook tijdige diagnostiek in de eerste plaats.

trusted-source[1], [2]

Epidemiologie

De epidemiologie van dit probleem is zodanig dat hyperestrogenisme vaker voorkomt bij vrouwen ouder dan 35 jaar. Meer dan 55% van de gevallen van baarmoederfibroïden ontwikkelt zich tegen een achtergrond van hyperestrogenie. Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd hyperestrogenia oorzaak van 75% van de gevallen is irrationeel gebruik van orale anticonceptiva, terwijl vrouwen meer dan 35 jaar etiologische factor is meestal hormoonproducerende tumor van de eierstokken.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Oorzaken hyperestrogenia

Oestrogenen - een groep hormonen, waaronder enkele variëteiten die zorgen voor de normale werking van het vrouwelijk en mannelijk lichaam. Onderscheid de belangrijkste soorten van deze hormonen - oestron, estriol, estradiol. Onder normale omstandigheden worden de meeste van deze hormonen gesynthetiseerd door de eierstokken van de vrouw, maar een bepaalde hoeveelheid wordt ook gesynthetiseerd door het vetweefsel en de bijnieren. Mannen hebben ook dit hormoon, het wordt ook gesynthetiseerd door de testikels, bijnieren en vetcellen, maar de hoeveelheid is veel minder dan bij vrouwen.

Daarom kunnen de belangrijkste oorzaken van de ontwikkeling van hyperestrogenisme worden onderverdeeld in primaire en secundaire. Primaire oorzaken zijn een direct versterkte synthese van deze hormonen in de relevante organen onder invloed van bepaalde factoren. Om dergelijke redenen horen bij vrouwen:

 1. ovariumtumoren met hormoonproducerende functie;
 2. tumoren van de hypothalamus en hypofyse met verhoogde synthese van afgevende factoren en follikelstimulerend hormoon is secundaire pathologie;
 3. bijniertumor;
 4. chorionepithelioma - kwaadaardige uteriene vorming van trofoblastische etiologie, die oestrogeen in een verhoogde hoeveelheid synthetiseert.

Secundaire oorzaken van hyperestrogenie zijn die welke niet geassocieerd zijn met verhoogde synthese. Deze omvatten:

 1. het nemen van orale anticonceptiva zonder de juiste monitoring en hormonale screening of in het geval van een onjuist gekozen geneesmiddel;
 2. Overgewicht verhoogt de hoeveelheid oestrogenen die wordt gesynthetiseerd door vetcellen;
 3. virale hepatitis of cirrose van de lever, die gepaard gaat met het cytolysis-syndroom en het normale hormoonmetabolisme is verstoord, wat de reden kan zijn voor de accumulatie van oestrogenen als gevolg van onvoldoende eliminatie.

Dit zijn de belangrijkste gebieden waarmee rekening moet worden gehouden wanneer een dergelijk probleem zich voordoet, voor het uitvoeren van een etiologische behandeling.

Mannen veroorzaken vaak hyperestrogenia een abnormale toename van de synthese van dit hormoon, wat gebeurt als tumoren in de hypothalamus, hypofyse, bijnier, zelden testikels, en overgewicht en metabool syndroom.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Risicofactoren

Op basis van de belangrijkste etiologische factoren van deze aandoening, kan men de risicofactoren voor deze ziekte. Deze omvatten: hormonale anticonceptie, ongecontroleerde of oneigenlijk gebruik van spiraaltjes, overgewicht, sedentaire vrouwen, gelijktijdige endocriene ziekten zoals hypothyreoïdie of diabetes, en genetische aanleg op de moederlijke lijn met de grondwet functie.

Om de belangrijkste mechanismen van de pathogenese van de ontwikkeling van hyperestrogenisme en klinische symptomen te kennen, is het noodzakelijk om de functies van deze hormonen onder normale omstandigheden in het vrouwelijke en mannelijke lichaam te kennen.

In het vrouwelijk lichaam beginnen oestrogenen nog steeds in de baarmoeder te werken, wanneer een meisje zich ontwikkelt, en ze voorzien in het leggen van vrouwelijke geslachtsorganen in de foetus. Verder, wanneer het meisje geslachtsrijp wordt, zijn deze hormonen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken. Bij een volwassen vrouw zijn ze de hormonen van de eerste fase van de cyclus. Ze worden vrijgegeven onder invloed van het follikelstimulerend hormoon van de hypofyse en bieden veel lokale functies:

 • zorgt voor de groei en proliferatie van endometriale cellen, het voorbereiden van de implantatie van de eicel;
 • stimuleert de synthese van slijm van de baarmoederhals en handhaaft de zure omgeving van de vagina dan een beschermende functie vervult tegen bacteriën, schimmels en reproductie van pathogene flora;
 • zorgt voor groei van de baarmoeder met een toename van het aantal myometrium tijdens de puberteit en tijdens de zwangerschap;
 • zorgt voor een rationele verdeling van vetweefsel per vrouwelijk type - op de buik en heupen;
 • normaliseert het cholesterolniveau en reguleert de afbraak en synthese van lipiden;
 • versterkt het werk van osteoblasten en normaliseert de functie van het osseus systeem;
 • zorgt voor een normale uitwisseling van vitamines, voorkomt veroudering en secundaire huidveranderingen.

Dit zijn de belangrijkste functies die oestrogeen in het lichaam van een vrouw uitvoert, en in overeenstemming hiermee ontwikkelen zich symptomen met een toename van de hoeveelheid van deze hormonen.

In het mannelijk lichaam zorgt een kleine hoeveelheid oestrogeen voor voornamelijk regulering van de algehele hormonale achtergrond en instandhouding van testosteronniveaus, en beïnvloedt het ook de functie van het centrale zenuwstelsel, het libido en verbetert de groei van spierweefsel.

trusted-source[15], [16], [17]

Pathogenese

De pathogenese van de ontwikkeling van symptomen, zowel bij mannen als bij vrouwen, hangt af van de functie van deze hormonen en de bron van hun toename.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Symptomen hyperestrogenia

Het klinische beeld van een verhoogd oestrogeenniveau hangt af van het niveau van hormonen dat in het lichaam wordt onderhouden. Daarom is het noodzakelijk om twee basisconcepten te onderscheiden - relatieve en absolute hyperestrogenie. Absoluut hyperestrogenisme ontstaat, in de uiteindelijke analyse, een bepaalde pathologie, wanneer het niveau van hormonen in het bloed stijgt en de persistentie van het gele lichaam van de eierstok optreedt, wat klinische manifestaties veroorzaakt. Relatief hyperestrogenisme is een aandoening waarbij het oestrogeengehalte niet in het bloed stijgt, maar alleen de hoeveelheid progesteron neemt af en daarom manifesteert zich de hyperestrogene kliniek. Deze twee kenmerken moeten bekend zijn, niet alleen voor de behandeling, maar ook voor de juiste differentiële diagnose van pathologie.

Hyperestrogenie bij vrouwen komt vaker tot uiting op oudere leeftijd, vaak na de bevalling, wanneer er een zeker falen van de hormonale achtergrond is. Maar er kunnen soortgelijke schendingen zijn in de tienerperiode bij het meisje, wanneer de hormonen voor de eerste keer zouden moeten beginnen met werken voor de menstruatie. Dit manifesteert zich door de symptomen van voortijdige puberteit, wanneer de secundaire geslachtskenmerken zich vóór die tijd ontwikkelen. Er kan echter een vertraging optreden in de eerste menstruatie. Dit is het gevolg van het feit dat voor een normale menstruatiecyclus een zekere afname van het oestrogeengehalte aan het einde van de eerste fase van de cyclus noodzakelijk is om de tweede fase te laten plaatsvinden - waarna het luteïniserend hormoon stijgt. Als een meisje hyperestrogenisme heeft, is de luteale fase vertraagd en vindt menstruatie niet plaats. Vaak is het symptoom van deze pathologie juveniele uteriene bloedingen. Daarom kunnen klachten zijn voor langdurige menstruatie of zijn overvloedige aard, zelfs voordat de complicaties van een dergelijke bloeding optreden.

Bij oudere vrouwen kan hyperestrogeen de oorzaak zijn van de vorming van goedaardige uteriene structuren - vleesbomen of vleesbomen, evenals de vorming van endometriose. Dit komt door het feit dat oestrogenen de groei van het myometrium en de uitscheiding van het baarmoederslijmvlies stimuleren, en onder de invloed van een hoog niveau van deze hormonen, vindt ongelijke overmatige verdeling van cellen plaats. Daarom kunnen de eerste tekenen van hyperestrogenisme bij vrouwen optreden met een langdurige toename in het niveau van deze hormonen, die zich zullen manifesteren door de kliniek van myoma.

Symptomen van vleesbomen kan worden gevarieerd - bloeding, buikpijn of zwaar gevoel in het bekken, schending van geslachtsgemeenschap, verminderd libido, disfunctioneren van de blaas of het rectum, secundaire chronische ijzergebreksanemie met frequente bloeden, vooral bij gelijktijdige hyperestrogenia. Deze symptomen verschijnen vaak zelfs met aanzienlijke hoeveelheden vleesbomen. Er zijn enkele eigenaardigheden van de kliniek, afhankelijk van de locatie en vorm van onderwijs. Met de nodulaire vorm van baarmoederfibromen is de klinische manifestatie rechtstreeks afhankelijk van de plaats van het knooppunt. Met de vorming van subserous knobbeltjes, is de menstruatie niet aangetast. Vaak is er een kliniek van de acute buik, omdat dergelijke knooppunten zeer labiel zijn in hun positie en kunnen worden verplaatst, waardoor een torsie of necrose van het been van de knie ontstaat. Soms zijn de pijnen niet scherp, maar dom, pijnlijk, blijvend, als de knoop het peritoneum of de zenuwuiteinden irriteert, dan kan er ook een zwaarte in de buik zijn. Als subserous myoom samenstel van aanzienlijke grootte, kunnen ze aangrenzende organen compressiesyndroom moeizaam ontlasting tijdens samendrukking van het rectum, moeilijk veroorzaken urineren of reactiviteit van de blaas, alsmede compressie de uitstroom van het veneuze bloed en lymfe verstoren een stagnatie in het bekken en ontwikkeling vormen aambeien. Vaak als subserous locatie fibromateuze samenstel neemt een lokale neurologische symptomen als gevolg van compressie van neurale structuren ontwikkelingsstoornissen per type paresthesias of degeneratieve ziekte van de lumbale wervelkolom. Dan is het heel belangrijk om de pathologie correct te diagnosticeren en deze neurologische aandoeningen niet te behandelen.

Met de submukeuze site van het knooppunt zijn lokale manifestaties meer uitgesproken. Metroragie kan worden waargenomen, vooral tegen de achtergrond van de vertraging van de tweede fase van de cyclus. Vaak is er een trauma aan zo'n knoop. De eigenaardigheid van de myoma-kliniek tegen de achtergrond van hyperestrogenisme, die in dit geval absoluut is, is de snelle groei van dergelijke vleesbomen, die onmiddellijke actie vereist.

Een ander gevolg hyperestrogenia is de ontwikkeling van endometriose, endometriumhyperplasie tegen verhoging van estriol veroorzaakt vaak dispersie van het endometrium brandpunten in de gehele baarmoeder en inwendige geslachtsorganen. In dit geval manifesteren de symptomen zich in de vorm van overvloedige bloedingen, die een paar dagen voor de verwachte menstruatie beginnen en langer dan een week duren. Een dergelijke ontlading is vaak bruin, anders dan normale menstruatie. Deze cyclus gaat gepaard met sterke trekpijn in de onderbuik lang voordat de menstruatie begon. Als de endometriose zich in de eierstok bevindt, worden cysten gevormd, die bijdragen aan irritatie van het peritoneum met de overeenkomstige reactie. Er kan sprake zijn van een ernstig pijnsyndroom, dat vaak gepaard gaat met klinische manifestaties van een acute buik.

Dit zijn de belangrijkste klinische manifestaties die kunnen optreden bij vrouwen die onder invloed van hyperestrogenie zijn.

Hyperestrogenie bij mannen veroorzaakt voornamelijk onderdrukking van de productie van testosteron en de symptomen die in dit geval worden waargenomen, houden verband met de onderdrukking van de functie van dit hormoon. In dit geval heeft een man tekenen van gynaecomastie, waarbij borstvernauwing met mogelijke melkafgifte kan worden waargenomen. Er zijn ook symptomen in de vorm van vetophopingen op een vrouwelijk type, verminderd seksueel verlangen, impotentie, obesitas.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Complicaties en gevolgen

Het gevolg van hyperestrogenisme is endometriale hyperplasie, wat een gevaarlijke aandoening is in termen van de ontwikkeling van bloedingen. Als het een kwestie van langdurig hyperestrogenisme is, ontwikkelt zich vaker tegen deze achtergrond de uteriene myoma. De nodulaire vorm van baarmoederfibromen is gevaarlijk voor de ontwikkeling van bloedingen, in het bijzonder met de submukeuze locatie van de myomatische knoop, die onmiddellijke medicatie vereist. Ook kan een van de gevolgen een infectie van de myoma-node zijn, waarvoor een anti-inflammatoire therapie vereist is. Er kunnen complicaties optreden in de vorm van "geboorte" van de myomatische knoop, geplaatst submukeus of de necrose ervan, die gepaard gaat met symptomen van een acute buik en onmiddellijke therapeutische acties en tijdige differentiële diagnose vereist.

Complicaties van hyperestrogenisme bij de ontwikkeling van endometriose kunnen leiden tot de ontwikkeling van chronische posthemorragische anemie, omdat mogelijk bloeden, wat vaak wordt herhaald.

trusted-source[29], [30]

Diagnostics hyperestrogenia

In het geval van contact met een arts van een meisje in de puberteit, is een diagnostische geschiedenis belangrijk. Vaak vinden meisjes het moeilijk om te praten over zulke intieme dingen, naar hun mening, dus je moet je moeder interviewen en de datum van de eerste menstruatie achterhalen, het interval tussen de maandelijks, de duur van de cyclus. Verdachte overgevoeligheid bij het meisje kan worden gebaseerd op klachten van langdurige overvloedige menstruatie. In dit geval treedt endometriale hyperplasie op onder invloed van oestriol en dit gaat gepaard met vergelijkbare symptomen. Externe tekenen die diagnostisch significant zijn, dit is een lage groei van het meisje, goed ontwikkelde secundaire geslachtskenmerken, vroegtijdige ossificatie, verhoogde haarheid.

Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd kan de diagnose hyperestrogenisme alleen volledig zijn als ze uitgebreid wordt onderzocht, omdat externe manifestaties mogelijk niet informatief zijn met betrekking tot de oorzaak. Wanneer u een vrouw op de stoel onderzoekt, kunt u de aanwezigheid van baarmoederhormoon, de grootte, vorm en locatie bepalen. Als het om endometriose gaat, is het ook mogelijk om interne endometriose te bepalen in de vorm van afzonderlijke bruine of bruine gebieden tegen de achtergrond van de slijmvlies baarmoeder of vagina.

Hyperestrogenisme kan ook worden gediagnosticeerd op subjectieve symptomen van vertraagde ovulatie. In dit geval wordt een negatief symptoom van de varen en de pupil bepaald wanneer de ovulatie op de cyclus moet worden uitgevoerd. Hiermee kunt u pathologie vermoeden en verdere diagnoses stellen.

Instrumentele diagnostiek van hyperestrogenie kan op elke dag van de cyclus worden uitgevoerd, waarbij het diagnostische resultaat significant is bij het bepalen van endometriale hyperplasie. Daarom is de "gouden standaard" van de pathologiediagnose echografie. In dit geval wordt een transvaginaal onderzoek uitgevoerd en de dikte van het endometrium bepaald - het zal aanzienlijk hyperplastisch zijn. Extra tekenen zijn ook ovulatie vertraging en een hele follikel. Dan is het belangrijk om de dynamiek van de eisprong te volgen en of deze al dan niet optreedt, dit kan meerdere opeenvolgende onderzoeken vereisen. Als de hyperplasie op hetzelfde niveau wordt gehandhaafd of toeneemt, kunnen we praten over de waarschijnlijke hyperestrogenie.

Analyses waarmee u een nauwkeurige diagnose kunt stellen, zijn hormonale screening. Om de hele cyclus te volgen en de hormonale achtergrond van een vrouw te bestuderen, is het noodzakelijk om het niveau van oestrogenen, progesteron, luteïniserend en follikelstimulerend hormoon te bepalen. De toename van oestrogeen kan zijn op de achtergrond van hypoprogesteronemie of tegen de achtergrond van een afname van het luteïniserend hormoon. Dit is belangrijk voor het bepalen van de tactiek van de behandeling en de dosering van geneesmiddelen.

Diagnose bij mannen is enigszins vereenvoudigd, aangezien klachten en uiterlijk met tekenen van gynaecomastie iemand in staat stellen om pathologie te vermoeden. Bevestiging van de diagnose wordt uitgevoerd door oestrogenen en testosteron te bepalen.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose van hyperestrogenisme moet in de eerste plaats worden uitgevoerd tussen de relatieve en absolute toename van het niveau van deze hormonen. Dit zal helpen bij hormonale screening - de toename van oestrogeen tegen de achtergrond van een normaal niveau van progesteron duidt op een absoluut hyperestrogenisme. Het is ook noodzakelijk om duidelijk de etiologie van het proces te onderscheiden - de tumor van de eierstok of de bijnier, of de secundaire aard van het proces.

Als de toename van oestrogeen verloopt met de kliniek van uteriene bloeding, dan is het noodzakelijk om differentiële diagnostiek van hyperestrogenie uit te voeren met insufficiëntie van de luteale fase. Het belangrijkste diagnostische teken is het niveau van hormonen.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling hyperestrogenia

Alvorens een behandelingsmethode te kiezen, is het noodzakelijk om de etiologie van het proces te verduidelijken. Als het een absoluut hyperestrogenisme is dat wordt veroorzaakt door een primaire ovariumlesie of een hypothalamus-hypofyse-systeem, moet de behandeling uitgebreid zijn, exclusief chirurgische interventie. In het geval van exogene pathologie is het noodzakelijk om te stoppen met het gebruik van anticonceptiva. Maar als het een relatief hyperestrogenisme is, dan is het voorafgaand aan de toepassing van medicamenteuze behandeling noodzakelijk om het regime te normaliseren. Aangezien de uitwisseling van geslachtshormonen plaatsvindt met de deelname van de lever, is het noodzakelijk om alle factoren uit te sluiten die de functie zouden kunnen schenden. Het dieet met hyperestrogenie is erg belangrijk. Voor de duur van de behandeling is het noodzakelijk om zich te houden aan aanbevelingen over het principe van uitsluiting van het dieet van gefrituurd voedsel, vet voedsel, pittige specerijen, bakkerijproducten. Dit helpt niet alleen om de hormonale toestand te corrigeren, maar verbetert ook de algehele gezondheid.

Het belangrijkste doel van medicamenteuze behandeling is de eliminatie van klinische symptomen en de normalisatie van het hormonenniveau. Hiervoor worden verschillende groepen medicijnen gebruikt, de belangrijkste uit de groep hormonale geneesmiddelen.

Gonadotrofine-afgevende factoren die bijdragen tot de normalisatie van het oestrogeenniveau op secundair niveau, en als gevolg hiervan wordt de hoeveelheid gesynthetiseerd oestrogeen verminderd. Dergelijke voorbereidingen omvatten:

 1. Diferelin is een medicijn dat een antigonadotroop effect heeft. Het werkingsmechanisme van het medicijn is dat de werkzame stof van het medicijn een peptide is, dat vergelijkbaar is met het natuurlijke vrouwelijke rhizoom-afgevende hormoon, dat het gonadotrope hormoon afgeeft. Tegelijkertijd wordt een bepaald deel ervan afgegeven en enkele maanden later, tijdens de behandeling, is er een natuurlijke uitputting van hormonen, dus de hoeveelheid gonadotropine neemt af. Daarom neemt de hoeveelheid oestrogeen geleidelijk af - wat een pathogenetische methode is voor het behandelen van pathologie. Het medicijn is verkrijgbaar in injectieflacons met verschillende doseringen. Voor het volledige effect van de behandeling is het noodzakelijk om de cursus te volgen. De dosering van het geneesmiddel wordt individueel bepaald door het bepalen van het niveau van oestriol, maar meestal wordt de behandeling uitgevoerd vanaf de eerste dag van de cyclus en gedurende vijf dagen is de behandeling drie tot zes maanden. Als er een gelijktijdige ovulatievertraging is, wordt er onder controle van hormonen stimulatie of toediening van progesteron uitgevoerd. Voorzorgsmaatregelen - kunnen niet worden gebruikt in combinatie met gonadotrope geneesmiddelen, omdat dit ovariële hyperstimulatie kan veroorzaken in de beginfase van de behandeling en hun atresie. Bijwerkingen komen het vaakst voor in de vorm van opvliegers, droge huid, jeuk, verre osteoporose, evenals buikpijn en dyspepsie.
 2. Busereline is een anti-oestrogene medicijn uit de groep van agonisten van gonadotrope factoren. Het werkingsmechanisme van het geneesmiddel een competitieve binding aan receptoren en de hypothalamus synthese vrijmakend hormoon, een stijging initieel en veroorzaakt waardoor de blokkade van gonadotropine hypofyse hormonen. Dus het effect van de behandeling met het medicijn manifesteert zich. De afgiftevorm van het middel is een oplossing voor intranasale toediening en een injectievorm. De dosering van het geneesmiddel voor de behandeling van hyperestrogenisme is in de regel 3,75 mg van het geneesmiddel eenmaal per week intramusculair. De loop van de behandeling is van vier tot zes maanden. Voorzorgsmaatregelen - In aanwezigheid van stenen in de nieren of galblaas moet voorzichtig worden gebruikt. Bijwerkingen kunnen in de vorm van allergische reacties zijn, evenals de aanvankelijke stuwing van de melkklieren, afscheiding uit de baarmoeder in een kleine hoeveelheid. Het is ook mogelijk om te werken op het centrale zenuwstelsel met de ontwikkeling van hoofdpijn, verhoogde depressie.
 3. Zoladex  is een geneesmiddel waarvan het hoofdbestanddeel gosereline is. Deze agonist is een gonadotropine-vrijmakend hormoon, dat werkt volgens het principe van hetzelfde als alle geneesmiddelen van deze groep. Bij langdurige kuurbehandeling remt het geneesmiddel de productie van oestrogenen. Het medicijn heeft specifieke kenmerken die verband houden met de vorm van afgifte: het zijn gedeponeerde formulieren. Wijze van toediening: onder lokale anesthesie van de buikhuid, toedienen het medicijn in een dosis van 3,6 milligram, daarna na vier weken, wordt de tweede dosis van het medicijn toegediend. Hierna worden hormonale screening en onderzoek aanbevolen - in de regel treedt een involutie van hyperplastisch baarmoederslijmvlies op en een dergelijke behandeling is voldoende. Vanwege het feit dat het medicijn langzaam vrijkomt, duurt het effect ervan 28 dagen. Bijwerkingen zijn mogelijk lokaal - op de plaats van het geneesmiddel, jeuk, branden, tekenen van ontsteking. Van systemische bijwerkingen zijn hypotensie, hoofdpijn, aritmie en duizeligheid mogelijk. Voorzorgsmaatregelen - bij gelijktijdig bronchiaal astma moet het medicijn met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt, omdat het mogelijk is bronchiale obstructie te versterken.
 4. Danazol  is een medicijn dat de toename van oestrogeenspiegels door competitieve effecten voorkomt. De werkzame stof van het medicijn is een synthetische analoog van het oestrogeenhormoon, daarom bindt het met een langdurige inname aan gevoelige receptoren op doelweefsels en vermindert het hun aantal. Dit vermindert de behoefte aan natuurlijke oestrogenen en hun synthese wordt verminderd. De wijze van toediening is oraal. Dosering - 400 - 800 milligram per dag, het is beter om te verdelen in 2 of 4 toelating. Het verloop van de behandeling van hyperestrogenie is niet minder dan vier maanden, maar het is beter dan zes maanden. Voorzorgsmaatregelen - als de leverfunctie verstoord is of hepatitis aanwezig is, is het het beste om het medicijn niet toe te passen, maar ook om het medicijn te doseren, te beginnen met een minimale dosis van 200 milligram per dag. Bijwerkingen zijn mogelijk in de vorm van haaruitval, gewichtstoename, het optreden van oedeem, evenals allergische en diarree-verschijnselen.

Progesteronpreparaten kunnen worden gebruikt in complexe therapie om de insufficiëntie van de tweede fase van de cyclus te behandelen, waardoor de hormonale balans verder wordt genormaliseerd. Hiervoor heeft het de voorkeur om dergelijke preparaten op de veertiende dag van de cyclus te gebruiken.

 1. Mirolyut is een geneesmiddel waarvan het werkzame bestanddeel levonorgestrel is uit de groep gestagens. Het medicijn kan worden gebruikt om de ernst van endometriale hyperplasie op de achtergrond van hyperestrogenisme te verminderen. Gebruik hiervoor een spiraaltje dat na een grondig onderzoek en onderzoek voor meerdere jaren wordt geplaatst. Voorzorgsmaatregelen - het medicijn mag niet worden gebruikt in het geval van bloedige afscheiding uit de baarmoeder, met een actieve myoom, en moet met voorzichtigheid worden gebruikt in geval van schendingen van de leverfunctie. Bijwerkingen zijn mogelijk in de vorm van lokale en systemische manifestaties. Lokale symptomen zijn het verschijnen van verbranding, jeuk, pijn, ongemak of een lichte bloeding uit de baarmoeder. Van systemische manifestaties komen duizeligheid, hoofdpijn en borstophoping het meest voor.
 2. Provera is een medicijn dat voornamelijk medroxyprogesteron bevat. Het helpt om het tekort aan dit hormoon aan te vullen en normaliseert het niveau in het bloed. Het voordeel van het medicijn is het selectieve effect op progesteronreceptoren, die zich in de baarmoeder bevinden. Dit draagt ertoe bij dat het medicijn niet werkt op de eicel, maar alleen werkt op het epitheel van het endometrium, wat bijdraagt aan een snellere vermindering van hyperplasie op de achtergrond van de vorige hyperestrogenie. Het medicijn is verkrijgbaar in de vorm van tabletten van honderdzevenhonderd milligram. De dosering van het medicijn voor behandeling en normalisatie van de balans van progesteron is 400-800 milligram in twee doses. Bijwerkingen zijn mogelijk in de vorm van allergische verschijnselen, evenals baarmoederbloedingen, waarvoor een verhoging van de dosis en een tweede raadpleging van de arts vereist zijn. Voorzorgsmaatregelen - na twee weken gebruik moet u het hormoonniveau controleren om hypersecretie te voorkomen.

Vitaminen voor de behandeling van hyperestrogenie zijn erg belangrijk, vooral op het moment van herstel, wanneer hormonale behandeling al is uitgevoerd en de proliferatie van endometriale proliferatie en follikelgroei noodzakelijk is. Om dit te doen, kunt u om de dag injecteerbare vormen van vitamines gebruiken - B1, B6 - of multivitaminencomplexen in tabletvorm voor langdurig gebruik.

Fysiotherapeutische behandeling kan worden uitgevoerd om de reparatie van het endometrium te verbeteren, maar niet in een acute periode en niet tijdens hormonale therapie. Aanbevolen wordt een balneologische behandeling met moddertoepassingen op de onderbuik. Magnetotherapie is ook mogelijk.

Chirurgische behandeling van hyperestrogenie wordt alleen uitgevoerd als de oorzaak hiervan een ovariumtumor is. Meestal is dit een goedaardig proces, dus de hoeveelheid chirurgische interventie is beperkt tot ovariumresectie of adnexectomie. Zorg ervoor dat u vóór de operatie een echografie van de bekkenorganen uitvoert om het kwaadaardige proces uit te sluiten.

Alternatieve behandeling van hyperestrogenisme

Alternatieve behandeling van hyperestrogenie kan worden gebruikt in de vorm van een complexe therapie, waarbij dit effect alleen maar toeneemt. Voor dit doel worden niet alleen geneesmiddelen gebruikt die de ernst van bloedingen met endometriale hyperplasie verminderen, maar ook om het niveau van oestrogenen te normaliseren. Gebruik dergelijke alternatieve middelen:

 1. Je moet een zitbad van kamille en brandnetel maken. Om dit te doen, brouwen in een liter water twee zakken kamille gras en een paar stelen met bladeren van brandnetel, aandringen totdat de oplossing warm wordt. Dan moet je een theelepel honing toevoegen en een bad nemen, nadat je daar minstens tien minuten hebt gezeten.
 2. Groentesappen stabiliseren heel goed het endometrium, wat de ontwikkeling van complicaties voorkomt die zich kunnen ontwikkelen tegen een achtergrond van hyperestrogenie. Gebruik voor zo'n medische oplossing honderd milliliter vers wortelsap of biet, voeg het gemalen aloëblad toe en neem 's morgens en' s avonds dagelijks 50 milliliter.
 3. Peony-extract, dat kan worden gekocht bij een apotheek, normaliseert het niveau van oestrogeen in het lichaam van een vrouw. Om te gebruiken, moet u twee druppels extract nemen en verdunnen met vier druppels water, neem het in de ochtend en 's avonds gedurende ten minste drie weken.

Behandeling met kruiden moet worden gedaan met enkele eigenaardigheden. Fytotherapie moet worden uitgevoerd in de tweede fase van de menstruatiecyclus, wanneer de verhoging van het oestrogeengehalte moet worden gecompenseerd door een kleine hoeveelheid progesteron. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om de algemene toestand van de vrouw en de gelijktijdige therapie met vervangende medicijnen te controleren. De belangrijkste medicinale kruiden die voor dit doel worden gebruikt, zijn de volgende:

 1. De runder baarmoeder is een plant die de stimulatie van de functie van het gele lichaam bevordert en de afgifte van progesteron, heeft een ontstekingsremmend effect en voorkomt de ontwikkeling van bloedingen tegen de achtergrond van endometriale hyperplasie. Voor medische infusie is het noodzakelijk om drie eetlepels kruiden te nemen, kokend water te gieten en op laag vuur nog eens vijf minuten te laten koken. Deze infusie moet worden afgedekt en drie uur worden aangedrukt. Neem deze infusie vijf keer per dag in warme vorm voor twee eetlepels. De loop van de behandeling is een maand.
 2. Afkooksel van de kelkschors normaliseert de functie van niet alleen de eierstokken met de synthese van overmatige oestrogenen, maar activeert ook de endogene beschermende mechanismen van de vagina in relatie tot secundaire infecties. Voor bouillon moet je schors met heet water gieten en tien minuten koken, dan nog tien minuten aandringen. Deze bouillon moet drie eetlepels per dag in een warme vorm worden gedronken.
 3. De wortel van klis en planten van de gouden snor worden ook in dit geval gebruikt. Gebruik hiervoor de infusie van deze kruiden en consumeer ze twee keer per dag een half glas.

Homeopathische middelen worden ook veel gebruikt om de productie van oestrogeen te remmen. Dergelijke geneesmiddelen hebben zowel een hysterotroop effect als een systemisch centraal effect op de hypothalamus, die de productie van afgevende factoren remt en de productie van oestrogenen vermindert. De dosering van verschillende geneesmiddelen kan verschillen, wat het selectieve niveau van vrijgekomen oestrogenen bepaalt. De belangrijkste homeopathische remedies:

 1. Sepia is een homeopathisch middel tegen anorganische oorsprong. Het medicijn heeft een regenererend effect, wat goed is voor het herstel van het endometrium en verhoogt de gevoeligheid van de receptoren voor de werking van progesteron - dit normaliseert het effect van overmatige oestrogenen. Het medicijn wordt vrijgegeven in de farmacologische vorm van homeopathische korrels en druppels worden gedoseerd drie korrels drie keer per dag gedurende een half uur vóór de maaltijd of een uur erna. Het is noodzakelijk om de korrels op te lossen tot ze volledig zijn opgelost en niet zijn weggespoeld met water. Bijwerkingen zijn niet gebruikelijk, maar er kunnen ontlastingsstoornissen, dyspepsie en allergische reacties zijn. Voorzorgsmaatregelen - het is onmogelijk om het medicijn voor vrouwen te gebruiken asthenische lichaamsbouw en depressieve stemming.
 2. Ipecakuana is een homeopathisch geneesmiddel van natuurlijke oorsprong. Het geneesmiddel wordt afgegeven in de farmacologische vorm van de homeopathische oplossing in ampullen en wordt eenmaal per week op het derde deel van de ampul afgegeven met mogelijk oraal gebruik. Bijwerkingen zijn niet gebruikelijk, maar er kunnen ontlastingsstoornissen, dyspepsie en allergische reacties zijn. Voorzorgsmaatregelen - het is onmogelijk om het medicijn te gebruiken voor een acuut proces in de baarmoeder.
 3. Sanguine en Stramonium - de combinatie van twee homeopathische geneesmiddelen heeft een meer uitgesproken effect. Het medicijn wordt vrijgegeven in de farmacologische vorm van homeopathische druppels en wordt gedoseerd tien druppels een keer per dag in beide bereidingen in een lepel. In dit geval moeten de druppels worden verdund in een eetlepel water en worden ingenomen ongeacht de inname van voedsel. Bijwerkingen werden niet geïdentificeerd.
 4. Toverhazelaar is een homeopathisch geneesmiddel op basis van een plant die vooral effectief is bij ernstige uteriene bloedingen tegen hyperestrogene en endometriale hyperplasie. Het medicijn wordt vrijgegeven in korrels en de dosering ervan is acht korrels eenmaal per dag. Bijwerkingen zijn zeldzaam, huiduitslag is mogelijk op de handen.

trusted-source[36], [37], [38], [39]

Het voorkomen

Preventie van hyperestrogenisme moet door elke vrouw worden uitgevoerd, omdat dit niet-specifieke maatregelen zijn. Allereerst is het noodzakelijk om hormonale middelen voor anticonceptie correct en gecontroleerd te gebruiken. Het is ook noodzakelijk om voortdurend chronische stressvolle situaties te voorkomen, die bijdragen aan de verstoring van het metabolisme en de ovario-menstruatiecyclus. Als u bij vrouwen of meisjes schendingen van de voortplantingsfunctie vaststelt, moet u onmiddellijk een arts raadplegen.

trusted-source[40], [41], [42]

Prognose

De prognose voor hyperestrogenie is positief voor herstel bij een juiste en tijdige diagnose van de oorzaak. Als de oorzaak een hormoonproducerende tumor is, is een tijdige en juiste behandelingsstrategie nodig om de voortgang van het proces te voorkomen.

Hyperestrogenie is een toestand van toenemende oestrogeenspiegels in het lichaam, die absoluut of relatief kunnen zijn. Deze aandoening kan zowel bij meisjes, vrouwen als bij mannen zijn. Diagnostisch significante tekenen van deze pathologie bij vrouwen zijn baarmoederbloedingen met hyperproliferatie van het endometrium, evenals de vorming van endometriose en vleesbomen. Een man moet letten op de symptomen van gynaecomastie. In elk geval is een uitgebreide diagnose van pathologie en tijdige behandeling nodig.

trusted-source[43]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.