^

Gezondheid

A
A
A

Hoe rachitis te voorkomen?

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Ante- en postnatale specifieke en niet-specifieke profylaxe van rachitis wordt onderscheiden.

Antenatale profylaxe van rachitis

Antenatale profylaxe van rachitis zou lang voor de bevalling moeten worden gestart. De zwangere vrouw moet het regime van de dag volgen, het is genoeg om dag en nacht te rusten. Het is heel belangrijk om niet minder dan 2-4 uur per dag (in alle weersomstandigheden) in de open lucht te zijn om rationeel te eten. De dagelijkse voeding van zwangere moet minimaal 180-200 gram vlees, vis 100 g, 150 gram kaas, 30 gram kaas, 0,5 liter melk of zuivelproducten bevatten. Producten moeten voldoende vitamines en sporenelementen bevatten. Zwangere vrouwen in gevaar (nefropathie, diabetes, hypertensie, reuma) nodig is om de 32ste week van de zwangerschap om extra vitamine D te benoemen 3 (cholecalciferol) in de 200-400 ME dosis voor 8 weken, ongeacht de tijd van het jaar.

Het wordt aanbevolen om calciumsupplementen te nemen (indien mogelijk gelijktijdig met zuivelproducten).

Postnatale niet-specifieke profylaxe van rachitis

Postnatale niet-specifieke profylaxe van rachitis zorgt voor de organisatie van de juiste voeding van de pasgeborene. Ideaal is natuurlijk borstvoeding. Om een succesvolle en langdurige lactatie te garanderen, moet een vrouw het regime van de dag in acht nemen en goed eten.

Bij afwezigheid van moedermelk, moeten moderne aangepaste mengsels, uitgebalanceerd met het gehalte aan calcium en fosfor (verhouding 2: 1 en meer) en cholecalciferol (vitamine D 3 ) bevatten , worden aanbevolen .

Bijzondere aandacht moet worden geschonken aan de lichamelijke ontwikkeling van het kind, het temperen. Naast wandelingen in de frisse lucht en water procedures voor rachitis, worden therapeutische gymnastiek en massage toegepast in overeenstemming met de principes van regelmaat, regelmaat, duur van de behandeling, geleidelijke uniforme toename van de belasting gedurende het jaar.

Postnatale specifieke preventie van rachitis

Specifieke preventie van rachitis bij voldragen baby's wordt uitgevoerd voor alle kinderen, ongeacht voeding in de herfst-winter-lente periode gedurende de eerste 2 levensjaren. Voor specifieke preventie van rachitis gebruikte geneesmiddelen die cholecalciferol bevatten: in water oplosbare en olieachtige vitamine D 3.

In water oplosbare vitamine D 3 wordt sneller opgenomen uit het spijsverteringskanaal, goed verdragen en gemakkelijk gedoseerd (in 1 druppel bevat ongeveer 500 ME cholecalciferol). Het medicijn is geïndiceerd voor premature baby's met onvolwassen intestinale enzymen.

De profylactische dosis bij gezonde voldragen baby's is 400-500 IE / dag, te beginnen bij een leeftijd van 4 weken. Vitamine D met een preventief doel is aan te raden om te benoemen en in de zomer met onvoldoende instraling (bewolkt, regenachtig weer). In de klimatologische regio's van Rusland met lage zonneactiviteit (noordelijke regio's van Rusland, de Oeral, enz.) Kan de profylactische dosis vitamine D worden verhoogd tot 1000 IE / dag. Voor risicokinderen is de profylactische dosis 1000 IE / dag gedurende een maand, daarna 500 ME voor 2 jaar.

Specifieke profylaxe van rachitis bij kinderen met prematuriteit in de eerste graad wordt van de 10-14e dag van het leven doorgegeven aan 400-1000 IU vitamine D per dag gedurende de eerste 2 jaar, exclusief zomermaanden. In geval van prematuriteit van III graad na het instellen van enterale voeding, wordt 1000 IE vitamine D voorgeschreven tijdens het eerste levensjaar, op de tweede - 500 ME, exclusief zomermaanden.

Contra-indicaties voor het voorschrijven van een preventieve dosis vitamine D kunnen idiopathische calciurie (ziekte van Williams-Burne), hypofosfatase, organische CZS-schade met symptomen van microcefalie en craniostenose zijn.

Kinderen met een kleine grootte en grote fontanel vervroegde afsluiting een relatieve contra vitamine D. Onder normale groei hoofdomtrek, afwezigheid van neurologische symptomen en tekenen van CZS specifieke organische pathologie voorkomen van rachitis bij kinderen op gebruikelijke wijze uitgevoerd. In sommige gevallen kan specifieke preventie van rachitis worden uitgesteld door de inname van vitamine D van 3-4 maanden te starten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.