^

Gezondheid

A
A
A

Mazelen bij kinderen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Mazelen bij kinderen - een acute infectieziekte met koorts, intoxicatie, catarre van de bovenste luchtwegen en slijmvliezen van de ogen, evenals een vlekkerige papulaire uitslag.

ICD-10 code

 • 805.0 Mazelen, gecompliceerd door encefalitis (post-cutane encefalitis).
 • 805.1 Mazelen, gecompliceerd door meningitis (post-cutane meningitis).
 • 805.2 Mazelen, gecompliceerd door pneumonie (post-fatale longontsteking).
 • 805.3 Mazelen, gecompliceerd door middelhoge otitis media (post-root otitis media).
 • 805.4 Mazelen met darmcomplicaties.
 • 805.8 Mazelen met andere complicaties (mazelenbof en mazelen keratocon junctivitis).
 • 805.9 Mazelen zonder complicaties.

Epidemiologie

Mazelen in de pre-vaccinatieperiode was de meest voorkomende infectie in de wereld en werd overal gevonden. De incidentie van morbiditeit om de 2 jaar wordt verklaard door de accumulatie van een voldoende aantal mensen die vatbaar zijn voor mazelen. De incidentie van mazelen werd het hele jaar door waargenomen met een stijging in herfst, winter en lente.

De infectiebron is slechts een zieke persoon. De meest infectieuze patiënt in de periode van de kinkhoest en de eerste dag waarop de uitslag is opgetreden. Vanaf de derde dag van uitslag neemt de besmettelijkheid scherp af en na de 4e dag wordt de patiënt als niet-besmettelijk beschouwd.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Oorzaken van mazelen

Pathogeen - een groot virus met een diameter van 120-250 nm, behoort tot de familie Paramyxoviridae, het geslacht Morbillivirus.

In tegenstelling tot andere paramyxovirussen bevat het mazelenvirus geen neuraminidase. Het virus heeft hemagglutinerende, hemolytische en symplast-vormende activiteit.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Corneale pathogenese

De toegangspoorten voor het virus zijn de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen. Er zijn aanwijzingen dat de conjunctiva van het oog ook de toegangspoort tot infectie kunnen zijn.

Het virus penetreert de submucosa en de lymfatische routes van de bovenste luchtwegen, waar de primaire reproductie plaatsvindt, en komt dan in het bloed, waar het vanaf de eerste dagen van de incubatieperiode kan worden gedetecteerd. De maximale concentratie van het virus in het bloed wordt waargenomen aan het einde van de prodromale periode en op de 1e dag van de uitslag. Tegenwoordig is het virus aanwezig in grote hoeveelheden en in de mucosale membranen van de bovenste luchtwegen. Vanaf de derde dag van de uitslag neemt de afscheiding van het virus scherp af en wordt het niet gedetecteerd in het bloed. Virale neutraliserende antilichamen beginnen te overheersen in het bloed.

Symptomen van mazelen

De incubatieperiode gemiddelden 8-10 dagen, kan zich uitstrekken tot 17 dagen.

Bij kinderen die immunoglobuline ontvingen voor profylactische doeleinden, werd de incubatietijd verlengd tot 21 dagen. In het klinische beeld van mazelen zijn er drie perioden: catarrale (prodromale), huiduitslag en pigmentvlekken.

Aanzet (catarrale periode) manifesteert verhoging van lichaamstemperatuur 38,5-39 "C komst coryza en conjunctivitis. Let op de fotofobie, conjunctivale hyperemie, zwelling van de oogleden, scleritis, dan een purulente afscheiding. Vaak in het begin van de ziekte punt diarree , buikpijn. In meer ernstige gevallen van de ziekte sinds de eerste dagen van de uitgesproken symptomen van vergiftiging kan krampen en duizeligheid.

Catarrhal periode van mazelen duurt 3-4 dagen, soms verlengt tot 5 en zelfs tot 7 dagen. Voor deze periode, mazelen pathognomonisch eigenaardige veranderingen in het slijmvlies van de wang bij de kiezen, althans op het slijmvlies van de lippen en het tandvlees in de vorm van een wit-grijze stippen de grootte van een maanzaad wordt omringd door een rode halo. Het slijmvlies wordt los, ruw, hyperemisch, saai. Dit symptoom staat bekend als de vlekken van Filatov-Koplik. Ze verschijnen 1-3 dagen vóór de uitslag, wat helpt om een diagnose van mazelen vast te stellen voor het begin van huiduitslag en differentiatie van catarrale verschijnselen bij een langdurige catarre van de bovenste luchtwegen van een andere etiologie.

Wat zit je dwars?

Classificatie van mazelen

Er zijn typische en atypische mazelen.

 • Met typische mazelen zijn er alle symptomen van deze ziekte. Door ernst zijn typische mazelen verdeeld in mild, matig en ernstig.
 • Atypische mazelen omvatten gevallen waarin de belangrijkste symptomen van de ziekte zijn gewist, besmeurd of sommige afwezig. De duur van de individuele perioden van mazelen kan worden veranderd - het verkorten van de periode van de uitslag, de afwezigheid van een catarrale periode, de schending van het stadium van neerslag.
 • Geschaafde of zeer lichte vorm van mazelen wordt mitigirovannoy genoemd. Het wordt waargenomen bij kinderen die immunoglobuline kregen aan het begin van de incubatieperiode. Gematigde mazelen komen meestal voor bij normale of licht verhoogde lichaamstemperatuur, er zijn geen Filatov-Koplik-pleisters. De uitslag is bleek, ondiep, ongroei (soms slechts een paar elementen), het stadium van de uitslag is verstoord. Catarrale manifestaties zijn erg zwak of volledig afwezig. Complicaties met gematigde mazelen worden niet waargenomen. Een miezerige vorm van mazelen wordt vaak opgemerkt bij kinderen van de eerste helft van het leven vanwege het feit dat ze een ziekte ontwikkelen tegen de achtergrond van de resterende passieve immuniteit van de moeder.
 • Atypische gevallen omvatten mazelen met extreem uitgesproken symptomen (hypertoxisch, hemorragisch, kwaadaardig). Ze worden zeer zelden waargenomen. Mazelen in gevaccineerd levend mazelenvaccin, in het bloed waarvan geen antilichamen zijn gevormd, komen meestal voor en behouden al hun kenmerkende klinische manifestaties. Als zich mazelen ontwikkelen met een kleine hoeveelheid antilichamen in het bloedserum, worden de klinische manifestaties gewist.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Diagnose van mazelen

De diagnose van typische mazelen is niet bijzonder moeilijk.

In geval van problemen, is serologisch onderzoek van de patiënt met behulp van ELISA van grote hulp bij het vaststellen van de diagnose. Detectie van specifiek IgM bevestigt zonder enige twijfel de diagnose van mazelen.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Wat moeten we onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling van mazelen

Patiënten met mazelen worden meestal thuis behandeld. Alleen kinderen met ernstige mazelen, met complicaties of patiënten van wie de thuissituatie onvoldoende zorg biedt, komen in aanmerking voor opname in het ziekenhuis. Kinderen van gesloten kinderinstellingen en kinderen onder de leeftijd van 1 jaar zijn onderworpen aan verplichte hospitalisatie.

De nadruk moet liggen op het creëren van goede hygiënische omstandigheden en de juiste zorg voor de zieken. Frisse lucht en goede voeding zijn nodig. Om in het ziekenhuis een patiënt met mazelen te kunnen opnemen, is dat in de doos van de molenaar nodig, die niet mag worden verdoezeld.

Preventie van mazelen

Ziekte is geïsoleerd gedurende een periode van ten minste 4 dagen vanaf het begin van de uitslag, met complicatie met longontsteking - ten minste 10 dagen.

Informatie over de persoon die ziek is geweest en die in contact is geweest met de patiënt, wordt overgedragen aan de betreffende kinderinstellingen. Kinderen zonder een voorgeschiedenis van mazelen en had contact met zieke mazelen, zijn niet toegestaan in de kinderopvang (kinderdagverblijven, kleuterscholen en de eerste twee-klas school) binnen 17 dagen vanaf het moment van contact en immunoglobuline te hebben ontvangen profylactisch noemen scheiding verlengd tot 21 dagen. De eerste 7 dagen na het begin van het contact kan het kind kinderopvang bij te wonen, omdat de incubatietijd voor mazelen moeten minstens 7 dagen na hun scheiding begint met de 8e dag na blootstelling. Kinderen die ziek waren geweest met mazelen, evenals diegenen die waren gevaccineerd met levend mazelenvaccin en volwassenen, zijn niet gescheiden.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.