^

Gezondheid

Kruidengeneesmiddelen voor blaasontsteking

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 25.06.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Naast kruiden bieden apotheken ons uitstekende natuurlijke preparaten, die extracten van geneeskrachtige planten bevatten die een genezend effect hebben op het urinestelsel. Dergelijke medicijnen worden vaak door urologen voorgeschreven aan patiënten die lijden aan een ontsteking van de nieren of de blaas.

De namen van dergelijke medicijnen geven vaak zelf de reikwijdte van hun toepassing aan: Urolesan, Uronefron, Cyston, Canephron, Cysto-Aurin (een eencomponentpreparaat op basis van guldenroedekruid), Phytolysin, Uroprofit en vele andere. De vorm van afgifte van medicijnen kan verschillen: tabletten, capsules, pasta, oplossing.

Indicaties voor het gebruik van de bovengenoemde medicijnen zijn over het algemeen vergelijkbaar. Ze worden gebruikt bij de behandeling van acute en chronische vormen van infectieuze en inflammatoire ziekten van de urinewegen. Indicaties voor het gebruik van kruidenpreparaten zijn cystitis en pyelonefritis of glomerulonefritis. Veel medicijnen worden ook voorgeschreven in de complexe therapie van urinaire en nefrolithiasis, galblaasaandoeningen, galdyskinesie.

Meestal schrijven artsen medicijnen voor op basis van de symptomen en het verloop van de ziekte, maar voor het grootste deel zijn dergelijke medicijnen onderling uitwisselbaar. Als er geen effect is van het innemen van het ene medicijn, wordt het vervangen door een ander met een vergelijkbaar effect, maar met andere werkzame stoffen.

De farmacodynamiek van de bovengenoemde geneesmiddelen is ook vergelijkbaar. Aangezien dit gecombineerde geneesmiddelen met meerdere componenten zijn, proberen fabrikanten ervoor te zorgen dat hun geneesmiddelen alle noodzakelijke effecten dekken: ontstekingsremmend, antimicrobieel, krampstillend, diureticum (diureticum).

Er wordt geen rekening gehouden met de farmacokinetiek van kruidenpreparaten, omdat het moeilijk is om categorieën als absorptie, metabolisme en distributie in het lichaam van afzonderlijke geneesmiddelcomponenten te traceren. Bovendien hebben de meeste urologische geneesmiddelen geen negatief effect op de uitscheidingsorganen, en met name op de nieren en het urinestelsel, maar zijn ze integendeel bedoeld om het te behandelen.

Gewoonlijk worden kruidenpreparaten goed opgenomen in het spijsverteringskanaal en beginnen ze te werken na 30-60 minuten gedurende 4-6 uur.

Urolesan

Kruidenpreparaat, waaronder munt- en dennenolie, oregano-hopextract en verschillende andere actieve ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Urolesan is verkrijgbaar in de vorm van druppels en capsules. Ze moeten intern worden toegepast.

Wijze van toediening en dosering. Kruidentabletten voor blaasontsteking nemen driemaal daags 1 capsule. De capsules worden heel doorgeslikt en weggespoeld met water.

Druppels worden ingenomen op een stuk suiker of brood (bij diabetes). Enkele dosis - 8-10 druppels.

Aanvraag voor kinderen. Voor kinderen vanaf 2 jaar wordt een dergelijke vorm van afgifte van het medicijn als een siroop aanbevolen. Tot 7 jaar is de aanbevolen dosis 2-4 ml van het geneesmiddel, oudere patiënten kunnen 4-5 ml siroop krijgen. Veelvoud van receptie - 3 keer per dag.

Het wordt aanbevolen om het medicijn voor de maaltijd in te nemen. In de acute vorm van cystitis duurt de behandeling 5 tot 7 dagen, in de chronische vorm kan deze een maand duren.

Artsen raden aan om de aangegeven normen voor het innemen van het geneesmiddel te volgen om een overdosis te voorkomen, die zich manifesteert in de vorm van misselijkheid en duizeligheid. U kunt onaangename symptomen verwijderen met behulp van warme dranken in grote hoeveelheden, actieve kool en rust.

Bijwerkingen van het medicijn komen meestal neer op dyspeptische stoornissen en allergische reacties, maar in sommige gevallen kunnen patiënten ook klagen over hoofdpijn, duizeligheid, zwakte, schommelingen in de bloeddruk.

Contra-indicaties voor het gebruik van "Urolesan" kunnen dienen als ziekten van het maagdarmkanaal met een inflammatoire aard (gastritis, maagzweren en darmzweren), aanleg voor convulsies bij kinderen, overgevoeligheid voor de componenten van het geneesmiddel.

Bij het bestuderen van de interactie met andere geneesmiddelen hebben wetenschappers geen significante reacties geïdentificeerd waarmee rekening moet worden gehouden bij het voorschrijven van complexe therapie.

Druppels, siroop en tabletten (capsules) worden aanbevolen om gedurende 2 jaar vanaf de uitgiftedatum te worden bewaard bij een temperatuur van maximaal 25 graden. Na opening van de fles mag de siroop niet langer dan 4 weken in de koelkast worden bewaard.

Fytolysine

Het medicijn heeft de vorm van een groenachtige pasta met een specifieke geur en smaak. Phytolysin bevat extracten van verschillende planten (guldenroede, heermoes, duizendknoop, graswortels, uienschil, berk, fenegriek, peterseliewortel, lavas) in combinatie met oliën (sinaasappel, salie, munt, den).

Wijze van toediening en dosering. Pasta moet 3-4 keer per dag na de maaltijd worden ingenomen. Enkele dosis - 1 theelepel. De pasta moet worden opgelost in een half glas water. Het verloop van de behandeling is individueel, maar duurt meestal niet langer dan anderhalve maand.

Er zijn geen meldingen geweest van een overdosis drugs, maar het medicijn wordt niet door alle patiënten goed verdragen. Het kan misselijkheid en braken, allergische reacties veroorzaken en heeft de neiging de gevoeligheid voor ultraviolette straling te verhogen.

In contra-indicaties voor het nemen van de pasta, vinden we: individuele intolerantie, nier- en hartfalen, de aanwezigheid van fosfaatstenen. Het medicijn wordt niet gebruikt in de kindergeneeskunde en de behandeling van glomerulonefritis.

"Fitolysin" kan interageren met andere geneesmiddelen. Het kan het effect van bloedverdunners, NSAID's, hypoglycemische middelen op basis van lithium, MAO-remmers versterken. Vertraagt de uitscheiding van paracetamol uit het lichaam, vermindert de opname van geneesmiddelen in de darm.

U kunt het geneesmiddel maximaal 3 jaar bij kamertemperatuur bewaren.

Kanefron

Vloeibaar preparaat, vaak gebruikt bij de complexe therapie van urinewegaandoeningen. Bevat 3 werkzame stoffen - extracten van duizendguldenkruid, lavas en rozemarijn. Een nuttige eigenschap van het medicijn is het vermogen om de vorming van urinestenen te voorkomen.

Wijze van toediening en dosering. Kanefron is bedoeld voor de behandeling van patiënten ouder dan 12 jaar. De aanbevolen enkele dosis van het medicijn is 50 druppels. Je moet het drie keer per dag innemen.

Druppels worden aanbevolen om onverdund te worden gebruikt, maar vanwege de bittere smaak is het moeilijk om pediatrische patiënten ermee te behandelen. Voor kinderen kan het geneesmiddel in een kleine hoeveelheid worden verdund met elke drank.

De duur van de behandeling hangt af van de ernst en vorm van de pathologie, maar zelfs langdurig gebruik van het geneesmiddel in de aangegeven doses veroorzaakt geen accumulatie in het lichaam en een overdosis.

Bijwerkingen van het medicijn zijn vergelijkbaar met die hierboven beschreven. Meestal is het geval beperkt tot misselijkheid (minder vaak diarree en braken) en milde allergische reacties in de vorm van huiduitslag en roodheid.

Contra-indicaties voor het gebruik van het medicijn zijn individuele intolerantie voor het medicijn, verergering van maagzweren, oedeem veroorzaakt door hart- of nierfalen. Het wordt aanbevolen om het medicijn in te nemen in combinatie met het gebruik van een grote hoeveelheid vloeistof, daarom is het niet raadzaam om het medicijn voor te schrijven in gevallen waarin de vochtinname als gevolg van bepaalde gezondheidsstoornissen moet worden beperkt.

U kunt het geneesmiddel 2 jaar bewaren, maar als de fles is geopend, kunt u de inhoud slechts zes maanden gebruiken.

Cyston

Kruidentabletten gebruikt bij blaasontsteking veroorzaakt door urine- of nierstenen. Dit preparaat met meerdere componenten bevat planten die een diuretisch, samentrekkend, antimicrobieel, krampstillend effect hebben, evenals natuurlijke stoffen die bijdragen aan het verpletteren en oplossen van urinestenen van verschillende samenstellingen. Het geneesmiddel wordt zowel gebruikt om urolithiasis en cystitis te bestrijden als om steenvorming te voorkomen.

Wijze van toediening en dosering. Net als Canephron wordt Cyston voorgeschreven aan patiënten ouder dan 12 jaar.

Om stenen op te lossen, moeten patiënten jonger dan 14 jaar 1 tablet per dosis nemen, ouder dan 14 jaar - 2 tabletten. De frequentie van opname gedurende de eerste 3-4 maanden - 3 keer per dag, daarna 2 keer per dag, patiënten nemen gehalveerde doseringen (respectievelijk ½ en 1 tablet).

Behandeling van infectieuze cystitis wordt uitgevoerd in dezelfde doseringen die worden gebruikt om stenen op te lossen in de eerste maanden van de behandeling, maar de duur van de therapeutische cursus is minder - 4-6 weken. Bij recidieven van cystitis zijn doseringen van de tweede helft van de behandeling van urolithiasis effectief.

Onder de bijwerkingen van het medicijn is het vermeldenswaard huiduitslag, mogelijke aandoeningen van het maagdarmkanaal en de lever, pijn in de lumbale regio geassocieerd met urineren (dit is vrij logisch en vereist geen stopzetting van het medicijn), evenals allergische reacties. Bij individuele gevoeligheid wordt Quincke's oedeem zelden waargenomen.

Contra-indicaties voor het gebruik van het medicijn zijn nierziekten (nefritis en nefrose), ernstige acute pijn in de urinewegen, overgevoeligheid voor het medicijn.

Bij gelijktijdig gebruik van een geneesmiddel met anderen moet rekening worden gehouden met geneesmiddelinteracties. "Cystone" beïnvloedt de effectiviteit van de antibiotica sulfamethoxazol, trimethoprim en norfloxacine, waarvoor dosisaanpassing van de laatste nodig is.

U kunt het geneesmiddel 3 jaar bewaren. Tegelijkertijd behoudt het zijn eigenschappen zelfs bij hogere temperaturen dan kamertemperatuur (tot 30 graden).

We hebben slechts enkele medicijnen overwogen die kruiden voor blaasontsteking bevatten, wat betekent dat ze kunnen worden gebruikt bij de behandeling van deze ziekte. Meer volledige informatie kan worden verkregen bij de behandelend arts, die de remedie zal kiezen die in elke specifieke situatie de voorkeur heeft. Informatie over het voorgeschreven medicijn kan worden verkregen uit de annotatie daarbij.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.