^

Gezondheid

Ontlastinganalyse voor protozoa

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Detectie en differentiatie van protozoa in de analyse van ontlasting (het verschil van pathogene vormen van niet-pathogene vormen) is een nogal moeilijke taak. De meeste eencellige organismen in faeces worden gevonden in twee vormen: vegetatieve (trofozoiet stap) - actieve, mobiel, levensactiviteit gemakkelijk vatbaar schadelijke effecten (vooral koeling) en hierdoor snel sterven na isolatie uit de darmen en bestand tegen externe invloeden cysten ( oöcysten). In de versierde uitwerpselen worden de protozoa meestal alleen in de ingesneden staat aangetroffen; voor de detectie van vegetatieve vormen is het noodzakelijk fecaliën die nog steeds in een warme staat verkeren te onderzoeken. Dit komt door het feit dat in de gekoelde ontlasting de vegetatieve vormen van de protozoa snel sterven en de doden snel bezwijken voor de werking van proteolytische enzymen, waardoor ze hun karakteristieke kenmerken van hun structuur verliezen. Bovendien neemt tijdens het afkoelen de mobiliteit van protozoa af en verdwijnt dan - een belangrijke hulpfactor in hun differentiatie.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Met wie kun je contact opnemen?

Soorten parasieten in de ontlasting

Basistypes van parasieten en optimale methoden voor hun detectie

Soort parasiet

Vaak aangetaste organen

Diagnostische methode

Leishmania donovani

Milt, lever, lymfeklieren

Detectie van parasieten in punctata van milt, lever, beenmerg, aangetaste huid, detectie van specifieke AT's in het bloed

Trypanosoma rhodesiense и T. Gambiense

Lymfeklieren en hersenen

Detectie van parasieten in de aangetaste huid, lymfeklieren, sterke drank

Echinococcus granulosus of Echinococcus multilocularis

Lever, longen, hersenen

Detectie van specifieke AT in het bloed

Schistosoma haematobium, S. Mansoni, S. Japonicum и др.

Urinekanaal, lever, poortader

Detectie van eieren van parasieten in de urine, uitwerpselen, een biopsie van het rectum, leverweefsel of specifieke AT in het bloed

Fasciola hepatica

De lever

Detectie van eieren van parasieten in de ontlasting of specifieke AT's in het bloed

Clonorohis Chinese Campulidae felineus, Campulidae viverrini

Het galsysteem

Detectie van eieren van parasieten in feces of gal

Trichostrongylus capricola, T. Vitrinus

Dunne darm

Detectie van parasieteneieren in ontlasting

Echinostoma ilocanum

Dunne darm

Detectie van parasieteneieren in ontlasting

Angiostrongylus costaricensis

Dunne en dikke darm

Detectie van eieren

In het darmbiopt

Dipylidum caninum

Dunne en dikke darm

Detectie van eieren of parasieten slikken in de ontlasting

In de ontlasting kunt u 20 soorten protozoa identificeren (8 pathogene en voorwaardelijk pathogene en 12 commensalen). De eenvoudigste darmen leven in de dunne of dikke darm in het stadium van trofozoiet en / of cyste. Ze behoren tot een van de 4 groepen: amoeben, flagellen, trilharen en coccidia.

Dysenterie-amoebe in uitwerpselen

Entamoeba histolytica (dysenterie-amoebe) veroorzaakt amoebiasis bij een persoon. Het is gelokaliseerd in de dikke darm, het komt vrij in de vorm van trofozoiet (met vloeibare ontlasting) en / of cysten (in een versierde ontlasting). Vanwege het feit dat de meeste soorten amoeben (darm, Hartmann, Buçli) niet pathogeen zijn voor mensen, is voorzichtigheid geboden bij het beoordelen van de resultaten van een onderzoek van de faeces. Slechts detectie van trofozoïeten-hematophagous (weefselvorm E. Histolytica forma magna ) kan dienen als een betrouwbare indicatie van de aanwezigheid in een patiënt amoebendysenterie en / of amoebe colitis ulcerosa. De aanwezigheid van erytrocyten in het protoplasma is een zeer belangrijk diagnostisch kenmerk, omdat de niet-pathogene vormen van amoeben ze nooit bevatten. Detectie in alle andere gevallen E. histolytica -achtige vormen van trofozoïeten die geen rode bloedcellen bevatten, is geen basis voor de diagnose van amoebiasis als een ziekte. Evenzo worden de resultaten van detectie van alleen cysten E geëvalueerd . histolytica (luminale vorm), die kan worden gevonden in mensen die herstellen van acute amebiasis, bij patiënten met chronische amoebiasis en bij dragers.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Giardia in uitwerpselen

Lamblia intestinalis (lamblia) behoort tot de klasse van flagellen. Lamblias zijn parasitair in de dunne darm, voornamelijk in de twaalfvingerige darm, maar ook in de galblaas. Het bestaan van trofozoïeten (vegetatieve vorm van lamblia) vereist een vloeibaar medium, daarom worden de lamblia bij ingaan in de dikke darm ingekapseld en worden alleen de cysten in de ontlasting aangetroffen. Alleen bij overvloedige diarree of na de werking van laxeermiddelen in de ontlasting, kun je vegetatieve vormen vinden.

Balantidia in uitwerpselen

Balantidium coli is de enige trilinfusie die de menselijke darm parasiteert en ziekten van verschillende ernst veroorzaakt - van milde colitis tot ernstige ulceratieve laesies. Het veroorzakende agens wordt gevonden in uitwerpselen in de vorm van trofozoïeten of cysten. Misschien het rijtuig bij gezonde mensen.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Cryptosporidia in de ontlasting

Vertegenwoordigers van het geslacht Cryptosporidium worden nu beschouwd als de belangrijkste ziekteverwekkers van diarree. Cryptosporidia (van het Griekse "verborgen geschil") - obligate parasieten die de microvilli van de slijmvliezen van het maagdarmkanaal en de luchtwegen van mens en dier infecteren. GI-infecties veroorzaakt door cryptosporidia zijn geregistreerd in alle landen van de wereld. Een dergelijke brede verspreiding van cryptosporidiose gaat gepaard met een groot aantal natuurlijke reservoirs van infectie, een lage infectieuze dosis en hoge resistentie van het pathogeen voor desinfecterende middelen en antiparasitaire geneesmiddelen.

Van de cryptosporidia zijn Cryptosporidium parvum en Cryptosporidium felis potentieel pathogeen voor mensen (geïdentificeerd bij HIV-geïnfecteerde individuen). De meest typische lokalisatie van infectie bij mensen is de distale delen van de dunne darm. Bij patiënten met ernstige immuundeficiëntie kan het gehele maagdarmkanaal worden geïnfecteerd - van de orofarynx tot de rectale mucosa.

Diagnose van cryptosporidiose meestal gebaseerd op de detectie van Cryptosporidium oöcysten in de feces en / of (minder vaak) een biopsie van de dunne darm slijmvlies in waterige diarree syndroom. Gebruik microscopie van voorbereide preparaten gekleurd door Gram. In de meeste gevallen is deze wijze van schilderen niet oöcysten te identificeren, vanwege hun slechte vermogen om de kleurstof en het onvermogen om ze te onderscheiden van de gist-achtige fungi te behouden. Breng de kleuring daarom aan op zuurbestendigheid. Met deze methode van kleuring oöcysten worden gekleurd rood of roze kleur en duidelijk zichtbaar op de blauw-violet achtergrond, die gekleurd zijn andere micro-organismen en darminhoud.

Bij acute cryptosporidiose is het aantal oöcysten in de feces groot, waardoor het gemakkelijk is om ze te detecteren met microscopie van gekleurde preparaten. Bij chronische cryptosporidiose met een lichte loop, wanneer de hoeveelheid oöcysten in de feces klein is, is het echter noodzakelijk om de verrijkingstechnieken toe te passen om de waarschijnlijkheid van hun detectie te vergroten. In de afgelopen jaren zijn vaak serologische methoden gebruikt om cryptosporidiose te diagnosticeren.

Biliaire cryptosporidiosis kan cholecystitis, hepatitis significant minder (bij toenemende concentraties van bilirubine AST, ALT, alkalische fosfatase in het bloed) en scleroserende cholangitis manifesteren. Voor de diagnose van cryptosporidiosis onderzoeken gal lever biopten en gal, waar het mogelijk is om Cryptosporidium te detecteren in verschillende stadia van ontwikkeling.

Om de effectiviteit van de behandeling van protozoale intestinale laesies te beheersen, worden de faeces onderzocht afhankelijk van de gedetecteerde ziekte: bij amebiasis, balantidiasis - onmiddellijk na de behandeling, met Giardia's - na 1 week. Na behandeling van invasies van galwegen, kan controle van de werkzaamheid zowel bij de studie van ontlasting als gal worden uitgevoerd.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Schrapen van perianale plooien naar enterobiasis

Schrapen van perianale plooien naar enterobiose is een doelgerichte studie voor de detectie van pinwormeieren ( Enterobius vermicularis ). Vanwege het feit dat de volwassen vrouwtjes maden kruipen om hun eieren te leggen in de plooien rond de anus, pinworms eieren in de ontlasting zijn zeldzaam, ze zijn gemakkelijker te vinden in het schraapsel uit de plooien rond de anus of in de rectale slijm.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.